?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Nevrijeme odnijelo jedan život

Posted by Sibenik Meteo on July 17, 2018 at 3:45 AM Comments comments (0)

Muškarac star 49 godina poginuo je noćas kod Krapnja nakon što je pao u more s ribarskog broda, a Centru 112 Šibensko-kninske županije prijavljeno je još pet dojava s područja Šibenika, Kornata, Kaprija i Rogoznice o nasukavanju i oštećivanju plovila. Zbog olujnog nevremena koje je pogodilo cijelu županiju , vatrogasci su više od 40 puta izlazili na intervencije.


Građani su Centru 112 Šibensko-kninske županije dojavili da su se na 25 mjesta diljem županije srušila stabla na cestu, olujni vjetar bacao je motore, prijavljeni su i odroni kamenja na cestama, prenosi Šibenski portal.


Kako smo pisali u zadnjim vijestima nevrijeme je tijekom ranih večernjih sati zahvatilo talijansku obalu gdje je u okolici Pesara bilo jake tuče i grmljavinskih plkuskova. Dolaskom noći nevrijeme se premještalo preko Jadrana pri čemu su radarski odrazi hvatali intezivno grmljavinske pljuskove i tuču, a i naš grmljavinski senzor Boltek LD-250 je malo prije 23h oglasio alarm za jako grmljavinsko nevrijeme jer je broj udara munja po minuti prešao brojku 120.


Sami prolaz nevremena pratio je shelf cloud praćen jakim zapadnim vjetrom sa udarima preko 90km/h i obilni pljuskovi koji su za kratko vrijeme donijeli oko 30 litara kiše po metru četvornome.
Foto: Šibenski portal

Šibenik i okolicu pogodilo jako nevrijeme

Posted by Sibenik Meteo on July 16, 2018 at 6:20 PM Comments comments (0)

Večeras je šire šibensko područje zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme koje je pratio prolaz shelf clouda uz jak zapadni vjetar sa udarima preko 90km/h koji je lomio grane i stabla pa su na teren izašli vatrogasci i komunalne službe, a pravi razmjeri štete znati će se ujutro.


Nevrijeme je nakon što je zahvatilo talijansku obalu u ranim večernjim satima brzo premještalo preko Jadrana i glavninom je zahvatilo područje od Biograda do Šibenika gdje je lokalno bilo i obilnijih pljuskova. Prema mjerenjima AMP-ova najviše kiše palo je u Putičanjima gdje je izmjereno 41, Šibenik Šubićevac 33 i Dubrava 30 litara po metru četvornome.


Meteoalarm: Lokano neverini i obilniji grmljavinski pljuskovi

Posted by Sibenik Meteo on July 16, 2018 at 8:40 AM Comments comments (0)

Kako su modeli i predvidjeli od sredine dana došlo je do porasta visoke i srednje naoblake pa na našem području trenutno prevladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a uz slab jugozapadnjak temperature zraka se kreću od 28 do 30°C.


Prema posljednjim prognozama visokorezolucijskih modela kasni večernji sati, od 22 do 23h lokalno će donijeti izraženije neverine i mogućnost za obilne grmljavinske pljuskove, a nakon jugozapadnjaka i juga vjetar će okrenuti na umjerene, za vrijeme nevremena i pojačane sjeverozapadne i sjeverne smjerove.


Zbog najavljenog pogoršanja i mogućih izraženijih neverina oglasio se i Meteoalarm koji je za večernje sate izdao žuto, od ponoći i narančasto vremensko upozorenje.


U narednim satima pratimo razvoj situacije i redovito vas izvještavamo.Tjedna prognoza: Nestabilno na startu tjedna

Posted by Sibenik Meteo on July 16, 2018 at 4:20 AM Comments comments (0)

Nalazimo se na sredini ljeta koje za razliku od prethodnih ne obiluje izraženim vrućim periodima po kojima pamtimo prethodna. Rubno djelovanje Azorske anticiklone otvorilo je put frontalnim poremećajima sa sjevera kontinenta pa veći dio Europe ima česte nestabilne vremenske prilike.


Još jedanan frontalni poremećaj koji se sa zapada kontinenta približava Jadranu na prijelazu sa ponedjeljak na utorak donijeti će novi val nestabilnosti, pljuskove i lokalna grmljavinska nevremena zbog čega je Meteoalarm za danas izdao žuto, a za sutra i narančasto vremensko upozorenje.


Nastavak dana tako će donijeti postupni porast naoblake, a kasno navečer na moru i na dijelu obale i otoka očekuju se lokalno i neverini. Puhati će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, a kasno navečer vjetar će okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Temperature zraka kretati će se od 25 do 30°C.


Prvi dio utorka će biti nestabilan uz česte pljuskove i lokalne neverine. U drugom dijelu dana nastupiti će stabilizacija vremena uz raskidanje naoblake i pretežno sunčano vrijeme. Uz umjerenu buru i sjeverozapadnjak osvježiti će pa će se temperature zraka kretati od 19 do 26°C.


Srijeda uz umjeren sjeverozapadnjak i buru donosi nam vedro vrijeme i porast temperatura zraka koje će se kretati od jutarnjih 20 do maksimalno dnevnih 29°C.


I ostatak tjedna donijeti će nam djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a kako će nad nama biti polje srednjeg ili malo sniženi tlak i dalje su moguća loaklon slabi pljuskovi ili mogućnost za pojavu nevrina, osobito tijekom vikenda i to noću na moru, od sredine dana u zaleđu.


Puhati će slabi do umjereni vjetrovi zapadnih i sjeverozapadnih smjerova, a temperature zraka kretati će se od 20 do 30°C.

Vodice dobile sondu za mjerenje temperature mora

Posted by Sibenik Meteo on July 16, 2018 at 1:10 AM Comments comments (0)

Ovog vikenda članovi udruge su u Vodicama postavili sondu za mjerenje temperature mora koja u prosjeku svakih 15 minuta izmjerene vrijednosti šalje na server i portal ŠM, a podaci se mogu pratiti ovdje.


Bova sa mjernom sondom usidrena je na plaži kod novosagrađenog i velebnog hotela Olympia Sky, a firma Olympia osigurala je i svu portebnu infrastrukturu za rad opreme dok je sam projekt realiziran sredstvima koje je Grad Vodice osigurao za rad udruge u 2018 godini.


Ovo je 6 automatska sonda za mjerenje temperature mora i Krke u sustavu ŠM, a za razliku od prethodnih kojima je neophodno potrebna infrastruktura sa kopna, odnosno žičano su spojene sa vanjskim odašiljačem ova u Vodicama je potpuno autonomna, napaja se sa sunčevom energijom koju prikuplja putem vlastitog solara, a izmjerene vrijednosti šalje WI-FI vezom na server i inovacija je člana udruge Marina Brajkovića.


Udruga tijekom ovog ljeta ima u planu postavljanje još nekoliko ovakvih sonda uz obalu i na otocima šibenskog arhipelaga.


Vikend prognoza: Stabilno uz maksimalce od 30 stupnjeva

Posted by Sibenik Meteo on July 13, 2018 at 12:40 AM Comments comments (0)

Polje srednjeg ili malo povišenog tlaka zraka uz premještanje oslabljenog frontalnog poremećaja sjeveroistočno od Jadrana danas i u danima vikenda donijeti će pretežno sunčano vrijeme uz malu mogućnost za slabe lokalne pljuskove, noću na moru, od sredine dana lokalno u zaleđu. Istodobno na moru će vidljivost mjestimce smanjivati sumaglica i magla.


Puhati će slabi vjetrovi stabilnog ljetnog vremena, odnosno noću burin, danju slab maestral. Temperature zraka neće se bitnije mijenjati u odnosu na prethodne dana i kretati će se od 20 do 30°C.


Povoljne vremenske prilike nastaviti će zagrijavati i more koje se nakon što ga je bura prethodno rashladila zagrijalo na temperature od 22 do 24°C.
U posjetu udrugi stigao predsjednik Czech Thunderstorm Research Association

Posted by Sibenik Meteo on July 12, 2018 at 7:45 AM Comments comments (0)

U posjetu Šibenik Meteu ovog tjedna stigao je Robin Duspara predsjednik češke udruge Czech Thunderstorm Research Association  koja se bavi proučavanjem i praćenjem grmljavinskih nevremena i tornada u Češkoj, popularno nazvano Lovci na munje.


Članovi Šibenik Metea gostu su prezentirali dosadašnji rad udruge, a nakon toga posjetili su i zadnju akviziciju udruge u mjestu Jezera na otoku Murteru gdje je postavljena i u rad puštena suvremena meteo postaja, soda za mjerenje temperature mora i panoramska kamera.


Češka udruga je krajem prošle godine podržala prosvjed domaćih meteo udruga na povućeni i za udruge nepovoljan prijedlog zakona o obavljanju meteorološke djelatnosti. Tom prilikom predloženo je osnivanje asocijacije koja će okupljati i zastupati udruge na razini EU o čemu se prilikom posjete češkog kolege i razgovaralo.Predsjednik ŠM Darko Begić i CTRA Robin Duspara

Prestanak bure i okretanje na maestral

Posted by Sibenik Meteo on July 10, 2018 at 4:40 AM Comments comments (0)

Bura je gotovo dominantan vjetar ovog dijela ljeta, a njezino višednevno puhanje ostavlja trag ponajviše na temperaturama mora koje nisu niti malo ugodne za kupanje.


Ipak od danas će buru zamjeniti ljetni maestral, a zbog približavanja frontalnog poremećaja sa zapada kontinenta koji neće bitnije utjecati na vrijeme kod nas sutra će prolazno zapuhati jugo i jugozapadnjak.


Ovi vjetrovi će postupno gurati toplije more sa otvorenog i juga prema obali pa će i sadašnje temperature mora koja se kreću od 19 do 22°C postupno porasti do očekivanih ljetnih vrijednosti.


Na našem području prevladava pretežno sunčano vrijeme, a uz slab maestral temperature zraka se kreću od 26 do 29°C.
Glavata želva ponovno u kadru podvodne kamere

Posted by Sibenik Meteo on July 9, 2018 at 7:10 AM Comments comments (0)

Rijetka i ugrožena vrsta morske kornjače jutros se dva puta pojavila na lokaciji podvodne kamere na Martinskoj, a jedan od prolaza pratilo je i jato orada i cipala.


Želva se pojavila iz dubine i prema snimci koju možete pogledati ovdje zaintrigirala je podvodna kamera kojoj se pažljivo približila i sa zanimanjem je skenirala, čak i opipala.


Ovo nije prva snimka kornjače koja je čest gost podvodne kamere u toplijem dijelu godine, a osim želve kamera je uhvatila još dosta ribljih vrsta ali i kradljivca periske koja je bila u kadru kamere na samom početku njezinog rada.


Projekt podvodne kamere na Martinskoj realiziran je u suradnju udruge i Instituta Ruđer Bošković uz financijsku pomoć TZ Šibenika. Prijenos iz podmorja sa dubine od 5m je u realnom vremenu, a može se pratiti na ovom linku.DHMZ postaja dobila status stoljetne postaje WMO-a

Posted by Sibenik Meteo on July 9, 2018 at 6:05 AM Comments comments (0)

Na 70. sjednici izvršnog vijeća Svjetske meteorološke organizacije (EC-70) postaja Zagreb-Grič dobila je status stoljetne postaje Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Treća je to postaja u Hrvatskoj, nakon Gospića i Hvara, uvrštena na listu WMO-ovih postaja s dugogodišnjim nizom podataka. Do sada su taj status imale postaje Hvar, na kojoj su mjerenja započela 1858. te postaja Gospić na kojoj su mjerenja započela 1872., napominju iz DHMZ-a.


Neprekidni dugogodišnji niz meteoroloških podataka na postaji Zagreb-Grič jedan je od najhomogenijih nizova u Europi, jer od početka mjerenja nije bilo prekida motrenja (mjerenja su započela 1. prosinca 1861.), promjene mjesta postaje značajnih promjena u okoliša postaje stoga je svakako zaslužila ovo prestižno mjesto. Zagreb-Grič je ovaj status dobio s još 55 postaja i sada će ih na ovoj WMO-ovoj listi važnih postaja biti ukupno 115 iz cijelog svijeta. Svakoj od priznatih postaja bit će dodijeljen WMO certifikat WMO te će na postaji biti izvješena mjedena ploča.


Na WMO-ovoj listi postaja s dugogodišnjim nizom podataka, Zagreb-Grič je 10. postaja po starosti. Ispred nje su Kremsmünster iz Austrije koja je osnovana još u 18. stoljeću (1762.), švicarska postaja Col du Grand-St-Bernard (iz 1817.), finska postaja Helsinki (iz 1844.), islandska Stykkisholmur (iz 1846.), talijanska Urbino Osservatorio Alessandro Serpieri (1851.), južnoafrička Cape Agulhas (1855.), australska Mt Boninyong (1856.), hrvatska postaja Hvar (1858.) i talijanska Moncalieri- Collegio Carlo Alberto (1859.).


Status stoljetne postaje bit će posebno se označene i u bazi podataka OSCAR koja se vodi u sklopu WMO-ovog sustava WIGOS (Svjetskog integriranog motriteljskog sustava).


Meteorološka postaja Zagreb-Grič, foto: DHMZ


Rss_feed