?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

U radu web kamera Banj

Posted by Sibenik Meteo on May 24, 2018 at 7:15 AM Comments comments (0)

Popularni web cam servis What's up koji je već djeluje u županiji sa nizom postavljenih panoramskih kamera jučer je u rad pustio novu atraktivnu kameru koja je postavljena na "narančastoj" zgradi na gradskoj plaži Banj s koje se pruža predivni pogled na stario dio grada, plažu i kanal.


Ovu kameru kao uskoro i ostale u županiji možete pratiti i putem našeg portala na ovom linku, a dozvolu nam je ustupio Live cam Croatia, ovlašteni partner What's up web cam servisa u Hrvatskoj.


Host partner kamere Banj je TZ Šibenik.Meteoalarm: Grmljavinska nevremena i lokalno obilniji pljuskovi

Posted by Sibenik Meteo on May 22, 2018 at 2:40 PM Comments comments (0)

Srijeda će donijeti vrhunac ovotjednog pogoršanja vremena uzrokovanoga djelovanjem visinske ciklone zbog čega je Meteoalarm za cijelu zemlju izdao nekoliko vremenskih upozorenja.


U izvješću stoji da se očekuju lokalna grmljavinska nevremena uz obilnije pljuskove, u prosjeku od 20 do 40 litara po metru četvornome.


U ovim trenucima na krajnjem sjeveru županije je aktivan olujni oblak (CB), istodobno se preko Jadrana premješta oborinska masa koja je dio nekoliko aktivnih grmljavinskih nevremena uz talijansku obalu Jadrana.

Vakula: Alarm za cijelu zemlju, lokalno jake oluje

Posted by Sibenik Meteo on May 22, 2018 at 5:10 AM Comments comments (0)

Razdoblje promjenljivog vremena u Hrvatskoj i okolici nastavlja se sve do petka. Dapače, još će se i pojačati, prognozira Zoran Vakula za HRT. I to ne zbog dolaska neke fronte s hladnim zrakom, nego zbog ciklone u višim slojevima atmosfere, uz koju će postojati velika vjerojatnost za mjestimična olujna nevremena.


Danas promjenljivo, česta kiša i grmljavina, jugo...

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prijepodne još većinom suho i barem djelomice sunčano, a poslijepodne česta kiša i grmljavina. Moguća su i olujna nevremena s tučom. Najniža temperatura od 11 do 14 °C, a najviša uglavnom 25 ili 26 °C.


U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo poslijepodne, već od jutra uz više oblaka, a i kiša će biti i češća i obilnija nego na istoku. Ponegdje će padati već u kasno prijepodne, osobito u Karlovačkoj županiji i Sisačko-moslavačkoj.


A već u noći i ujutro kiše i grmljavine, ponegdje vjerojatno i obilnijih pljuskova, pa i nevremena, bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati slabo do umjereno jugo, te uz njega malo do umjereno valovito more. Temperatura zraka uz more i u Istri niža nego danas - ujutro 14 do 18 °C, a u gorju viša - 9 do 12 °C. Najviša dnevna između 20 i 23 °C, u gorju oko 19 °C.


I na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije kiše i grmljavine, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena, bit će već u noći i prijepodne, a nestabilno će biti i u nastavku dana, malo manje toplog od današnjega. Uz često umjereno jugo more će biti malo do umjereno valovito, a vidljivost u noći mjestimice smanjena zbog sumaglice.


Nestabilno i na jugu. Već od jutra. Uz promjenljivu naoblaku i povremenu kišu i grmljavinu, temperatura zraka uz more malo će se mijenjati, a u unutrašnjosti će dnevni hod biti izraženiji.


Do srijede povremena kiša pa sunčanije i toplije

I u nastavku tjedna bit će relativno toplo, osobito od petka, do kada će se u kopnenom području zadržati promjenljivo uz povremenu kišu, ponegdje čak i obilnije pljuskove praćene grmljavinom, osobito u južnijim kopnenim krajevima te na Jadranu, gdje su izraženije nestabilnosti, pa i olujna nevremena, još vjerojatnija nego na kopnu, posebice u srijedu.


Već u četvrtak bit će ih zamjetno manje, a u pretežno sunčani petak vjerojatno će i sasvim izostati. U početku će još biti juga, mjestimice i jakog, zatim sve češće bure i sjeverozapadnjaka. Temperatura zraka bit će većinom u porastu pa ćemo za vikend ponegdje vjerojatno imati i vruć dan, što će dodatno pridonijeti ionako iznadprosječno toplom svibnju.


On možda neće biti rekordan kao travanj, ali će svakako biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja.


Žuti alarm

Meteoalarm je za danas za cijelu Hrvatsku osim krajnjeg juga izdao žuti alarm zbog opasnosti od izraženih grmljavinskih nevremena.


"Lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom. BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorava Meteoalarm.

Index/HRT
Prvi dio tjedna nestabilan uz grmljavinske pljuskove

Posted by Sibenik Meteo on May 21, 2018 at 4:40 AM Comments comments (0)

Nestabilno vremensko razdoblje uz česte pljuskove, lokalno i grmljavinu nastaviti će se i u prvom dijelu ovog tjedna kada će na vrijeme na ovim prostorima utjecati polje srednjeg ili malo povišenog tlaka zraka.


Uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme biti će povremene kiše i lokalnih grmljavinskih pljuskova, osobito od sredine dana u zaleđu, noću i tijekom jutra na moru i uz obalu. Pri tome najnestabilnije će biti tijekom srijede, a od četvrtka će se vrijeme stabilizirati pa će do kraja tjedna prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz malu mogućnost za slabe lokalne nestabilnosti, osobito u zaleđu od sredine dana.


Vjetar će u prvom dijelu tjedna biti slab i promjenjivih smjerova, a od četvrtka zapuhati će slabi jugozapadni i zapadni vjetrovi, noću slaba bura.


Temperature zraka će biti u laganom porastu i kretati će se od jutarnjih 16 do dnevnih 25, u danima vikenda i do 28°C.

Vikend prognoza: Prolazna stabilizacija

Posted by Sibenik Meteo on May 18, 2018 at 4:45 AM Comments comments (0)

Nad Jadranom se nalazi polje malo povišenog tlaka, a po visini se i dalje zadržava vlažan i nestabilan zrak pa u takvim okolnostima i jutros prevladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz povremene lokalne pljuskove. Uz slabe vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka se kreću od 17 na sjevru do 23°C na otocima.


Nestabilnosti kojih je prethodnih dana bilo na pretek od danas će barem uz obalu i na otocima biti sve manje dok će u zaleđu od sredine dana uz umjeren razvoj dnevne naoblake biti lokalnih pljuskova, mjestimice praćenih grmljavinom.


Puhati će slabi vjetrovi sjevernih i sjeverozapadnih smjerova uz koje će temperature zraka biti u porastu i kretati se od jutarnjih 15 do maksimalno dnevnih 25°C u nedjelju.


I prvi sati novog tjedna će biti stabilni uz pretežno sunčano vrijeme. Drugi dio ponedjeljka i od utorka prema sadašnjim prognostičkim materijalima očekuje se novi val pogoršanja vremena.Accuweather objavio sezonsku prognozu za ljeto

Posted by Sibenik Meteo on May 17, 2018 at 1:55 AM Comments comments (0)

Popularni američki meteorološki servis Accuweather objavio je dugoočekivanu sezonsku prognozu za ljeto u Europi.


Prema njihovim prognozama najekstremnije vrijeme očekuje se upravo u našem dijelu Europe koje se nalazi između područja kojemu prijete toplinski udari, suša, ali i jaka grmljavinska nevremena, prenosi Istramet.


Najekstremnije po pitanju vrućina pritom će prema prognozi biti u lipnju i kolovozu u Francuskoj, sjevernoj Italiji te dijelu Njemačke.


Najveći ekstremi u blizini naših krajeva

Najveće vrućine mogle bi zahvatiti sjevernu Italiju i južnu Francusku gdje bi se temperature zraka mogle penjati do 38 °C. Meteorolog Alan Reppert pritom napominje kako je krajem ljeta moguć dugotrajni toplinski val što bi moglo ugroziti zdravlje stanovništva.


Kombinacija topline i suše mogla bi pogodovati požarima, za čiju će pojavu ponovno najveća mogućnost postojat na jugu Francuske i sjeveru Italije, te djelomično i u našim krajevima (zapad Hrvatske).


Nevremena s ekstremnih oborinama na Balkanu

Kombinacija ekstremne topline s Mediterana i povremenih prodora vlažnog zraka s Atlantika mogla bi uzrokovati pojavu snažnih oluja. Prema Accuweatheru, najveća mogućnost dugotrajnih i iznimno snažnih oluja postojat će u Poljskoj i Češkoj.


Slične nepogode moguće su i na Balkanu (na karti označeno zelenom bojom) gdje jake oluje mogu uzrokovati bujice i poplave koje mogu ugroziti ljudske živote.


Također, predviđa se i mogućnost nešto dugotrajnijih pogoršanja vremena (3-5 dana) uz uzastopne ekstremno obilne oborine na jednom području, što može uzrokovati dodatne probleme.


Najveća suša izgledna je u Ukrajini gdje može pasti manje od 50 % od uobičajenih količina oborina koje valja očekivati u ljetnom periodu, ali i na sjeveru Balkana uključujući Slavoniju i središnju Hrvatsku.
Njemačku pogodio jak tornado

Posted by Sibenik Meteo on May 16, 2018 at 4:15 PM Comments comments (0)

Visinska ciklona sa središtem iznad Poljske podržava vrlo nestabilno vrijeme u većem dijelu središnje Europe, nerijetko uz razvoj olujnih superćelija s tučom i olujnim vjetrom.


Jedna takva superćelija večeras se razvila na zapadu Njemačke, a iznjedrila je i tornado! Iz okolice Lobbericha pristižu brojni video zapisi snažnog tornada koji je poharao dio područja.


S obzirom na brojnost materijala koji pristižu na društvene mreže iz minute u minutu, riječ je o postojanom i dugotrajnom vrtlogu koji je prema neslužbenim procjenama bio F2 kategorije s brzinama vjetra u središtu između 181 i 253 km/h.


U vrijeme pisanja ove vijesti još uvijek nema službenih informacija o procjeni snage samog vrtloga, kao ni o materijalnoj šteti te mogućim ljudskim žrtvama, prenosi Istramet.
 

Lokalno obilni pljuskovi, na Biokovu snijeg

Posted by Sibenik Meteo on May 16, 2018 at 4:40 AM Comments comments (0)

I jutros se nastavilo nestabilno i promjenjivo vrijeme s lokalnim neverinima i pljuskovima koji su najobilniji bili na području od Vodica do Šibenika gdje su i izmjerene najobilnije oborine.


AMP postaje u Vodicama izmjerile su od jutrošnjeg kratkotrajnog ali silovitog pljuska 22 litre, a ista količina izmjerena je i u Bilicama. U Šibeniku i Zatonu palo je 19, Skradinu 15, a u Dubravi 12 litara kiše po metru četvornome.


U odnosu na prethodne dana dosta je i zahladilo pa su se jutros temperature zraka u zaleđu spustile ispod 10, a uz obalu do 12°C.


Po visini je još hladnije pa je na Promini izmjereno svega 6, a protekle večeri na Biokovu je uz temperaturu zraka od 0°C padao i snijeg.


U nastavku dana i dalje se očekuje djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i povremene pljuskove i neverine, osobito u zaleđu. Sutra će prevladavati djelomice sunčano i promjenjivo vrijeme uz lokalne nestabilnosti, osobito u zaleđu. Od petka će uz porast temperatura zraka i pretežno sunčano vrijeme nastupiti stabilizacija vremenskih prilika.U nastavku dana neverini i lokalno obilniji pljuskovi

Posted by Sibenik Meteo on May 15, 2018 at 4:45 AM Comments comments (0)

Plitko ciklonalno polje nad Jadranom podržava nestabilno i promjenjivo vrijeme pa je povremenih slabih pljuskova bilo i prethodne noći. Jutros na našem području prevladava pretežno oblačno vrijeme uz slabe lokalne pljuskove. Puše slab vjetar jugozapadnih smjerova, a temperature zraka se kreću od 16 do 20°C.


U nastavku dana, osobito predvečer i tijekom večeri na moru i uz obalu očekuju se nevere uz lokalno obilnije oborine, i do 40 litara po metru četvronome.


Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadnih i južnih smjerova, za vrijeme nevere lokalno pojačan. Temperature zraka kretati će se od 17 do 20°C.


I sutra se na Jadranu očekuju povremene i lokalne nevere i pljuskovi, a u četvrtak od sredine dana u zaleđu lokalni grmljavinski razvoji.


Od petka pa do kraja tjedna vrijeme će se stabilizirati pa će prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz povremenu promjenjivu naoblaku.Pijavica iznad Splita, jaki pljuskovi i obilne oborine u Zagori

Posted by Sibenik Meteo on May 14, 2018 at 7:10 AM Comments comments (0)

Dijelove sjeverne i srednje Dalmacije u ponedjeljak ujutro zahvatile su jake grmljavinske nestabilnosti. Radi se o početku promjene vremena koju nam donosi ciklona u srednjom Sredozemlju s pripadajućom hladnom frontom koja Jadranu prilazi s područja Italije. Ispred ove fronte stvaraju se izraženi olujni oblaci koji su već do 12 sati ponegdje donijeli jače grmljavinsko nevrijeme.


Prema podatcima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, do 12 sati u Muću je palo čak 40 litara kiše po kvadratnom metru. Radi se o količini oborina koja prosječno padne u pola mjeseca, a pala je u svega sat vremena, pa su se pojavile prolazne bujice, prenosi portal Dalmacija Danas.


Jakih pljuskova bilo je i na širem zadarskom području. Na Dugom otoku u kratko vrijeme pala je 31 litra kiše po kvadratnom metru.


Meteorološka vijest dana ipak je pojava pijavice iznad Kaštelanskog zaljeva. Pijavica se pojavila ispod podnice olujnog kumulonimbusa iznad Kaštelanskog zaljeva, a trajala je svega nekoliko minuta. Imala je smjer kretanja od sjeverozapada prema jugoistoku i kada je stigla do Splita, raspala se. Za razliku od pijavice koja se na južnim obalama Splita pojavila 6. siječnja 2016., današnja nije načinila nikakvu štetu.


Split pojava pijavice, foto: Mario Božinović, Dalmacija DanasRss_feed