?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Tjedna prognoza: Stabilno i toplo

Posted by Sibenik Meteo on November 20, 2017 at 4:35 AM Comments comments (0)

Prolazom jučerašnje fronte koja je donijela oblačno vrijeme bez oborina, tijekom noći prolazno pojačanu buru te neverine na otvorenom moru nastupila je stabilizacija vremena koja će obilježiti vremenske prilike u ovom tjednu.


Prema prognostičkim modelim na vrijeme kod nas će djelovati anticiklona, a zbog ciklona nad Atlantikom u naše krajeve će pritjecati sve topliji zrak pa nakon nekoliko hladnijih dana nastupiti će iznadprosječno topao tjedan.


Danas će prevladavati vedro vrijeme uz slab do umjeren sjeverozapadnjak i buru. Temperature zraka će se kretati od 8 do 15°C.


Od sutra pa do vikenda izmjenjivati će sunčani i oblačni periodi, odnosno prevladavati će promjenljivo oblačno vrijeme uz sunčana razdoblja. Zapuhati će slab jugozapadnjak i jugo, noću levanat, a temperature zraka će se kretati od 10 do 16°C.


U subotu će zbog približavanja fronte uz djelomice sunčano vrijeme jačati jugo, a tijekom nedjelje i u noći na ponedjeljak moguća je promjena vremena uz kišu te okretanje vjetra na buru uz manji pad temperatura zraka.Jutros u Zagori do -1 stupanj

Posted by Sibenik Meteo on November 19, 2017 at 6:45 AM Comments comments (0)

Djelomice do pretežno vedra i tiha noć donijela je kotlinama Zagore rano jutros niske temperature zraka i mraz. Prema mjerenjima AMP-ova najhladnije je bilo u Drnišu sa minimalno izmjerenih -0.7°C u 07:45h. Po 1 stupanj izmjereno je u Kninu, Dubravi i na Miljevcima, 2 u Bilicama i Skradinu, 4 u Golubiću, Vodicama i Žaboriću, 5 u Šibeniku i na otoku Krapnju, 6 u Pirovcu, 7 u Rogoznici i na otoku Žirju.


Preko nas se danas premješta oslabljena hladna fronta pa se tijekom jutra u većini krajeva naoblačilo. Pretežno oblačno vrijeme uz slab vjetar sjeverozapadnih smjerova prevladavati će i u nastavku dana, dok je mogućnost za slabu kišu mala. Kasno navečer će sa prolaznim jačanjem bure naoblaka raskinuti. Temperature zraka će se kretati od 6 do 12°C.


Sutra će prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz slabu do umjerenu buru i temperature zraka od 6 do 12°C.Vatrena kugla obasjala nebo iznad finske Laponije

Posted by Sibenik Meteo on November 19, 2017 at 4:55 AM Comments comments (0)

Finski znanstvenici pokušavaju izračunati putanju vatrene kugle, vjerojatno meteorita, koja je dramatično rasvijetlila noćno nebo na sjeveru te zemlje u četvrtak oko 18:40.


Navodni meteorit osvijetlio je nebo na pet sekundi pri padu i prouzročio udarni val koji se osjetio poput eksplozije u finskoj arktičkoj pokrajini Laponiji. Međutim, bljesak je bio toliko sjajan da se vidio i u sjevernoj norveškoj pokrajini Finnmark, kao i na ruskom poluotoku Kola.


Štoviše, znanstvenici smatraju da se meteorit nije, kao što je najčešće slučaj, raspao u atmosferi, već da se srušio na Zemlju. “Vjerujemo da se nije dezintegrirao, već da je dosegao zabačeni dio Finske”, rekao je profesor fizike Tomas Kohout sa Sveučilišta u Helsinkiju za Associated Press, koji je meteorit opisao kao “jedan od najsjajnijih” dosad viđenih.


“Bili bismo sretni da ga pronađemo, budući da je to jedinstvena prilika da dođemo do inače nedostupnog svemirskog materijala”, dodaje Kohout. Međutim, potraga za meteoritom otežana je činjenicom da taj dio svijeta trenutno ima samo četiri sata dnevnog svjetla.


Viktor Trošenkov s Ruske akademije znanosti ocijenio je za rusku agenciju Tass kako je moguće da se radi o dijelu redovite kiše meteora, poznate kao Leonide, budući da ovaj astronomski fenomen obično doseže svoj vrhunac u ovo doba godine. Stoga vatrena kugla koja se vidjela u Finskoj vjerojatno nije bila jedina nego samo najsjajnija, a druge su možda ostale skrivene zbog guste naoblake, kaže Trošenkov.


Očevidac Atle Staalesen ispričao je za Barents Observer kako je vidio misteriozni nebeski objekt sjeverno od finskog grada Inarija. “Svjetlo je došlo odasvud oko nas, kao masivna eksplozija koja je trajala nekih pet, šest sekundi”, rekao je. Morten Bilet iz Norveške meteorske mreže kaže da je meteorit zaista eksplodirao nekoliko puta na svom putu prema Zemlji te da se vjerojatno zabio u planinu.

Index
NASA lansirala meteo satelit nove generacije

Posted by Sibenik Meteo on November 18, 2017 at 2:00 PM Comments comments (0)

Nakon nekoliko odgađanja, NASA je u subotu uspješno lansirala meteorološki satelit nove generacije koji će omogućiti znatno poboljšanje prognoza do sedam dana te bolje promatranje okoliša.


Satelit »Joint Polar Satellite System-1« (JPSS), zajednički projekt NASA-e i Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), lansiran je po planu u 01.47 po lokalnom vremenu iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji.


JPSS, prvi u nizu od četiri predviđenih satelita, predstavlja važan tehnološki i znanstveni napredak, po NOAA-i.


Satelit će omogućiti da se vjerodostojno meteorološko predviđanje poveća s tri na sedam dana.


Kad bude u polarnoj orbiti na 824 kilometara visine, pet instrumenata vršit će promatranja atmosfere, kopna i oceana s neviđenim stupnjem oštrine.


S obzirom na njegovu orbitu, ti će instrumenti moći prijeći cijeli globus dva puta dnevno.


»Ti instrumenti su toliko precizni da mogu izmjeriti temperature s dopuštenom pogreškom od samo desetine stupnja u cijeloj atmosferi od površine planeta do granice svemira«, naglašava Greg Mandt, direktor programa JPSS-a u NOAA-i.


Podaci koji će se neprekidno skupljati uklopit će se u modele meteoroloških predviđanja u gotovo realnom vremenu.

Novi listOtok Krf nalazi se na udaru Medicane-a

Posted by Sibenik Meteo on November 18, 2017 at 7:15 AM Comments comments (0)

Mediteranski uragan ili Medicane koji se jučer razvio u Jonskom moru ima obilježja tropske oluje sa tlakom u središtu od 1000hPa i vjetrovima koji imaju udare i do 120km/h.


Prema prognostičkim modelima Medicane će se večeras premještati prema Grčkoj obali i najvjerovatnije u kopno ući južno od otoka Krfa.


Zbog  najavljenog pogoršanja vremena i jakog vjetra grčka obalna straža zabranila je sva isplovljavanja trajekata iz  jonskih luka.


Više detalja donosimo u večernjim satima.

Uskoro u Zatonu AMP

Posted by Sibenik Meteo on November 17, 2017 at 2:35 PM Comments comments (0)

Danas su predstavnici Udruge Šibenik Meteo i MO Zaton obišli lokaciju buduće 24 AMP u našem sustavu. Projekt je zamišljen u dvije faze pri čemu će se u prvoj izvršiti instalacija suvremene meteo postaje Davis opremeljne sa senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina. U drugoj fazi postaviti će se panoramska kamera i sonda za mjerenje temperature vode.


Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurao je NP Krka u sklopu projekta "Meteo Krka". Podsjetimo prije godinu dana je istim projektom NP Krka financirao postavljane meteo opreme, sonde i panoramske kamere u Skradinu.


Foto: Darko Dukić

Vikend prognoza: Stabilno uz povremenu naoblaku

Posted by Sibenik Meteo on November 17, 2017 at 6:55 AM Comments comments (0)

Ciklona se danas dovoljno udaljila od naših krajeva pa očekivano najavama modela prevladava vedro vrijeme uz slabu do umjerenu buru. Temperature zraka se kreću od 12 na sjeveru do maksimalno izmjerenih 18 stupnjeva u Žaboriću.


U nastavku dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz slabu do umjerenu buru i temperature zraka od 6 do 15°C.


Tijekom vikenda će se zbog premještanja hladnih fronti u blizini naših krajeva zadržavati promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima. U drugom dijelu nedjelje lokalno je moguća i slaba kiša. Puhati će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak,  a temperature zraka će biti u postupnom padu i kretati se od 5 do 14°C.U Jonskom moru se formira tropska ciklona?!

Posted by Sibenik Meteo on November 17, 2017 at 2:25 AM Comments comments (0)

Ciklona koja se u ponedjeljak 13. studenog formirala nad genovskim zaljevom, donijevši zimski ugođaj u našim krajevima, u nastavku tjedna se premještala preko Italije prema jugu. U posljednja dva dana ta se ciklona zadržavala nad jugom Italije. Na prognostičkim kartama za petak 17. studenog, centar spomenute ciklone nalazi nad Jonskim morem. Institut za meteorologiju iz Berlina, koji imenuje ciklone nad Europom, vodi je pod imenom Noma.


U sklopu nje kruži velika količina vlažnog i nestabilnog zraka, što je dovelo i do katastrofalnih poplava, osobito u dijelovima Grčke. U slijedeća dva dana dijelove Grčke očekuje još mnogo kiše.


Moguće je, prema nekim modelima, da tijekom petka i subote, ta ciklona poprimi neka obilježja tropskog ciklona, odnosno postane tzv. medicane. Posebno je „agresivan“ francuski globalni prognostički model ARPEGE po kojemu bi se tijekom petka i subote razvio snažan medicane koji bi pogodio jugoistočnu Grčku tijekom subote. Model predviđa udare vjetra i preko 200 km/h.


Posljednji puta je medicane formiran prije godinu dana, krajem listopada 2016. godine. Označen je kao 90M/Trixie. Maksimalna stalna brzina vjetrova je iznosila 80 km/h. Oluja Trixie je počinila manju štetu na Malti.

Crometeo

Prolazna stabilizacija

Posted by Sibenik Meteo on November 16, 2017 at 4:35 AM Comments comments (0)

Ciklona koja je već četvrti dan aktivna na našem području postupno se udaljava od nas i sa svojim središtem jutros se nalazi južno od Sicilije. Istodobno sa zapada jača greben anticiklone pa će se vrijeme u narednih nekoliko dana na našem području stabilizirati.


Nakon oblačne noći i prvog dijela jutra u ovim trenucima nastupilo je raskidanje naoblake. Puše umjerena do umjereno jaka bura, a temperature zraka se kreću od 8 do 15°C.


U nastavku dana naoblaka će se raskinuti pa će sve više biti sunčanih perioda. Puhati će umjerena do umjereno jaka bura uz temperature zraka koje će se kretati od 6 do 16°C.


Sutra će biti najstabilniji dan ovog tjedna pa se očekuje pretežno sunčano vrijeme i slaba do umjerena bura. Temperature zraka će malo porasti i kretati se od 7 do 17°C.


Za vikend djelomice do pretežno oblačno vrijeme uz ponovno pojačanu buru, osobito u subotu. Temperature zraka će biti u manjem padu i kretati se od 5 do 14°C.

Skoro mu "presudila" Velebitska bura

Posted by Sibenik Meteo on November 16, 2017 at 3:20 AM Comments comments (0)

Motociklist iz Dubaija na svom je ljubimcu na dva kotača prošao cijeli svijet i iskusio razne klime svijeta i različite vremenske prilike i neprilike, ali nakon hrvatskog iskustva s burom, zasigurno će dobro razmisliti prije nego drugi put krene voziti po jakom vjetru.


Svoju vožnju koja je za njega prošla poprilično sretno imao je na predjelu Tepli Porat između Novog Vinodolskog i Klenovice, kada je na po vjetru poznatom dijelu (kod automatske postaje), naletio na reful bure koji ga je bacio s motocikla.


Dobro je i prošao, obzirom da se tek nekoliko metara desno nalazi zaštitna ograda i ponor prema uvali. Osim što je doživio šok naglim naletom bure, još je više bio uznemiren kada je u pokušaju okretanja nalet vjetra ponovno mu prevrnuo motocikl. Našao se na sredini ceste bespomoćan i u opasnom zavoju.


Na sreću, u pomoć mu je priskočio Aramis Naglić, poznati bivši košarkaš, danas trener Zadra, te mu pomogao u nevolji. Motociklist je na svojoj facebook stranici objavio cijeli video, uz komentar:


“Već se tri dana borim s majkom prirodom, kišom, vjetrom i snijegom u Hrvatskoj. Danas, prije nego sam krenuo 60-godišnnjak me upozorio da ovdje puše kao nigdje u svijetu. Bio sam preponosan da bih ga poslušao, sam sam sebi rekao da on ne zna što sam ja prošao na vjetrom poznatim svjetskim lokacijama poput Patagonije, Australije, pustinje Gobi i da on nema pojma. Međutim, bio sam u krivu, on pozna svoju zemlju, ovo je najgore što sam doživio. Morao sam se vratiti i pobjeći od obale prema unutrašnjosti. Nakon nekih 50-ak km vožnje vjetar se smirio, ali me dočekao snijeg. Bolje od prijašnje situacije.”

RiMeteo
Rss_feed