?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Za vikend obilan snijeg u gorju

Posted by Sibenik Meteo on January 17, 2018 at 12:55 AM Comments comments (0)

Nakon današnjeg i sutrašnjeg pogoršanja vremena u četvrtak će uslijediti prolazno smirivanje prije novog i jačeg pogoršanja koje starta u petak kada će se Jadranu približavati i u odnosu na današnju dosta izraženija fronta koja će u danima vikenda nad Jadranom formirati i ciklonu.


Nakon juga tijekom petka i prvog dijela subote uslijediti će zahlađenje pa će oborine u gorskim dijelovima zemlje već na prijelazu sa petka na subotu prijeći u snijeg, a tijekom subote i u nedjelju snijeg će padati i u nizinama zemlje ali i u višim djelovima zaleđa Dalmacije.


Pri tome u gorskim krajevima moguća je i veća akumulacija snježnih oborina uz stvaranje debljeg snježnog pokrivača visine od 20 do 30cm.


U drugom dijelu nedjelje oborine bi odmicanjem centra ciklone na istok trebale postupno prestajati ali time neće prestati i razdoblje hladnijeg vremena, a o svim (ne)prilikama koje nas očekuju u narednim danima čitajte u novim ažuriranjima i analizama modela.Meteoalarm: U Zagori lokalno preko 20mm oborina

Posted by Sibenik Meteo on January 17, 2018 at 12:05 AM Comments comments (0)

U sklopu duboke islandske ciklone sa zapada kontinenta prema Jadranu se premještaju frontalni poremećaji od kojih će prvi naše krajeve svojom glavninom zahvatiti ove večeri i sutra u prvom dijelu dana. Prvi dio utorka protekao je uz oblačno vrijeme i povremenu slabu kišu koja je u ovim satima sve prisutnija. Puše slabo jugo i jugozapadnjak, a temperature zraka se kreću od 9 do 12°C.


Prema modelima glavnina oborina se očekuje u zaleđu Dalmacije pa je za to područje Meteoalarm za sutra izdao žuto upozorenje zbog očekivanih oborina koje mogu biti veće od 20 litara po metru četvornome, a lokalno mogu biti praćene grmljavinskim pljuskovima. Za obalni dio županije izdano je upozorenje na pojačan vjetar koji će sa južnih poslijepodne okrenuti na umjerene do umjereno jake sjeverozapadne smjerove.


U drugom dijelu dana očekuje se prestanak oborina i raskidanje naoblake, a prema večeri sjeverozapadni vjetar će postupno slabiti i okretati na slabu do umjerenu buru i tramontanu.


Prolazom fronte sutra će u drugom dijelu dana zahladiti pa će ujedno noćne i jutarnje temperature zraka biti i najviše, odnosno kretati će se od jutarnjih 12 do večernjih 5°C.


Jugoistok Balkana zatrpao snijeg

Posted by Sibenik Meteo on January 16, 2018 at 4:45 AM Comments comments (0)

Nakon što su proteklog vikenda Grčku zahvatile obilne oborine  pri čemu je lokalno za manje od 24h palo preko 200 litara kiše po metru četvornome danas pristižu slike snijegom zatrpanih gorskih dijelova zemlje.


Kako prenosi stranica Severe Weather Europe snježni nanosi u centralnoj Grčkoj na visini od 1600 m dosežu visinu od 1m.


Osim Grčke obilan snijeg pao je i na Kosovu kao i u drugim okolnim zemljema.


Foto: Μαριάννα ΜούτουFoto: Basilis Bellisaris, SWE
NEUGODNOST NA LETU IZ FRANKFURTA Grom udario u avion netom prije slijetanja u Dubrovnik

Posted by Sibenik Meteo on January 15, 2018 at 2:50 PM Comments comments (0)

Na letu Croatia Airlinesa iz Frankfurta za Dubrovnik sinoć oko 21:00 sati grom je udario u avion Airbus.  Do udara groma je došlo netom prije slijetanja u Zračnu luku Dubrovnik. Bez obzira na spomenutu neugodnost, slijetanje je prošlo bez problema, no oštećenje na avionu je vidljivo.


Informaciju su potvrdili i iz Croatia Airlinesa

"Tijekom jučerašnjeg leta OU419 iz Frankfurta u Dubrovnik došlo je do udara groma u zrakoplov Airbus Croatia Airlinesa, no taj događaj nije predstavljao sigurnosni rizik i zrakoplov je sigurno sletio u ZL Dubrovnik. U skladu sa sigurnosnim procedurama zrakoplov je pregledan u ZL Dubrovnik te je nakon toga ponovno uključen u promet na večernjem letu OU665 iz Dubrovnika u Zagreb. Važno je naglasiti da su prigodom udara groma i putnici i posada sigurni, jer zrakoplovi su projektirani za takve slučajeve i izrađeni kao tzv. Faradejev kavez. Riječ je o sustavu statičkih ispražnjivača smještenih na krilima zrakoplova, koji primljeni elektricitet (poslije udara groma) odmah vraća natrag u atmosferu preko oplate zrakoplova. Udari groma u oko 99 posto slučajeva ne uzrokuju mehanička oštećenja na oplati zrakoplova, nego najčešće dolazi do sagorijevanja statičkih ispražnjivača, koji se zamijene i zrakoplov se u relativno kratkom razdoblju opet uključuje u promet.'

Dubrovački dnevnik


Foto: Dubrovački DnevnikStrava na Velebitu: Zaglavili s autom u snijegu, jedna se osoba smrznula

Posted by Sibenik Meteo on January 15, 2018 at 2:05 PM Comments comments (0)

Odluka da napusti automobil koji se zaglavio u snijegu i pješice krene prema planinarskom domu Zavižan pokazala se kobnom za osobu koju su pripadnici HGSS-a bezuspješno pokušali spasiti prošlog tjedna na Velebitu.


Spašavatelje su nazvali suputnici iz zaglavljenog automobila kada se ni nakon nekoliko sati osoba nije pojavila u planinarskom domu niti se vratila do automobila.


Odmah po dojavi u Nacionalni park Sjeverni Velebit stiglo je 13 spašavatelja s tri terenska vozila.


U 20 sati prvi tim spašavatelja pronašao je osobu, ali nažalost mrtvu.


– Vremenski uvjeti bilu su ekstremni, snijeg, magla, niska temperatura i jak vjetar, ali to nije ništa neobično za siječanj na Velebitu. Ono jedino što nama ljudima preostaje je prilagoditi se uvjetima na terenu i zakonima prirode, poštivati ih te biti svjestan svojih mogućnosti, napominju u HGSS-u.


– Mi kao spašavatelji često apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom vjerojatnost od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog.


Zapamtimo i ovo: ‘Priroda nas nikada ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo’ – poručuju iz HGSS-a.

jutarnji.hr
U Sibiru i danas ekstremno hladno

Posted by Sibenik Meteo on January 15, 2018 at 6:55 AM Comments comments (0)

U Sibiru nemaju problema sa zimom, štoviše ona je prisutna u ekstremnom obliku što pokazuja i pristigle slike objavljene jučer ali i nove dvije iz grada Oymyakon na kojima se vidi da se živa u termometru spustila do -62, odnosno do čak -68°C!


Iako je siječanj poznat po uspostavi ruskih i skandinavskih anticklona po čijem istočnom rubu upravo iz ovog sibirskog područja kod nas pristiže hladan zrak, duboka islandska ciklona kako smo već pisali od sutra će nadjačati sadašnju anticiklonu pa će hladnoća koja nam je ovog vikenda i danas pristigla biti zaustavljena i otpuhana jakim zapadnim visinskim strujanjem.
Tjedna prgonoza: Nestabilno uz jednu frontu i za vikend ciklonu

Posted by Sibenik Meteo on January 15, 2018 at 4:30 AM Comments comments (0)

Jaka anticklona koja se smjestila nad Rusijom i po čijem rubu sa istoka u naše krajeve pritječe hladan zrak popustiti će pod pritiskom duboke ciklone kod Islanda koja će svojim djelovanjem obilježiti vrijeme u nastavku tjedna.


Jutros na našem području prevladava oblačno vrijeme uz slabu kišu. Prohladno je uz slabu buru, a temperature zraka se kreću od 2 do 5 u zaleđu, odnosno od 6 do 9 uz obalu. U nastavku dana i dalje će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz povremenu slabu kišu. Bura će potpuno oslabiti i krajem dana okrenuti na slab levanat. Temperature zraka neće se bitno mjenjati i kretati će se od 4 do 10°C.


Sutra će se Jadranu u sklopu spomenute ciklone sa zapada kontinenta približavati njezin frontalni poremećaj pa će uz pretežno oblačno vrijeme i povremenu kiš zapuhati slabo do umjereno jugo sa kojim će i dnevne temperature zraka biti u porastu i kretati će se do 12°C.


U srijedu će glavnina frontalnog poremećaja prijeći preko nas pa će prevladavati oblačno vrijeme uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove. Jugo će u drugom dijelu dana zamjeniti bura i sjeverozapadnjak sa kojim će tek manje zahladiti pa će se temperature zraka kretati od 5 do 13°C.


Četvrtak će donijeti prolazno smirivanje vremena prije novog jačeg pogoršanja vremena za vikend. Prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove sjevernih isjeverozapadnih smjerova. Temperature zraka će se kretati od 3 do 10°C.


Jačanjem juga i postupnim porastom naoblake od petka će započeti novo i nešto izraženije pogoršanje vremena koje će glavninom naše krajeve zahvatiti u drugom dijelu vikenda. kad se očekuje kiša, a u drugom dijelu nedjelje sa okretanjem vjetra na buru u višim dijelovima zaleđa nakratko može biti i susnježice i snijega. Temperature zraka tijekom petka, subote i prvog dijela nedjelje kretati će se od 9 do 12, a u drugom dijelu nedjelje i u noći na ponedjeljak očekuje se manje zahlađenje.


Klimatske promjene jedan od uzroka propadanja goranskih šuma

Posted by Sibenik Meteo on January 15, 2018 at 3:30 AM Comments comments (0)

Pitanje što se to događa s goranskom šumom postavili su si mnogi nakon orkanskog juga koje je sredinom prosinca nanijelo velike štete. Oluja kao oluja i ne bi bila neki poseban problem da u četiri godine to nije bila već treća elementarna nepogoda koja je pogodila Gorski kotar.


Počelo je krajem siječnja 2014. godine nezapamćenim ledolomom, potom se 2016. godine jako raširio opasni nametnik smrekov potkornjak uništivši veliki dio smrekovih stabala, a sada je eto i orkansko jugo uzelo svoj “danak” dodatno prorijedivši šumu. Što se zbiva, pitamo mr. sc. Damira Delača, tajnika Hrvatskog šumarskog društva i čovjeka koji je već 35 godina u struci.


– Rekao bih da problemi ove vrste uočljivije traju posljednjih dvadesetak godina, a ledolom i ovo nedavno orkansko jugo posljedice su sve izraženijih klimatskih promjena, kojih smo na žalost svjedoci posvuda po svijetu, a područje Gorskog kotara zbog svog zemljopisnog položaja i reljefnih karakteristika podložno je baš ovakvim ekstremima.


U ovom posljednjem slučaju štete su nastale nakon što je najprije obilna kiša razmekšala tlo pa su nakon toga udari orkanskog juga lakše izvaljivali ili lomili stabla.


Štete se broje u milijunima kuna, ali po meni nije problem u toj trenutačnoj financijskoj šteti, jer stabla će se prodati, pitanje je što nakon toga. Nedavno je Hrvatsko šumarsko društvo organiziralo terenski kolokvij s temom »Uzgojni postupci sanacije katastrofalnog ledoloma u šumama Gorskog kotara«.


Zaključeno je kako sam ledolom nije nanio nenadoknadivu štetu po naše šume. Poznato je da u goranskim šumama zbog nagomilane drvne zalihe nije dolazilo do kontinuiranog pomlađivanja, čime se postupno gubila optimalna struktura (tzv. preborna struktura) ovih sastojina.


Osim nedostatka svjetla, kao prvog uvjeta za pomlađivanje, na tlu su se gomilane velike količine sirovog humusa koji sprječava obnovu. Stoga prorjeđivanje ovih šuma uslijed gore navedenih razloga nije samo po sebi tako loše – kaže Delač.


Prema njegovom mišljenju, da to ne bi postala velika šteta reagirati treba šumarska struka pri čemu je glavno pitanje kako obnoviti uništene šume.


– A tu se opet, kao i u bližoj povijesti javljaju različite ideje poput sadnje smreke na ogoljenim površinama ili sadnja brzorastućih vrsta kratkih ophodnji za proizvodnju biomase i slično.

Novi ListZime nema na vidiku

Posted by Sibenik Meteo on January 15, 2018 at 12:55 AM Comments comments (0)

Iako je pod utjecajem jake ruske anticklone tijekom ovog vikenda zahladilo, a na krajnjem istoku i u unutrašnjosti zemlje večeras ima i slabog snijega opći rezime je da zima još nije pokazala svoje zube.


Prema prognostičkim materijalima nažalost još nema naznaka da će i pokazati obzirom da će u narednom tjednu anticiklonu zamjeniti jaka ciklona u sklopu koje će prema Jadranu sa zapada kontinenta pristizati pripadajuće hladne fronte sa kojima se očekuju tek povremena prolazna pogoršanja vremena uz kišu, a jače pogoršanje uz zahlađenje može se očekivati tijekom vikenda.


Još sutra se očekuje prohladno i pretežno oblačno vrijeme uz slabu buru. Od utorka okretanjem vjetra na jugo ponovno će zatopliti, a prolazno može biti i slabe kiše, osobito tijekom srijede. U četvrtak prolazna stabilizacija vremena uz okretanje vjetra na buru, a od petka uz jugo starta početak novog jačeg pogoršanja vremena uz ciklonu, oborine i zahlađenje. Više detalja o vremenu čitajte sutra u tjednoj prognozi.
Sibirska zima na -53 stupnja

Posted by Sibenik Meteo on January 14, 2018 at 4:05 PM Comments comments (0)

Jaka anticiklona koja se smjestila nad zapadnom i središnjom Rusijom sa tlakom u središtu od 1041hPa na svom istočnom rubu iz Sibira dovlači izraženo hladan zrak pa su se temperature zraka u tom dijelu zemlje ali i na istoku Europe spustile i primjerenije su dobu u kojem se nalazimo.


Stanovnicima Sibira je ipak najgore jer su se temperature zraka tijekom vikenda spustile i do -50 stupnjeva kao primjerice u Yakutsku odakle dolazi ova slika snimljena jutros na temperaturi od čak -53°C!


Ipak u narednim danima duboka ciklona sa tlakom od 950hPa koja se nalazi kod Islanda premjestiti će se na poziciju ove anticiklone pa će i hladnoće popustiti.


Yakutsk, Rusija, foto: METEO-VILLESRss_feed