?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti

view:  full / summary

Vakula: Temperature zraka uskoro rastu do 30 stupnjeva

Posted by Sibenik Meteo on May 26, 2017 at 7:05 AM Comments comments (0)

Za vikend pretežno sunčano i još toplije, uz najčešću najvišu temperatura zraka i na kopnu i na moru oko 26 °C, a u prvoj polovici sljedećega tjedna, uz južinu i dodatni dotok još toplijeg zraka, na mnogim će se meteorološkim postajama DHMZ-a mjeriti temperatura zraka oko 30 °C, pa i viša, ali još uvijek ne i dovoljno visoka za upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje. No, nekima bi to zatopljenje i prvi ovogodišnji vrući dani mogli biti neugodni.


Inače, u dosadašnjem dijelu svibnja vruć je dan zabilježen samo u prošli utorak na Mljetu.


Iznadprosječno će toplo sljedećih dana biti i u gorju, na Zavižanu vjerojatno i blizu 20 °C. A i temperatura mora sve češće će biti 20 °C i malo viša.


Posljednjih tjedan dana svibnja diljem će Hrvatske pridonijeti povećanju pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka pa će klimatološka ocjena mjeseca u većini krajeva vjerojatno biti “toplo”, a ponegdje i “vrlo toplo”, unatoč povremenih prodora hladnijeg zraka.


Prognoze za ljetne mjesece i dalje su postojane u prilično velikoj vjerojatnosti nastavka iznadprosječno visoke temperature zraka, osobito za srpanj i kolovoz!

HRTVikend prognoza: Vedro i sve toplije

Posted by Sibenik Meteo on May 26, 2017 at 4:35 AM Comments comments (0)

Odmicanjem fronte i jačanjem anticiklonalnog grebena sa zapad kontinenta došlo je do stabilizacije vremenskih prilika na našim prostorima uz pretežno sunčano i vjetrovito vrijeme. Jutros uz vedro vrijeme na našem području puše umjerena do umjereno jaka tramontana uz temperature zraka koje se kreću oko 20°C.


Pretežno sunčano vrijeme zadržati će se i u nastavku dana. Puhati će umjerena do umjereno jaka tramontana, na moru sjeverozapadnjak, a temperature zraka će se kretati od 21 do 23°C.


U subotu pretežno sunčano, na jugu lokalno mala mogućnost za slab pljusak. Puhati će slaba do umjerena bura i tramontana, na moru sjeverozapadnjak. Temperature zraka od 15 do 23°C.


Nedjelja će donijeti vedro vrijeme uz slab vjetar zapadnih i sjevernih smjerova. Temperature zraka kretati će se od 16 do 25°C.Od sredine dana stabilno

Posted by Sibenik Meteo on May 25, 2017 at 4:40 AM Comments comments (0)

Jučer i danas u prvom djelu dana naši krajevi su bili pod utjecajem oslabljene fronte koja je donijela pljuskove i kišu lokalno praćeno grmljavinom. U posljednja 24h najmanje kiše je palo na sjeveru županije 2, a najviše 16 na širem gradskom području Šibenika gdje je izmjereno 16 litar po metru četvornome.


Prema satelitskim snimcima sustav će u narednim satima napustiti naše krajeve pri čemu će u nastavku dana prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Zapuhala je slaba do umjerena bura sa kojom su temperature zraka neznatno niže u odnosu na prethodne dane.


Stabilne vremenske prilike nastaviti će se u narednim danima kad će prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz slabe do umjerene vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova, za vikend zapadnih i jugozapadnih. Temperature zraka će biti ponovno u laganom porastu.

Jaka grmljavinska nevremena u regiji

Posted by Sibenik Meteo on May 23, 2017 at 2:55 PM Comments comments (0)

Danas je od sredine dana kako je bilo i najavljeno došlo do stvaranja jačih grmljavinsko-oborinskih sustava u zaleđu Dalmacije ali i u susjednim zemljama.


CB koji se stvorio u našem zaleđu najaktivniji je bio na području od Lišana do Kistanja gdje je uz grmljavinu bilo i pljuskova. U široj regiji jaki grmljavinski pljuskovi praćeni tučom zahvatili su susjednu BiH, a vrlo jako nevrijeme zahvatilo je i Vojvodinu.


Kako pišu portali u Novom Sadu je za kratko vrijeme palo je 52 litre kiše što je uzrokovalo plavljenje ulica. Došlo je do prekida nastave u pojedinim školama, a javne službe imale su mnogobrojne intervencije.


Nestabilno razdoblje nastaviti će se i sutra kao i u četvrtak kad se očekuju pljuskovi i lokalno izraženija nevremena. Od petka stabilizacija vremenskih prilika uz pretežno sunčano vrijeme.


Novi Sad, foto: N. Mihajlović

Od sredine dana lokalni grmljavinski razvoji

Posted by Sibenik Meteo on May 23, 2017 at 4:30 AM Comments comments (0)

Jutros je pretežno vedro uz temperature zraka koje se kreću od 20 do 26°C. Puše slab vjetar jugozapadnih i zapadnih smjerova.


U nastavku dana u zaleđu će lokalno doći do jačeg razvoja naoblake, a od sredine dana mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu koja se u poslijepodnevnim satima može proširiti i do obale. Prema večeri sustavi će oslabiti uz raskidanje naoblake.


Puhati će slab do umjeren vjetar zapadnih i jugozapadnih smjerova, prema večeri burin. Temperature zraka kretati će se od 22 do 25°C.


I u srijedu i četvrtak zbog prolaza oslabljene fronte očekuje se promjenljivo vrijeme uz česte pljuskove i lokalne neverine. Od petka stabilnije uz pretežno vedro vrijeme.Nestabilno sredinom tjedna

Posted by Sibenik Meteo on May 22, 2017 at 5:45 AM Comments comments (0)

Početak tjedna donio je stabilne vremenske prilike uz vedro vrijeme, slab vjetar sjeverozapadnih smjerova i temperature zraka koje se kreću uz obalu od 20 do 26°C, u zaleđu od 26 do 28°C.


U nastavku dana pretežno sunčano, u zaleđu lokalni razvoj naoblake, prema večeri prolazno visoka naoblaka. Puhati će slab vjetar sjeverozapadnih smjerova, navečer tiho ili slaba bura.


Veći dio Europe se nalazi u polju povišenog ili izjednačenog tlaka zraka. U narednim danima zapadno od nas nalaziti će se anticiklona a po njezinom rubu sa sjeverozapada kontinenta prema našim krajevima spuštati će se oslabljene fronte.


U takvim okolnostima na našem području će prevladavati pretežno do djelomice sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima mogući su lokalni grmljavinski razvoji koji se mogu proširiti do obale. Oblačnije vrijeme uz povremene pljuskove i neverine očekuju se sredinom tjedna kad će se preko nas premještati oslabljena fronta. Od petka ponovno stabilnije i pretežno sunčano vrijeme uz umjerene sjeverne vjetrove.


Vikend bi trebao donijeti stabilne vremenske prilike uz pretežno sunčano vrijeme, u zaleđu lokalno poslijepodne pljuskovi. Središte anticiklone pomicati će se na istok pa će u naše krajeve pristizati sve topliji zrak.Vikend prognoza: Promjenljivo uz pljuskove i neverine

Posted by Sibenik Meteo on May 19, 2017 at 4:35 AM Comments comments (0)

Okretanje vjetra na jugo uz pad tlaka zraka uvod je u pogoršanje vremena koje nam glavninom nastupa tijekom sutrašnjeg dana i u prvom dijelu nedjelje. Hladna fronta koja će nad sjevernom Italijom i Jadranom inicirati ciklonu lokalno će sutra donijeti jača nevremena, prvenstveno u gorskim krajevima zemlje, BiH, te na sjevernom Jadranu i lokalno u unutrašnjosti Dalmacije.


U nastavku dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz visoku naoblaku, prema večeri sa mora će polako pristizati naoblaka. U noći na otvorenom moru sjevernog i na dijelu srednjeg Jadrana očekuju se neverini.


Sutra umjereno do pretežno oblačno i nestabilno uz pljuskove i lokalne neverine. Oborine u drugom dijelu dana mogu biti i obilnije, osobito u zaleđu uz izraženija grmljavinska nevremena praćena tučom zbog čega je Meteoalarm izdao žuto upozorenje.


I prvi dio nedjelje donijeti će nestabilno i promjenljivo vrijeme uz pojavu slabih lokalnih pljuskova. U drugom dijelu dana očekuje se raskidanje naoblake i pretežno sunčano vrijeme.


Nakon današnjeg slabog do umjerenog juga sutra će vjetar oslabiti i okrenuti na sjeverozapadne smjerove, prema večeri na buru koja će tijekom nedjelje biti umjereno jaka i jaka.


Temperature zraka sa ovim pogoršanjem tek će se neznatno sniziti i kretati će se od 14 do 20°C.Foto: Ivan Ivičin, arhiva ŠMMaksimalci danas dosegnuli 30 stupnjeva!

Posted by Sibenik Meteo on May 16, 2017 at 10:25 AM Comments comments (0)

Okretanje vjetra na buru čime je prestao rashladni utjecaj mora na obalu uz pretežno sunčano vrijeme rezultiralo je danas visokim temperaturama zraka koje su dosegnule ljetne vrijednosti.


Prema mjerenjima AMP-ova temperature su se u obalnom dijelu županije kretale od 26 do 29°C, u zaleđu od 24 do 28°C.


Kako je i najavljeno na jugu županije u ranim popodnevnim satima došlo je do postupnog porasta naoblake pa je na tom području uz krajnji sjever ujedno i najsvježije.


I sutra će na našem području puhati slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak pa se uz pretežno sunčano vrijeme očekuju jednake ili malo niže temperature zraka.


Od četvrtka vjetar će okretati na jugozapadne smjerove čime će uz obalu doći do pada visokih temperatura zraka, ali istodobno i manjeg porasta u zaleđu.Do petka stabilno

Posted by Sibenik Meteo on May 16, 2017 at 4:50 AM Comments comments (0)

Umjerena bura koja je tijekom noći na našem području zapuhala označila je početak stabilnijeg vremena koje će potrajati do vikenda. Nestabilan i vlažan zraka po visini može i danas sredinom dana na širem području Boraje i juga županije donijeti lokalni porast naoblake i malu mogućnost za slab pljusak. U ostatku županije očekujemo pretežno sunčano vrijeme uz slabu do umjerenu buru i temperature zraka do 25°C, u zaleđu i do 27°C.


Sutra i prekosutra prevladavati će pretežno vedro vrijeme uz slabu buru i sjeverozapadnjak, u četvrtak slab vjetar jugozapadnih smjerova. Temperature zraka će okretanjem vjetra na morske smjerove biti u manjem padu i kretati će se od 14 do 24°C.


U petak će zbog približavanja frontalnog poremećaja sa zapada kontinenta zapuhati umjereno jugo i jugozapadnjak. Prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz temperature zraka od 15 do 23°C.


Za vikend očekujemo malo nestabilnije i svježije vrijeme uz mogućnost za povremenu kišu i pljuskove, osobito u drugom dijelu subote. U nedjelju smirivanje vremena uz okretanje vjetra na sjeverne i sjeverozapadne smjerove.Jaki pljuskovi i krupa zahvatili Vodice

Posted by Sibenik Meteo on May 15, 2017 at 11:25 AM Comments comments (0)

Grmljavinski oblak CB koji se razvio sredinom dana u zaleđu dijelom je zahvatio i obalni dio županije od Šibenika do Pirovca pri čemu je u Vodicama donio jake pljuskove i obilne oborine praćene tučom!


Prema mjerenjima AMP-ova sa vodičkog područja glavnina sustava obrušila se na zapadni dio grada gdje je u kratko vrijeme palo gotovo 50 litara kiše po metru četvornome što je uzrokovalo pojavu bujica i plavljenje dijelova grada! Istodobno na istoku Vodica palo je gotovo 30 litara manje, oko 20 litara po metru četvornome.


Kiše, pljuskova i tuče praćenih grmljavinom bilo je i u dijelovima Šibenika i Zatona i to također lokalno obilnijih. Tako je primjerice u istočnim dijelovima grada palo oko 5, a na Šubićevcu za kratko vrijeme čak 18 litara kiše po metru četvornome.


Pljuskovi s grmljavinom zahvatili su i Pirovac gdje je izmjereno oko 11 litara kiše.


Vodice, foto: Info VodiceVodice, foto: Info Vodice

Rss_feed