?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Silovito nevrijeme pogodile brazilski Belo Horizonte

Posted by Sibenik Meteo on March 17, 2018 at 5:20 AM Comments comments (0)

Brazilski grad Belo Horizonte jučer je u posljepodnevnim satima zahvatilo olujno nevrijeme koje je uzrokovale bujice, poplave i pojavu klizišta. Najviše su pogođeni zapadni djelovi grada gdje je u 20 minuta palo 50 litara kiše po metru četvornome pa su bujice nosile automobile, a  prema izvješću vatrogasaca na širem području grada zabilježeno je ukupno 28 poplava, 4 pada stabla, 8 padova strujnih stupova i dva klizišta. Dvije žene preživjele su urušavanje kuće i smještene su u bolnicu kao i ostalih 23 žrtava ovog silovitog nevremena.


Obilna kiša pogodila je i susjedne gradove Nova Lima i Contagem gdje je u posljednjih 15 dana ukupna količina oborina dvostruko veća od prosjeka za mjesec ožujak.


                                                                                                                                                 Belo Horizonte, Brazil, foto: TV Globo

Vikend prognoza: Promjenljivo, od nedjelje i sve hladnije

Posted by Sibenik Meteo on March 16, 2018 at 8:05 AM Comments comments (0)

Plitka ciklona koja se sa frontalnim poremećajem premješta preko Jadrana tijekom noći i jutra uz oblačno vrijeme donijela je nove oborine čime se nastavilo izrazito nestabilno i promjenljivo vrijeme.


U nastavku dana vrijeme će se prolazno stabilizirati pa će se naoblaka djelomice i raskinuti ali već tijekom večeri očekuje se novo jače naoblačenje. Nakon slabog zapadnjaka prema večeri će zapuhati slabo jugo, a temperature zraka će se kretati od 12 do 16°C.


U noći na subotu ponovno se očekuje kiša, a tijekom dana prevladavati će pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove. Puhati će slab sjeverozapadni i sjeverni vjetar, a temperature zraka će se kretati od 9 do 14°C.


I u nedjelju se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu, opet izgledniju u večernjim satima. Puhati će slaba do umjerena bura sa kojom će postupno pritjecati sve hladniji zrak pa će se temperature zraka kretati od 8 do 13°C.

Naredni tjedan donosi povratak zime

Posted by Sibenik Meteo on March 15, 2018 at 5:50 AM Comments comments (0)

Promjenljivo i nestabilno vrijeme uz česte izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, kišu i grmljavinske pljuskove koji su lokalno praćeni i tučom glavno su obilježje vremena posljednjih dana, a prema prognozama nastaviti će se i u narednim pri čemu se u drugom dijelu vikenda, a osobito u narednom tjednu kada se uz jače zahlađenje očekuje i povratak zimskog vremena.


Plitko ciklonalno polje podržava i dalje nestabilno vrijeme, a sa sjeverozapada kontinenta Jadranu se približava duboka ciklona s frontalnim sustavom.


Nakon pretežno sunčanog vremena u nastavku dana uz porast visoke naoblake, a navečer i uz jače naoblačenje nastupiti će novo pogoršanje vremena koje će u narednoj noći donijeti kišu i lokalne grmljavinske pljuskove. Uz umjereno jugo temperature zraka će se kretati od 12 do 15°C.


Sutra tijekom dana prevladavati će pretežno oblačno vrijeme, a navečer se ponovno očekuje kiša. U prvom dijelu dana nakon umjerenog juga zapuhati će slabi vjetrovi zapadnih i sjeverozapadnih smjerova, prema večeri ponovno slabo jugo ili tiho. Temperature zraka kretati će se od 11 do 16°C.


Nestabilo vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove obilježiti će i vikend. Pri tome će nakon tople subote kada će se temperature zraka kretati od 12 do 16°C u nedjelju okretanjem vjetra na sjeverne smjerove zahladiti, a u višem gorju oborine će prijeći u susnježicu i snijeg.


Još hladnije vrijeme uz buru i povremene oborine na granici kiše i snijega prema sadašnjim prognostičkim materijalima zadržati će se i u prvoj polovici narednog tjedna, dok će u drugoj uz jačanje anticiklonalnog grebna sa zapada kontinenta nastupiti postupna stabilizacija vremena uz i dalje niske temperature zraka koje će se kretati od 0 do 6°C.Izvanredne mjere zbog daljnjeg rasta vodostaja rijeka

Posted by Sibenik Meteo on March 13, 2018 at 3:35 AM Comments comments (0)

Intenzivni proces topljenja snijega nastavio se i tijekom vikenda te je u većem dijelu Hrvatske potpuno otopljen. Posljedično su vodostaji i dalje u porastu, posebice na slivu Save, Kupe i Une.


Prema podacima o visinama snijega na svim meteorološkim postajama na dan 12. 3. u 7 h utvrđen je trend sniženja visine snijega u odnosu na proteklih 24 sata, kako slijedi:

Puntijarka -23 cm, Crni Lug-Risnjak -19 cm, Zavižan -17 cm, Gospić -16 cm, Delnice -15 cm, NP Plitvička jezera -12 cm, Parg-Čabar -11 cm, RC Ogulin i Slunj -10 cm, Hrvatska Kostajnica -8 cm.


Intenzitet topljenja snijega je vrlo visok jer je prema podacima o visinama snijega vidljivo da se u protekla 72 sata u Delnicama otopilo 53 cm, na području Risnjaka 45 cm, NP Plitvice 33 cm, u Ogulinu 31 cm. Budući da je snijeg kašast i mokar, sadržaj vode u snijegu je visok te se na osnovi toga za Gorski kotar može procijeniti prosječna količina otopljene vode u 72 sata od 100 l/m² do 350 l/m², stoji u priopćenju  DHMZ.


Zbog izlijevanja Une na području Hrvatske Kostajnice proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Poplavljena je cesta u Kuljanima, gdje je više desetaka stanovnika odsječeno. Voda je već prodrla u nekoliko kuća, javlja HRT.


Ozbiljna je situacija na jezeru Peruća.Prema dostupnim podacima Hrvatskih voda, trenutno je kvota na Perući 358 metara nad morem. Prema Pravilniku o korištenju akumulacijskog jezera Peruća, maksimalna dozvoljena kvota u ožujku je 360 metara nadmorske visine. Iako pravilnik nalaže maksimalnu kvotu od 360 metara, poznato je da ona može izdržati kvotu 361,5 metar. Pravilnik također definira vremenski rok u kojemu se razina vode mora svesti na spomenutu kvotu ako se ona prijeđe, a to je 20 dana. Inače, u slučaju potrebe moguće je ispuštati oko 550 metara kubičnih vode iz jezera.


U HEP-u su za Dalmaciju Danas poručili da su svjesni situacije i da rade najbolje što mogu u ovakvim okolnostima. Trenutno se rade preventivne radnje za moguće nepovoljne scenarije sljedećih desetak dana. Situacija se pomno prati i zasad je sve pod kontrolom, a hoće li tako i ostati, u prvom redu ovisi o daljnjim oborinama. ispuštanje vode iz Peruće.


Rastu vodostaji rijeka i na karlovacčkom području i to po oko 3 centimetra po satu. U utorak ujutro u sedam sati vodostaj Korane bio je 779 centimetara, a Kupe 770 centimetara. I za to područje vrijede izvanredne mjere obrane od poplava.


Tornado pogodio jugozapad Italije

Posted by Sibenik Meteo on March 13, 2018 at 2:25 AM Comments comments (0)

Jak tornado jučer je oko 19 sati poharao Casertu na jugozapadu Italije, a osim materijalne štete ima i ozljeđenih, prenosi Istramet.


Prema izvješćima lokalnih medija ukupan broj ozljeđenih popeo se na 15, od čega je 4 u ozbiljnom stanju.


Tornado je bio popraćen tučom, a dodajmo da je jakih grmljavinskih razvoja i tuče jučer bilo i na području Slavonije i Vojvodine, a nestabilnosti se u ovoj regiji očekuju i danas.


Foto: Caserta web

Krajem narednog tjedna povratak zime

Posted by Sibenik Meteo on March 11, 2018 at 1:10 PM Comments comments (0)

Primicanje frontalnog poremećaja danas je intenziviralo pritjecanje osjetno toplijeg zraka sa jugoistoka kontinenta pa su temperature zraka u kombinaciji sa sunčanim vremenom kontinentalnom dijelu zemlje i regije dosegnule vrijednosti i iznad 20°C. Prema mjerenjima meteo postaja na istoku zemlje izmjerene su maksimalne vrijednosti od 21, u susjednoj BiH, točnije na području Brčkog 23, jednako kao i u Srbiji u široj okolici Beograda.


Na Jadranu su temperature zraka ipak bile umjerenije dobu godine obzirom na rashladan utjecaj mora pa su se uz oblačno vrijeme i umjereno do umjereno jako jugo kretale od 12 do 18°C.


Prolaz fronte uz slabljenje juga i okretanje na jugozapadne smjerove, jače naoblačenje, kišu i grmljavinske pljuskove očekuje se kasno večeras i tijekom naredne noći.


Sutra od sredine dana vrijeme će se kratkotrajno stabilizirati ali u narednim danima osobito u prvom dijelu tjedna nastaviti će razdoblje nestabilnog vremena uz izmjene sunčanih i oblačnih perioda te povremenu kišu i lokalne grmljavinske pljuskove. Puhati će slabi do umjereni vjetrovi južnih i zapadnih smjerova, a temperature zraka kretati će se od 12 do 18°C.


Od četvrtka se iznad Skandinavije očekuje formiranje anticiklone po čijem bi se istočnom rubu prema Jadranu trebala ponovno premještati hladna zračna masa, dok će ciklona kod Velike Britanije i dalje prema Sredozemlju premještati sustave bogate vlagom i oborinama.


U takvim okolnostima prema sadašnjim prognostičkim materijalima u drugom dijelu narednog vikenda nad Jadranom se očekuje formiranje ciklone koja bi u kombinaciji sa hladnim zrakom i jakom burom mogla donijeti novo jače zahlađenje i oborine na granici kiše i snijega.


Više o mogućem zahlađenju čitajte u našim novim ažuriranjima.

Podvodna kamera uhvatila prolaz tune

Posted by Sibenik Meteo on March 11, 2018 at 11:40 AM Comments comments (0)

U ovoj godini smo nakon remonta kamere uz slikavanje u suradnji sa Zavodom za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković uveli cjelodnevno snimanje video materijala što se pokazalo kao pun pogodak pa nakon glavate želve, sipe jučer smo svjedočili i prolazu tune.


Tuna je tipična riba otvorenih mora, premda ponekad dolazi u pliće predjele. Izuzetno je dobar plivač i jedna je od najbržih koštunjača te dostiže brzine od 70 km/h, a rasprostranjena je u svim morima, osim polarnih.


Iako se u prošlosti prema pisanim izvorima tuna lovila i sa šibenske rive komercijalni izlov u 20 stoljeću znatno je smanjio njihov broj u Jadranu pa je samim time i ovaj snimak izuzetno zanimljiv i važan.


Video možete pogledati na ovom linku.Pratite uživo prijenos sa kamere Kaštela

Posted by Sibenik Meteo on March 11, 2018 at 10:40 AM Comments comments (0)

Od danas ste na našem portalu u mogućnosti pratiti uživo prijenos sa kamere smještene u Kaštel Sućurcu koja je usmjerena prema zapadu i u lijevom kutu se može vidjeti Marjan, u daljini na moru Čiovo, a slikom dominira nebom pa je možemo slobodno nazvati da je meteorološka kamera i da će u mnogome olakšati praćenje i prognoziranje vremena na ovim prostorima.


Vlasnik kamere je Mijo Jaredić, član Crometea i vrsan fotograf meteoroloških fenomena čije slike i video sadržaji se često mogu vidjeti na portalima i na TV-u.


Prijenos slike u realnom vremenu možete pratiti na ovom linku.U nastavku dana jako jugo

Posted by Sibenik Meteo on March 11, 2018 at 6:15 AM Comments comments (0)

Jadranu se sa sjeverozapada približila dolina s frontalnim poremećajem pa se u narednim satima očekuje jačanje juga na umjereno jako i jako,a kasno navečer i u noći očekuje se slabljenje uz kišu i lokalne neverine.


Meteoalarm je zbog vjetra za ovaj dio zemlje izdao narančasto vremensko upozorenje. Očekuje se jugo brzine do 65km/h, a udari se mogu penjati i do 110km/h!DHMZ: Porast vodostaja rijeka uslijed topljenja snijega i oborine

Posted by Sibenik Meteo on March 10, 2018 at 3:15 AM Comments comments (0)

S porastom temperature zraka započeo je intenzivni proces topljenja snijega u cijeloj zemlji, što je utjecalo na porast vodostaja. U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj na pritokama Save vodostaji su trenutno u maksimumu i uglavnom su u domeni redovnih i izvanrednih mjera obrane od poplava, s tendencijom opadanja.


Prema podacima o visinama snijega na svim meteorološkim postajama na dan 9. 3. u 7 h utvrđen je trend sniženja visine snijega u odnosu na proteklih 24 sata, kako slijedi:

Delnice -24 cm, Crni Lug-Risnjak -18 cm, Hrvatska Kostajnica -13 cm, Ogulin -12 cm, NP Plitvička jezera i RC Puntijarka -10 cm, Parg-Čabar i RC Bilogora -8 cm, Slunj i Zavižan -7 cm, Bednja -6 cm, Otočac -4 cm i Gospić -1 cm.


Intenzitet topljenja snijega vrlo je visok. Prema podacima o visinama snijega vidljivo je da se u protekla 72 sata u Delnicama otopilo 70 cm, na području Risnjaka 40 cm, na Sljemenu 46 cm, na Plitvičkim jezerima 37 cm, a u Ogulinu 36 cm.


Vrhovi vodnih valova lijevih pritoka Save Zelina, Lonja, Ilova, Česma, Pakra, Orljava i njihovi brdsko-bujični pritoci) dosegli su svoje maksimalne vrijednosti, u domeni redovnih i izvanrednih mjera obrane od poplava i sada su u opadanju. U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske vodni valovi na slivu Sutle i Krapine su u recesiji s tendencijom daljnjeg opadanja. Vodostaji na pritokama Kupe do Karlovca dosižu maksimalne vrijednosti, međutim, od Karlovca nizvodno vodostaji su u porastu te se njihov maksimum očekuje za vikend u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava. Od desnih pritoka Save najveći intenzitet porasta je na Uni koja trenutno dosiže maksimalne vrijednosti, ali će stagnirati nekoliko dana te će za vikend i početkom idućeg tjedna još uvijek imati maksimum u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava.


Zbog velikog doprinosa svih lijevih i desnih pritoka Save, ali i porasta vodostaja na gornjem toku Save zbog topljenja snijega u Sloveniji, započeo je porast vodostaja Save i u gornjem toku te se od idućeg tjedna očekuje porast vodostaja na cijelom toku Save do maksimalnih vrijednosti u domeni izvanrednih mjera obrane od poplava. Posebno su ugrožena ušća pritoka (Crnac, Jasenovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Šamac).


Također su u porastu vodostaji rijeka u Lici (Otuča) i Jadranskom slivu (Krka, Zrmanja, Cetina i Neretva).


Sve promjene i nove informacije do 6 dana unaprijed redovito ćemo objavljivati na našim mrežnim stranicama u vidu dnevnih i posebnih priopćenja.

DHMZ

Rss_feed