?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Tjedna prognoza: Promjenljivo i vjetrovito

Posted by Sibenik Meteo on January 21, 2019 at 3:35 AM Comments comments (0)

Nad zapadnim i srednjim Sredozemljem produbljuje se ciklona koja se polako približava Jadranu na kojem jutros prevladava oblačno vrijeme uz kišu. Uz slab vjetar sjevernih smjerova temperature zraka se kreću od 6 do 8°C.


Nestabilno vrijeme uvjetovano ciklonom nastaviti će do sredine tjedna, a od četvrtka premještanje nove ciklone preko Tirenskog mora nad Siciliju i Grčku samo će rubno djelovati na vrijeme kod nas pa se uz stabilizaciju vremenskih prilika očekuje vjetrovito vrijeme uz buru.


U nastavku dana oblačno uz kišu. Puhati će slaba bura, a temperature zraka kretati će se od 5 do 8°C.


Utorak također donosi oblačno vrijeme uz kišu, lokalno i grmljavinske pljuskove. Središte ciklone približiti će se našim krajevima pa će buru postupno na jugu županije zamjeniti levanat, na otvorenom moru jugu. Temperature zraka neznatno će porasti i kretati se od 5 do 8°C.


I u srijedu nestabilno i promjenljivo uz izmjene sunčanih i oblačnih perioda te povremenu kišu i pljuskove. Uz slabo do umjereno jugo i levanat temperature zraka će se kretati od 6 do 9°C.


Od četvrtka do kraja tjedna vrijeme će se postupno stabilizirati pa se uz izmjene sunčanih i oblačnih perioda očekuje vjetrovito vrijeme, osobito tijekom petka kad će puhati umjereno jaka, na udare i jaka bura. Temperature zraka ponovno u manjem padu, odnosno kretati će se od 3 do 8°C.


Vjetrovito uz umjerenu do umjereno jaku buru biti će i u prvom dijelu vikenda, a u nedjelju će vjetar oslabiti. U subotu će prevladavati djelomice do pretežno oblačno, u nedjelju pretežno sunčano vrijeme. I dalje će biti prohladno uz temperature zraka koje će se kretati od 0 do 8°C.


Dakle pred nama je promjenljiv i nestabilan tjedan, osobito njegov prvi dio. U drugom dijelu uz stabilizaciju vremenskih prilika uz vjetrovito vrijeme ponovno nas očekuje i malo niže temperature zraka.





Vikend prognoza: Prolazna stabilizacija u nedjelju

Posted by Sibenik Meteo on January 18, 2019 at 3:45 AM Comments comments (0)

Jadranu na kojem jutros prevladava oblačno vrijeme uz slabu kišu sa sjeverozapada se približavaju frontalni poremećaji koja su dio pripadajuće ciklone sa sjevera kontinenta.


Glavnina frontalnog prolaza uz kišu, lokalno i grmljavinske pljuskove nastupiti će od sredine dana. Na podinarskom području uz kišu sa spuštanjem snježne granice očekuje se susnježica i snijeg. Slabo jugo u narednim satima prvo će na zapadu i sjeveru županije, a do večeri i u ostatku okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru sa kojom će i zahladiti pa će se temperature zraka kretati od 3 do 7 uz obalu i od 1 do 4°C u zaleđu.


I sutra se također očekuje pretežno oblačno vrijeme uz slabu kišu i pljuskove, a u podinarskom području i u višem dijelu uz kišu može biti slabe susnježice i snijega. Puhati će umjerena bura uz temperature zraka od 3 do 8 uz obalu, odnosno od 0 do 7°C u zaleđu.


I noć na nedjelju će biti pretežno oblačna, a od jutra se očekuje prolazno raskidanje naoblake uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Navečer ponovno na cijelom prostoru će se naoblačiti. Nakon bure vjetar će oslabiti i tijekom dana okrenuti na slab sjeverozapadnjak. Temperature zraka bez veće promjene i kretati će se od 3 do 8, u zaleđu od 0 do 7°C.






Danas u gorju obilan snijeg

Posted by Sibenik Meteo on January 18, 2019 at 3:05 AM Comments comments (0)

Prolazak hladne fronte i pogoršanje vremena koje je rano jutros uz okretanje kiše u susnježicu i snijeg zahvatilo sjeverozapad zemlje u ovim trenucima proširilo se i na Gorski kotar gdje se tijekom dana očekuje i obilniji. Osim u gorskim krajevima snijeg se očekuje i u nizinama, unutrašnjosti Istre, a lokalno nošenog burom može biti i uz obalu i na otocima Kvarnera.


Prema izvješću HAK-a snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji te sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru ponegdje ima i magle.


Sudeći prema web kamerama HAK-a, kiša je naglo okrenula na snijeg koji već stvara tanji snježni pokrivač. Na cestama su zimski uvjeti, stoga HAK savjetuje da se ne kreće na put bez zimske opreme, prenosi Istramet.


Glavnina pogoršanja vremena kod nas se očekuje u poslijepodnevnim satima kad se uz obalu očekuje kiša, lokalno praćena grmljavinom. Na krajnjem sjeveru županije i u višem dijelu zaleđa kiša će prema večeri okrenuti u susnježicu i snijeg.


Slabo jugo od sredine dana će prvo na zapadu, a zatim i u ostatku županije okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru sa kojom će i osjetno zahladiti uz pad temperatura zraka za 5 do 8 stupnjeva u odnosu na one jučerašnje.



Novi obilan snijeg u Alpama

Posted by Sibenik Meteo on January 15, 2019 at 3:35 AM Comments comments (0)

Snijegom zatrpane dijelove Austrije, Njemačke i Švicarske pogodio je novi arktički val koji će, prognozira se, trajati do srijede. Predviđa se da će pasti metar i pol novog snijega, a olujni vjetrovi puhat će i 160 kilometara na sat, prenosi HRT.


Stotinjak gostiju hotela na jugu Njemačke, koji je u ranim jutarnjim satima pogodila lavina, srećom je prije evakuirano u susjedni Balderschwang. Ali i u tom skijaškom centru na granici s Austrijom oko 1100 ljudi praktički je zatočeno. Glavna prometica koja vodi u naselje je zatvorena.


U pet okruga u Bavarskoj i dalje je na snazi najviši stupanj pripravnosti. Snijeg ne prestaje padati, čovjek vodi borbu s prirodom. Na nekim mjestima na metar četvorni krova nalazi se 577 kilograma snijega, visine 1,2 m. Snijeg se nakupio i na krovu bolnice u Berchtesgadenu, jednome od najteže pogođenih naselja u bavarskim Alpama, u kojemu je još prošli tjedan proglašeno izvanredno stanje.


Snijeg odnosi žrtve u Austriji. U padu s krova u Faistenauu, dok je čistio snijeg s jedne od kuća, jutros je smrtno stradao 47-godišnji radnik. U saveznoj pokrajini Salzburg, pak, odsječeno je od svijeta 17 tisuća ljudi. Među njima i 3000 stanovnika sela Rauris te oko 2000 turista. Ceste su zatvorene zbog opasnosti od lavina.


Snježni pokrivač potpuno je zatrpao skijaško središte Hochkar u blizini Göstlinga. 500 stanovnika evakuirano je prije tjedan dana, na terenu sada borbu vodi 120 vojnika i 150 vatrogasaca. Petero mještana ostali su, ali na vlastitu odgovornost.



Tjedna prognoza: Od sredine tjedna promjenljivije i uz jugo malo toplije

Posted by Sibenik Meteo on January 14, 2019 at 3:45 AM Comments comments (1)

Frontalni prolaz koji se jutros premješta preko nas i koji je dio duboke ciklone sa središtem na sjeveru Europe donio je novo izraženije pogoršanje vremena uz kišu, na krajnjem sjeveru županije susnježicu i snijeg. U nastavku dana sustav će se uz jačanje grebena anticiklone i raskidanje naoblake premjestiti prema Jonskom moru gdje će formirati ciklonu. Približavanje novih frontalnih poremećaja koji se očekuje u drugoj polovici tjedna uvod je u kraće nestabilnije ali i malo toplije vremensko razdoblje.


Danas u ostatku dana postupna stabilizacija vremena uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Uz slabu do umjerenu buru i tramontanu temperature zraka kretati će se od 4 do 10°C.


Sutra uz slabu do umjerenu buru i tramontanu prevladavati će pretežno sunčano vrijeme. Pritjecanje hladnijeg zraka po visini osjetiti će se i na prizemnoj temperaturi zraka koja će se u odnosu na danas sniziti i kretati se od 1 do 8°C.


I srijeda donosi djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a uz slab vjetar promjenljivih smjerova temperature zraka će biti u manjem porastu i kretati se od 1 do 11°C. Jugo koje će zapuhati u večernjim satima biti će uvod u nestabilniju završnicu tjedna.


U četvrtak se očekuje djelomice do pretežno sunčano, u petak djelomice do pretežno oblačno vrijeme. Slabo do umjereno jugo donijeti će porast temperatura zraka koje će se u četvrtak kretati od 6 do 10, u petak od 9 do 12°C.


Prema sadašnjim prognostičkim materijalima nestabilno vrijeme nastaviti će se i u danima vikenda kada se uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme očekuje povremeno slaba kiša, osobito u nedjelju. Uz slabo do umjereno jugo i levanat temperature zraka će biti slične onima iz prethodnih dana.


Dakle nakon današnjeg prolaznog pogoršanja vremena do sredine tjedna očekuju nas stabilne vremenske prilike. Od četvrtka pa do kraja vikenda promjenljivije i toplije uz jugo.




U Kijevu izmjereno -9, uz obalu do -6

Posted by Sibenik Meteo on January 12, 2019 at 4:40 AM Comments comments (0)

Pretežno vedra noć i bura koja se jučer navečer na našem području uglavnom utihnula tijekom noći su bili okidač za izraženo niske temperature zraka koje nisu samo izmjerene u kotlinama već i uz samu obalu.


Prema mjerenijma AMP-ova najhladnije je bilo u snijegom pokrivenom Kijevu sa minimalno izmjerenom temperaturom zraka od čak -9.2°C. U Drnišu i u Bilicama izmjereno je -7, Skradinu -6, Kninu i u Zatonu -5°C.


I uz obalu je bilo jačeg mraz, a najači je izmjeren na vodičkom području gdje su AMP-ovi izmjerili minimalnu temperaturu zraka od -4°C. -3 izmjereno je u Žaboriću, u Jezerima -2, u Šibeniku -1, a jedino jug županije, odnosno rogozničko područje sa minimalno izmjerenih 0.7°C nije otišlo u minus.


Zanimljivo da je u drugom dijelu noći i pred jutro obala zbog naoblačenja u zaleđu bila dosta hladnija, a ovisno o naoblaci i jačini vjetra i naredne noći očekuju se lokalno niske temperature zraka.


Sutra u sredinom dana preko nas će se premjestiti oslabljena fronta pa se uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme očekuje slaba kiša, podno Dinare susnježica i snijeg. Zapuhati će slab vjetar promjenljivih smjerova uz temperature zraka od 1 do 8°C.



Vikend prognoza: Frontalni prolaz krajem nedjelje

Posted by Sibenik Meteo on January 11, 2019 at 4:20 AM Comments comments (0)

Plitka dolina nad Jadranom gdje jutros prevladava sunčano vrijeme uz umjerenu buru sporo se popunjava i odmiče na istok,a sa sjeverozapada jača anticiklonalni greben. Tijekom nedjelje preko naših krajeva premjestiti će se oslabljeni frontalni poremećaj koji će tek lokalno donijeti slabu kišu.


U nastavku dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz slabu do umjerenu buru i temperature zraka od 0 do 8°C. Noć na subotu će donijeti tiho i pretežno vedro vrijeme koje će doprinjeti rashlađivanju i nisikm temperaturama zraka koje će se u kotlinama spustiti do -5, uz obalu do -1°C.


I tijekom subote će prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz slab vjetar sjevernih i sjeverozapadnih smjerova. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na prethodne dane i kretati će se od 1 do 8°C.


Nedjelja će donijeti postupni porast naoblaka, a u drugom dijelu dana lokalno se očekuje i slaba kiša. Uz slab do umjeren levanat i buru temperature zraka bez veće promjene i kretati će se do 1 do 8°C.



Snijeg u Zagori

Posted by Sibenik Meteo on January 9, 2019 at 2:25 AM Comments comments (0)

Snijeg koji je sinoć padao na širem kninskom i drniškom području stvorio je jutros tanji snježni pokrivač koji je u Kninu prema mjerenju od 7h visok 4cm, a na kijevskom području visina snijega se kreće oko 10cm.


Snijega je zabijelio i šire drniško područje, a pado je tijekom noći i na području Boraje.


Padao je i u splitskom zaleđu, na sinjskom području i zabiokovlju.


Tijekom noći oborine su prestale uz raskidanje naoblake, a u nastavku dana prevladavati će djelomice do pretežno oblačno vrijeme uz slabu buru i sjeverozapadnjak i temperature zraka od 2 do 8 uz obalu i od -1 do 6°C u zaleđu.




Obilan snijeg na Alpama

Posted by Sibenik Meteo on January 8, 2019 at 4:00 AM Comments comments (0)

Dva skijaša smrtno su stradala u lavinama a tisuće turista ostalo je zameteno snijegom u velikim skijaškim centrima u austrijskim Alpama tijekom vikenda zbog gustog snijega koji je stvorio opasne uvjete.


Više od pola metra snijega napadalo je od subote ujutro na sjevernim obroncima Alpa.


Opasnost od lavina na većini planinskih područja u Austriji označena je kao “visoka” što je druga najviša razina na ljestvici od pet stupnjeva.


Unatoč rizicima i upozorenjima neki su se skijaši svejedno otputili van skijaških staza, pa su dvojica njemačkih skijaša izgubila život u planinama pokrajine Vorarlberg na zapadu zemlje.


Skijaši su poginuli iako si imali i prsluke koji se napušu u slučaju lavine kako bi se održali na površini snijega. Stradali su odvojeno.


Spasioci su ih uspjeli iskopati iz snijega no nisu ih uspjeli oživjeti.


Treći smrtni slučaj zabilježen je u nedjelju u Vorarlbergu kada je švicarski daskaš u krivini izletio sa staze i sletio niz oštru padinu te poginuo nakon što se glavom zabio u duboki snijeg.


Oko 12.000 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontroliranom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto, kazao je za dpa gradonačelnik Alois Hasenauer.


U Obertauernu ceste su i dalje zatvorene no konvoji stotina skijaša koji su željeli napustiti to područje organizirani su uz pomoć hitnih službi u nedjelju posljiepodne.


Zimsko vrijeme uzrokovalo je probleme i u drugim dijelovima zemlje gdje se drveće rušilo pod teretom snježnog pokrivača na ceste i željezničke pruge a palo je i nekoliko dalekovoda. (Istramet/Glas Istre/Hina)


Tauplitz (Austrija 896 m.n.v.), foto: Herbert Lemmerer/Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich


Analiza modela: Reljef igra presudnu ulogu u rasporedu i obliku oborina

Posted by Sibenik Meteo on January 7, 2019 at 1:25 PM Comments comments (0)

Bura i tramontana večeras su u slabljenju, a taj trend nastaviti će se i u noći pa u kombinaciji sa pretežno vedrim nebom ujutro u kotlinama za očekivati je izraženije minuse, a mraza će biti i na dijelu obale.


Odličan je to uvod u sutrašnje pogoršanje vremena i zimsku ciklonu ali u priču se uključilo jugo koje će sutra ujutro zajedno sa naoblačenjem zapuhati uz obalu i u dijelu zaleđa i svu akumuliranu hladnoću "rastopiti" i podignuti snježnu granicu na visinu iznad 600m.


U zaleđu, osobito onom koji je zaštićen od utjecaja mora planinskim masivima, Biokovom, Mosorom, Kozjakom, Borajom, a u zaleđu dodatno sa Mosećom i Svilajom utjecaj juga će izostati pa će na tim prostorima uz slab levanat akumulirana hladnoća preživjeti dolazak oborina.


Reljef će igrati jednu od glavnih uloga u rasporedu i obliku oborina što su prognostički modeli već ima nekoliko dana prepoznali pa se sutra u posljepodnevnim satima uz obalu i u nižem dijelu zaleđa očekuje kiša, a u višem zaleđu i na krajnjem sjeveru županije susnježica i snijeg, lokalno uz akumuliranje snježnog pokrivača.


Jugo i jugozapadnjak koje će puhati uz obalu navečer će okrenuti na slab levanat koji će veći dio dana puhati u zaleđu.


Temperature nakon jutranjih minusa koji se u kotlinama mogu spustiti i do -5, uz obalu do -1 tijekom dana će porasti do 5 uz obalu, odnosno do 3°C u zaleđu.


Dakle sutra su pred nama granične oborine, a presudnu ulogu u vrsti oborina odigrati će koliko će biti izražena prisutnost juga, odnosno brzina naoblačenja i dolaska oborina.




Rss_feed