?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Do vikenda ugodne temperature uz promjenljivo vrijeme

Posted by Sibenik Meteo on July 15, 2019 at 4:25 AM Comments comments (0)

Neuobičajno vrijeme za sredinu ljeta uz česte prodore nestabilnog i vlažnog zraka sa sjevera kontinenta uz ispodprosječne temperature zraka nastavilo se i na početku ovog tjedna u kojem plitka ciklona nad zapadnim Sredozemljem pruža dolinu nad Jadranom zbog čega jutros uz slab vjetar zapadnih smjerova prevladava djelomice sunčano vrijeme uz visoku i srednu naoblaku. Temperature zraka na cijelom području su ujednačene i kreću se od 24 do 26°C.


U nastavku dana do kasnih večernjih prevladavati će djelomice do pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost za lokalno slabe pljuskove. Uz obalu će zapuhati slab vjetar zapadnih i sjevernih smjerova, u zaleđu slaba bura koja će od večernjih sati na cijelom području jačati na umjerenu. Temperature zraka u odnosu na jučer neznatno će porasti i kretati se od 27 do 29°C.


Sutra uz slabu do umjerenu buru i u srijedu uz slab maestral prevladavati će pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka i dalje iste u rasponu od jutarnjih 18 do dnevnih 29°C.


U drugom dijelu četvrtka te u prvom dijelu petka ponovno nestabilnije uz mogućnost za lokalne neverine i pljuskove. Zapuhati će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, a temperature zraka i dalje bez veće promjene u odnosu na prethodne dane.


Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda očekuje se jačanje polje malo povišenog tlaka zraka uz pritjecanje sve toplijeg zraka s juga kontinenta. Uz pretežno sunčano vrijeme i slabe vjetrove stabilnog ljetnog vremena, danju maestral i noću burin, temperature zraka će biti u postupnom porastu i kretati se od jutarnjih 19 do maksimalno dnevnih 31°C.


Razdoblje malo promjenljivog i po temperaturama zraka ispodprosječnog vremena nastaviti će se sve do vikenda od kada će pritjecanjem sve toplijeg zraka s juga i temperature zraka biti u laganom porastu.Glavata želva ponovno kod podvodne kamere na Martinskoj

Posted by Sibenik Meteo on July 13, 2019 at 7:35 AM Comments comments (1)

Podvodna kamera koja ovih dana obilježava tri godine rada ugostila je rano jutros staru gošću po kojoj je i postala prepoznatljiva, rijetku i zakonom zaštićenu morsku kornjaču Glavatu želvu.


U snimci koju možete pogledati ovdje i ovaj put joj je instalacija podvodne kamere izgledala zanimljivo pa se na trenutak zaustavila, a izgleda da je nešto zanimljivo i zagrizla sa njezinog kućišta.


Podvodna kamera koja je od nedavno spojena na YouTube servis i koju mjesečno pogleda više od 11 000 gledatelja sa ukupno 60 000 minuta gledanja u svom dosadašnjem radu snimila je brojne riblje vrste, uz glavatu želvu tu su sipe, lignje, tuna,ugor, hobotnica, brojnu oboritu ribu, podvodnog gnjurca ali i ronica koji krade zakonom zaštićenu persku. Realizirana je suradnjom udruge Šibenik Meteo i Zavod za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković uz financijsku pomoć Turističke zajednice Grada Šibenika.Danas pljuskovi i neverini

Posted by Sibenik Meteo on July 13, 2019 at 3:50 AM Comments comments (0)

Kako su i najavili prognostički modeli danas se oslabljena hladna fronta u polju sniženog tlaka zraka premješta preko Jadrana pa nas uskoro očekuje pogoršanje vremena uz pljuskove i neverine. Kao i kod prolaza nedavnih sustava glavnina pogoršanja vremena premješta se otvorenim morem prema jugu ali rubni djelovi sustava zahvatiti će vanjske otoke i obalu, osobito juga županije koja je i najisturenija prema otvorenom moru.


Zbog najavljenog pogoršanja vremena Meteoalarm je za obalni dio i otoke Dalmacije izdao visoko narančasto vremensko upozorenje na grmljavinu i lokalno obilnije oborine koje mogu ići i do 40 litara po metru četvornome.


Prema večeri glavnina pogoršanja će se premjestiti južnije od nas pa će uz prestanak oborina nastupiti raskidanje naoblake, a nakon slabog juga vjetar će okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru. Temperature zraka će u odnosu na jučer biti neznatno niže i kretati se do 24°C.
Promjenljivo vrijeme i u danima vikenda

Posted by Sibenik Meteo on July 12, 2019 at 4:50 AM Comments comments (0)

Polje malo sniženog tlaka zraka jutros na Jadranu podržava djelomice do pretežno oblačno vrijeme, a tijekom noći na moru je bilo i pojave slabih pljuskova. Uz slab vjetar zapadnih i jugozapadnih smjerova temperature zraka su na cijelom području su ujednačene i kreću se od 24 do 26°C.


I u nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike pa se uz slab vjetar zapadnih i jugozapadnih smjerova očekuje djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku. Temperature zraka će i dalje za doba godine biti ugodne i kretati se od 24 do 27°C.


Sutra će nastupiti novo prolazno pogoršanje vremena uz čestu pojavu pljuskova i neverina koji će se glavninom premještati otvorenim morem. Nakon slabog do umjeren jugozapadnjaka i juga prolazom neverina vjetar će okrenuti na umjerenu buru koja lokalno za vrijeme samog neverina može biti i pojačana. Temperature zraka u odnosu na danas biti će malo niže i kretati se od 18 do 24°C.


U nedjelju stabilizacija vremenskih prilika pa će uz umjerenu buru, a na moru sjeverozapadnjak prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz povremenu visoku naoblaku. Temperature zraka će biti u manjem porastu i kretati će se od jutarnjih 18 do maksimalno dnevnih 27°C.


Prema sadašnjim prognostičkim materijalima razdoblje nestabilnog i promjenljivog vremena nastaviti će se i u narednom tjednu kad se njegovom sredinom očekuje novo pogoršanje vremena. Povratk ljeta i vrućina nastupiti će u zadnjoj dekadi srpnja koja je kao i prva dekada kolovoza prema višegodišnjim prosjecima ujedno i najtopliji dio godine.Niske temperature i bura rashladile more ali je tlo bogato vlagom

Posted by Sibenik Meteo on July 11, 2019 at 4:10 AM Comments comments (0)

Neuobičajno niske temperature zraka za sredinu ljeta izmjerene su rano jutros u regiji pa tako i na našem području. Prema mjerenjima AMP-ova najniže se temperatura zraka spustila u Bilicama i u primoštenskom zaleđu, točnije u Supljaku, gdje je izmjereno svega 13°C dok su se u ostatku županije one kretale u prosjeku od 15 do 20°C.


Kiša od prethodnih dana, bura i niske temperature zraka rezultirale su i padom temperature mora, osobito u zapadnom dijelu županije gdje se one kreću od prohladnih 19 u Vodicama do 22 u Šibeniku. Južnije od Šibenika temperature mora su ipak ugodnije pa se na Krapnju mjeri 23, a u Rogoznici 24°C.


Kiša je prema mjerenjima agrometeorološke postaje dobro natopla tlo koje je trenutno dovoljno zasićeno s vlagom što je više nego odlično obzirom da će na sredini ljeta vegetacija prestati trpjeti sušu, a poljoprivrednici na nekoliko dana prestati navodnjavanje svojih kultura.


U naredna dva dana vrijeme će se djelomice stabilizirati pa će prevladavati djelomice do pretežno sunčano uz povremenu visoku i srednju naoblaku, osobito danas od popodnevnih do večernjih sati. Bura će postupno slabiti i uz obalu okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak, sutra na maestral.


U subotu će se vrijeme ponovno pogoršati pa uz slabo jugo i jugozapadnjak očekuju se pljuskovi i neverini. Temperature do kraja tjedna neće se bitnije mjenjati i kretati će se od 19 do 26°C.Neverini sve do sredine tjedna, a zatim proljetne temperature

Posted by Sibenik Meteo on July 9, 2019 at 3:35 AM Comments comments (0)

Prethodne večeri i noći preko Jadrana, sa sjevera prema jugu, premjestilo se nekoliko grmljavinskih sustava koji su od onog prethodnog za vikend bili slabiji po pitanju vjetra ali jači po učestalijoj grmljavini i oborinama.


Tako je prvi zahvatio naše područje u kasnim večernjim satima, a najizraženiji uz intezivnu grmljavinu aktivan je bio u prvom dijelu noći. Treći koji se kretato više morem protutnjao je ovim područjem pred samu zoru. Ukupno prema mjerenjima AMP-ova najviše kiše palo je na jugu županije i to na širem primoštensko-rogozničkom području gdje su postaje izmjerile u prosjeku od 15 do 20 litara kiše po metru četvornome. U ostatku županije one su se kretale od 1 do 15 pri čemu su najizdašnije bile uz obalu, a najslabije na krajnjem sjeveru.


Nestabilno i promjenljivo vrijeme nastaviti će se i u narednim danima, osobito od ove večeri, odnosno u noći i sutra u prvom dijelu dana kada se uz pretežno oblačno vrijeme očekuje kiša i lokalni neverini. U drugoj polovici srijede, prema večeri, oborine će polako slabiti a naoblaka se raskinuti.


Slab jugozapadnjak i zapadnjak prema večeri će zamjeniti bura koja će postupno jaćati i sutra biti umjerena do umjereno jaka. Sa njom će pristizati i osjetno svježi zrak pa će se temperature zraka iz dana u dan snižavati i kretati se od 20 do 26°C, a više proljetne nego ljetne zadržati će se do kraja tjedna.


Nestabilno, od sredine tjedna proljetne temperature zraka

Posted by Sibenik Meteo on July 8, 2019 at 4:30 AM Comments comments (0)

Pogoršanje vremena uz grmljavinske pljuskove i jak vjetar, lokalno i tuču nije jučer zaobišlo niti naše krajeve gdje je nevrijeme u odnosu na ostatak zemlje bilo mnogo blaže. Zapadni dio zemlje još je sredinom nedjelje bio na udaru jakog nevremena pa je Gorski kotar doslovno zabjelio pod velikim naslagama leda. Nevrijeme se zatim premjestilo na unutrašnjost zemlje i to osobito na istočnu Slavoniju gdje je tuča napravila veliku štetu na automobilama i kućama u Vukovaru, a malo prije nego što je stiglo do nas jače nevrijeme pogodilo je i susjedni Zadar.


Prolazom sustava vrijeme se u noći smirilo, a stabilne vremenske prilike uz vedro vrijeme i slab vjetar zapadnih i sjeverozapadnih smjerova prevladava i ovog jutra. Temperature zraka malo su niže u odnosu na prethodne dane i kreću se od 26 do 31°C.


Današnja stabilizacija vremena je prolaznog karaktera jer se sa sjeverozapada kontinenta Jadranu približava hladna fronta koja će ove večeri i u noći te sutra i u srijedu donijeti novu promjenu vremena uz kišu i grmljavinske pljuskove, a od srijede pa do kraja tjedna i dosta niže temperature zraka.


U nastavku dana pretežno sunčano, u zaleđu uz lokalni razvoj dnevne naoblake mogoći su povremeni pljuskovi. Navečer novo jače naoblačenje uz kišu i lokalne neverine. Vjetar će danas biti uglavnom slab zapadnih smjerova, navečer u okretanju na slabu do umjerenu buru. Temperature zraka uz obalu će se kretati od 28 do 31, u zaleđu od 26 do 32°C.


U noći lokalno ponovno može biti izraženijih neverina, a povremenih neverina i pljuskova uz pretežno oblačno vrijeme biti će i u ostatku utorka. Uz slab i promjenljiv vjetar temperature zraka će se još malo sniziti i kretati se od 22 do 27°C.


U srijedu također nestabilno uz kišu i pljuskove, osobito u prvom dijelu dana. Prema večeri naoblaka će se postupno raskidati uz sve više sunčanih perioda. Uz umjerenu do umjereno jaku buru sa sjevera će pristizati i sve svježiji zrak pa će se temperature zraka dodatno sniziti i kretati se od 20 do 25°C.


U četvrtak će se vremenske prilike stabilizirati pa se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Bura će se postupno smiriti i tijekom dana okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperature zraka bez veće promjene i kretati će se od 18 do 26°C.


Petak ponovno malo nestabilniji, osobito večernji sati i noć na subotu kada lokalno može biti slabe kiše. Tijekom dana uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme i slab vjetar jugozapadnih smjerova temperature zraka će se kretati od 18 do 25°C.


Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda i to osobito u prvom dijelu subote lokalno su mogući neverini, a zatim se očekuje uglavnom pretežno sunčano vrijeme. Svježe vrijeme za sredinu ljeta će se nastaviti pa dnevne temperature zraka uz slab jugozapadnjak, a noću burin, kretati će se od 19 do 24°C.Od danas niz nestabilnih dana

Posted by Sibenik Meteo on July 7, 2019 at 7:25 AM Comments comments (0)

Nad Jadranom se zadržava plitko depresijsko polje, a sa sjeverozapada kontinenta približava se dolina s hladnom frontom koja će u narednim satima zapadu zemlje, a tijekom večeri i u dijelu sjeverne Dalmacije donijeti pogoršanje vremena uz pljuskove i lokalno izraženije neverne zbog čega je za veći dio zemlje izdan niz ozbiljnih vremenskih upozorenja.


Već u ovim trenucima nad sjevernom Italijom, Slovenijom te u najzapadnijim djelovima zemlje ima lokalno izraženijih grmljavinskih sustava. Na našem području osobito u obalnom dijelu prevladava pretažno vedro i uz slabo jugo i jugozapadnjak vruće vrijeme sa temperaturama zraka koje se kreću oko 30°C. U zaleđu se nakon sunčanog jutra djelomice naoblačilo, a uz slab vjetar temperature zraka su za stupanj do dva više nego uz obalu.


U nastavku dana jaki grmljavinski sustavi sa sjevernog Jadrana i Italije premještati će se prema sjevernoj Dalmaciji gdje se u večernjim satima uz jače naoblačenje očekuje kiša i pljuskovi, lokalno i izraženiji grmljavinski neverini. Slab jugozapadnjak i jugo u večernjim satima dolaskom sustava okrenuti će na umjerenu do umjereno jaku, prolazno na udare i jaku buru koja će tek neznatno osvježiti zrak  i malo sniziti temperature zraka.


Nestabilno će se zadržati i u prvom dijelu noći, a od jutra pa do večeri prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku. Navečer ponovno nestabilnije uz lokalne neverine.


I u utorak nesvakidašnje vremenske prilike za samu sredinu ljeta pa se uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme prema večer očekuje novi val pogoršanja vremena uz kišu i pljuskove koji će se nastaviti i u prvom dijelu srijede.


Bura će u ovoj noći brzo slabiti i zatim nakon slabih zapadnih vjetrova navečer ponovno pojačati na umjerenu, a slična situacija očekuje nas i u utorak. Temperature zraka će biti u daljnjem laganom padu i u naredna dva dana kretati se od 21 do 29°C.Vikend prognoza: Stabilno uz ugodnije temperature

Posted by Sibenik Meteo on July 5, 2019 at 4:50 AM Comments comments (0)

Jadran se našao u polju malo povišenog tlaka zraka pa jutros na cijelom području prevladava vedro i tiho vrijeme uz temperature zraka od 25 do 31°C. Krajem vikenda našim krajevima će se približiti hladna fronta koja će u narednom tjednu donijeti izraženiju promjenu vremena.


U nastavku dana i sutra očekuje nas pretežno sunčano vrijeme. U zaleđu od sredine dana uz slab razvoj dnevne naoblake tek lokalno i to u podinarskom području može biti slabih pljuskova. Uz slab maestral i jugozapadnjak, noću tiho ili uz burin, temperature zraka u odnosu na prethodne dane ipak će biti malo ugodnije i uz obalu se kretati od jutarnjih 22, u zaleđu od 18 do 20, do maksimalno dnevnih 30 do 32°C.


Približavanje hladne fronte u nedjelju će donijeti uz pad tlaka zraka okretanje vjetra na slabe do umjerene jugozapadne i južne smjerove. Ostaci grmljavinskih sustava koji će se razvijati zapadno od nas tijekom dana će stizati kao visoka i srednja naoblaka pa će prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a kasno navečer lokalno može biti slabih pljuskova ili pojave neverina. Temperature zraka će biti u manjem porastu i kretati će se od 23 do 32°C.


Prema sadašnjim prognostičkim materijalima nakon još stabilnog i suhog vikenda idućeg tjedna gotovo na sredini samog ljeta očekuje nas izraženija promjena vremena uz povremene neverine i nešto niže temperature zraka.Zaton dobio sondu za mjerenje temperature vode

Posted by Sibenik Meteo on July 3, 2019 at 4:35 AM Comments comments (0)

U sustavu automatskih sondi za mjerenje temperature mora i boćate vode donjeg toka rijeke Krke od proteklog vikenda nalazi se nova jedinica koja je instalirana u Zatonu na lokaciji gdje se nalazi panoramska kamera.


Automatska sonda čiji osjetnik je postavljen prema standardima za mjerenje temperature vode na dubinu od 30cm kao i ostalih 5 na području županije izmjerene vrijednosti u realnom vremenu šalje na server koji se mogu pratiti na ovom linku. Zanimljivost je da se u blizini sonde nalazi vrilo slatke vode čija temperatura na dan montaže je bila svega 17°C.
Na desktop verziji portala od prije nekoliko dana u tablici osim temperatura mora i vode može se pratiti i stanje valovitosti dobiveno izračunom podataka o brzini vjetra na samim lokacijama gdje se nalaze i sonde.


Također prethodnih dana osigurana je internet veza i lokacija u Vodicama za povratak prošlogodišnje bove koja bi trebala u rad krenuti narednih dana, a tijekom ovog ljeta u planu je instalacija još barem jedne sonde na području županije.

Rss_feed