Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

DHMZ: Stiže promjena vremena koja nas uvodi u jesen

Posted by Sibenik Meteo on September 16, 2021 at 11:15 AM Comments comments (41)

Nakon iznadprosječne topline te razmjerno dugog većinom sunčanog i suhog razdoblja u rujnu, ulazimo u promjenljivo razdoblje s kojim lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine uz obilniju oborinu, osobito u petak. Temperatura zraka će se u petak sniziti na vrijednosti ponegdje i 10-tak stupnjeva niže od dosadašnjih, što će biti uglavnom primjerenije dobu godine.


Promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premjestiti dalje na istok. Uz visinsku dolinu, intenzitetu oborine pridonijet će i prisustvo mlazne struje. Vlažan i nestabilan zrak nad naše će krajeve doći u jugozapadnoj visinskoj struji, na prednjoj strani spomenute doline, pa kiša ponegdje može biti prljava jer će s oblacima stići i veća količina prašine i pijeska iz Sahare.
 

Prva epizoda obilnije kiše stiže u petak kada lokalno, osobito na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u gorju može pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru što može prouzročiti bujične, odnosno urbane poplave. Iako u subotu i dalje promjenljivo, u nekim će krajevima biti uglavnom suho, najvjerojatnije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok i dalje lokalno jačih pljuskova može biti na sjevernom Jadranu. Sljedeća epizoda s čestom, a mjestimice na zapadu ponovno i obilnijom kišom, očekuje se u nedjelju.
S obzirom na relativno visoke temperature i zraka i mora s ovom promjenom vremena moguća je pojava grmljavinskog nevremena s tučom, a ponegdje i pijavica.


Slab potres kod Vodica

Posted by Sibenik Meteo on September 6, 2021 at 4:55 AM Comments comments (217)

Danas, 06. rujna 2021. godine u 09 sati i 58 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo slab potres s epicentrom kod Vodica, 7 km sjeverozapadno od Šibenika. Magnituda potresa iznosila je 2.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS.Vrlo slab potres kod Vodica

Posted by Sibenik Meteo on September 4, 2021 at 8:50 AM Comments comments (9)

Danas, 04. rujna 2021. godine u 14 sati i 12 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo slab potres 8 km zapadno-sjeverozapadno od Šibenika. Magnituda potresa iznosila je 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS.


Potres se kao i prethodni prije nekoliko dana osjetio kao zvuk podmukle detonacije, ali ipak dosta slabije. Prema karti GFZ epicentar se nalazio negdje oko Zatona.

Umjeren potres kod Vodica

Posted by Sibenik Meteo on September 1, 2021 at 4:05 AM Comments comments (2)

Danas, 1. rujna 2021. godine u 9 sati i 4 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Vodica. Magnituda potresa iznosila je 3.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u široj okolici Šibenika.


Uragan Ida oslabio na 1 kategoriju

Posted by Sibenik Meteo on August 30, 2021 at 5:00 AM Comments comments (9)

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, oslabio je na kategoriju 1, po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC), prenosi HRT.


Ida je sada otprilike 30 kilometara jugoistočno od Baton Rougea, uz vjetrove od 155 kilometara na sat, objavio je NHC.


Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskome moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vjetrove od 240 kilometara na sat, izvijestio je NHC. Za nekoliko sati uragan je stigao do New Orleansa kao oluja kategorije 3, uz malo slabije vjetrove, ali uz plimne valove više od predviđenih 1,83 metra na nekim dijelovima obale.


 

Cijelo područje New Orleansa u nedjelju malo nakon 19 sati zbog uragana je ostalo bez električne energije. Kako je priopćila tvrtka Entergy, došlo je do “katastrofalnoga” oštećenja u sustavu opskrbe električnom energijom, a prema podacima s internetske stranice tvrtke, bez struje je ostalo više od 673 tisuće potrošača na području New Orleansa.


Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenima uraganom Ida pruži savezna pomoć, priopćila je Bijela kuća.


 

– Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe, stoji u priopćenju.
Prvi val pogoršanja lokalno donio 40 litara kiše

Posted by Sibenik Meteo on August 27, 2021 at 1:10 AM Comments comments (9)

Kako su prognostički modeli i najavili drugi dio noći donio je jače naoblačnje uz formiranje grmljavinsko-oborinskog sustava koji je nakon zadarskog područja iza 4h zahvatio i šire šibensko.


Glavnina sustava premještala se morem pa su otoci i istureni jug županije najizraženije osjetili ovaj sustav i ujedno i najviše dobili oboroina. Prema mjerenjima AMP-ova do 7h najviše kiše izmjereno je u Prvić Šepurini gdje palo 39, na Punta Planki 36 i u obližnjoj Rogoznici 31 litara kiše po metru četvornome. Dobra kiša pala je i u Vodicama gdje je izmjereno 30, na Brodarici 20 litara kiše dok je u ostatku županije palo u prosjeku između par do 20-tak litara kiše po metru četvornome.


Prolazak sustava pratilo je intenzivno grmljavinsko nevrijeme i veliki broj munja. Grmljavinski senzor koji ima domet u radijusu 100km od Šibenika izbrojao je čak 617 munja! Spomenimo da je nakratko bilo i pojačanog vjetra pa je primjerice na Punti Planka postaja zabilježila udare od 78km/h.


Sustav vrlo brzo napreduje pa je prolaskom juga županije svoj put nastavio morem prema jugu zemlje i trenutno se nalazi južno od otoka Visa, odnosno zapadno od Korčule.


U nastavku dana i dalje će nas pratiti promjenljive vremenske prilike iako će do kasnih poslijepodnevnih sati biti i dosta sunčanih perioda. Navečer se očekuje novo jače naoblačenje uz lokalne pljuskove, a u noći i neverine. Vjetar će biti slab do umjeren i to zapadno od Šibenika slaba bura i levanat, a južno slabo jugo. Temperature zraka biti će slične ili neznatno niže u odnosu na jučer i kretati se od 18 do 25°C.


Od sutra nova promjena vremena uz neverine

Posted by Sibenik Meteo on August 26, 2021 at 2:40 PM Comments comments (16)

Iako to današnji dan i večernji sati ne daju naslutiti pred nama je veća promjena vremena koja nam nastupa već u drugom dijelu noći te tijekom jutra, a nakon prvog sutrašnjeg vala još izraženiji oborinsko-grmljavinski stiže nam u subotu!


Sa sjevera kontinenta prema Jadranu se približava dolina s frontalnim poremećajem koja će sa ovih prostora ljeto uzdrmano prethodnim pogoršanjem gotovo otpuhati i donijeti prave ranojesenske vremenske prilike.


U noći će nastupiti postupni porast naoblake, a prema jutru lokalno se očekuju prvi pljuskovi i neverini koji će se proširiti i na veći dio jutra. Pretežno oblačno i nešto manje promjenljivo vrijeme prevladavati će i tijekom poslijepodneva, a navečer će ponovno doći do jačeg naoblačenja uz sve više neverina na moru koji će se u noći premještati prema obali.


Kako će se naši krajevi naći na sudaru hladnog i toplog zraka, odnosno bure i juga upravo na ovim prostorima tijekom subotnjeg jutra može biti izraženijih nevremena i lokalno obilnijih oborina što sugeriraju svi relevantniji prognostički modeli. Od sredine dana nestabilnosti će se postupno premještati istočnije i u zaleđe pa se uz obalu iako će i dalje biti promjenljivo očekuju i kraća sunčana razdoblja.


Nedjelja donosi stabilizaciju vremenskih prilika uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a od sredine dana u zaleđu uz lokalno umjeren razvoj dnevne naoblake može biti pljuskova.


Sudar juga i bure sutra će se odvijati upravo nad našim krajevima pa se zapadno od Šibenika očekuje umjerena bura, a južnije jugo. Nerijetko na ovim prostorima može biti slabog vjetra promjenljivih smjerova, iznimno pojačanog za vrijeme neverina. Bura će postupno u drugom dijelu subote sa zapada širiti se prema jugu, a slaba do umjerena puhati će i tijekom nedjelje.


Sa ovim pogoršanjem vremena nastupiti će i osvježenje pa će se temperature zraka dodatno sniziti i kretati se uglavnom od 18 do maksimalno dnevnih 25°C.Tjedan promjenljivog vremena

Posted by Sibenik Meteo on August 23, 2021 at 2:10 PM Comments comments (0)

Prvo od dva ovotjedna pogoršanja vremena večeras je zahvatilo Jadran, a uzrokovano je sporim premještanjem frontalnog poremećaja sa zapada na istok. Nakon pretežno sunčanog prvog dijela dana poslijepodne i osobito večernji sati donijeli su jači porast naoblake. Od talijanske obale prema našoj obali nastupilo je premještanje oborinsko-grmljavinske mase koja je već donijela lokalno slabe pljuskove.


Nastavak večeri i noć donijeti će promjenljive vremenske prilike uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme, lokalne pljuskove i neverine. Nakon juga koje se u predvečernjim satima stišalo uz obalu postupno sa zapada prema jugu širiti će se umjerena bura.


Sutra će prevladavati djelomice do pretežno oblačno vrijeme uz lokalnu mogućnost za poneki slab pljusak, izgledniji u večernjim satima te u srijedu tijekom koje će ponovno biti više šanse za pljuskove i neverine osobito u zaleđu. Temperature zraka će se uz pljuskove i umjerenu buru sniziti i kretati se od 20 do 25°C.


Četvrtak donosi prolaznu stabilizaciju vremenskih prilika uz pretežno sunčano vrijeme. Slab jugozapadnjak i jugo koje će zapuhati biti će najava novog izraženijeg pogoršanja vremena praćenog kišom, pljuskovima i neverinima koje će glavninom nastupiti tijekom petka i subote. Zapuhati će ponovno bura uz dodatni pad temperatura zraka.
Sutra promjena vremena uz lokalne neverine

Posted by Sibenik Meteo on August 16, 2021 at 11:15 AM Comments comments (0)

Frontalni poremećaj koji se približava sa sjeverozapada kontinenta danas je na Jadranu sa jugozapadnih smjerova okrenuo vjetar na jugo koje na udare puše i do umjereno jako te se time dodatno pojačala vrućina i sparina koje vladaju ovim prostorima već danima. Koliko je vruće pokazuju i temperaturama zraka koje su izmjerene na automatskim meteo postajama koje se penju i iznad 37, a pregrijalo se i more čija se temperatura lokalno kreće i 29°C!


Glavnina pogoršanja vremena očekuje se sutra kada će prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz povremene pljuskove, a lokalno može biti i neverina i to osobito u zaleđu tijekom dana, a noću na moru. Oborine neće biti podjednako raspoređene pa u zaleđu može lokalno pasti od 15 do 40 litara, a na nekim područjima i to osobito uz obalu mogu i potpuno izostati.


Jugo će ove večeri na moru još malo pojačati da bi od ponoći bilo u slabljenju. Umjerena do umjereno jaka bura koja će se postupno širiti sa sjevernog Jadrana sutra bi do sredine dana trebala puhati zapadno od Šibenika da bi odmicanjem dana postupno se širila prema jugu. Oborine i sjeverni vjetrovi će donijeti i osvježenje pa će se temperature zraka spustiti u prosjeku za 5 do 8 stupnjeva i kretati se od 24 do 32°C.


Srijeda donosi stabilizaciju vremenskih prilika pa se uz umjerenu buru i sjeverozapadnjak na moru očekuje uglavnom pretežno sunčano vrijeme, a povremene umjerene naoblake može biti na jugu županije. Temperature zraka neće se bitnije mijenjati u odnosu na sutrašnje i kretati se od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 33°C.


Od četvrtka po pitanju temperatura zraka biti će sve ugodnije jer će sa sjeverozapada kontinenta sve više pritjecati svježija zračna masa. Uz pretežno sunčano vrijeme i slabe do umjerene vjetrove zapadnih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka će se kretati od 22 do 30°C.Toplinski val upalio crveni meteo alarm

Posted by Sibenik Meteo on August 12, 2021 at 4:45 AM Comments comments (0)

Iako je jučer Meteoalarm u najavi imao crveni alarm za cijeli obalni pojas Jadrana jutros je došlo do izmjene pa je crveni alarm zbog visokih temperatura zraka koje će prelaziti danju 36, a noću 26°C upaljen samo za cijelu Dalmaciju. Sutra se očekuje malo popuštanje vrućine uz maksimalne temperature zraka oko 34°C pa je za cijelu obalu Jadrana u planu naračansto vremensko meteo upozorenje.


Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.


 

Temperatura koja može predstavljati rizik za stanovništvo nije jednaka u svim područjima, već se razlikuje ovisno o klimatskim prilikama u kojima ljudi žive. Slijedom toga, visoka temperatura koja može uzrokovati probleme kod ljudi koji žive, primjerice u sjevernoj Europi, ne predstavlja rizik kod stanovništva na Mediteranu, gdje je takva temperatura gotovo uobičajena.


 

Hrvatska, premda razmjerno mala, klimatski je vrlo raznolika: klimatske prilike u gorskim dijelovima Hrvatske razlikuju se od onih u nizinskim dijelovima, a čak i na Jadranu postoje razlike između klimatskih prilika na sjevernom i južnom Jadranu. Možemo reći da klimatske prilike nisu jednake čak ni u nizinskim dijelovima Hrvatske. Naime, ljetna temperatura viša je u istočnoj nego u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.


 

Istraživanje povezanosti između temperature zraka i smrtnosti, omogućilo je određivanje kritične temperature zraka za različite dijelove Hrvatske iznad koje se pojavljuje povećana opasnost od smrti, koja je potencirana u slučajevima kada ekstremna temperatura traje dulje vrijeme.
Rss_feed