Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Radarom u Zadru MeteoSense pokrio veliki dio Dalamcije

Posted by Sibenik Meteo on February 22, 2020 at 3:25 AM Comments comments (0)

Prvi put u povijesti Dalmacija je pokrivena radarskim mjerenjima, barem njen veći dio! Za to je zaslužna privatna mađarsko-češka tvrtka MeteoSense, prenosi Dalmacija Danas.


MeteoSense je još lani postavio radar u Puli, a od jučer je, u testnoj fazi, dostupna radarska snimka iz Zadra. Radar iz Zadra dohvaća područje južnije od Splita, što znači da je nepokriven ostao samo jug Dalmacije. I to bi se moglo promijeniti jer su pregovori o postavljanju radara na otoku Hvaru već odmakli, pa bi se eventualnim postavljanjem hvarskog radara, meteorološki pokrila čitava Dalmacija.


Radarsku snimku u realnom vremenu možete pratiti na ovom linku.


Nagy Gergely je direktor spomenute mađarsko-češke tvrtke. Diplomirani informatičar je strastveni zaljubljenik u vremenske (ne)prilike i prije 15-ak godina osnovao je udrugu ljubitelja meteorologije koja se bazirala na lovu na oluje i fotografiranju meteoroloških ekstrema.


Povodom puštanja zadarskog radara u rad, porazgovarali smo s Mađarom koji je nakon Zadra najavio postavljanje novih radara i to u Hvar i Dubrovnik.


– Sretni smo da možemo objaviti da smo instalirali naš drugi radar u Hrvatskoj, i to u Zadar. To će uvelike pomoći da se ovim mjerenjima pokrije područje Dalmacije.


Radar je maksimalnog dometa 250 kilometara za konvektivne oborine, oko 100 kilometara za običnu kišu, a 50 kilometara za vrlo lagane oborine, uključujući snijeg.


Trenutno je radar u fazi testiranja i kalibracije i radi u eksperimentalnom modu, no već sada je povremeno dostupan javnosti tijekom testnog razdoblja – govori nam Gergely, dodajući da se 24-satnu operativnost očekuje do ožujka ove godine.


Kaže da će se postojećim radarom u Medulinu kraj Pule i nadolazećim trećim radarom, koji će se najvjerojatnije nalaziti na otoku Hvaru, u potpunosti ćemo pokriti Dalmaciju i cijelu jadransku obalu.

Postavljanje radara na vrh zgrade u Zadru, foto: MeteoSenseVikend idealan za boravak u prirodi

Posted by Sibenik Meteo on February 21, 2020 at 4:35 AM Comments comments (0)

Razdoblje stabilnog vremena uz vedro vrijeme i slabe vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova nastavilo se nakon prohladne noći i jutros, a kako oslabljeni frontalni poremećaj koji se približava Jadranu sa sjeverozapada kontinenta neće bitnije utjecati na vrijeme kod nas slične vremenske prilike pratiti će nas i u danima vikenda.


U nastavku dana prevladavati će pretežno vedro vrijeme uz slab vjetar sjevernih i sjeverozpadanih smjerova. Kasno navečer i u noći na subotu na cijelom području će zapuhati umjerena do umjereno jaka bura. Temperature zraka će i dalje za doba godine biti ugodne i kretati se od 7 do 15°C.


Bura će sutra tijekom dana postupno slabiti i okretati na slabe sjeverne i sjeverozapadne smjerove. Uz pretežno vedro vrijeme temperature zraka neće se bitnije mijenjati i kretati će se od jutarnjih 7 do maksimalno dnevnih 14°C.


Nedjelja nam donosi pretežno sunčano vrijeme uz visoku i srednju prozirnu naoblaku, a uz slab vjetar promjenljivih smjerova i temperature zraka koje će se kretati od 7 do 14°C vremenske prilike će biti idealne za boravak na otvorenom.


Dakle pred nama je stabilan i za doba godine ugodno topao vikend. Pojačane bure biti će ove noći nakon čega će vjetar biti uglavnom slab, dok će pretežno vedro vrijeme u nedjelju samo donekle biti narušeno visokom naoblakom.

Accuweather: Kišovito na početku proljeća, a zatim rani dolazak ljeta!

Posted by Sibenik Meteo on February 20, 2020 at 1:00 AM Comments comments (0)

Sezonske prognoze za zimu pokazale su se vrlo pouzdanima. Već su prvi izračuni sredinom listopada prošle godine predviđali toplu i suhu zimu, a Accuweather je vrlo dobro predvidio i izostanak bure, prenosi Istramet.


Klimatološkoj zimi bliži se kraj, proljeće nam stiže već 1.3., stoga je pravo vrijeme za osvrt na upravo objavljenu sezonsku prognozu za proljeće američkog Accuweathera.


Ono što će zajedničko biti cijelom kontinentu je to da se očekuje nastavak toplijeg vremena od prosjeka, dakle od oštrih prodora hladnog zraka ne trebamo strahovati.


Mnoga područja od ožujka do lipnja, odnosno kroz 3 proljetna mjeseca pratit će dugotrajni periodi suhog vremena, no bit će i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje.


Glavnina ciklona s Atlantika uskoro više neće glavninom zahvaćati Britaniju, već će se njihov koridor pomaknuti sjevernije, što će omogućiti dolazak toplih anticiklona. Nadolazećeg proljeća Accuweather predviđa najveće temperaturno odstupanje na Pirenejskom poluotoku, južnoj Njemačkoj te južnoj Britaniji.


Već u svibnju dijelovi Španjolske i Portugala imat će prave ljetne temperature uz veći broj dana s vrijednostima iznad 32 °C, a pojedini mikrolokaliteti mogli bi mjeriti i 37 °C!


“Visoke temperature zraka iznad 30 °C u drugom dijelu svibnja mogle bi se bilježiti od Pariza do Berlina”, rekao je meteorolog Accuweather Alan Reppert.


Rani dolazak topline uzrokovat će povećan rizik razvoja jačih oluja u drugoj polovici klimatološkog proljeća diljem središnje Europe. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj te sjeverozapadnoj Poljskoj postojati najveća mogućnost pojave jakih oluja. Istovremeno, na istoku Europe postojat će povećan rizik od pojave suše.
Jedini dio Europe gdje se očekuju prosječne oborine u ili njihov suficit je Balkanski poluotok, predviđaju u Acuuweatheru. Najkišovitiji dio proljeća bit će njegov prvi dio, naročito ožujak i travanj kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.


Iako će lokalno prijetiti poplave, kiša će dobro doći prije ljetnih mjeseci kada će postojati povećana mogućnost pojave dugotrajnih suša, napominju u Accuweatheru. U višem gorju u ožujku može biti obilnih snjegova, koji su izostali ove zime. Proljetni snijeg može izazvati probleme u cestovnom prometu.


Drugi dio proljeća trebao bi donijeti mirnije i stabilnije vrijeme uz više temperature zraka od prosjeka od Italije do Rumunjske, dakle izgledan je raniji dolazak ljeta!


Slab potres u okolici Trogira

Posted by Sibenik Meteo on February 17, 2020 at 4:10 PM Comments comments (0)

Danas, 17.veljače 2020. u 19 sati i 31 minutu, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom 20-tak km zapadno od Splita. Magnituda potresa iznosila je 2.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice.Nestabilno sredinom tjedna

Posted by Sibenik Meteo on February 17, 2020 at 4:50 AM Comments comments (0)

Anticiklonalni greben nad Jadranom polako slabi, a sa zapada kontinenta pribilžava se frontalni poremećaj koji će se sredinom tjedna premjestiti preko naših krajeva. Jačanjem anticiklonalnog grebena prema vikendu će ponovno nastupiti razdoblje stabilnog vremena.


Nakon stabilnog vikenda povoljne vremenske prilike su se nastavile i jutros pa na cijelom području uz slab vjetar promjeljivih smjerova, a prema moru slabo jugo prevladava vedro vrijeme uz povremenu visoku naoblaku. I u nastavku dana prevladavati će pretežno vedro vrijeme uz slabo do umjereno jugo i temperature zraka od 8 do 16°C.


Djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar prevladavati će i sutra.U odnosu na danas dnevne temperature zraka neznatno će se sniziti i kretati se do 14°C.


U srijedu nam stiže manja promjena vremena pa se uz porast naoblake u drugom dijelu dana očekuje lokalno slaba kiša. Uz slab do umjeren levanat i jugo temperature zraka kretati će se od 8 do 12°C.


Povremenih slabih pljuskova biti će i u prvom dijelu četvrtka nakon čega će uz jačanje anticiklone nastaupiti stabilizacija vremenskih prilika i raskidanje naoblake, a pretežno sunčano vrijeme prevladavati će i u petak te u danima vikenda. Uz umjerenu buru i tramontanu koja će već od petka oslabiti temperature zraka će se sniziti i kretati se od jutarnja 2 do dnevnih 12°C.Punta Planka sada live i na You Tube servisu

Posted by Sibenik Meteo on February 17, 2020 at 1:20 AM Comments comments (0)

Jučer je na Punta Planki na najisturenijem dijelu naše obale prema Italiji koja je zbog otvorenosti jedna od najvjetrovitijih lokacija na Jadranu uz postojeću kameru i automatsku meteorološku postaju postavljena panoramska kamera koja omogućuje uživo prijenos na najgledaniji video servis na svijetu - You Tube.


Ovim projektom u mogućnosti smo da u realnom vremenu pratimo ćudljivo vrijeme po kojem je poznato ovo područje gdje se snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone, morske struje. Na njemu se lome najveći valovi Jadranskog mora i vladaju najtiše bonace koje se mogu zamisliti. Sve to stvara gigantski prirodni spektakl koji se ne propušta jer nešto slično nije moguće vidjeti i doživjeti nigdje drugdje.


Rt Planku i njegovu ćud spominju u najstarijim sačuvanim opisima istočne obale Jadrana. Grčkim pomorcima bio je pod imenom Diomedov rt poznat i prije 6. stoljeća pr. K. Homer u “Ilijadi” daje naslutiti da je do njega nakon Trojanskog rata doplovio i sam Diomed, jedan od najvećih junaka grčke mitologije, a grčki povjesničar Timej već je u 4. stoljeću pr. K. opisao neobične prirodne anomalije koje izaziva. Njegov opis vremenskih prilika nad Diomedovim rtom spada među najstarije opise neke meteorološke pojave u europskoj kulturi. O Diomedovom rtu u 3. stoljeću pr. K pisao je i grčki učenjak, otac zemljopisa, astronom i matematičar Erastoten, tu se događa i jedna od važnih epizoda epa o Argonautima, a u 1. stoljeću spominje ga Plinije Stariji u “Prirodoslovlju”, prvom enciklopedijskom djelu europske kulture.


Za Puntu Planku vezano je i jedno od čuda koja se pripisuju kršćanskom svecu Ivanu Trogirskom, trogirskom biskupu iz 11. stoljeća . Prema legendi on je nakon brodoloma kod rta Planka hodajući po valovima spasio život kralju Kolomanu i svim mornarima. U spomen na njega i njegova čudesna djela tu je 1324. godine izgrađena zavjetna crkva.


Podsjetimo se da je ovaj projekt i meteorološki sustav s panoramskom kamerom financirala Općina Rogoznica, a u projekt se uključila i TZ Rogoznica koja putem prekrasne panoramske slike Punta Planke i Rogoznice promovira lokaciju te time potiče dodatnu turističku valorizaciju lokacije i zanimanje turista za ljetovanje i posjet krajnjem jugu Šibensko-kninske županije.


Foto: Darko Begić

Vikend prognoza: Stabilno uz dosta sunca

Posted by Sibenik Meteo on February 14, 2020 at 4:05 AM Comments comments (0)

Frontalni poremećaj koji je tijekom noći zahvatio Jadran jutros se svojom glavninom premješta preko naših krajeva. Iza njega jača greben anticiklone koji će u nastavku dana i u danima vikenda donijeti stabilizaciju vremenskih prilika.


Fronta vrlo brzo napreduje prema jugoistoku pa se nakon jutrošnje kiše koja je lokalno praćena i grmljavinskim pljuskovima od sredine dana sa zapada očekuje raskidanje naoblake, a u nastavku dana i pretežno sunčano vrijeme. Nakon umjerenog juga i jugozapadnjaka vjetar je okrenuo na slabe, a na moru umjerene sjeverozapadne smjerove. Temperature zraka će se u odnosu na prethodne dane neznatno se sniziti i danas se kretati između 8 i 14°C.


Sutra će uz slabe do umjerene vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Noćne temperature zraka će se sniziti dok će one dnevne biti slične današnjima, odnosno kretati će se od 6 do 14°C.


U noći na nedjelju vjetar će posve oslabiti, a slab vjetar promjenljivih smjerova ili tiho uz pretežno vedro vrijeme prevladavati će i tijekom dana pa će shodno tome i ranojutarnje temperature zraka se dodatno sniziti dok će se maksimalno dnevne kretati kao i u subotu i to od 4 do 15°C.


Dakle današnje pogoršanje vremena će biti prolaznog karaktera i već od sredine dana se očekuje stabilizacija uz pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme u danima vikenda.Snijeg pao u Bagdadu

Posted by Sibenik Meteo on February 11, 2020 at 2:05 PM Comments comments (0)

Stanovnici Bagdada koriste danas jedinstvenu priliku za grudanje i pravljenje snimki nakon što je snijeg pao u glavnom gradu Iraka tek drugi put u posljednjih 100 godina, prenosi N1.


Snijeg je prethodno pao u glavnom gradu 2008. godine, ali je bio slab i brzo se istopio.


Mnogi mladi i stari Iračani kažu da je ovo prvi put da vide kako pravi snijeg pada u Bagdadu, prenio je AFP.


Snijeg je nešto češća pojava na sjeveru Iraka, gdje je pao u Mosulu, ali se rijetko može vidjeti u centralnom i južnom dijelu zemlje.


"Snijeg bi mogao da pada do sutra, imajući u vidu hladno vrijeme. Hladni val došao je iz Europe", izjavio je Amer el Džaberi iz Meteorološkog centra Iraka sugerirajući na hladni zrak koji je nedovno zahvatio istočni Balkan i Tursku. Jaka zapadna strujanja ovaj hladni zrak brzo su premjestile u ovaj dio svijeta.

Zbog jake visinske struje avion oborio transatlantski brzinski rekord

Posted by Sibenik Meteo on February 11, 2020 at 5:00 AM Comments comments (0)

British Airways postavio je novi rekord za najbrži let od New Yorka do Londona, za zrakoplove koji lete ispod brzine zvuka, piše BBC, a prenosi HRT.


Boeing 747-436 postigao je brzinu od 1327 km/h 'jašući' na zračnoj struji koju je ubrzala oluja Ciara.


Avion je u zračnu luku Heatrow stigao za 4 sata i 56 minuta, 80 minuta ranije.


Prema aplikaciji za praćenje zrakoplova Flightradar24, za 13 je minuta oborio raniji rekord koji je držala kompanija Norwegian.


Unatoč tome što je letio brže od brzine zvuka, zrakoplov nije probio zvučni zid jer ga je "gurala" zračna struja velike brzine. Moderni avioni obično lete na oko 85% brzine zvuka.


Transatlanski rekord drži nadzvučni Concorde British Airwaysa koji je 1996. od New Yorka do Londona stigao za dva sata, 52 minute i 59 sekundi, postigavši najveću brzinu od 2172 km/h.


 

Jaka oluja bijesni Europom

Posted by Sibenik Meteo on February 10, 2020 at 11:50 AM Comments comments (0)

U Njemačkoj pod imenom Sabine, a drugdje nazvana Chiara, oluja se kreće od zapada prema istoku kontinenta pošto je udarila o britanske otoke, zahvatila Francusku i širila se istočno do Poljske.


Posebno je teško pogođen Muenchen u čijoj je zračnoj luci otkazano 420 letova. Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa prizemljila je sve kontinentale letove do 13 sati, a sve interkontinentalne do 14 sati u ponedjeljak, prenosi T portal.


Letovi su ponovno uspostavljeni u frankfurtskoj zračnoj luci, gdje je u nedjelju bilo otkazano 190 letova. Oko 150 letova ukupno otkazano je u Duesseldorfu i Koelnu. Njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn objavio je u nedjelju navečer da planira prekinuti promet zbog oluje.


U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga pošto im se čamac, dok su ribarili, prevrnuo u nedjelju na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je policija u ponedjeljak.


Meteorološke službe upozorile su na visoku razinu mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske. Oko 10.000 kućanstava u Velikoj Britaniji i Irskoj ostalo je bez struje, a službe su upozorile na poplave u Škotskoj i Engleskoj.


Operator Enedis objavio je da je oluja na područjima sjeverne Francuske ostavila bez struje 130.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro.


Na sjeveru Francuske otkazani su regionalni vlakovi, a nadležne službe objavile su narančastu uzbunu zbog snažnih vjetrova u 32 departmana.


U Poljskoj je bez struje više od 55.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro, objavila je novinska agencija PAP. Zbog snažnih vjetrova vatrogasci su morali intervenirati 1100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala.


I u Belgiji je oluja izazvala štete diljem zemlje: srušena su stabla i granje, blokirane ceste u nekoliko pokrajina, padali su crijepovi.


U glavnome gradu Bruxellesu dio pročelja urušio se na cestu u jugoistočnoj četvrti Huy, a urušio se i dio krovišta nad bazenom, prenijela je novinska agencija Belga. Vjetrovi su puhali snagom od 115 kilometara na sat u gradu Middelkerku.


U Švicarskoj je bilo zatvoreno u ponedjeljak nekoliko željezničkih linija, žičara i škola zbog vjetrova brzine do 148 kilometara na sat.


Jak vjetar, koji je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatio sjeveroistočni dio Slovenije, stvara probleme u prometu i opskrbi električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo. 

 


Rss_feed