Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Božićna jelka u podmorju Podgore

Posted by Sibenik Meteo on December 21, 2021 at 8:55 AM Comments comments ()

Danas je u podmorju Podgore ispred live-stream kamere potopljena božićna jelka koju su pripremili djelatnici TZ Podgora, a okićena je kamenim oblutcima s nacrtanim morskim motivima, piše specijalizirani portal za ronjenje i podmorje Gorgonija.


Oblutke su oslikala djeca dječjeg vrtića Podgora. Ronioci su ribama u podmorju odnijeli i poklon – nekoliko kilograma srdele koja je u vreći postavljena u podnožju jelke.


U Aleksandriji pao snijeg

Posted by Sibenik Meteo on December 21, 2021 at 2:40 AM Comments comments ()

Društvenim mrežama se šire fotografije i videozapisi snijega koji je pao u Aleksandriji u jeku hladnog vala koji je pogodio Egipat, prenosi Index.


Meteorološka uprava je na Facebook postavila fotografije snijega s ulica Aleksandrije, točnije iz lučkih područja Karmouza, Al-Manshiyje i Aleksandrije.


Direktor Centra za analizu i prognozu pri Egipatskoj meteorološkoj upravi Mahmoud Shaheen upozorio je građane na nestabilnost vremenskih prilika.


Pozvao je građane da nose zimsku odjeću i oprezno voze, jer će minimalna temperatura zraka iznositi od osam do 10 stupnjeva, a u podnožju Sinaja bi temperatura mogla pasti na dva stupnja ispod nule.


Foto: Twiter

DHMZ: Sutra bura na udare do 130km/h

Posted by Sibenik Meteo on December 10, 2021 at 4:25 AM Comments comments ()

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) su zbog bure izdali za sutra crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije te narančasto upozorenje za kninsku i splitsku regiju, zapadnu obalu Istre, srednju i južnu Dalmaciju, prenosi Index.


Na području zapadne obale Istre, sjeverne i južne Dalmacije te kninske i splitske regije očekuje se jako jugo i istočni vjetar prijepodne u okretanju na buru i jačanju s najjačim udarima vjetra 90-130 km/h.


Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već generirali ili će se tek generirati, navodi DHMZ.


Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za navedene regije.


Na području riječke regije i Velebitskog kanala, podno Velebita, očekuje se orkanska bura s najjačim udarima vjetra 120-165 km/h.


Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Vrijeme će biti vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, navodi DHMZ.


Također, bit će prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za područje riječke regije i Velebitskog kanala.


Na području sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jaka do olujna bura s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h.


Vrijeme će biti vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, bit će prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za područja sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Kvarnerić.

DHMZ sezonska prognoza: Zima u Dalmaciji toplija od prosjeka?!

Posted by Sibenik Meteo on December 1, 2021 at 4:40 AM Comments comments ()

Kraj studenog donio je u unutrašnjosti već mjestimice zimski ugođaj – bilo je snijega, izmjeren je i snježni pokrivač, a zadnji dan mjeseca zbog minimalne temperature ponegdje gotovo da je opravdao ime studeni.


A što nam donosi zima, koja klimatološki počinje 1. 12. 2021. i traje do 28. 2. 2022.? (astronomska ili kalendarska zima traje od 21. 12. 2021. do 20. 3. 2022.).


Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, sezonska prognoza za zimu ukazuje na najvjerojatnije pozitivno odstupanje temperature od višegodišnjeg prosjeka, odnosno na zimu topliju od uobičajenog ili najmanje prosječno toplu. Vjerojatnost ostvarenja prognoze je razmjerno velika. Ako promatramo sezonu po mjesecima, veća vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od srednjaka postoji u Dalmaciji, i to u siječnju i veljači. Iako se općenito očekuje toplija zima od prosjeka, to ne znači da neće biti kraćih razdoblja, kada uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru.


Kod prognoze količine oborine na sezonskoj skali svakao treba naglasiti da je ta prognoza mnogo složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Za ovu zimu nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u siječnju i veljači i to uglavnom u Dalmaciji. Pritom treba naglasiti da se u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg.


Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne količine oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja.)


Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike (kojih je Hrvatska članica).


Sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Sezonska prognoza Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a ponajprije se odnosi na podatke dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu, a koje DHMZ, kao predstavnik Republike Hrvatske, preuzima iz Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) čije je sjedište u Readingu, Velika Britanija. U obzir se uzimaju i dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi iz Velike Britanije (Met Office), Francuske (Meteo France), Italije (CMCC), Njemačke (DWD), SAD-a (IRI, International Research Institute for Climate and Society, University of Columbia; CPC, NOAA) i Japana (JAMSTEC - Japanska meteorološka agencija) te servisa C3S (The Copernicus Climate Change Service) u kojem su produkti svih navedenih modela objedinjeni.


Foto: Alan Grubelić

 DHMZ: Kišovit i vjetrovit kraj studenoga

Posted by Sibenik Meteo on November 24, 2021 at 1:55 PM Comments comments ()

Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Jadranu gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova s grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, ponajprije južnog i jugozapadnog.


Na prednjoj strani prostrane doline u jakoj jugozapadnoj struji nad naše područje pristiže vlažan i nestabilan zrak, a intenzitetu oborine te osobito jačini vjetra pridonijet će i prisustvo mlazne struje.


Prva ciklona i pripadni frontalni poremećaji premještat će se preko naših krajeva s četvrtka na petak  te za posljedicu imati obilnu kišu, osobito na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije gdje mjestimice može pasti i više od 100 litara po četvornome metru.


Lokalno je na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice osobito u petak u Dalmaciji. Osim obilne oborine probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar – u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene.


Stabilizacije vremena nema ni u dane vikenda jer će Hrvatska i dalje biti pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka zraka. Kiša će i tih dana biti češća i obilnija na Jadranu i krajevima uz Jadran. U razdoblju od četvrtka do nedjelje mjestimice na obali i otocima može pasti i više od 250 litara po četvornom metru. Obilna oborina može biti popraćena naglim lokalnim bujičnim poplavama i urbanim poplavama naselja. Jak i olujni jugozapadni i južni vjetar na moru će oslabjeti tek u ponedjeljak te najprije na sjevernome Jadranu okrenuti na jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima.


Značajna količina kiše past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru. S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak osobito u gorskim krajevima padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima.


Zbog očekivanih opasnih vremenskih pojava preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja na stranicama DHMZ-a.
Munja usmrtila ribara na moru kod Grebaštice

Posted by Sibenik Meteo on November 22, 2021 at 4:40 AM Comments comments ()

Jutros u 6,32 sati Policijska uprava šibensko-kninska je zaprimila dojavu da je u jednu osobu koja se nalazila na brodici na moru udario grom. Izlaskom na mjesto događaja utvrdili smo da je na lokaciji uvala Musarovica-Oštrica u brodicu 62-godišnjaka udario grom na kojem su se nalazile dvije osobe. Prilikom udara groma smrtno je stradao 61-godišnjak dok je 62-godišnjak prevezan u Opću bolnicu Šibenik na pregled – priopćeno je iz šibenske policije, a prenosi Šibenik In.


 

Na brodu je obavljen očevid, a o nesretnom događaju će Posebnim izvješćem biti obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo iz Šibenika.


U Podgori instalirana podvodna kamera

Posted by Sibenik Meteo on November 19, 2021 at 2:10 PM Comments comments ()

Podgora je nakon šibenske Martinske druga lokacija na Jadranu sa instalacijom podvodne kamere koja u realnom vremenu sliku iz podmorja prenosi uživo na You Tube kanal Croatia Live panorama view.  Rezultat je to projekta  kojeg je financirala Splitsko-dalmatinska županija u suradnji sa TZ i općinom Podgora koje su osigurale lokaciju i infrastrukturu te Udruge Šibenik Meteo i specijaliziranog portala za ronjenje i ribolov Gorgonija.com.
Kamera je potopljena na dubini od 8m na vanjskoj strani lukobrana koja je sudeći prema prvim kadrovima iz podmorja bogata sa ribom. Osim kamere instalacija koja se sastoji od gotovo 100m kabela opremljena je i sa reflektorom koji će osvjetliti podmorje u večernjem terminu od 17h do ponoći.
Osim na You Tubu slika će se prenositi i na druge partnerske stranice te također biti ustupljena i Zavodu za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković koji će snimke koristiti u znanstvene svrhe pa osim promocijskog-edukacijskog dijela projekt će služiti i u pogledu zaštite Jadrana i bolje spoznaje života njegovog podmorja.
Obzirom da je prva podvodna kamera na Martinskoj od svog početka u ljeto 2016 godine do danas snimila veliki broj različitih ribljih vrsta među njima i one ugrožene i zakonom zaštićene vjerujemo da će i ova lokacija obilovati zanimljivim kadrovima i slikama koje ćemo uskoro snimiti i na radost sa vama ih podijeliti.


Novi potop u Dalmaciji: Hvar pod vodom

Posted by Sibenik Meteo on November 14, 2021 at 1:00 PM Comments comments ()

Ogromna količina kiše danas je u kratko vrijeme potopila hvarske ulice i trgove, izazvala odrone, poplavila i neke objekte, prenosi Index.


U samo sat vremena u gradu Hvaru palo je 90 litara kiše po kvadratnom metru, a posljednja 24 sata preko 120 litara, što je više od prosječne količine oborina koja padne u studenom.


"Imamo dosta problema s oborinskim vodama. Garaže nam plivaju, sve je puno vode.


Pumpamo bez prestanka, a kiša ne prestaje. Problem je i to što su telefoni u kvaru, obavijestili smo i policiju o tome", kazao je za Dalmaciju Danas zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare.


Osim obilnih oborina, u Hvaru je problem jako grmljavinsko nevrijeme zbog čega je stradalo dosta elektronike.


Udari munja izazvali su značajnu materijalnu štetu jer su pregorjeli brojni elektronički uređaji, a dio područja ostao je bez telefona.


Hvar, foto: Danijela Nela Hukic

Potop na vanjskim otocima i isturenom dijelu obale

Posted by Sibenik Meteo on November 13, 2021 at 4:15 PM Comments comments ()

Grmljavinsko nevrijeme koje je na moru praktično aktivno sve od jutros večeras se sručilo na šibenski najudaljeniji pučinski otok Žirje na kojem je u nekoliko sati palo gotovo više od 200 litara kiše po metru četvornome! Nevrijeme koje je stacionarno neprestano se obnavlja malo južnije od ovog otoka pa je za očekivati još oborina na ovom otoku ali i u zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije.


Prethodno jutros grmljavinsko nevrijeme razvilo se malo južnije od najisturenijeg dijela istočne obale Jadrana, Punte Planke gdje je također pala velika količina oborina za kratko vrijeme. Automatska meteorološka postaja koja tijekom godine na ovoj lokaciji izmijeri vrlo malo oborina u odnosu na okolicu danas je zabilježila gotovo 80 litara kiše po metru četvornome!


Zanimljivo oborine su uglavnom pljuskovite i lokalnog su karaktera pa primjerice u Šibeniku tijekom cijelog dana uz neprestanu tutnjavu sa mora palo je svega 8 litara kiše.


Veće količine oborina izmjerene su i u Vodicama gdje je palo 60, odnosno u Rogoznici 20 litara kiše po metru četvornome.


Koliko je nevrijeme intezivno pokazuje i podatak sa grmljavinskog senzora koji je tijekom dana na šibenskom području izbrojao više od 2500 munja!


Postupno smirivanje vremena i prestanak oborina uz djelomično raskidanje naoblake očekuje se sutra u drugoj polovici dana.Nova kišna epizoda

Posted by Sibenik Meteo on November 8, 2021 at 4:35 AM Comments comments ()

Nakon jučerašnjeg prolaznog poboljšanja vremena danas je Jadran pod utjecajem ciklone sa zapadnog Sredozemlja zahvatilo novo pogoršanje vremena uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove, a istodobno sa sjeverozapada kontinenta jača greben anticiklone.


U takvim okolnostima danas će prevladavati oblačno vrijeme s kišom, mjestimice i obilnom i to uglavnom u Dalmaciji gdje su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar koji jutros je slab od sredine dana će okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru koja će se širiti sa sjevernog prema srednjem Jadranu. Temperature zraka će biti u padu i danas se kretati od 12 do 14°C.


Promjenljivo vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove prevladavati će i sutra u prvom dijelu dana, a zatim uz prestanak oborina doći će i do raskidanja naoblake. Uz umjerenu buru temperature zraka biti će slične ili neznatno više od današnjih.


Od srijede do vikenda prema sadašnjim prognostičkim materijalima trebale bi nastupiti povoljnije vremenske prilike uz stabilno vrijeme, odnosno uz slabe vjetrove promjenljivih smjerova prevladavati će dijelomice do pretežno sunčano vrijeme.


Jugo koje će zapuhati u drugom dijelu petka prema sadašnjim  prognostičkim materijalima trebalo bi biti uvod u nestabilniji i promjenljiviji vikend.
Rss_feed