Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Ciklona potopila Split, sutra prolazna stabilizacija vremena

Posted by Sibenik Meteo on December 3, 2020 at 1:05 PM Comments comments (1)

Sredozemna ciklona danas je očekivano najavama modela još izraženije pogodila širu regiju pri čemu je lokalno bilo obilnih oborina praćenih grmljavinom. Jako kišonosno nevrijeme zahvatilo je šire splitsko područje, a u samom Splitu je u zadnja 24 sata palo preko 120 litara kiše po metru kvadratnom. Zadnji put je ovoliko kiše u Splitu palo u srpnju 1975. godine, a današnja meteorološka pojava u gradu podno Marjana je iznimno rijetka.


Grmljavinsko-oborinska pruga koja se više sati obnavljala na moru te preko Splita se proširila i na zalađe zahvatila je i kijevsko područje gdje je u zadnja 24h palo 102 litre kiše po metru četvornome. Obilnih pljuskova bilo je i u ostatku županije i to najviše na krajnjem sjeveru županije gdje je palo oko 40, dok je u obalnom području izmjereno od 3 u Jezerima do 20 litara u Šibeniku i na jugu.


Sutra nastupa prolazna stabilizacija vremena prije novog jačeg pogoršanja koje će nas zahvatiti u danima vikenda kada uz olujno jugo ponovno može biti lokalno obilnijih oborina.
Zimski uvjeti u Gorskom kotaru, snijeg padao i na dijelu sjevernog Jadrana

Posted by Sibenik Meteo on December 2, 2020 at 4:50 AM Comments comments (1)

Tijekom noći ciklona sa Ligurskog mora počela je utjecati na vrijeme u većem dijelu zemlje, a kako je bilo i najavljeno u mnogim krajevima zbog ekstremnih vremenskih prilika uvedene su zabrane u odvijanju cestovnog i pomorskog prometa.


Kako piše HAK u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje Hrvatske, Istre i Hrvatskog primorja mjestimice pada snijeg. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog magle vidljivost je smanjena ponegdje na cestama u unutrašnjosti. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima.


Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici i Gorskom kotaru i dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II i državne ceste DC1 Čeglje-Grabovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin te DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica.


Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.


Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.


Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Porozina-Brestova i Sumartin-Makarska, katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Split-Milna-Vis, Split-Hvar-V. Luka, Korčula-Hvar-Split; brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak i Zadar-Preko. Trajekt na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje plovi bez pristajanja u luku Kaprije.


Jutros na šibenskom području prevladava oblačno vrijeme uz kišu. Prema mjerenjima AMP-ova u prosjeku je palo od 1 do 2 litre koliko je izmjereno na sjeveru županije, odnosno od 18 do 23 litre na jugu i otocima. Vjetar je južnije od rijeke Krke uglavnom istočnih, a na moru južnih smjerova, dok zapadno od kanjona puše levanat i bura. Temperature zraka su ovisno vjetru raznolike i kreću se od 2 na krajnjem sjeveru do 12°C na jugu županije.


U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike, a jedina razlika je što će navečer jugo pojačati i proširiti se na cijelo područje.

 Meteoalarm: Na moru jaka bura i jugo, u gorskim krajevima snijeg!

Posted by Sibenik Meteo on December 1, 2020 at 1:35 PM Comments comments (0)

Hladna fronta koja se sredinom dana sa sjeverozapada kontinenta premjestila nad Sredozemlje formirala je večeras nad Ligurskim morem ciklonu koja se brzo produbljuje. Njezino premještanje na istok već sutra će u široj regoji donijeti značajniju promjenu vremena i brojne probleme uzrokovane ekstremnim vremenskim prilikama.


Zbog toga Meteoalarm je za sutra ovisno o dijelu zemlje izdao niz vremenskih upozorenja od kojih je crveno i ujedno najopasnije na snazi u podvelebitskom primorju i gorskim krajevima. U podvelebitskom primorju sutra se tako očekuju udari bure i do 130km/h, a na preostalom dijelu sjevernog Jadrana i do 110km/h pa je za očekivati brojne probleme u odvijanju cestovnog i pomorskog prometa. Istodobno s druge strane Velebita u Lici kao i u Gorskom kotaru mjestimice će padati opasna ledena kiša ali i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača od 10 do 25cm pa je i tu za očekivati probleme u odvijanju cestovnog prometa.


Opasne poledice uzrokovane ledenom kišom koja se smrzava u dodiru sa tlom za očekivati je i u većem dijelu kopnenog dijela zemlje i to osobito u sjeverozapadnim krajevima.


Južnije od Zadra i to osobito na moru puhati će na udare olujno jugo čiji udari će dosezati brzine od 65km/h, a posebno upozorenje i to za cijeli Jadran izdano je zbog mogućnosti lokalno obilnije kiše i dnevne akumulacije od 30 do 40 litara po metru četvornome.Od sutra znatnija promjena vremena

Posted by Sibenik Meteo on December 1, 2020 at 4:40 AM Comments comments (0)

Zima koja je započela sa prvim satima današnjeg dana donijela nam je na startu mraz kojeg je bilo ponegdje i uz obalu. Razlog tome je slabljenje bure koja je u kombinaciji sa vedrim nebom omogućila idealne uvjete za noćno rashlađivanje pa je jutros prije izlaska prvih sunčevih zraka u kotlinama zaleđa temperatura zraka spustila se do -7°C, koliko je izmjereno u Kninu i Drnišu, odnosno -1 u Žaboriću i na Brodarici do nule u Šibeniku i Vodicama.


Anticiklonalno polje nad Jadranom polako slabi a nad Ligurskim morem očekuje se formiranje ciklone koja će nam u naredna dva dana donijeti znatnu promjenu vremena. U takvim okolnostima veći dio dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme dok tijekom večeri i noći očekuje se postupno naoblačenje. Uz slab levanat i buru, a na moru jugu zubato sunce će nas ugrijati do 10 u zaleđu i 12°C uz obalu i na otocima.


Sutra prvog dana dijelovanja ciklone prevladavati će oblačno vrijeme uz povremenu kišu. Puhati će umjereno jugo i levanat a sjevernije od Zadra bura koja će podno Velebita susnježicu i snijeg mjestimice nositi sve do obale. Noćne temperature zraka će biti u porastu dok one dnevne će biti bez veće promjene, odnosno kretati će se od 10 do 14°C.


Četvrtak prema prognostičkim materijalim donosi glavninu pogoršanja vremena pa će uz oblačno vrijeme i kišu lokalno biti i grmljavinskih pljuskova što može rezultirati i lokalno obilnijim oborinama. Umjereno jugo i oštro od sredine dana sa zapada će postupno zamjeniti slab do umjeren sjeverozapadnjak, a navečer slaba bura. Temperature zraka u odnosu na srijedu bez veće promjene.


Petak i veći dio subote donose prolaznu stabilizaciju vremena ali i dalje uz dosta promjenljivo vrijeme. U subotu će zapuhati umjereno jako jugo koje je uvod u novo pogoršanje vremena koje nam nastupa već u nedjelju.DHMZ: Pred nama je vrlo izvjesno blaga zima, ali...

Posted by Sibenik Meteo on November 29, 2020 at 6:25 AM Comments comments (2)

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane, pišu na DHMZ-u.


Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka...


Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg.


Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.


Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.
Poplave pogodile Sardiniju: Poginule tri osobe

Posted by Sibenik Meteo on November 29, 2020 at 12:20 AM Comments comments (1)

Sredozemna ciklona koja tek rubno djeluje na vrijeme kod nas danas je talijanskom otoku Sardinija donijela obilne oborine koje su uzrokovale poplave i bujice i prema pisanjima medija odnijele nažalost tri života.


Po pisanju lista La Repubblica, žrtve su stariji bračni par i jedan lokalni poljoprivrednik koji je ostao zarobljen u kamionu što ga je odnijela blatna bujica, prenosi Index.hr.


Obilni pljuskovi u sklopu ciklone koja je dosta stacionarna te zbog jake anticiklone nad kontinentom blokirana u Sredozemlju vidljivi su i večeras na odrazima radara. Ciklona koja će se produbljavati u nastavku večeri i sutra premještati će se južnije prema Siciliji.


Kako smo već pisali slabe kiše sutra može biti i na Jadranu, osobito na moru.Sutra uz oblake i buru prolazno slabi pljuskovi

Posted by Sibenik Meteo on November 28, 2020 at 8:05 AM Comments comments (0)

Sredozemna ciklona koja se produbljuje i svojim središtem premješta prema Siciliji jutros rubno djeluje na vrijeme kod nas, a istodobno u polju visokog tlaka zraka sa sjevera kontinenta približava se hladna fronta čime su se naši krajevi našli na rubu djelovanja ova dva sustava.


U takvim okolnostima danas prevladava djelomice sunčano vrijeme uz povremenu nisku naoblaku, a na otvorenom moru prevladva pretežno oblačno vrijeme. Uz slabo jugo i levanat temperature zraka su se sa jutarnjih 6 uz obalu i -1 stupanj u zaleđu sredinom dana podignule i do ugodnih 17°C koliko je izmjereno uz obalu i na otocima.


Spomenuta dva sustava sutra će još više utjecati na vrijeme kod nas pa će nedjelja donijeti umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove. U noći će slab levanat i jugo postupno zamjeniti bura koja će do večernjih sati imati umjerene do umjereno jake udare. Obzirom da će sa burom pritjecati i osjetno hladniji zrak sutra će temperature zraka biti u padu i kretati se od 6 do 12°C.


Početak tjedna donijeti će stabilizaciju vremenskih prilika uz pretežno vedro vrijeme i buru koja će biti u postupnom slabljenju na slabu do umjerenu. Pritjecanje hladnijeg zraka će se nastaviti pa će se temperature zraka dodatno sniziti za dva do tri stupnja i kretati se od 3 do 11°C.


Novo i nešto izraženije pogoršanje vremena prema sadašnjim prognostičkim materijalima očekuje se od sredine narednog tjedna.U radu panoramska kamera u Zatonu

Posted by Sibenik Meteo on November 25, 2020 at 4:50 AM Comments comments (3)

U tesni rad pušten je uživo prijenos sa panoramske okretne kamere u Zatonu koja pokriva 23 točke u svom videokrugu, a na svakoj se zadržava u prosjeku 30 sekundi.


Prijenos uživo možete pratiti na ovom linku ili na YT kanalu ŠM čime je ovo ukupno 10 uživo prijenos sa lokacija u Šibensko-kninskoj županiji. Podsjetimo se da je ovaj projekt financirala JU Zaštita prirode Šibensko-kninske županije ali do danas kamera je zbog ograničenih resursa internet linije radila isključivo u statičnom modu. Trenutno internet vezu osigurava Konoba Feral ali obzirom da je propusnost linije relativno mala pozivamo sve one koji su voljni sponzorirati zasebnu mobilnu liniju koja će omogućiti značajno bolji upload, a samim time i kvalitetu slike da nam se jave.Sutra porast naoblake i jaka bura

Posted by Sibenik Meteo on November 19, 2020 at 4:45 AM Comments comments (2)

Približavanje novog frontalnog poremećaja sa sjeverozapada kontinenta Jadranu narušiti će prolaznu stabilizaciju vremena koja je usljedila jučer i već sutra donijeti novu promjenu vremena.


Jutros na Jadranu kao i jučer prevladava vedro i tiho vrijme. U kotlinama zaleđa bilo je slabog mraza ali izlaskom sunca temperature zraka su u brzom porastu i sredinom jutra kreću se od 10 na sjeveru do 18°C na jugu županije, a slične vremenske prilike pratiti će nas i u nastavku dana.


Već u noći će uz postupni porast naoblake doći do jačanja vjetra pa nas sutra očekuje vrijeme po škuroj buri. Veći dio dana prevladavati će djelomice do pretežno oblačno vrijeme uz malu mogućnost za poneki slab pljusak. Uz na udare olujnu buru čija brzina će dostizati brzine i do 90km/h pritjecati će osjetno hladniji zrak koji će sniziti temperature zraka koje će se sutra kretati od jutarnjih 10 do maksimalno dnevnih 14°C.


Jaka bura će puhati i u noći na subotu ali će tijekom dana uz pretežno vedro vrijeme postupno oslabiti na umjerenu.


Zbog najavljenog pogoršanja vremena i udara bure od 75 do 90km/h Meteoalarm je sutra za Dalmaciju najavio žuti meteo alarm, a za Velebitsko primorje gdje će udari bure ići i do 150km/h crveno!
Planine zabijelio snijeg

Posted by Sibenik Meteo on November 17, 2020 at 6:45 AM Comments comments (3)

Hladna fronta koja još djeluje na vrijeme kod nas u planinskim predjelima donijela je prvi obilniji ovosezonski snijeg. Kako javlja DHMZ na Velebitu, odnosno na Zavižanu jutros u 7h izmjereno je 23 centimetra snijega.


Pri temperaturama zraka oko nule ili malo niže snijeg je jutros nakratko padao i na Dinari ali se prema slikama sa panoramske kamere nije zadržao.


Padanje snijega u višim predjelima nije uzrokovalo probleme u odvijanju prometa ali je zato bura koja je na već poznatim dionicama cesta i auto cesta tijekom noći i jutra za pojedine kategorije uvela zabrane prometovanja. Kako javlja HAK u 13h zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama D50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina) i DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.Snijeg na Velebitu, foto: Nacionalni park Sjeverni Velebit/FacebookRss_feed