Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Vikend prognoza: Prolazno pogoršanje vremena

Posted by Sibenik Meteo on January 17, 2020 at 4:10 AM Comments comments (0)

Nad Jadranom se sa sjeveroistoka pruža anticiklonalni greben, a sa sjeverozapada kontinenta približava se dolina s frontalnim poremećajem koja će nakratko prekinuti stabilne vremenske prilike i donijeti tek prolazno pogoršanje vremena.


I jutros na našem području prevladava vedro i tiho vrijeme uz temperature zraka koje se kreću od 2 u zaleđu do 12°C uz obalu i na otocima. U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike pa uz tiho vrijeme i dosta sunčanih perioda maksimalne dnevne temperature zraka dosegnuti će i 15°C.


Sutra će se od jutra postupno naoblačiti, a od sredine dana i osobito navečer očekuje se kiša, a u najvišem gorju susnježica. Vjetar će tijekom jutra okrenuti na slabo do umjereno jugo koje će kasno navečer okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak i buru. Dnevne temperature zraka u odnosu na danas će biti malo niže, dok će noćne zbog naoblačenja biti nešto više i kretati se od 8 do 12°C.


I prvi dio nedjelje donijeti će promjenljivo vrijeme uz povremenu kišu, a na višim nadmorskim visinama susnježicu i snijeg. Od sredine dana naoblaka će se postupno raskinuti uz pretežno sunčano vrijeme u nastavku dana. Temperature zraka uz umjerenu do umjereno jaku buru biti će u padu i kretati se od 4 do 8°C.


Dakle pred nama je manja promjena vremena koja će donijeti i lokalno slabe oborine, a u nedjelju uz buru i malo niže temperature zraka.Podvodna kamera ponovno u radu

Posted by Sibenik Meteo on January 16, 2020 at 4:45 AM Comments comments (0)

Podvodna kamera na Martinskoj, prva i za sada jedina takva na Jadranu, ponovno je u radu nakon što je u petak nakratko prekinut rad zbog vađenja cijele instalacije iz mora i remonta te zamjene dijelova koji su neprekidno radili više od dvije godine. Ovom prilikom zamjenjen je i reflektor koji je u bio u kvaru pa je omogućeno i noćno gledanje morskog svijeta.


Sredstva za realizaciju ovog remonta osigurala je Šibensko-kninska županija i TZ Grada Šibenika, a djelatnici IRB obavili su ronilačke radove. Zbog dosta bočate vode, slabog dnevnog svijetla i kuta sunčevih zraka koje je u ovo doba godine dosta nisko na horizontu slika je malo mutna, ali s toplijim danima kako to već biva ona će biti sve jasnija.


Prijenos uživo možete pratiti na ovom linku.Tjedna prognoza: Do vikenda stabilno

Posted by Sibenik Meteo on January 13, 2020 at 4:35 AM Comments comments (0)

Anticiklona koja se usidrila nad većim dijelom starog kontinenta i dalje na našem području uz visok tlak zraka i slabe vjetrove promjenjivih smjerova podržava stabilne vremenske prilike. Kako po visini s juga pritječe malo topliji zrak sve je više prisutna pojava inverzije uz sumaglicu, maglu i nisku naoblaku. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda očekuje nas pogoršanje vremena uz ciklonu i postupno sve niže temperature zraka.


Danas i sutra prevladavati će djelomice do pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost za slabu kišu, osobito na moru. Uz slabo jugo temperature zraka će biti u manjem porastu i kretati se od 8 do 14°C.


Od srijede do vikenda uz pretežno sunčano vrijeme vjetrovi će okrenuti na slabe sjeverne i sjeverozapadne smjerove pa će i temperature zraka biti malo niže i kretati se od 4 do 12°C.


U danima vikenda nastupiti će promjena vremena uz naoblačenje, a u drugom dijelu subote i prvom dijelu nedjelje kiša. Slabo do umjereno jugo i levanat tijekom nedjelje će uz raskidanje naoblake okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru. Dnevne temperature zraka biti će u postupnom padu i kretati će se od 6 do 10 u subotu, odnosno od 4 do 7°C u nedjelju.
U danima vikenda stabilno uz slabu do umjerenu buru

Posted by Sibenik Meteo on January 10, 2020 at 4:45 AM Comments comments (0)

Prostrano anticiklonalno polje koje se već duže vremena zadržava nad nama nastaviti će podržavati stabilne vremnske prilike i u danima vikenda, a oslabljeni frontalni sustavi koji se premještaju sjevernije neće bitnije utjecati na vrijeme kod nas.


Vedra i tiha noć i jutros je donijela dosta niske temperature zraka koje su se na kninskom području spustile i do -6, a mraza je ponovno bilo i na dijelu obale. U nastaku dana prevladavati će pretežno, a poslijepodne djelomice sunčano vrijeme. Uz slab vjetar sjeverozapadnih smjerova, a navečer buru temperature zraka kretati će se od 4 do 15°C.


Sutra će uz prolazno umjerenu buru koja će prema večeri slabiti prevladavati pretežno do djelomice sunčano vrijeme. Temperature zraka i dalje će biti slične onima iz prethodnih dana, odnosno kretati će se od jutarnjih 3 do maksimalno dnevnih 15°C.


Bura će u nedjelju oslabiti na slabu pa se uz pretežno sunčano vrijeme očekuju povoljne vremenske prilike idealne za boravak na otvorenom i šetnju. Temperature zraka neznatno će biti niže u odnosu na prethodne dane i kretati se od jutarnjih 3 do maksimalno dnevnih 12°C.


Dakle pred nama je nastavak stabilnog i monotonog vremena koje osim po jutarnjem mrazu ne podsjeća odveć na zimu.

Zamjena stare opreme sa suvremenom postajom

Posted by Sibenik Meteo on January 8, 2020 at 5:30 AM Comments comments (0)

Na Šubićevcu na lokaciji istoimene automatske meteorološke postaje instalirana je nova oprema američkog proizvođača Davis koja je u odnosu na postojeću osim senzorima za mjerenje parametara stanja zraka, brzine i smjera vjetra te količine oborina opremljena i s dodatnim za mjerenje solarnog zračenja, UV index-a te isparavanja vlage iz tla.
Ovim projektom koji je financiran od strane NP Krka i sredstava dobivenih za rad udruge od strane gradske uprave Šibenik je dobio suvremenu automatsku meteorološku postaju na svom području sa kojom će izmjerene vrijednosti u realnom vremenu biti dostupne građanima, javnim službama, turistima, nautičarima i svima ostalima.


Uz praćenje aktualnih vremenskih prilika obrađeni meteo podaci koristiti će se i u svrhu izrade klimatske slike područja i promjena u klimi i eko sustavu te utvrđivanje iskoristivosti obnovljih izvora energije sustavnim mjerenjem solarnog zračenja i brojanja sunčanih sati.Nakon hladnog jutra u narednim danima toplije

Posted by Sibenik Meteo on January 7, 2020 at 4:40 AM Comments comments (0)

Vedra i tiha noć rano jutros rezultirala je izraženim mrazom i minusima koji su osim zaleđa očekivano najavama zahvatili i dio obale pa čak i otoke šibenskog arhipelaga.


Prema mjerenjima AMP-ova sa izmjerenih -6 stupnjeva najhladnije je bilo u Kninu i Drnišu. U Kijevu je izmjereno -5, a pri tlu ista temperatura izmjerena je i na Miljevcima dok se na 2m minimalna spustila do -4°C koliko je bilo i u Bilicama. U Kistanjama, Zatonu, Dubravi izmjerena su -3, u Skradinu, Brodarici, Jezerima, Putičanjima i u Supljaku kod Primoštena -2, u Vodicama, na otoku Zlarinu, Žaboriću i nižim dijelovim Šibenika -1°C. Nula i jedan iznad nule izmjereni su u ostatku Šibenika, u Pirovcu, na otoku Krapnju, dok je najtoplije s 3°C bilo na otoku Žirju i u Rogoznici, odnosno s 4°C na Punta Planki.


U nastavku dana uz vedro vrijeme i slab vjetar sjeverozapadnih smjerova temperature zraka uz obalu će se kretati od 9 do 12, u zaleđu od 4 do 9°C. Zbog pritjecanja toplijeg zraka i bure koja će ove noći prolazno pojačati slab mraz i niske temperature zraka lokalno će se zadržati samo u dijelu zaleđa.


Stabilne vremenske prilike uz iznadprosječne temperature zraka nastaviti će se i u narednim danima.Tjedna prognoza: Stabilno i prohladno uz slabe do umjerene sjeverne vjetrove

Posted by Sibenik Meteo on January 6, 2020 at 4:15 AM Comments comments (0)

Nakon prolaza oslabljene hladne fronte i formiranja ciklone nad Egejskim morem zbog čega je jučer na srednjem i južnom Jadranu bilo na udare jake tramontane i bure sa sjeverozapada kontinenta ojačala je anticiklona koja će se u nastavku tjedna zadržavati svojim središtem u blizini naših krajeva što će donijeti stabilne vremenske prilike.


Jutros na cijelom području prevladava pretežno vedro vrijeme uz umjerenu tramontanu i sjeverozapadni vjetar i prohladne temperature zraka koje se kreću od 3 do 5°C. U nastavku dana očekuje nas slične vremenske prilike uz slabljenje vjetra što će naredne noći u kombinaciji s vedrim nebom rezultirati mrazom i minusom kojeg će osim u zaleđu biti i na dijelu obale.


Sutra će prevladavati vedro vrijeme uz slab do umjeren vjetar sjeverozapadnih smjerova. Noćne i ranojutarnje temperature zraka će biti dosta niske i u zaleđu se kretati do -5, a uz obalu do -1°C, dok će maksimalne dnevne uz obalu se kretati oko 9, u zaleđu do 6°C.


Stabilno i sunčano vrijeme prevladavati će i tijekom srijede. Zbog bure koja će u noći pojačati izostati će ranojutarnji minusi pa će se temperature kretati od jutarnjih od 5 do maksimalno dnevnih 11°C.


Stabilne vremenske prilike nastaviti će se i u ostatku tjedna pa će prevladavati pretežno, a u petak i u prvom dijelu vikenda djelomice sunčano i suho vrijeme. Uz slabe do umjerene vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka će biti u laganom porastu i kretati se od jutarnjih 5 do makimalno dnevnih 14°C.


Dakle pred nama je tjedan stabilnog i pretežno sunčanog vremena, a zbog slabih do umjerenih vjetrova sjevernih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka će se kretati u okviru višegodišnjih prosjeka za doba godine.Sutra na udare jaka bura

Posted by Sibenik Meteo on January 5, 2020 at 12:10 AM Comments comments (0)

Prva od dvije današnje fronte već je napustila naše krajeve i osim jutrošnjeg prolaznog naoblačenja i slabe kiše na otvorenom moru nije značajnije ujecala na vrijeme.


Drugi sustav koji nam se približava sa sjeverozapada kontinenta donijeti će nešto izraženiju promjenu vremena koju će ponajviše karakterizirati sutrašnja na udare jaka bura i tramontana te pritjecanje osjetno hladnijeg zraka. Iako će naredni sati i ova noć donijeti naoblačenje i kod ovog sustava oborine će uglavnom izostati.


Zbog najavljene na udare jake bure i sjevernog vjetra koji će se uz obalu dosezati brzine od 65, a na moru od 110 do 120km/h Meteoalarm je za obalni dio Dalmacije izdao niz vremenskih upozorenja, od žutog do najvišeg crvenog koje će biti na snazi na moru srednjeg i južnog Jadrana.


Dakle pred nama je pretežno vedra ali prohladna i vjetrovita nedjelja. Razdoblje prohadnog vremena nastaviti će se i u narednim danima, a mraza osim u zaleđu u noći s ponedjeljka na utorak vrlo vjerovatno će biti i u obalnom dijelu Dalmacije.
Vikend prognoza: Stabilno, u nedjelju na udare jaka bura

Posted by Sibenik Meteo on January 3, 2020 at 3:10 AM Comments comments (0)

Anticiklonalno polje nad Jadranom polako slabi, a sjevera kontinenta očekuje se približavanje oslabljenih frontalnih poremećaja koji osim prolaznog naoblačenja neće bitnije utjecati na vrijeme čime će se nastavit razdoblje stabilnog i suhog vremena.


Nakon noći u kojoj su se temperature zraka na širem kninskom području spustile do čak -6, u Drnišu -3, a na Brodarici do -1 u nastavku dana očekuje nas pretežno vedro vrijeme uz slab do umjeren vjetar sjeverozapadnih i sjevernih smjerova. Temperature zraka sredinom dana uz obalu će se kretati oko 14, u zaleđu do 12°C.


Kasno navečer i u noći prolazno će doći do porasta visoke i srednje naoblake, a slabe i rijetke kiše može biti lokalno na otvorenom moru. Tijekom dana prevladavati će djelomice do pretežno vedro vrijeme uz slab sjeverozapadnjak i buru koja će kasno navečer pojačati na umjereno jaku. Noćne temperature zraka će biti u laganom porastu dok će se one dnevne neznatno sniziti i kretati se od 6 do 12°C.


U nedjelju će prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu do umjereno jaku buru koja može imati u prvom dijelu dana i jake udare. Zbog pritjecanja hladnijeg zraka temperature zraka dodatno će se sniziti i kretati se od 5 do 10, u zaleđu za dva do tri stupnja niže.Silvestrovo: Nakon hladnog jutra prolazan porast naoblake

Posted by Sibenik Meteo on December 31, 2019 at 3:15 AM Comments comments (0)

Vedra noć u kombinaciji sa slabom burom tijekom noći i rano jutros rezultirala je izraženijim minusima i mrazom kojeg je osim u zaleđu bilo i na dijelu obale. Prema mjerenjima AMP najhladnije je s izmjerenih minimalnih -6.5 bilo u Drnišu, odnosno u Kninu s -6.3°C. -4 izmjereno je na Miljevcima i u Kijevu, -3 u Bilicama, Dubravi i na Brodarici, -2 u Šibeniku, Skradinu, Kistanjama i Zatonu, -1 u Vodicama, Žaboriću i u Supljaku kod Primoštena. Minimalna temperatura zraka od nula stupnjeva izmjerena je u Pirovcu, na Martinskoj, Zlarinu i Prviću, 1 u Jezerima i na otoku Krapnju, 2 u Rogoznici i "najtoplije" s izmjerenih 4, odnosno 5°C bilo je na otoku Žirju i na Punta Planki.


U nastavku dana nakon vedrog jutra, u ranim poslijepodnevnim satima doći će do porasta visoke i srednje naoblake koja će se u večernjim satima raskinuti uz pretežno vedro vrijeme. Puhati će slab vjetar sjeverozapadnih smjerova koji će navečer okrenuti na slabu do umjerenu buru. Temperature zraka u odnosu na jučer će biti u laganom porastu i sredinom dana uz obalu se kretati od 9 do 11, u zaleđu od 8 do 10°C, dok će se tijekom dočeka uz obalu kretati od 5 do 7, u zaleđu od 1 do 4°C.


Sutra na Novu Godinu prevladavati će vedro vrijeme uz umjerenu buru i temperature zraka od 4 do 12°C. Za sve one koji se sutra spremaju za Novogodišnju banjadu na Banju informacija da je danas temperatura mora izmjerena na Martinskoj 12°C.


Želimo Vam Sretnu i uspješnu 2020 godinu!
Rss_feed