?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Tjedna prognza: Od sredine tjedna postupno sve hladnije

Posted by Sibenik Meteo on November 12, 2018 at 4:50 AM Comments comments (0)

Razdoblje stabilnog vremena uvjetovanog jakom anticiklonom koja se središtem nalazi na istoku Europe nastavilo se i danas pa jutros na Jadranu prevladava pretežno sunčano i tiho vrijeme.


I u nastavak dana prevladavati će slične vremenske prilike pa će se uz pretežno sunčano vrijeme i slabo jugo temperature zraka kretati od 14 do 21°C.


Anticiklona će i u nastavku tjedna nad ovim dijelom kontinenta podržavati stabilne vremenske prilike, a njezinim prmještanjem zapadnije od nas u drugom dijelu tjedna otvoriti će se put pritjecanju postupno sve hladnijeg zraka.


U takvim okolnostima od srijede kada se očekuju i najviše ovotjedne temperature zraka od 22 stupnja zapuhati će bura koja će u danima vikenda biti umjerena do umjereno jaka.


Uz buru će postupno biti sve hladnije uz temperature zraka koje će se u danima vikenda kretati od 6 do 14°C.


Dakle od sredine tjedna slijedi nam promjena vremena kad se uz i dalje stabilno vrijeme očekuje bura, a sa njom i sve hladnije vrijeme. Prema sadašnjim prognostičkim modelima izgledno je da će se razdoblje hladnijeg vremena nastaviti i u ostatku studenoga.


Studeni bez studeni

Posted by Sibenik Meteo on November 11, 2018 at 1:20 PM Comments comments (0)

Očekivano prognozama vikend nam je protekao uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme i temperature zraka koje su većini krajeva prešle 20 stupnjeva čime se nastavilo za doba godine neuobičajno toplo vrijeme.


Krivac za ovakvu situaciju je jaka anticiklona koja dominira nad većim dijelom kontinenta pa osim visokog tlaka posljednjih dana vjetra gotovo da i nema što noću pogoduje stvaranju sumaglice i magle, odnosno niske naoblake tijekom dana.


Postojana anticiklona i u tjednu pred nama biti će glavni kreator vremena pa se nastavlja razdoblje stabilnog i iznadprosječno toplog vremena. Sredinom tjedna njezino središte će se nalaziti u blizini naših krajeva što će donijeti i vrhunac "toplinskog vala" uz temperautre zraka koje će se sredinom dana kretati između 20 i 22°C.


Prema vikendu anticklona će se sa svojim središtem premjestiti nad Skandinaviju čime će se otvoriti put pritjecanju postupno sve hladnijeg zraka sa istoka pa će i uz dalje stabilno vrijeme temperature zraka uz sjeverne i istočne vjetrove postupno se vratiti u višegodišnje prosjeke i kretati se od jutarnjih 8 do dnevnih 16°C.


Studeni je prema višegodišnjim prosjecima najkišovitiji mjesec u godini na Jadranu što ove godine i nije slučaj, a uspostavom anticiklone nad Skandinavijom dodatno će se pojačati "blocking" situacija nad Atlantikom pa će nas fronte i ciklone i dalje u širokom luku zaobilaziti.


Hladna jezgra koja bi po rubu anticiklone sa istoka trebala doći kroz desetak dana mogla bi napokon donijeti dašak zime i oborine, a o tome kao i više detalja o vremenu u narednom tjednu pročitajte u našim sljedećim ažuriranjima.

Potres na Svilaji

Posted by Sibenik Meteo on November 9, 2018 at 8:50 AM Comments comments (0)

Danas, 9. studenog 2018. u 13 sati i 18 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom između Vrlike i Sinja, na planini Svilaji. Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV (četiri) stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Prema dosadašnjim informacijama, potres se osjetio na širem podrčju Sinja, Vrlike, Knina i okolice.


 

 

 

Vakula: Prva polovica studenog jedna od najtoplijih ikad

Posted by Sibenik Meteo on November 9, 2018 at 7:35 AM Comments comments (0)

Iznadprosječno topla jesen traje širom zemlje, a čini se da izraženije promjene nema na vidiku.


Kako prognozira Zoran Vakula za HRT, a prenosi Index, izraženije promjene s kojom bi stigao hladan zrak primjereniji za ovo doba godine nema na vidiku, barem do sredine mjeseca.


Javlja i da se nastavlja iznadprosječna toplina, zbog koje će prva polovina ovogodišnjega studenoga biti jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja, mjestimice vjerojatno i rekordna. Dodaje i kako bi se ponegdje mogla dogoditi i najviša temperatura zraka tako kasno u godini.


Prognozira kako će pritom u sjevernijim krajevima unutrašnjosti i dalje biti bez zamjetnije oborine, za vikend uz manje čestu i dugotrajnu maglu nego u ostalim danima jer će biti vjetrovitije. U južnijim kopnenim krajevima i na Jadranu za vikend prognozira većinom oblačnije vrijeme, uz slabo do umjereno jugo, te povremenu mjestimičnu kišu, osobito na sjevernom Jadranu, i to ponajviše ne riječkome području. Ponegdje će biti i magle, a sunčanije će biti danas te ponovno početkom novoga tjedna.


Kako javlja DHMZ, sutra će biti djelomice sunčano, dok se ujutro očekuje magla. Na Jadranu i predjelima uz Jadran uz povremeno više oblaka mjestimice se očekuje malo kiše.


Sredinom dana će zapuhati umjeren jugozapadni, na istoku jugoistočni vjetar, a na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od 5 do 10, u Slavoniji i Baranji i niža, a na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna očekuje se većinom između 15 i 19, na obali i otocima i do 21 °C.


Za vikend će na Jadranu puhati umjereno jugo uz oblačnije vrijeme i povremena mjestimična rosulja ili kiša, osobito na sjevernom dijelu, i to ponajviše na riječkome području.


Ponegdje se očekuje i magla, a početkom novoga tjedna sunčanije i još malo toplije, ne samo na Jadranu nego i na kopnu. Prognozira kako će neki bliže moru tijekom vikenda dobiti malo kiše, a oni u sjevernijim krajevima vrlo vjerojatno ne.


Bit će vjetrovitije nego tijekom vikenda, pa stoga magla neće biti tako česta i dugotrajna. U nedjelju bi čak mogla i izostati.


Ipak, zaključuje kako će se sigurno nastaviti iznadprosječna toplina zbog koje će prva polovina studenoga biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, ponegdje vrlo vjerojatno i rekordno topla, a mjestimice bi se mogla dogoditi i najviša temperatura zraka tako kasno u godini.

 

 

Vikend prognoza: Stabilno uz maglu i nisku naoblaku

Posted by Sibenik Meteo on November 9, 2018 at 3:35 AM Comments comments (0)

Polje povišenog tlaka zraka koje dominira nad Jadranom ali i većim dijelom Europe jutros podržava stabilno i vedro vrijeme. Tiho je pa je noć i rano jutro proteklo uz sumaglicu i maglu koje je osim u kotlinama zaleđa bilo uz obalu i na moru.


U nastavku dana prevladava će pretežno sunčano i tiho vrijeme uz temperature zraka koje će se kretati od 16 do 20°C.


I u danima vikenda očekuju se stabilne vremenske prilike uz djelomice sunčano vrijeme. Subotnje jutro će osim u zaleđu i uz obalu donijeti ponegdje sumaglicu i maglu koja će se kasnije izdignuti u nisku naoblaku iz koje može biti slabe rosulje. Prevladavati će tiho ili uz slabo jugo, a temperature zraka neće se bitnije mjenjati u odnosu na prethodne dane i kretati će se od jutarnjih 12 do maksimalno dnevnih 19°C.


U nedjelju će jugo malo ojačati pa će rastjerati niske oblake i maglu pa se u odnosu na subotu očekuje i više sunčanih perioda. Dnevne temperature zraka bez veće promjene, a noćne u neznatnom porastu.U Sibiru -40 stupnjeva

Posted by Sibenik Meteo on November 8, 2018 at 11:30 AM Comments comments (0)

Dok mi uživamo u studenom bez studeni hladnoća ipak nije posve nestala već je udarila u druge dijelove svijeta, Sjevernu Ameriku i već tradicionalno na Sibir odakle dolazi ova slika snimljena jutros. Oymyakon u Rusiji je najhladnije stalno naseljeno mjesto na svijetu gdje se temperature zraka u siječnju znaju spustiti i do -71°C koliko je ujedno i najniža izmjerena temperatura zraka.


Iako za nas ovo izgleda brtualno hladno za stanovnike Oymyakon je to svakodnevnica u hladnijem dijelu godine u kojoj žive i rade, a djeca idu normalno u školu koja se zatvara u trenutku kad se temperatura zraka spusti ispod -52°C!


Oymyakon, Rusija, foto: SWE

Slab potres zatresao Miljevce

Posted by Sibenik Meteo on November 6, 2018 at 4:00 PM Comments comments (0)

Seizmološka služba Geofizičkog zavoda izvjestila je da se večeras u 19 sati i 35 minuta kod Širitovaca nedaleko od Drniša dogodio umjeren potres magnitude 2.7 Richtera. Potres se osjetio u Kninu, Kistanjama i Drnišu.


U Županijskom centru 112 kažu da nije bilo dojava građana da su osjetili podrhtavanje tla.Sutra nova prolazna promjena vremena

Posted by Sibenik Meteo on November 6, 2018 at 2:25 PM Comments comments (0)

Neuobičajne vremenske prilike koje ponajviše karakteriziraju iznadprosječno visoke temperature zraka za ovo doba godine nastavljaju se na ovim prostorima gdje se vrijeme danas tek prolazno stabiliziralo prije sutrašnjeg novog i manje izraženog pogoršanja.


Vrijeme u Europi i dalje kreira jaka anticiklona na istoku kontinenta te prostrano ciklonao polje nad Sredozemljom koje se sporo popunjava.


Sutra se uz pretežno oblačno vrijeme i slabo do umjereno jugo očekuje povremeno slaba kiša, lokalno i grmljavinski pljuskovi, učestaliji u drugom dijelu dana. Temperature zraka neće se bitnije mjenjati u odnosu na prethodne dane i kretati će se od 14 do 20°C.


Od četvrtka pod utjecajem anticiklone vrijeme će se postupno stabilizirati pa se do kraja tjedna očekuje pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove sjeverozapadnih i zapadnih smjerova, za vikend jugozapadnjak i jugo. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na prethodne dane.Tjedna prognza: Nastavlja se toplo i promjenljivo vrijeme

Posted by Sibenik Meteo on November 5, 2018 at 4:05 AM Comments comments (0)

Ciklona iznad zapadnog Sredozemlja koja je za vikend Siciliji donijela katastrofalne poplave i ljudske žrtve polako se popunjava, a s njom povezana hladna fronta s jugozapada približava se Jadranu gdje jutros uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme i temperature zraka oko 20°C puše umjereno do umjereno jako jugo.


Prognostički modeli sugeriraju da će vrijeme u ovom tjednu nad Europom kreirati dva velika barička sustava, ciklona nad Atlantikom u sklopu koje će se sa zapada prema Jadranu premještati pripadajuće fronte, odnosno anticklona na istoku. U ovakvoj situaciji frontalni sustavi i ciklone uglavnom će se oslabljene u prvom dijelu tjedna uspjeti približiti našim krajevima pa se time nastavlja iznadprosječno toplo ali i povremeno promjenljivije vrijeme.


Fronta u sklopu Sredozemne ciklone koja nam se približava sa jugozapada također će nad Jadranom od strane anticiklone biti blokirana pa se u nastavku dana uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme očekuje i povremeno slaba kiša. Puhati će umjereno do umjereno jako jugo, a temperature zraka će se kretati od 18 do 23°C.


Sutra će se vrijeme prolazno stabilizirati pa će prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz umjereno jugo i temperature zraka od 16 do 20°C.


U srijedu će se Jadranu sa zapada kontinenta približiti novi frontalni sustav pa će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove. Puhati će umjereno jugo uz temperature zraka od 16 do 20°C.


Od četvrtka pa do kraja tjedna prema sadašnjim prognostičkim modelima očekuje se da će nad nama ojačati anticiklona koja će blokirati frontalne sustave sa zapada. U takvim okolonostima prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a nakon niza dana pod jugom vjetar će okrenuti na slabe sjeverne i zapadne smjerove, za vikend istočne i jugozapadne. I dalje će biti iznad prosječno toplo uz temperature zraka koje će se kretati od jutarnjih 10 do 14 pa do makskimalno dnevnih 16 do 19°C.Ljeto u studenome

Posted by Sibenik Meteo on November 5, 2018 at 1:15 AM Comments comments (0)

Ljeto je ove godine odlučilo duboko ući u jesen pa na početku najkišovitijeg mjeseca na Jadranu temperature zraka i noćne i dnevne nerijetko se kreću za doba godine oko viskokih 20 i više stupnjeva.


Jučer je upravo naše području bilo jedno od najtoplijih u zemlji sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka koja je dosegnula ljetnih 24°C, koliko je izmjereno u Šibeniku i Kninu.


Vrijeme ide na ruku beračima maslina koje su osobito na zapadu županije ove godine dobro rodile, ali izaziva i zabrinutost jer ako izostanu hladni dani za očekivati je iduće sezone i više nametnika kao i preuranjenu cvatnju brojnih poljoprivednih kultura.


I jutros je na našem području pretežno oblačno vrijeme uz umjereno jugo. Tijekom noći je padala slaba kiša, a lokalno je bilo i pojave neverina. Za doba godine i dalje je toplo sa izmjereneim temperaturama zraka koje se kreću od 14 u zaleđu do 19°C uz obalu i na otocima.


U nastavku dana slične vremenske prilike pa će uz pretežno oblačno vrijeme i umjereno do umjereno jako jugo padati povremeno kiša, lokalno su mogući i grmljavinski pljuskovi.


Prema prognostičkim materijalima iznadprosječno toplo vrijeme nastaviti će se i u ovom tjednu, a o tome više u tjednoj prognozi koju donosimo tijekom jutra.
Rss_feed