Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Novi slab potres

Posted by Sibenik Meteo on June 19, 2021 at 4:05 AM Comments comments (1)

Danas, 19. 6. 2021. u 9 sati i 35 minuta (ljetno SEV) dogodio se nedaleko Vrpolja slab potres magnitude M=2.9. Potres se osjetio u Šibeniku, stoji u Izvještaju GFZ-a.

Slab potres sa epicentrom kod Vrpolja

Posted by Sibenik Meteo on June 17, 2021 at 12:20 AM Comments comments (0)

Večeras, 16. lipnja 2021. u 23 sata i 21 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom kod Vrpolja, 13 km jugoistočno od Šibenika. Magnituda potresa iznosila je 2.6 prema Richteru, stoki u izvještaju GFZ-a.
Jak potres sa epicentrom kod Vrpolja!

Posted by Sibenik Meteo on June 8, 2021 at 1:05 AM Comments comments (0)

Jutros, 8. lipnja 2021. godine u 5 sati i 59 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom oko 13 km jugoistočno od Šibenika. Magnituda potresa iznosila je 4.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja EMS ljestvice.Osvrt meteorologinje N1 na sezonske prognoze

Posted by Sibenik Meteo on June 5, 2021 at 2:30 AM Comments comments (0)

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević objavila je osvrt na sezonske prognoze za ljeto poznatih meteoroloških servisa koje su objavljene prethodnih dana.


Prema AccuWeatheru, linija fonti ipak bi se postupno pomicala sjevernije od naših krajeva što bi otvorilo prostor sušnijim, ali i toplijim prilikama u svim ljetnim mjesecima.


I Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) kaže da se i u lipnju i u srpnju i u kolovozu osjeća pozitivno ljetno odstupanje u odnosu na višegodišnji prosjek. Vjerojatnost je veća u srpnju i kolovozu.


Što se oborina tiče, ljetni mjeseci trebali bi biti nešto sušniji ili bi količina oborine trebala biti oko one prosječne.


Kratkoročna prognoza za naredne dane biti će promjenljiva. Toplina se sa područja Sjeverne Afrike premješta prema našem području, stoga će i danas diljem Hrvatske biti ljetni dojam.


Vjerojatnost za nestabilnosti povećava se već u nedjelju, osobito u zapadnim područjima zemlje gdje bi poslijepodne i navečer moglo biti izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. U nedjelju je lokalno moguće i nevrijeme. Imate li velike planove, iskoristite subotu ili nedjelju prijepodne.


Tea Blažević, N1 televizija


Do kraja tjedna stabilno i sve toplije

Posted by Sibenik Meteo on June 2, 2021 at 4:50 AM Comments comments (0)

Prvi dani klimatološkog početka ljeta donijeli su proljetne vremenske prilike uz umjerene sjeverne i sjeverozapadne vjetrove te izraženi dnevni razvoj naoblake. Izostala je i ljetna temperatura zraka i to osobito noću i rano jutro pa su se tako primjerice jutros u kotlinama zaleđa mjerile i niske temperature zraka od svega 5°C!


Višednevna visinska ciklona koja je rezultirala dosta nestabilnim vremenskim prilikama u široj regiji napokon se udaljava od nas pa će naredni dani donijeti stabilnije vremenske prilike i pravo ljetno vrijeme.


Danas ali i do kraja tjedna prevladavati će pretežno sunčano vrijeme. Iznimka će biti sredina dana na širem podinarskom području i djelu zaleđa gdje će doći do prolaznog slabog do umjerenog razvoja dnevne naoblake. Puhati će slabi vjetrovi stabilnog ljetnog vremena, odnosno noću burin i levanat, a od jutra vjetar će pratiti kretanje sunca pa nakon slabih južnih od sredine dana će okrenuti na slab jugozapadnjak i maestral.


Temperature zraka postupno će biti u porastu i kretati se od 15 do 24°C, u zaleđu sredinom dana po koji stupanj i više. Temperature mora koje se trenutno kreću od 17 do 19°C pratiti će trend zagrijavanja zraka pa će i ono iz dana u dan biti sve toplije, a njegovo zagrijavanje dodatno će pospiješiti slabi vjetrovi.DHMZ i Accuweather objavili sezonsku prognozu za ljeto

Posted by Sibenik Meteo on June 1, 2021 at 4:30 AM Comments comments (0)

Nakon, što se temperature tiče, uglavnom prosječnog ožujka, a zatim hladnog i vrlo hladnog travnja slijedio je svibanj koji je u većem dijelu Hrvatske također hladniji od uobičajenog (prema još neslužbenim podacima, obzirom da mjesec još nije završio). I oborina je ovog proljeća uglavnom bilo oko prosjeka, a u svibnju je ona bila vrlo nejednoliko raspoređena. Stoga se većina zaželjela pravog ljeta - vrućeg i stabilnog, piše DHMZ.


 Prema raspoloživom prognostičkom materijalu za klimatološko ljeto [1] u većem dijelu zemlje predviđa se vrijeme toplije od višegodišnjeg srednjaka (1981. – 2010.) ili najmanje oko njega, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u srpnju te osobito kolovozu moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerojatnost pozitivnog odstupanja u lipnju manja.


Uz pozitivnu anomaliju temperature ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati. Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše tjedan dana unaprijed) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu. Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.


 Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja. Predviđa se ukupna sezonska količina kiše uglavnom manja ili najviše oko prosječne, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ipak, u lipnju postoji signal za mjesečnu količinu oborine bližu klimatološkom srednjaku.


Zbog većinom pljuskovitog karaktera oborine, prilično je izvjesno da će ona biti neravnomjerno raspoređena. S druge strane, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene moguće su i kraće kišne epizode ili grmljavinski pljuskovi karakteristični za ljeto. Lokalno oni mogu biti i izraženiji, ponegdje i s većom količinom oborine, usporedivom s tjednim ili čak mjesečnim količinama (pritom valja imati na umu da je primjerice u Dalmaciji, osobito na otocima, prosječna mjesečna količina oborine npr. u srpnju razmjerno mala – svega 20tak mm).


 Na kraju treba još jednom naglasiti da lokalni faktori (orografija, blizina mora,...) ljeti mogu biti dominantni za razvoj vremenskih prilika. Stoga tijekom ljeta treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplinske valove.
Prema Accuweather  prognozama, klimatološko ljeto koje je započelo s današnjim danom obilježit će toplina i suša, a suša bi mogla pričinjavati velike probleme poljoprivrednicima diljem Europe, prenosi Istramet.


 Najveća temperaturna odstupanja, odnosno vrućina očekuje se u Portugalu, Španjolskoj, južnoj Francuskoj i Italiji koju će zahvaćati valovi vrućine sa sjevera Afrike. Područje Balkana nisu posebno istaknuli u svojim prognozama.


 Toplinski valovi povremeno će zahvaćati i srednju Europu, no američki meteorolozi ovog su puta ipak oprezniji s najavama paklenih vrućina i ekstrema. Skandinavija i sjever Europe trebali bi imati promjenjivije i svježije vrijeme od prosjeka uz rijetke periode toplog vremena.


Kako je plimni val potopio brodice i terase na otoku Istu?

Posted by Sibenik Meteo on May 26, 2021 at 4:45 AM Comments comments (0)

U ponedjeljak navečer otok Ist pogodio je plimni val koji je potopio brodice i terase u prvom redu do mora. Ljudi su ga na vrijeme uočili pa su se sklonili, stoga ozbiljnijih posljedica nije bilo, stoji na stranici Mjesnog odbora Ist na Facebooku, prenosi Morski.hr.


 Nadiranje plimnog vala snimili su mještani ovog otoka zadarskog arhipelaga. Potopljene su brodice, terase kafića, a plimni val došao je i do kuća u prvom redu do mora.


Kako uoči plimnog vala uvijek dolazi do velikog povlačenja mora, mještani su to na vrijeme primijetili, pa su se sklonili. Razina mora s povratkom se podigla za oko jedan metar, piše Dnevnik.hr.


 – Mještani su već navikli na manje plimne valove, pa su odmah reagirali i postavili daske na vrata kako more ne bi ušlo u kuće, trgovine i podrume. Neki stanovnici imaju i pumpe za izvlačenje vode jer su spremni na ovakve situacije koje su se i prije događale. Štetu koja je nastala sanirali smo uz pomoć zadarskih vatrogasaca i Čistoće Zadar. Ima još malo mulja po ulicama i dvorištima, ali više-manje je sve riješeno – kažu iz DVD-a Ist.


Plimni valovi događaju se kada putujući ciklonalni poremećaj prouzroči oscilacije u tlaku zraka. Posljednja su se dva u Istu dogodila 2007. i 1992. godine. Riječ je o meteorološkoj pojavi koja je češća na južnoj i srednjoj Dalmaciji, a Ist joj pogoduje oblikom i položajem uvale.


Reakcije mještana

 

Kratko, ali žestoko – tako mještani opisuju plimni val koji ih je jučer pogodio. Blizu plimnog vala bio je i Svenko s kojim je razgovarala Viktorija Bednjanec.


 ”To je najedanput more se povuklo, nakon toga, kako se povuče, ostalo je sve suho, sigurno metar i po se povuklo, da bi kasnije kad je to stalo vraćat se to je izgledalo kao stihija! Evo vidite gdje smo ovdje, ovo je bilo sve pod vodom, i imali smo zaštitu, sreća da je bila zaštita bio bi se inače market, dućan bija bi sigurno pola metra vode unutra”, objašnjava Svenko Matanić iz Ista.


– Veličina mora je bila evo trenutno u ovoj lokaciji oko metar iznad javnih puteva. Sve do tih puteva do razine od metra bilo je poplavljeno – rekao je Goran Josifovski, DVD Ist.


 – Vidim da je šteta već velikim dijelom sanirana, koliko od lokalnog stanovništva toliko i od gradskih službi i evo vjerujem i u razgovoru s našim DVD-om ovdje na Istu ono što je najbitnije, najbitnije je pomoć, da si uvijek tu, kada treba – rekao je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.


 Plimni val inače nije rijetkost na otoku Istu koji ovoj pojavi pogoduje oblikom i položajem uvale.


 – Recimo da smo navikli na to jer to se već događalo i 2007. i 1984. i tako dalje i ovo danas, više puta, ali ovo su bile tri plime koje su nanijele, recimo, štete koje će se brzo sanirati – izjavio je Matanić za Dnevnik Nove TV.


Foto: Facebook / Screenshot

 Na Sjevernom polu i Grenlandu leda odavno nije bilo toliko

Posted by Sibenik Meteo on May 26, 2021 at 12:10 AM Comments comments (0)

Sezonsko topljenje leda na Sjevernom polu ove godine ide najsporije u odnosu na proteklih 8 godina. 21.05. pod ledom je bilo 12,65 milijuna kvadratnih kilometara, objavio je Istramet.


To je gotovo milijun kilometara kvadratnih više u odnosu na 2016. kada je za datum zabilježena najmanja površina pod ledom koja je iznosila 11,71 milijuna km2, a leda je posljednji put bilo više 2013. godine.


Redovna izvješća NSIDC-a za travanj pokazuju nam kako je leda bilo najviše od 2016. godine, no trend smanjenja lednog pokrova po desetljeću u travnju i dalje iznosi 2,6 %.


Što se tiče Grenlanda, proteklih godina svjedočili smo ranim i brzim sezonskim topljenjima leda, no ove godine to nije slučaj pošto su i temperature zraka poprilično ispod prosjeka. Kako će se stanje odvijati, pratit ćemo u idućim mjesecima.


Stanje s ledenim pokrovom 21.05., izvor: NSIDC


Plimni val pogodio otok Ist

Posted by Sibenik Meteo on May 25, 2021 at 4:30 AM Comments comments (0)

Veliki plimni val koji je u ponedjeljak pogodio otok Ist iznenadio je sve mještane tog udaljenog otoka zadarskog arhipelaga, prenosi Morski.hr.


Razmjeri štete objavljeni su na Facebook profilu Mjesnog odbora Ist. Val je ušao u kuće i objekte u prvom redu do mora, isprevrtao je predmete uz obalu, a povlačeći se natrag u more za sobom je povukao i brodice ostavivši ih na suhom.


 

Obzirom da je val na obalu izbacio i dosta smeća, MO Ist i DVD Ist objavili su i poziv svim volonterima voljnima da se uključe u akciju čišćenja i sanacije štete od prodora mora u mjesto.Suradnja Nika Titanika i Zorana Vakule

Posted by Sibenik Meteo on May 24, 2021 at 4:10 PM Comments comments (0)

Imena Nika Titanika i Zorana Vakule vjerojatno barem neke od vas podsjete na meteokarikature, i u svijetu poznatu Međunarodnu izložbu karikatura, koja se prije gotovo točno 3 godine održala u Klovićevim dvorima, a i sad traje i dopunjuje se na internetskim stranicama HRT-a.


No, ovaj put riječ je o nečem sasvim drugom.
Ova nesvakidašnja suradnja bila je povod da su u "Vijestima iz kulture" istodobno bila dva gosta.


Nik Titanik i Zoran Vakula. Kombinacija na prvi pogled nekima možda djeluje čudna. Neobična.


Nik Titanik – vrsni karikaturist, osobito politički, koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu.


Zoran, poznatiji kao Vakula, glavni meteorolog HRT-a, koji, između ostaloga, svakodnevno piše o (ne)vremenu i zanimljivostima vezanim za meteorologiju na internetskim stranicama HRT-a.


Obojica se gotovo svakodnevno spominju u kojekakvom kontekstu. Ne uvijek pozitivnom. No, ovaj put bi trebali. Premda – ili baš stoga – što neće svakodnevno objavljivati karikature na temu vremenske prognoze, nego zato što su pokrenuli projekt meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”.


Jedan piše, drugi crta. I to za djecu. Primarno za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali poneku će zanimljivost vjerojatno naći i stariji. Možda i mlađi.


Nakon upoznavanja i suradnje zahvaljujući Hrvatskom društvu karikaturista i međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije – koja još uvijek traje - njih dvojica su „kliknuli“ i pripremili prvu od planirane serije od 12 slikovnica na temu meteorologije.


Cilj im je educirati - približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.


Prva je priča „Vjetropirasta“

Ali ne (samo) zato što su njih dvojica vjetropirasti – lakomisleni, i sve olako shvaćaju i nepromišljeno se upuštaju u ovaj projekt – iako bi neki mogli i tako komentirati - nego zato što govori o vjetru. Što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova…


Hoće li nas vjetrovi dopuhati do pojašnjenja oblaka, sunca, kiše, snijega i drugih meteoroloških pojava ovisi i o kvaliteti „Vjetropiraste“ – koja nije samo slikopriča, nego djelomično i bojanka, a sadrži i premetaljke, rebuse, križaljku…Rss_feed