?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Sredinom tjedna prolaz oslabljene fronte

Posted by Sibenik Meteo on October 14, 2019 at 4:20 AM Comments comments (0)

Anticiklonalno polje nad Jadranom i jutros podržava stabilne vremenske prilike uz sunčano i tiho vrijeme. U ovom tjednu stabilno vrijeme će biti tek kratkotrajno narušeno sredinom kada se očekuje prolaz oslabljene fronte, dok će u danima vikenda i to osobito u njegovom drugom dijelu približavanje novog poremećaja donijeti postupnu promjenu vremena.


Jutarnja sumaglica, a u kotlinama i magla brzo se izdignula pa se temperature zraka nakon svježih 6 u zaleđu i 14 uz obalu trenutno kreće od 14 do 21°C. U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike uz pretežno sunčano vrijeme i povremeno visoku prozirnu naoblaku. Uz slab vjetar zapadnih i jugozapadnih smjerova ili potpuno tiho vrijeme temperature zraka kretati će se od 18 do 26°C.


I sutra kao i u većem dijelu srijede prevladavati će slične vremenske prilike uz pretežno sunčano vrijeme. Nakon današnje tišine sutra će zapuhati slabo jugo koje će donijeti porast jutarnjih temperatura zraka koje će se kretati od 17 do 25°C. U drugom dijelu srijede i u noći na četvrtak očekuje se prolaz frontalnog poremećaja koji će donijeti prolaznu i slabo izraženu promjenu vremena koja će uz porast naoblake tek lokalno donijeti i mogućnost za slabe pljuskove.


Od četvrtka do nedjelje očekuje se ponovno pretežno sunčano i stabilno vrijeme uz slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova, a u drugom dijelu subote zapuhati će jugo kao uvod u promjenu vremena koje nastupa sa prvim satima narednog tjedna pa se zbog toga već u nedjelju uz umjereno jugo očekuje i djelomice do pretežno oblačno vrijeme. Temperature zraka će i dalje za doba godine biti iznad prosjeka i kretati se od 14 do 22°C.

AMP Kistanje ponovno u radu

Posted by Sibenik Meteo on October 12, 2019 at 3:35 AM Comments comments (0)

Jučer je obnovljen rad AMP Kistanje koja je stradala u ljetnom nevremenu 23.08.2019. kada su uslijed udara groma stradali vanjski senzori meteorološke postaje koji su jučer izmjenjeni s novima istog proizvođača opreme poznate američke firme Davis.


Sredstva za nabavu novih senzora osigurala je Šibensko-kninska županija u sklopu ovogodišnjih namjenskih sredstava za projekte i rad udruge. Oprema koja je smještena na OŠ Kistanje osigurati će da se nastavi projekt GLOBE i rad školske meteorološke grupe.


Meteo uvjete u realnom vremenu možete pratiti na ovom linku.

Povratak babljeg ljeta

Posted by Sibenik Meteo on October 11, 2019 at 3:20 AM Comments comments (0)

Nad Jadranom nakon jučerašnjeg prolaza jalove fronte koja osim prolazno povećane naoblake sredinom dana nije bitnije utjecala na vrijeme jutros uz pretežno vedro vrijeme sa zapada kontinenta jača greben anticiklone. Umjerena bura koja je zapuhala protekle noći je u slabljenju i tijekom dana će okrenuti na slab sjeverozapadnjak i zapadnjak.


Stabilna anticiklona koja će zaustaviti atlanske prodore ovog vikenda donijeti će povratak babljeg ljeta na ove prostore pa se uz pretežno vedro vrijeme i slabe vjetrove jugozapadnih i zapadnih smjerova temperature zraka dosegnuti gotovo ljetne vrijednosti i kretati se od jutarnjih 15 do maksimalno dnevnih 26°C. U nedjelju će pretežno sunčano vrijeme povremeno kvariti visoka i srednja naoblaka.


Dakle nakon jučerašnjeg za doba godine gotovo vrućeg dana u kojem su se temperature zraka podjedanko i u zaleđu i uz obalu kretale oko 25, lokalno i do 26°C naredni dani donijeti će slične vremenske prilike.


Prema sadašnjim prognostičkima materijalima većeg pogoršanja vremena i prodora hladnijeg zraka nema na vidiku, pa će se i u narednih 10-tak dana nastaviti razdoblje iznadprosječno toplog i suhog vremena.Sredinom tjedna slaba fronta, za vikend stabilno i toplo

Posted by Sibenik Meteo on October 7, 2019 at 4:20 AM Comments comments (0)

Ciklona nad Ligurskim morem jutros rubno djeluje na vrijeme kod nas gdje prevladava pretežno oblačno vrijeme uz slabu do umjerenu buru i temperature zraka od 14 do 19°C. U nastavku dana uz jačanje anticiklonalnog grebena sa zapada kontinenta ciklona će se nastaviti udaljavati prema jugu uz prolaznu stabilizacija vremena koja će potrajati do četvrtka kada se očekuje prolaz oslabljenog frontalnog poremećaja. Od petka i u danima vikenda ovim prostorima će zavladati anticiklona koja će donijeti stabilne vremenske prilike uz pretežno sunčano i toplo vrijeme.


U poslijepodnevnim satima uz jačanje bure na umjereno jaku nastupiti će raskidanje naoblake uz pretežno sunčano vrijeme. Obzirom da s burom neće doći do pritjecanja osjetno hladnijeg zraka temperature zraka će i danas biti ugodne i kretati se od 14 do 22°C.


Sutra će prevladavati pretežno vedro vrijeme uz slabu, u noći još umjerenu buru. Temperature zraka u odnosu na danas tek neznatno niže i kretati će se od 11 do 19°C.


Nakon pretežno sunčanog prvog dijela u drugom dijelu srijede postupni porast naoblake i okretanje vjetra na slabo do umjereno jugo označiti će dolazak jedinog ovotjednog pogoršanja vremena koje će svojom glavninom uz mogućnost za slabu kišu nastupiti u noći i u prvom dijelu četvrtka nakon čega se uz okretanje vjetra na slabu do umjerenu buru i levanat očekuje raskidanje naoblake. Dnevne temperature zraka neće se bitnije izmjeniti dok one noćne zbog pretežno oblačne noći i juga biti će malo toplije, odnosno kretati će se od 17 do 19°C.


Stabilne vremenske prilike uz pretežno sunčano i toplo vrijeme obilježiti će petak i dane vikenda. Uz slabe vjetrove promjenljivih smjerova temperature zraka, osobito one dnevne biti će u porastu i kretati se od 14 do 22°C.Vikend prognoza: Stabilno i malo toplije

Posted by Sibenik Meteo on October 4, 2019 at 2:25 AM Comments comments (0)

Dolina s hladnom frontom premjestila se s Jadrana na jugoistok, a sa sjeverozapada kontinenta ojačao je anticiklonalni greben pa jutros prevladava vedro vrijeme uz umjerenu buru i temperature zraka od 14 do 16°C. Ovog vikenda naši krajevi će se naći u polju sniženog tlaka zraka u kojem će se premještati oslabljeni frontalni poremećaji.


U takvim okolnostima danas će do kasnih popodnevnih sati prevladavti pretežno vedro vrijeme uz umjerenu buru i tramontanu koja će od sredine dana na moru i uz obalu okrenuti na sjeverozapadnjak. Navečer će sa zapada doći do postupnog porasta visoke i srednje naoblake ali i dalje uz suho vrijeme. Temperature zraka u odnosu na prethodno razdoblje biti će prohladne i kretati se od 14 do 18°C.


Sutra će u prvom dijelu dana prevladavati djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku, a lokalno može biti i slabih pljuskova. Bura će u noći prestati i tijekom dana okrenuti na slab jugozapadnjak i zapadnjak, da bi kasno navečer ponovno na cijelom području zapuhala umjerena do umjereno jaka. Temperature zraka će neznatno porasti i kretati se od 12 do 19 uz obalu, odnosno od 9 do 19°C u zaleđu.


U nedjelju će veći dio dana uz umjerenu do umjereno jaku buru i tramontanu prevladavati pretežno sunčano vrijeme, a prema večeri će doći do postupnog porasta naoblake. Temperature zraka u laganom porastu i kretati će se od 14 do 20°C.Podno Velebita orkanski udari bure od 150km/h

Posted by Sibenik Meteo on October 3, 2019 at 6:15 AM Comments comments (0)

Očekivano najavama prognostičara podno Velebita zapuhala je olujna bura s orkanskim udarima pa su u okolici Senja izmjereni udari vjetra od čak 156 km/h, na Krčkom mostu 144 km/h, Paškom mostu 145 km/h, a kod Maslenice 147 km/h.


Jak vjetar izazvao je prevrtanje kamiona na otoku Pagu, a prema podacima HAK-a zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Posedarje i Sveti Rok (obilazak je preko Karina, Obrovca i Gračaca);
  • Jadranska magistrala (DC8 između Senja i Svete Marije Magdalene);
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački
  • Paški most.Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena je:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).


Na šibenskom području nakon jutarnjih 16 temperatura zraka sredinom dana se spustila do 11, a na krajnjem sjeveru županije ispod 10°C. Zapuhala je umjereno jaka, na udare i jaka bura sa udarima i do 75km/h koliko je izmjereno na otoku Žirju, 67km/h u Jezerima na otoku Murteru, 60km/h u Šibeniku.


U nastavku dana kiša će postupno prestati uz djelomično raskidanje naoblake. Bura će prema večeri postupno slabiti, a zadržati će se prohladno vrijeme uz temperature zraka od 9 do 14°C.


Pag, foto: Jasminko Herceg


 


Prve pahulje na Velebitu i Dinari

Posted by Sibenik Meteo on October 3, 2019 at 4:35 AM Comments comments (0)

Bura i pritjecanje osjetno hladnijeg zraka snizilo je jutros temperature zraka, osobito po visini pa su na višim planinama oborine prešle u susnježicu i snijeg, prvi u ovoj sezoni.


Prve pahulje snijega tako su jutros zabilježene na planinskoj meteorološkoj postaji Zavižan smještenoj na Velebitu na nadmorskoj visini od 1594m gdje se temperatura zraka u 10h uz maglu spustila do -1°C. Snijeg je jutros uz temperaturu zraka od 0°C počeo padati i na Dinari.


Web kamera Dinara, foto: Meteo Dinara


Snijega i susnježice će biti u nastavku dana na vrhovima bosanskih i osobito crnogorskih planina.


Web kamera Zavižan, foto: DHMZ


U nastavku dana na udare olujna bura

Posted by Sibenik Meteo on October 3, 2019 at 2:50 AM Comments comments (0)

Frontalni poremećaj i ciklona koja je jučer zahvatila Jadran jutros se premješta na jug, a sa zapada istodobno jača greben anticiklone. Glavnina pogoršanja naše krajeve zahvatila je u večernjim satima, a nakon "mirne" noći na moru trenutno ima dosta grmljavinske aktivnosti koja lokalno obali donosi slabe pljuskove.


Prema mjerenjima AMP-ova najviše kiše je palo u Drnišu gdje je izmjereno 36 litara po metru četvornome, dok su se u ostatku županije one kretale od 2 na zapadu do 25 litara na sjeveru.


U nastavku dana zapuhati će umjereno jaka, na udare i jaka bura s kojom će nastupiti postupni prestanak oborina uz djelomično raskidanje naoblake. Zbog bure koja na udare može postići brzine i do 90km/h Meteoalarm je za ovaj dio obale izdao narančasto vremensko upozorenje.


Temperature zraka u odnosu na prethodne dane osjetno su pale i danas će se kretati od 12 do 17°C.Frontalni prolaz uz nevere i sutra jaku buru

Posted by Sibenik Meteo on October 2, 2019 at 12:05 AM Comments comments (0)

Sa sjeverozapada kontinenta prema Jadranu se primiče duboka dolina s frontalnim sustavom koja će u drugom dijelu dana i osobito večeras te u noći donijeti znatniju promjenu vremena uz grmljavinske oborine, a sutra na udare i zahlađenje jaku buru.


Danas do popodnevnih sati prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a tek lokalno postoji mala mogućnost za poneki slab pljusak. Navečer sa zapada će se jače naoblačiti uz kišu, pljuskove i lokalne nevere koje mogu biti i izraženije. Slabo do umjereno jugo puhati će sve do večernjih sati kada će prolazom grmljavinskog sustava i fronte prolazno okrenuti na pojačlan do jak sjeverozapadnjak i zapadnjak, a zatim na slabu do umjerenu buru. Temperature zraka će i dalje biti iznad prosjeka za doba godine i kretati se od 18 do 26°C.


U noći uz slabu do umjerenu buru prevladavati će oblačno vrijeme uz povremenu kišu, pljuskove i lokalne nevere. Ujutro će zapuhati umjereno jaka, na udare i jaka bura koja će donijeti postupni prestanak oborina uz raskidanje naoblake pa se od sredine dana očekuje djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka će sa burom koja će prema večeri postupno slabiti na umjerenu biti u padu i kretati se od 12 do 18°C.


Zbog prolaznog pogoršanja vremena, večerašnje grmljavine te umjerenog juga, Meteoalarm je za danas izdao žuto, a sutra zbog olujne bure u najavi je narančasto vremensko upozorenje.
Sredinom tjedna frontalni prolaz uz nevere i buru

Posted by Sibenik Meteo on September 30, 2019 at 2:00 AM Comments comments (0)

Proteklih dana u prolazu oslabljenih fronti koje su se premještale u blizini naših krajeva osim po prolazno više srednjih oblaka altokumulusa nisu bitnije bile narušene stabilne vremenske prilike. Polje povišenog tlaka zraka nad Jadranom na kojem jutros prevladava djelomice sunčano vrijeme polako slabi, a sa sjeverozapada kontinenta primiče se dolina s frontalnim sustavom koja će sredinom tjedna donijeti glavnu ovotjednog pogoršanja vremena, a njezinim odmicanjem u danima pred i tijekom vikenda ponovno se očekuje stabilno ali i vjetrovito te prohladnije vrijeme.


U nastavku dana prevladavati će djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku, a u zaleđu podno Dinare i Svilaje lokalno može biti i slabih pljuskova. Uz slab vjetar jugozapadnih i južnih smjerova temperature zraka će se kretati od 18 do 26°C.


Sutra se očekuje pretežno sunčan dan, a nešto povećane naoblake uz mogućnost za poneki slab pljusak može biti na krajnjem sjevernom dijelu zaleđa. Zapuhati će slabo jugo, a temperature zraka će biti slične današnjima.


Približavanje frontalnog poremećaja u srijedu će nakon djelomično sunčanog prvog dijela dana u drugom donijeti porast naoblake, a kasno navečer uz jače naoblačenje očekuje se pljuskovi i lokalni neverini. Uz slabo do umjereno jugo temperature zraka i dalje će biti bez veće promjene, odnosno kretati će se od 19 do 25°C.


Noć sa srijede na četvrtak i prvi dio četvrtka donosi glavninu ovotjednog pogoršanja vremena uz kišu, pljuskove i lokalno izraženije neverine.Od sredine dana oborine će postupno prestati uz raskidanje naoblake i djelomice do pretežno sunčano vrijeme u nastavku dana. Nakon juga prolazom sustava vjetar će okrenuti na pojačan sjsverozapadnjak, a zatim na umjereno jaku, na udare i jaku buru. Temperature zraka će biti u padu i kretati se od 12 do 18°C.


Od petka nastupa stabilizacija vremenskih prilika uz djelomice do pretežno sunčano i prohladno vrijeme. Umjerena do umjereno jaka bura i tramontana od petka će u danima vikenda postupno slabiti na slabu do umjerenu. Temperature zraka će biti bez veće promjene i kretati se od jutarnjih 11 do maksimalno dnevnih 18°C.
Rss_feed