?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Znanstvenici imaju novi sustav prognoze vremena

Posted by Sibenik Meteo on August 17, 2018 at 3:05 AM Comments comments (0)

Znanstvenici su putem novog sustava prognoze predvidjeli kako će period između 2018. i 2022. biti neuobičajeno topao, s većom vjerojatnošću ekstremnih temperatura.


"Velika je vjerojatnost da trenutna klima dosegne period topliji od normale tijekom idućih pet godina uslijed trenda globalnog zatopljenja", kaže studija britanskih i nizozemskih istraživača nastala na temelju probabilističkog prognostičkog sustava.


Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Communications, kaže kako će taj trend osnažiti trenutne dugoročne trendove globalnog zatopljenja.


Predviđanje je došlo uslijed snažnog i dugotrajnog toplinskog vala koji je poharao sjevernu hemisferu.


Istraživači su rekli da su razvili statistički model koji omogućava pouzdana predviđanja prosječnih temperatura zraka i površine mora. Model uzima u obzir vanjske faktore koji utječu na prosječne temperature kopna, poput stakleničkih plinova i aerosola, koji su posljedica različitih socio-ekonomskih uzročnika, kao i prirodnu varijabilnost, koju je teže predvidjeti, izjavili su, a prenosi Index.hr.
 

Jak potres zatresao talijansku obalu Jadrana

Posted by Sibenik Meteo on August 16, 2018 at 3:00 PM Comments comments (0)

Rano večeras u 20 sati i 19 minuta dogodio se snažan potres s epicentrom u susjednoj Italiji, u regiji Molise. Potres je imao magnitudu M=5,2 prema Richteru. Prve procjene govore da se potres dogodio na dubini od oko 9 kilometara.


Potres se osjetio u mnogim dijelovima središnje i južne Italije, te na zapadnoj obali Jadranskog mora. Epicentar je bio 41 km sjeverno od Campobassa, a u neposrednoj blizini Palate, mjesta u moliškoj pokrajini. Inače, u prošlosti su u ovom mjestu živjeli moliški Hrvati koji su se ovdje doselili u 16. stoljeću.


Danas su najvećim dijelom asimilirani u lokalno talijansko stanovništvo. Ovaj potres mogao je uzrokovati određene štete na području epicentra, još se čekaju izvještaji iz Italije.

Dalmacija Danas 


DHMZ: Ocjena mjeseca srpnja

Posted by Sibenik Meteo on August 16, 2018 at 2:30 AM Comments comments (0)

Srednja mjesečna temperatura zraka za srpanj 2018. godine bila je u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) na što ukazuju pozitivne anomalije srednje mjesečne temperature zraka. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 1,0 °C (Osijek) do 2,4 °C (Gospić, Poreč i Senj).


Apsolutna maksimalna temperatura zraka na podjednakom broju postaja bila je viša odnosno niža od prosjeka (1961. – 1990.), a odstupanja su se nalazila u rasponu od -2,1 °C (Osijek) do 4,2 °C (Zadar). Usporedba s raspoloživim nizom analiziranih postaja pokazuje da u srpnju 2018. godine nije bilo rekordnih vrijednosti apsolutne maksimalne temperature zraka.


Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2018. godine opisane su sljedećim kategorijama: ekstremno toplo (dio sjevernog i srednjeg Jadrana, šire područje Gospića i Dubrovnika), toplo (istočna Hrvatska, šire područje Pazina i Knina te dio južnog Jadrana) i vrlo toplo (preostali dio Hrvatske).
Analiza količina oborine za srpanj 2018. koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) pokazuje da su količine oborine bile većinom ispod višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za srpanj 2018. godine nalaze u rasponu od 40 % višegodišnjeg prosjeka u Senju (27,0 mm) do 204 % tog prosjeka u Osijeku (131,6 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2018. godine opisane su sljedećim kategorijama: sušno (dio sjevernog Jadrana, Zavižan te šire područje Gospića), kišno (dio istočne Hrvatske te dio srednjeg i južnog Jadrana) i normalno (preostali dio Hrvatske).Vakula: Narednih dana povratak ljeta

Posted by Sibenik Meteo on August 15, 2018 at 7:00 AM Comments comments (0)

Tijekom dana atmosfera će se postupno stabilizirati, ali će još ponegdje biti kiše i grmljavine, osobito u noći i prijepodne u istočnijim i južnijim krajevima, pišu Dragoslav Dragojlović i Zoran Vakula za HRT.


Od četvrtka stabilnije i sunčanije, sve češće i vruće, uz rijetko gdje moguće pljuskove, većinom u gorju. Umjerene i jake bure bit će još uglavnom u četvrtak prijepodne na sjevernom Jadranu.


Danas razvedravanje, ali još ponegdje kiša, na Jadranu i bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenljivo oblačno povremeno s kišom i pljuskovima, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Poslijepodne i navečer većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a dnevna između 26 i 28 °C.


U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, u noći i ujutro mjestimice s kišom. Poslijepodne slijedi razvedravanje sa zapada. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka slična kao na istoku.


Na sjevernom Jadranu uglavnom suho i djelomice sunčano. U gorju, uz umjeren razvoj oblaka, ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova. Duž obale puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita u noći i ujutro mjestimice i olujna, poslijepodne u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a dnevna od 22 do 25 °C, uz obalu između 27 i 29 °C.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano, ali nestabilno. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše i grmljavine, osobito prijepodne i u rano poslijepodne. U početku će puhati slaba do umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 18 do 23 °C, dnevna između 29 i 31 °C.


Na krajnjem jugu promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom i grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura slična kao na srednjem Jadranu.


Od četvrtka stabilnije i ponovno toplije, većinom i vruće

Od četvrtka u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i postupno sve toplije pa će od petka u mnogim mjestima ponovno biti vruće. Lokalno može biti pljuskova, i to uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar većinom slab.


I na Jadranu od četvrtka pretežno sunčano i vruće, uz uglavnom tople noći. Rijetki pljuskovi mogući su uglavnom na krajnjem jugu. Na sjevernom Jadranu u četvrtak ujutro još umjerena do jaka bura, a zatim uglavnom slab zapadni i jugozapadni vjetar, prema otvorenome moru sjeverozapadni.

Index

Accuweather izdao prognozu za jesen

Posted by Sibenik Meteo on August 15, 2018 at 5:40 AM Comments comments (0)

Američki privatni meteo servis Accuweather koji se pokazao izuzetno preciznim u posljednjim godinama pa primjerice i ovog ljeta kada je za naše područje potpuno suprotno od državnih prognoza najavio prosječno ljeto sa oborinama iznad prosjeka izdao je sezonsku prognozu za jesen kakvu možemo očekivati u Europi.


Kako se može vidjeti iz priložene slike veći dio Mediterana uključujući i obalu Jadrana trebao bi imati nestabilnije vremenske prilike uz čestu pojavu neverina, a samim time i lokalno izraženije oborine. Obzirom na visoke temperature mora koje "hrane" ovakve sustave osobito u noćnim i jutarnjim satima ovakva prognoza je bila i za očekivati, a podsjetimo se da je posljednjih godina u jesenskom razdoblju sveprisutan trend porasta lokalno izraženijh nevremena često praćenih intezivnim grmljavinama, tučom, jakim vjetrom pa i pijavicama.


Unutrašnjost zemlje kao i veći dio središnje i istočne Europe i dalje će imati iznadprosječno toplo vrijeme, a u kombinaciji sa oborinama koje bi trebale biti iznad prosjeka moguće su pojave bujica i poplava, osobito uz sjeverne obale Crnog mora.


Toplo vrijeme do sredine listopada očekuje se i u zapadnoj Europi, a Portugal, dio Pirinejskog poluotoka i zapadna Francuska mogle bi se naći na udaru jakih vjetrova.


Neuobičajna visoke temperature zraka koje su ovog ljeta zahvatile sjever Europe i nespremnoj Švedskoj donijele katastrofalne požare neće ići na ruku najava da će se iznadprosječno toplo vrijeme nastaviti i tijekom jeseni, a samim time i dalje će postojati visoki rizik za šumske požare.Od sutra stabilizacija vremena

Posted by Sibenik Meteo on August 15, 2018 at 5:10 AM Comments comments (0)

Pod utjecajem jučerašnjeg frontalnog prolaza i blagdansko jutro započelo je uz pretežno oblačno vrijeme i povremenu slabu kišu i pljuskove. Na otvorenom moru i bliže talijanskoj obali i dalje je nestabilnije uz lokalno izraženije neverine. Uz slab vjetar sjevernih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka se kreću od 23 do 29°C.


I u nastavku dana prevladavati će djelomice do umjereno oblačno vrijeme, osobito u južnim i istočnim krajevima gdje još u narednim satima može biti slabih pljuskova i kiše. Uz slabe vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka kretati će se od 26 do 29°C.


Jačanje anticiklonalnog grebena sa zapada kontinenta u narednim danima donijeti će stabilizaciju vremenskih prilika pa se uz obalu očekuje pretežno sunčano vrijeme, dok u zaleđu od sredine dana uz slab razvoj dnevne naoblake lokalno su mogući slabi pljuskovi, izgledniji u petak i to prema Dinari i Svilaji.


Puhati će slabi vjetrovi sjeverozapadnih i sjevernih smjerova, a temperature zraka će biti u manjem porastu i kretati se od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 30°C.Nevrijeme zahvatilo i ostatak Dalmacije

Posted by Sibenik Meteo on August 14, 2018 at 1:50 PM Comments comments (0)

Nakon što je grmljavinsko nevrijeme u jutarnjim satima zahvatilo sjeverni Jadran i sjevernu Dalmaciju sredinom dana proširilo se na srednju Dalmaciju i srednjodalmatinski akvatorij, piše Dalmacija danas.


Najjače nevrijeme prošlo je između Hvara i Korčule gdje su pale značajne količine oborine uz olujne udare zapadnog vjetra.


Prema informacijama s terena jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove otoka Korčule.


Tamo su se zbog siline oborina morali zaustavljati automobili. U vrlo kratko vrijeme palo je ponegdje i do 20 litara kiše po metru kvadratnom, što je uzrokovalo lokalne bujice.


Kako doznaje portal Dalmacija Danas od splitske Lučke kapetanije oko 14 sati je pokrenuto čak šest akcija spašavanja na moru, a od toga je najkritičnija bila na otoku Šćedro gdje je pomoć zatražio talijanski državljanin koji je u nesreći ostao bez dva prsta.


– Na Hvaru smo imali nekoliko akcija s težim ozljedama, a najteža je ova u kojoj je talijanski državljanin pri otkidanju sidra ostao bez dva prsta. I kod Šolte je jedan strani državljanin ostao bez dva prsta – potvrdili su iz Lučke kapetanije, prenosi Morski.hr.

Istramet


Jutros jaki grmljavinsko-oborinski razvoji

Posted by Sibenik Meteo on August 14, 2018 at 4:15 AM Comments comments (0)

Uslijed premještanja frontalnog poremećaja preko Jadrana jutros je na širem području od Zadra do Šibenika došlo do jakog razvoja grmljavinsko-oborinskog sustava koji lokalno donose i obilnije pljuskove.


Sustav je najitenzivnije zahvatio zapad županije gdje je u Putičanjima do ovih trenutaka izmjereno 33 litre kiše po metru četvornome. U Pirovcu AMP je do 10h izmjerila 11, u Jezerima 7, a u Vodicama, Zatonu i na otoku Žirju 1 litru kiše po metru četvornome.


Sustav koji je najitenzivniji bio u periodu oko 9:30h u ovim trenucima je oslabio uz obalu, a nešto izraženiji je još na otvorenom moru jugozapadno od Žirja.


Sa dolaskom sustava i okretanjem vjetra sa jugozapadnih na sjeverozapadne i sjeverne smjerove je i osvježilo pa su temperature zraka u odnosu na one prije 24h niže za 5 do 8 stupnjeva.


I u nastavku dana, ali lokalno sutra i prekosutra očekuju se promjenljivo vrijeme uz neverine i pljuskove, a uz slabe do umjerene sjeverne i sjeverozapadne vjetrove temperature zraka će se kretati od 22 do 29°C.Nestabilno u danima pred blagdan Velike Gospe

Posted by Sibenik Meteo on August 13, 2018 at 4:15 AM Comments comments (0)

Jadranu se u sklopu ciklone koja se središtem nalazi na sjeveru kontinenta približava njezina pripadajuća hladna fronta koja će sutra prolazno donijeti lokalno izraženija grmljavinska nevremena, a nestabilno uz mogućnost za pokoji pljusak ili neverin može biti i na sami blagdan Velike Gospe koji osim po velikom vjerskom značenju po tradiciji slovi kao prekretnica ljeta i razdoblje od kada nas polako napuštaju vrućine i ulazak u samu završnicu ljeta.


Danas će na našem području prevladavati sunčano vrijeme uz slab vjetar jugozapadnih i južnih smjerova. Od sredine dana u zaleđu može biti lokalnog razvoja naoblake, a prema Dinari lokalnih pljuskova i grmljavine. Sparina će se dodatno pojačati uz temperature zraka koje će se kretati od 27 do 32°C.


Tijekom ove noći Jadranu će se približiti frontalni poremećaj koji bi već od jutarnjih sati pa kroz nastavak dana lokalno donosio neverine, a nestabilnosti mogu biti i izraženije pa osim obilnijih pljuskova treba pripaziti i na prolazno pojačan vjetar promjenjivih smjerova. Pljuskovi će donijeti i osvježenje uz temperature zraka koje će se kretati od 21 do 28°C.


U srijedu će zapuhati bura i sjeverozapadnjak koji će donijeti stabilizaciju, a uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme lokalnih pljuskova i neverina još može biti na otvorenom moru kao i na jugu županije. Temperature zraka će biti u neznatnom porastu i kretati se od 22 do 30°C.


Jačanje grebena anticiklone sa zapada u četvrtak će donijeti pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove sjeverozapadnih i zapadnih smjerova. U petak prema sadašnjim prognostičkim materijalima ponovno nestabilnije uz mogućnost za grmljavinske razvoje u zaleđu koji se dijelom mogu proširiti i do obale. Uz slab jugozapadnjak temperature zraka će se kretati od 22 do 30°C.


U danima pred i tijekom vikenda preko nas bi se trebao premještati novi frontalni poremećaj koji bi za razliku od sutrašnjeg trebao biti slabiji pa se lokalni razvoji tijekom subote uglavnom očekuju u zaleđu, a u nedjelju prolazom sustava očekuje se jačanje bure i pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka u neznatnom porastu u odnosu na prethodne dane i kretati će se od 20 do 32°C.Spektakal na nebu: Prezidi donose meteorsku predstavu

Posted by Sibenik Meteo on August 12, 2018 at 4:55 AM Comments comments (0)

Ljeto nam donosi najpoznatiju nebesku meteorsku predstavu. Ove godine nam Mjesec svojim sjajem neće smetati da vidimo i najslabije meteore, piše Zvjezdarnica.


Svake godine Zemlja presijeca stazu kometa Swift – Tuttle i tada se na nebu vide meteori Perzeidi. To se događa u noći 12. na 13. kolovoza. No, Perzeidi će se moći vidjeti i nekoliko dana prije i nakon tog datuma njihovog maksimuma.


Očekuje se da će te noći biti 60 do 80 meteora u jednom satu. No, ako Zemlja naleti na gušći oblak prašine, može ih biti i puno više, tada kažemo da se dogodio meteorski pljusak. To ne možemo znati u naprijed pa nam preostaje samo da ih promatramo i nadamo se da će ih biti što više.


Za promatranje meteora vam ne treba ikakva oprema. Ovogodišnji Perzeidi bit će baš u vrijeme kada Mjesec neće biti na nebu pa nam neće ometati pogled na tamno nebo.


Pripremite si ležaljku, postavite je na mjesto odakle jasno vidite nebo, gdje vam ne smetaju svjetla kojekakvih lampi. Što tamnije to bolje. Udobno se zavalite u nju, podignite pogled prema gore i uživajte.


Nakon 10-15 minuta kada vam se oči akomodiraju na mrak, ugledat ćete na tisuće zvijezda. Promatrajte ih i vidjet ćete kako meteori jure među njima. Svako malo, zabljesnut će u tišini zvijezda padalica. Probajte ih brojati. Promatrajte koje su boje i kakvog su sjaja.
Rss_feed