Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

U utorak prolazno jaka bura

Posted by Sibenik Meteo on July 5, 2020 at 3:20 AM Comments comments (0)

Nedjelja je donijela stabilizaciju vremenskih prilika nakon što je u drugom dijelu petka i jučer širu regiju zahvatilo pogoršanje vremena uz lokalne grmljavinske pljuskove, a na sjevernom Jadranu i jaku buru. Na šibenskom području kiša i grmljavinski pljuskovi osim na Boraji i u okolici Perkovića su uglavnom izostali pa se promjena vremena osjetila jedino uz prolazno pojačanu buru.


Današnja i sutrašnja stabilizacija vremenskih prilika će biti prolaznog karaktera jer se sa sjeverozapada kontinenta Jadranu približava hladna fronta koja će nam već u utorak donijeti promjenu vremena. Kako hladne fronte u Dalmaciji i to osobito ljeti u pravilu ne donose obilnije oborine tako će biti i sa ovom koja će biti jalova po svemu samo ne po vjetru.


Danas i sutrra u većem dijelu dana prevladavati će pretežno vedro vrijeme. U zaleđu i na dijelu obale puhati će slaba do umjerena bura i tramontana dok će na moru od sredine dana vjetar okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak. Sutra će vjetar biti dosta promjenljiv pa će u zaleđu puhati slaba bura ili će biti tiho dok uz obalu vjetar će okrenuti na slab jugozapadnjak, na moru zapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperature zraka će biti u okvirima od prethodnih dana i kretati se od jutarnja 22 do maksimalno dnevnih 31°C.


U prvom dijelu utorka uz prolazni porast naoblake i malu mogućnost za poneki slab pljusak i to prvenstveno u zaleđu zapuhati će jaka a na udare i olujna bura koja će već od sredine dana pa prema večeri uz razvedravanje slabiti na umjerenu. Osim vjetrovitog vremena malo će i osvježiti pa će se dnevne maksimalne temperature zraka spustiti i do 5 stupnjeva u odnosu na prethodne dane.


Obzirom da današnji prognostički modeli predviđaju udare preko 80km/h i da su u ovo doba godine mnogi na moru ovakva promjena vremena može biti posebno opasna za nautičare koji narednih dana trebaju pozrnije pratiti vremenska izvješća i upozorenja. Više o ovoj promjeni te o izgledima vremena u narednom tjednu čitajte sutra na našem portalu u tjednoj prognozi.Vikend promjenljiv uz lokalne nevrine i buru

Posted by Sibenik Meteo on July 3, 2020 at 4:35 AM Comments comments (0)

Dolina s hladnom frontom koja se Jadranu približava sa sjeverozapada kontinenta u danima vikenda donijeti će prolaznu promjenu vremena i manje osvježenje praćeno neverinima i pojačanim sjevernim vjetrovima. Iako se glavnina pogoršanja vremena kod nas očekuje tijekom ove noći i sutra u prvom dijelu dana predfrontalnih nestabilnosti u široj regiji već je bilo protekle noći na otvoreneom moru uz talijansku obalu te ovog jutra u zapadnim i središnjim dijelovima Bosne i Hercegovine gdje ima grmljavinskog nevremena.


Na našem području jutros prevladava djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz slab vjetar zapadanih i jugozapadnih smjerova te temperature zraka od 28 do 33°C. U nastavku dana doći će do postupnog porasta naoblake a kasno večeras i osobito naredne noći uz jače naoblačenje lokalno se očekuju neverini. Slab zapadnjak prema večeri će postupno okretati na sjeverozapadne smjerove i buru koja će u noći jačati na umjerenu. Temperature zraka će i danas biti visoke i kretati se do 31 uz obalu te do 34°C u zaleđu, a osim vrućine danas će zbog pribiližavanja pogoršanja vremena biti i dosta sparno vrijeme.


Sutra veći dio dana prevladavati će umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz lokalne pljuskove i neverine dok će se poslijepodne naoblaka postupno raskidati uz sve više sunčanih perioda. Uz umjerenu buru će i osvježiti pa će se temperature zraka u odnosu na danas spustiti i do 5 stupnjeva te se kretati od 21 do 27°C.


Vrijeme će se u nedjelju dodatno stabilizirati pa će prevladavati pretežno vedro vrijeme uz umjerenu buru, a na moru od sredine dana umjereno jak sjeverozapadni vjetar. Temperature zraka u odnosu na subotu će neznatno porasti i kretati se od jutarnjih 21 do maksimalno dnevnih 31°C.
Tjedna prognoza: Do petka stabilno, za vikend lokalno neverini

Posted by Sibenik Meteo on June 29, 2020 at 4:20 AM Comments comments (1)

Oslabljeni frontalni poremećaj koji se sa sjeverozapada kontinenta premješta prema Jadranu neće bitnije utjecati na vrijeme na našem području jer će se glavnina pogoršanja vremena premjestiti sjevernije od njega. Prema prognostičkim materijalima iako će se naši krajevi nalaziti u polju malo sniženog tlaka zraka do petka će prevladavati stabilne vremenske prilike. Drugi ovotjedni frontalni poremećaj koji se očekuje tijekom petka i u prvom dijelu vikenda vjerovatno će donijeti manju promjenu vremena uz lokalne nestabilnosti.


Jutros na našem području prevladava vedro vrijeme uz slab vjetar promjenljivih smjerova. Temperature zraka su visoke i kreću se od 24 do 31°C. I u nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike pa se na cijelom području očekuje pretežno sunčano vrijeme uz slab vjetar jugozapadnih smjerova. Temperature zraka biti će slične onima od prethodnih dana i uz obalu će se kretati od 25 do 30, a u zaleđu i do 33°C.


Slične vremenske prilike prevladavati će i narednih dana pa će uz obalu i na otocima prevladavati pretežno sunčano vrijeme. U zaleđu i to osobito na planinskim masivima od sredine dana uz lokalno umjeren razvoj dnevne naoblake može biti slabih pljuskova. Uz slabe vjetrove jugozapadnih i zapadnih smjerova, a noću tiho ili uz slab burin temperature zraka će biti bez veće promjene ili neznatno više i uz obalu se kretati od 19 do 31, a u zaleđu od 16 do 35°C.


Promjena vremena će nastupiti u drugom dijelu petka kada uz prolazan porast naoblake lokalno može biti neverina, a nestabilno vrijeme prevladavati će i tijekom subote. Vjetar će prolazom frontalnog sustava sa jugozapadnih i južnih smjerova okrenuti na sjeverne i sjeverozapadne  s kojim neće nastupiti veće osvježenje pa će se temperature zraka držati u rasponima od prethodnih dana.


Drugi dio vikenda, odnosno nedjelja će prema sadašnjim prognostičkim materijalima donijeti prolaznu stabilizaciju vremenskih prilika pa se uz vjetrove sjeverozapadnih i zapadnih smjerova i temperature zraka od 18 do 29°C očekuje djelomice do pretežno sunčano vrijeme.Zoran Vakula najbolji u Europi

Posted by Sibenik Meteo on June 27, 2020 at 11:15 AM Comments comments (1)

Zoran Vakula dobitnik je ovogodišnje nagrade Europskog meteorološkog društva za najboljeg meteorologa iz medija.


"Ovo je nagrada za životno djelo meteorologu koji radi u sklopu neke emisije. Zoran je meteorolog i urednik meteorološkog programa na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Snažna stručna i znanstvena pozadina Zorana Vakula spojena je s izvrsnošću u prezentaciji, visokom razinom raznih vještina i laganim načinom komunikacije što se očituje u njegovim emisijama", stoji u objašnjenju zašto je baš Vakula odabran za pobjednika, prenosi Index.


Vakulu iz EMS-a hvale i da je meteorologiju približio širokoj publici, no bez trivijalizacije znanosti. Spominju i njegov angažman u showu Ples sa zvijezdama koji mu je, tvrde, omogućio da postane poznato ime HRT-a te time postane još učinkovitiji u izvještavanju o vremenu.


Spomenuli su i njegove angažmane u brojnim drugim emisijama i kvizovima, njegov meteo-strip, ali i pjesmu Vakula je reko Ante Casha te Saše Antića.Vikend prognoza: Povratak ljeta

Posted by Sibenik Meteo on June 26, 2020 at 4:30 AM Comments comments (0)

Nad Jadranom se zadržava polje izjednačenog i povišenog tlaka, a sjevernije po visini još kruži nestabilan zrak. U takvim okolnostima vremenske prilike će se ipak danas i u danima vikenda stabilizirati pa je pred nama povratak ljetnih vremenskih prilika kako to već i dolikuje dobu godine.


Jutros na našem području prevladava pretežno vedro i tiho vrijeme uz temperature zraka od 22 do 27°C. Pretežno vedro vrijeme prevladavati će i u ostatku dana, a slabe lokalne naoblake od sredine dana mjestimice će biti u zaleđu i to osobito nad planinskim masivima. Vjetar će biti slab jugozapadnih i zapadnih smjerova s kojim će do obale doći svježina još poprilično rashlađenog mora čija je temperatura od 20 do 22°C. Maksimalne dnevne temperature zraka uz obalu će se stoga u odnosu na prethodne dane malo se sniziti i kretati se od 24 do 28°C dok će u zaleđu lokalno doći i do 32°C.


Sutra i u nedjelju prevladavati će slične vremenske prilike pa će na cijelom području prevladavati pretežno vedro vrijeme dok slabe dnevne naoblake lokalno sredinom dana može biti nad planinskim masivima. Uz slab jugozapadnjak i maestral, a noću burin temperature zraka će se uz obalu kretati od 19 do 29, a u zaleđu od 15 do 33°C.
Tjedna prognoza: Postupna stabilizacija vremena

Posted by Sibenik Meteo on June 22, 2020 at 2:10 AM Comments comments (0)

Polje srednjeg i malo sniženog tlaka zraka nastavlja podržavati nad Jadranom promjenljivo i nestabilno vrijeme dok sa sjeverozapada kontinenta polako jača utjecaj grebena anticiklone. U takvim okolnostima prvi dio tjedna će biti nestabilniji i promjenljivi od njegovog drugog dijela u kojem se očekuje sve više sunčanih razdoblja uz i dalje ugodne temperature zraka.


Oblačno vrijeme uz umjerenu tramontanu koje jutros prevladava na našem području pratiti će nas i u nastavku dana te u većem dijelu utorka. Povremeno će biti slabih lokalnih pljuskova dok će temperature zraka biti ugodne i kretati se od 20 do 26°C.


Od srijede do kraja tjedna uz lagani porast tlaka zraka vrijeme će se postupno stabilizirati pa će u većini krajeva prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme. U zaleđu od sredine dana i to osobito nad planinskim masivima lokalno će dolaziti do umjerenog razvoja dnevne naoblake uz mogućnost za povremene slabe grmljavinske pljuskove.


Nakon pojačane tramontane vjetar će od srijede oslabiti i okrenuti na slabe sjeverozapadne i zapadne smjerove dok će temperature zraka biti u višegodišnjim prosjecima i kretati se od jutarnjih 18 do maksimalno dnevnih 26°C.


Dakle izuzetno promjenljivo vrijeme koje nas prati u većem dijelu lipnja potrajati će još danas i sutra kada se uz pretežno oblačno vrijeme očekuju slabe oborine koje će lokalno u regiji i to osobito u susjednoj BiH biti i obilnije. Od srijede nam nastupa postupna stabilizacija vremenskih prilika uz sve više sunčanih perioda i slabljenje vjetra pri čemu će temperature zraka biti u višegodišnjim prosjecima.
Vikend prognoza: Stabilno uz povremenu naoblaku

Posted by Sibenik Meteo on June 19, 2020 at 5:00 AM Comments comments (0)

Plitko ciklonalno polje nad Jadranom i dalje podržava promjenljivo i nestabilno vrijeme, a slične vremenske prilike pratiti će nas i u danima vikenda. Jutros na moru i otocima prevladava pretežno vedro vrijeme, dok uz obalu i osobito u zaleđu kao i prethodnih dana došlo je do umjerenog razvoja kumulus naoblake. Uz slabe vjetrove jugozapadnih i zapadnih smjerova temperature zraka se kreću od 21 do 25°C.


Slične vremenske prilike pratiti će nas i u nastavku dana pa se na moru i otocima te dijelu obale očekuje pretežno sunčano vrijeme, dok na preostalom području i to osobito u zaleđu prevladavati će djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku te mogućnost za lokalne pljuskove nad planinskim masivima i širem kninskom području. Temperature zraka uz slabe vjetrove jugozapadnih i zapadnih smjerova će biti u okvirima onih iz prethodnih dana.


Sutra uz slabe do umjerene vjetrove zapadnih i sjeverozapadnih smjerova prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a više naoblake očekuje se nad planinskim masivima gdje sredinom dana može biti i slabih pljuskova. Temperature zraka će u odnosu na danas neznatno porasti i kretati se od jutarnjih 17 do maksimalno dnevnih 25°C.


U nedjelju i to osobito u drugom dijelu dana prevladavati će djelomice do pretežno oblačno vrijeme uz malu mogućnost za poneki slab pljusak. Uz umjerene sjeverne vjetrove temperature zraka će se u zaleđu neznatno sniziti, a uz obalu će biti slične onima od subote.


Dakle pred nama je nastavak relativno nestabilnog vremenskog razdoblja uz česte izmjene sunčanih i oblačnih perioda te lokalne slabe pljuskove dok su temperature zraka ugodne i kreću se u višegodišnjim prosjecima za ovo doba godine.Promjenljivo vrijeme nastavlja se i u ovom tjednu

Posted by Sibenik Meteo on June 15, 2020 at 3:45 AM Comments comments (0)

Plitko depresijsko polje koje nad Jadranom već duže vremena podržava promjenljivo i nestabilno vrijeme i u ovom tjednu će utjecati na vrijeme kod nas što će rezultirati nastavkom promjenljivog i nestabilnog vremena, osobito u njegovom prvom dijelu.


Jutros na našem području uz obalu i na otocima prevladava djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku dok u zaleđu uz pretežno oblačno vrijeme lokalno ima i slabih pljuskova. Vjetar je kao i prethodnih dana slab i to uglavnom zapadnih i sjevernih smjerova dok su temperature zraka ugodne i kreću se od 14 na sjeveru do 21°C uz obalu i na otocima.


U nastavku dana uz česte izmjene sunčanih i oblačnih perioda prevladavati će dosta promjenljivo i nestabilno vrijeme praćeno pljuskovima i lokalnim neverinima. Uz slab vjetar sjeverozapadnih i sjevernih smjerova temperature zraka će se kretati od 18 do 24°C.


Sutra će uz još više oblaka prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost za povremenu lokalno slabu kišu ili pljusak. U zaleđu i na dijelu obale puhati će slaba tramontana dok će na moru vjetar od sredine dana okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak. Temperature zraka će biti bez veće promjene i kretati se od jutarnjih 16 do maksimalno dnevnih 23°C.


Slične vremenske prilike prevladavati će i u srijedu kada će vjetar okrenuti na slabe zapadne smjerove, a temperature zraka će biti u laganom porastu i sredinom dana se uz obalu kretati oko 23, a u zaleđu i do 25°C.


U ostatku tjedna na dijelu obale i osobito na otocima prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme dok će u zaleđu od sredine dana uz umjereni porast dnevne naoblake postojati svakodnevna mogućnost za poneki lokani grmljavinski pljusak koji se rubno poslijepodne može proširiti i do dijela obale. Također i to osobito tijekom noći nije isključena mogućnost za poneki lokalni neveini i na moru te uz obalu, ponajviše tijekom četvrtka i u nedjelju. Vjetar će svih ovih dana biti uglavnom slab zapadnih i jugozapadnih smjerova dok će se temperature zraka zadržavati u višegodišnjim prosjecima za ovo doba godine i kretati se od jutarnjih 17 do makimalno dnevnih 24°C.
Promjenljivo vrijeme i u danima vikenda

Posted by Sibenik Meteo on June 12, 2020 at 4:10 AM Comments comments (0)

Polje malo sniženog tlaka zraka koje gotovo cijeli tjedan podržava nestabilne vremenske prilike uz čestu izmjenu sunčanih i oblačnih perioda te pojavu pljuskova, osobito u zaleđu, utjecati će na vrijeme i u danima vikenda.


Nakon pretežno vedre noći i sunčanog prvog dijela jutra u zaleđu je lokalno došlo do umjerenog razvoja dnevne naoblake. Uz slab vjetar promjenljivih smjerova temperature zraka su ugodne i ujednačane na cijelom području i se kreću oko 20 stupnjeva.


U nastavku dana na otocima i dijelu obale prevladavati će pretežno sunčano vrijeme dok će u ostaku županije uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku postojati mogućnost za pojavu slabih lokalnih pljuskova, osobito u zaleđu i na planinskim masivima. Uz slabe vjetrove zapadnih smjerova temperature zraka će biti u višegodišnjem prosjeku i kretati se do 22 uz obalu, odnosno do 25°C u zaleđu.


Slične vremenske prilike uz pretežno sunčano vrijeme uz obalu, a od sredine dana u zaleđu uz slab do umjeren razvoj dnevne naoblake i mogućnost za poneki rijetki slabi pljusak prevladavati će i sutra, dok će temperature zraka uz slabe zapadne vjetrove biti će slične današnjima.


U odnosu na subotu nedjelja će uz više oblaka na cijelom području opet biti nestabilnija, osobito od sredine dana u zaleđu gdje lokalno može biti lokalnih grmljavinskih pljuskova. Temperature zraka će u odnosu na prethodne dane biti bez veće promjene kao i vjetar koji će biti slab i to uglavnom zapadnih smjerova.


Dakle prvi dio vikenda će u odnosu na drugi donijeti ipak stabilnije vremenske prilike uz dosta sunčanog vremena na otocima i uz obalu. Nedjelja uz dosta oblaka od sredine dana opet donosi šansu za lokalne grmljavinske pljuskove, a slične vremenske prilike će nas pratiti i na samom početku novog tjedna.Tjedna prognoza: Do vikenda promjenljivo uz lokalne neverine

Posted by Sibenik Meteo on June 8, 2020 at 4:35 AM Comments comments (0)

Plitka ciklona s frontalnim sustavom koja se nalazi nad Ligurskim morem  jutros je nakon stabilnog vikenda donijela pogoršanje vremenskih prilika uz lokalne pljuskove i neverine. Šire zadarsko područje prvi val nevremena uz pljuskove i grmljavinu zahvatio je u drugom dijelu noći dok je drugi val u kojem je lokalno bilo i krupe iza 6h proširio se i na veći dio Šibensko-kninske županije.


Prema mjerenjima AMP-ova najviše kiše palo je na otoku Žirju gdje je izmjereno 27 litara po metru četvornome. Obzirom da su oborine bilo u obliku pljuskova količine oborine u ostatku županije su dosta šarolike i kreću se od 22 u Kninu, 17 u Vodicama i Pirovcu do 8 litara u zapadnom dijelu Šibenika, odnosno 2 litre na jugu grada dok su primoštensko-rogozničko područje oborine zaobišle.


Ovog tjedna Jadran će se naći u polju niskog tlaka zraka što će rezultirati dosta nestabilnom atmosferom i čestim promjenama vremena. Tako u nastavku dana pa sve do petka uz česte izmjene oblačnih i sunčanih perioda očekuju se lokalni pljuskovi i neverini, osobito tijekom srijede i četvrtka. Uz slabe vjetrove promjenljivih smjerova dnevne temperature zraka će se neznatno sniziti dok će noćne ostati nepromjenjene i kretati se od 18 do 22°C.


Prema sadašnjim prognostičkim materijalima petak i vikend će uz i dalje slabe vjetrove promjenljivih smjerova i nepromjenjene temperature zraka donijeti ipak više sunčanih perioda uz manju šansu za poneki pljusak u zaleđu sredinom dana i poslijepodne.


Dakle pred nama je dosta promjenljiv tjedan u kojem će biti česte pojave lokalnih grmljavinskih nevremena, a stabilnije vrijeme nastupiti će u danima vikenda. Kao utjeha ljetnih vrućina još nema na vidiku.
Rss_feed