Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Sjevernu Dalmaciju zatresao potres od 4,2 Richtera!

Posted by Sibenik Meteo on September 20, 2020 at 7:10 AM Comments comments (0)

U 12.59h šire područje Sjeverne Dalmacije zatresao je potres koji se osjetio na području od Zadra, Šibenika, Splita, Drniša i Knina. Kako javlja EMSC epicentar potresa je bio 12km jugoistočno od Gračaca, dakle na granici Like i Dalmacije.


Snaga potresa prema prvom izvješću iznosila je 4.2 Richtera. Potres je bio poprilično plitak na dubini od 10km. Stranice Geofizičkog Zavoda u ovim trenucima nisu dostupne.

Mediteranski "uragan" Cassilda narednih dana prijeti obalama Sredozemlja

Posted by Sibenik Meteo on September 16, 2020 at 12:00 AM Comments comments (0)

Ciklonalni sustav koji će narednih dana poprimiti obilježja jake oluje ili mediteranskog uragana-Medicane nazvane Cassilda formirana je u blizini Libije u Sredozemnom moru tijekom jučerašnjeg dana saznaje se od Mediteranski centar za ciklone. Ovo je prva ozbiljna i jaka oluja u sezoni Medicane-a u 2020/21. na Mediteranu koja je započela 1. srpnja.


Jučer je oluja imalo prosječnu brzinu vjetra od 65km/h uz pritisak od 1010 hPa. Kretala se u smijeru NNW brzinom od 10km/h. Daljnje jačanje oluje očekuje se tijekom narednih 48 sati, a kako predviđaju prognostički modeli zahvatiti će Grčku u četvrtak navečer 17. rujna ili u petak ujutro.


Ovaj sustav neće direktno utjecati na vrijeme na Jadranu ali ipak na svojoj stražnjoj strani olujni sustav će sutra u drugom dijelu dana u kombinaciji s oslabljenom hladnom frontom koja se približava sa sjeverozapada kontinenta izazvati jačanje bure i sjeverozapadnog vjetra koja će u noći na petak i tijekom petka biti umjerena do umjereno jaka.


Medicane je sustav niskog tlaka koji je obilježen obilnim oborinama, jakim vjetrovima i "okom" u središtu depresije, slično kao u oceanski uraganima. Kada vode Sredozemnog mora dođu do vrlo visokih površinskih temperatura što je karakteristično za kasno ljeto višak latentne topline i veći sadržaj vlage u zraku postaju "gorivo" za stvaranje jakih morskih oluja. To su isti uzroci koji uzrokuju formiranje uragana usred oceana, no obzirom da je Sredozemlje manje i zatvoreno more i zbog manje energije pogrešno ih je zvati uraganima. Vjetrovi u tim olujama mogu doseći brzine i veće od 135 km/h, pri čemu sustav ne traju duže od 24 do 48 sati.
Japan na udaru tajfuna Haishen (morski bog)

Posted by Sibenik Meteo on September 7, 2020 at 1:20 PM Comments comments (1)

Japan je na udaru snažnog tajfuna. Evakuiraju se stotine tisuća ljudi, a na tisuće domaćinstava ostalo je bez struje. Meteorolozi upozoravaju na mogućnost velikih valova i poplava, prenosi HRT.


Zemlju Izlazećeg Sunca u samo tjedan dana pogađa nova velika oluja. Ovaj put jug zemlje udara snažan tajfun Haishen, što na kineskom znači – morski bog. No onima kojima Haishen prijeti, ništa kod tajfuna nije simpatično. Opasnost je velika, promet gotovo prekinut, otkazano je više od tisuću letova.


– Upozoravam sve građane, osobito one na pogođenom području, da budu pripravni na mogućnost izlijevanja rijeka, velikih poplava i plima. Pratite informacije i odmah poduzmite sve korake, poput evakuacije, kako biste zaštitili vlastiti život, poručio je japanski premijer Shinzo Abe.


Nekoliko stotina tisuća ljudi moralo je žurno pronaći sklonište. Iako je isprva Japan zahvatio vjetar od 160 kilometara na sat, prema nekim predviđanjima mogao bi puhati jače od 250 kilometara na sat. Neizravno, posljedice tajfuna ugrožavaju gotovo 6 milijuna stanovnika.


– Haishen vrlo je moćan, jednako moćan kao nekoliko tajfuna koji su zemlju pogodili prošle godine. Upozoravamo stanovnike da budu iznimno oprezni te da očekuju snažan vjetar, kišu i poplave, upozorava Nakamoto Yoshihisa iz japanske Meteorološke agencije.


Meteorolozi već danima Japance upozoravaju na opasnost te da si moraju pribaviti dovoljne količine hrane i vode. Ulice su stoga prazne, velik dio zemlje u visokom stupnju pripravnosti. Očekuje se da će promet biti otežan i sutra kada bi opasnost trebala proći, a šteta se početi utvrđivati.
Vakula objavio veliku prognozu za jesen i zimu

Posted by Sibenik Meteo on September 7, 2020 at 8:25 AM Comments comments (0)

Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je i ovo "klimatološko" ljeto bilo iznadprosječno toplo. Ali naravno, ne i ekstremno kao većina u ovom desetljeću.


 

U očekivanju službenih ocjena klimatologa DHMZ-a, koje će se temeljiti na podacima mnogobrojnih meteoroloških postaja, prema nekim preliminarnim analizama može se zaključiti kako će ocjene ovogodišnjeg ljeta zbog temperature biti većinom "normalno", primjerice uzduž Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije, te uglavnom "toplo" u sjevernijim krajevima, navodi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Premda je posljednjih desetljeća i godina zabilježen veliki napredak - dugoročne prognoze i dalje su veliki 'izazov', kaže.


'Slijedom toga, za one kojima nešto znače i vjeruju im – i najnovije prognoze za sljedeće sezone i mjesece daju povećanu vjerojatnost da će srednja temperatura zraka i klimatološke jeseni (rujan - studeni) i zime (prosinac - veljača), pa čak i svakog od mjeseci do kraja godine i početkom sljedeće - biti barem oko prosječne, većinom čak i malo viša', poručuje Vakula.


 

Naravno, nastavlja, to ne znači da bi i svi tjedni u tim mjesecima bili topliji od prosjeka. 'Za očekivati je povremena hladnija razdoblja, ali je mala vjerojatnost da će ona biti tako dugotrajna i izražena da cijeli mjesec u kojima se pojave na kraju bude hladniji od prosječnoga. Osim možda u siječnju, za koji trenutačne prognoze daju najmanju vjerojatnost pozitivnog odstupanja', objašnjava meteorolog.


Kako to već biva, ponovno ističe, – dugoročne prognoze količine oborine su problematičnije i znatno manje pouzdane od sezonskih i mjesečnih prognoza temperature, što se moglo primijetiti i prošlih mjeseci. Trenutačno je vjerojatnije, navodi Vakula, da ćemo u rujnu u većini Hrvatske imati manjak oborine u odnosu na prosjek, a u siječnju češći i zamjetniji višak.


 

No, moguća su, nastavlja, i veća odstupanja od te prognoze oborine, a valja spomenuti i kako u dugoročnim prognozama ne postoji pouzdana informacija o broju kišnih dana, što je također mnogima važno jer nije isto imamo li više dana s malim količinama oborine ili samo poneki dan s obilnijom kišom, koja može prouzročiti i bujične poplave.


 

Na žalost, suvremena znanost još uvijek ne može kvalitetno dugoročno prognozirati takvu informaciju, čak ni u vjerojatnosnom obliku, kaže Vakula - kao ni sezonu pa ni mjesec unaprijed pouzdano prognozirati broj dana sa snijegom, olujnim vjetrom i drugim moguće opasnim vremenskim pojavama.


'Nemoguće je već sada prognozirati hoće li ih ove godine biti - trenutačno je vjerojatnije da neće - ali vrući dani, oni s temperaturom zraka 30,0 °C i višom - ne bi smjeli biti iznenađenje ni u listopadu. Inače, u rujnu su zabilježeni u većini Hrvatske, uz iznimku gorskog dijela, a u listopadu ne samo u mnogim mjestima na Jadranu, nego i ponegdje u kontinentalnom području, posebice u unutrašnjosti Dalmacije – primjerice ne samo u Imotskome, Metkoviću, Kninu i Sinju, nego i u Karlovcu, Osijeku, Slavonskome Brodu. Možda je zanimljivo spomenuti da su temperaturni rekordi u studenome u mnogim mjestima oko 25 °C, u Čilipima čak 28,6 °C', poručio je metoerolog.p align="center">

SAD na udaru ekstremnog vremena: Od rekordno visokih temperatura do polarnog prodora

Posted by Sibenik Meteo on September 7, 2020 at 6:25 AM Comments comments (0)

Rekordno visoke temperature zraka pogodile su dijelove Kalifornije u nedjelju, prenosi Index.hrNacionalna meteorološka služba zabilježila je rekordnih 49,4 stupnja u Woodland Hillsu, službeno najvišu temperaturu ikad zabilježenu u okrugu Los Angeles. Prijašnji rekord bio je 48,3 stupnjeva u srpnju 2006.


 

U Paso Roblesu, gradu poznatom po vinarijama u okrugu San Luis Obispo, izmjereno je 47,2 stupnja Celzijevih, čime je premašen rekord od 46,7 stupnjeva iz 2017.


 

U gradu Burbanku, predgrađu Los Angelesa, temperatura je 45,5 stupnjeva Celzijevih, prema podacima nacionalne meteorološke službe.


 

Kalifornijski guverner Gavin Newsom već je u kolovozu širom zemlje proglasio izvanredno stanje, zbog borbe protiv požara i opasnih vremenskih uvjeta.


Istodobno središnji dio te zemlje sutra i prekosutra zahvatiti će prvi izraženo hladni prodor koji i nebi bio toliko neuobičajan da neće izazvati nagli pad temperatura zraka koje će se za kratko vrijeme spustiti za gotovo nevjerovatnih 40 i više stupnjeva!

 


Najdrastičniji je primjer glavni grad savezne države Colorado Denver u kojem će se temperatura zraka na prijelazu noći kretati oko 35 da bi se do jutra spustila na svega 7,a naredne noći prema prognostičkim modelima oborine bi iz kiše pri temperaturama oko nule trebale prijeći u susnježicu i snijeg!


Tjedna prognoza: Povratak ljeta

Posted by Sibenik Meteo on September 7, 2020 at 4:35 AM Comments comments (0)

Nad Jadranom nad kojim sa sjeverozapada kontinenta jača greben anticiklona uz istodobno premještanje oslabljenog frontalnog poremećaja sjevernije od njega jutros prevladava djelomice sunčano vrijeme uz slabo jugo. Ovaj frontalni sustav neće značajnije utjecati na vrijeme u Dalmaciji pa će od sutra do petka tlak pod utjecajem anticiklone biti u porastu. Približavanje novog oslabljenog frontalnog poremećaja u danima pred vikend također neće ostaviti utjecaja na vrijeme kod nas pa je pred nama pretežno sunčan i za doba godine gotovo vruć tjedan.


U nastavku dana prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz povremenu predfrontalnu nisku naoblaku ili popularne "ovčice", a poslijepodne uglavnom visoku prozirnu. Jugo će puhati i u nastavku dana da bi kasno navečer okrenulo na umjerenu buru. Temperature zraka će biti visoke i uz obalu se kretati od 22 do 28, a u zaleđu i do 31°C.


Slaba do umjerena bura i sjeverni vjetrovi, a na moru od sredine dana sjeverozapadnjak sutra će uz pretežno vedro vrijeme rezultirati izostankom osvježavajućeg utjecaja mora pa će temperature zraka uz obalu nerijetko prelaziti 30 stupnjeva, dok će u zaleđu biti neznatno niže u odnosu na danas.


U srijedu i četvrtak prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova. U četvrtak kasno navečer i u noći na petak zbog premještanja oslabljenog frontalnog poremećaja biti će povremeno više naoblake a zapuhati će i slaba do umjerena bura. Temperature zraka uz obalu će se povratkom vjetrova s mora biti ugodnije i kretati se od 22 do 28, a u zaleđu od 17 do 31°C.


Tijekom petka i subote također će nas pratiti stabline vremenske prilike uz pretežno vedro vrijeme i slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova. Temperature zraka će i dalje za doba godine biti visoke i prave ljetne te se kretati od 22 do 29°C.


U nedjelju će prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a uz slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova temperature zraka će biti slične onima od prethodnih dana.
GZH napokon potvrdio potres

Posted by Sibenik Meteo on September 7, 2020 at 2:55 AM Comments comments (0)

Povodom jučerašnjeg potresa koji se osjetio na širem šibenskom, a napose na drniško-kninskom području jutros se oglasio i Geofizički zavod te izdao priopćenje u kojem se kaže:


"Jučer, 6. rujna 2020. godine u 15 sati i 15 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom kod Vrlike, oko 20 km istočno-sjeveroistočno od Drniša. Magnituda potresa iznosila je 2.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u širem području Drniša."


Potres kod izvora Cetine

Posted by Sibenik Meteo on September 6, 2020 at 3:30 PM Comments comments (0)

Danas u poslijepodnevnim satima putem društvenih mreža proširila se vijest o potresu na šibenskom području kojeg su mnogi osjetili ali do ovih trenutaka na stranicama Geofizičkog Zavoda RH kao i na popularnoj stranici EMSC nema izvješća o tome.


Tragom te vijesti večeras smo krenuli istraživati i podatke o potresu pronašli na stranicama Republičkog seizmološkog zavoda iz Srbije koji je taj potres zabilježio i obradio pa podatke o njemu prenosimo s njihovih stranica.


U 15:15h na granici Hrvatske i BiH u neposrednoj blizini izvora rijeke Cetine zabilježen je potres magnitude 2.5 Richtera.


Potres je prema dojavama građana bio slab i trajao je 5 sekunda pri čemu se najviše osjetio na širem kninskom području, odnosno u epicentralnom pojasu.


Vikend prognoza: Stabilno uz vedro i ugodno toplo vrijeme

Posted by Sibenik Meteo on September 4, 2020 at 4:45 AM Comments comments (1)

Jutros na Jadranu prema kojem sa sjeverozapada kontineta jača greben anticiklone prevladava pretežno vedro vrijeme uz slab vjetar promjenljivih smjerova. Temperature zraka su nakon prohladnih 14 u zaleđu i 18 uz obalu u postupnom porastu i sredinom jutra na šibensko-kninskom području kreću se od 22 u Kninu do 27°C koliko se mjeri na jugu županije.


U nastavku dana kao i u danima vikenda pratiti će nas slične vremenske prilike uz pretežno vedro i ugodno toplo vrijeme. Vjetar će pri tome biti slab do umjeren i to danas sjeverozapadnih i sjevernih smjerova, a sutra i prekosutra zapadnih i jugozapadnih ili gotovo tiho.


Temperature zraka će u skadu s obiljem sunčanih sati i slabim vjetrom u odnosu na prethodne dane biti u laganom porastu i kretati se od jutarnjih 15 u zaleđu, odnosno 18 uz obalu do maksimalno dnevnih 27 do 30°C.Tjedna prognoza: Od srijede stabilizacija vremena

Posted by Sibenik Meteo on August 31, 2020 at 4:45 AM Comments comments (0)

Dolina s frontalnim sustavom koja se sporo premješta preko Jadrana jutros je donijela pogoršanje vremenskih prilika uz oblačno vrijeme i pljuskove, a lokalno je bilo i jačih grmljavinskih nevremena praćenih obilnim pljuskovima. Prema mjerenjima AMP-ova do 10h najviše kiše je palo na širem gradskom području Šibenika gdje je izmjereno od 30 do 35 litara po metru četvornome.


Promjenljivo vrijeme obilježiti će i nastavak ponedjeljka pa se uz oblačno vrijeme i povremene pljuskove lokalno očekuju neverini, osobito u večernjim satima kad oborine mogu biti i obilnije. Nakon jakog juga koje puhalo u prethodna dva dana danas će vjetar biti slab i to uglavnom sjeverozpadanih i sjevernih smjerova. Niz vrućih dana i osobito sparnih noći s današnjim osvježenjem je iza nas pa će temperature zraka tijekom dana imati mali hod i kretati se od 20 do 24°C.


Kiša i pljuskovi protegnuti će se i na prvi dio utorka a od sredine dana doći će do postupnog raskidanja naoblake. Uz slab vjetar sjevernih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka će biti ugodne i kretati se od 18 do 26°C.


Stabilno vrijeme obilježiti će period od srijede do kraja tjedna u kojem će prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova. Temperature zraka će biti u postupnom porastu i kretati se od jutarnjih 18 do maksimalno dnevnih 28°C.
Rss_feed