Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Pratite večerašnji prolaz ISS-a iznad Jadrana

Posted by Sibenik Meteo on April 4, 2020 at 4:35 AM Comments comments (0)

Naš poznati astronom Ante Radonić putem društvene mreže pozvao je sve one koji su u mogućnosti i imaju pogled s prozora i balkona na jug da večeras na nebu prate prolaz ISS-a tj. Međunarodne svemirske postaje koja će iz 20h na visini od 280 do 460km preletiti iznad Jadrana.


"Večeras će Međunarodna svemirska postaja proći iznad Jadrana! Lijepo će se vidjeti iz svih krajeva Hrvatske. Ovo je zadnji visoki večernji prolaz za ovaj mjesec. Za Zagreb dostići će visinu od 57 stupnjeva iznad južnog obzora u 20:19 h. Proći će pored Venere u 20:18 h!


Ako imate prozor, balkon ili dvorište na južnoj strani, bit će jednostavno pogledati", napisao je poznati astronom koji je održao više od 500 javnih predavanja iz područja astronomije, astronautike i raketne tehnike te napisao više od 300 znastvenih-popularnih članaka i stalni je suradnik radio emisije Andromeda HRT-HR2 na svom FB profilu uz poziv da svi ostanemo doma.


Međunarodnu svemirsku postaju (eng. International Space Station - ISS), poput mnogih drugih umjetnih satelita moguće je vidjeti golim okom sa Zemlje. Služi kao istraživački laboratorij s mikrogravitacijskim uvjetima u kojima posada izvodi eskperimente s područja biologije, ljudske biologije, fizike, astronomije i meteorologije.Rekordni travanjski minusi

Posted by Sibenik Meteo on April 4, 2020 at 3:30 AM Comments comments (0)

Mraz koji nas je zahvatio u četvrtak i nešto slabije u petak oborio je rekorde u minimalnoj izmjerenoj temperaturi zraka u travnju na mnogim lokacijama u zemlji, osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.


Iznimnih je "minusa" bilo i bliže moru, primjerice u Zemuniku, a još su češći i žešći bili oni pri tlu. Također u većini mjesta među najnižima u znanoj povijesti mjerenja. Mjestimice čak i dvoznamenkasti - vjerojatno gdjegod za travanj i rekordni piše Zoran Vakula glavni meteoroloh HRT.


Prema mjerenjima kod nas u četvrtak najnižih -5°C izmjereno je na 5cm iznad tla na agrometerološkoj postaji Miljevci dok je na ostalim AMP-ovima najhladnije bilo u Drnišu gdje je izmjereno -3.4, odnosnu u Kninu -3.3°C. Minimalne temperature zraka od -3 do 0 izmjerene su u ostatku zaleđa, a slab mraz spustio se i do same obale i neporednog zaleđa gdje je najhladnije bilo u Bilicama i Zatonu sa -2, u Vodicama -1, a u Žaboriću i na Brodarici uz negativnu nulu.


Mraz koji je jamačno naštetio nezaštićenom osjetljivom bilju vrlo je opasan u proljeće, a da je tome tako govori i stara zagorska poslovica: "Aprilski mraz napravi veće škode kak letna tuča i suša skup."


Screenshot: HRT
Zbog bure problemi u odvijanju prometa

Posted by Sibenik Meteo on April 4, 2020 at 2:50 AM Comments comments (0)

Na autocesti A1 između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine 40 km na sat zbog jakog vjetra, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).


Na Jadranskoj magistrali (DC8 između Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), zbog bure.


U ostalom dijelu zemlje, uglavnom se vozi uz povoljne vremenske uvjete.


Umjerene bure uz vedro vrijeme i temperature zraka od 10 do 16°C  jutros ima i na šibenskom području. Prema mjerenjima AMP-ova srednja brzina vjetra se kreće oko 15 do 40km/h, a na jugu je gotovo tiho.


U nastavku dana pretiti će nas slične vremenske prilike uz temperature koje će u zaleđu porasti do 17, a uz obalu i do 19°C.Vikend prognoza: Stabilno i sve toplije

Posted by Sibenik Meteo on April 3, 2020 at 4:25 AM Comments comments (0)

Umjerenog mraza bilo je i protekle noći u kotlinama zaleđa gdje se na drniškom i kninskom području minimalna temperature zraka spustila i do -3°C dok je uz obalu slabog mraza bilo tek lokalno na području donjeg toka rijeke Krke, od Skradina do Zatona.


Pogledom na sinoptičku kartu vidljivo je da se nad Jadranom zadržava polje srednjeg tlaka zraka. Sjeveroistočnije od nas nalazi se jaka anticklona, a južnije u srednjem i istočnom Sredozemlju ciklona koja je rubno oblake dogurala sve do Rogoznice. Atlanska ciklona i njezine pripadajuće oslabljene fronte neuspješno će se premještati prema Jadranu pa nas u tim okolnostima ovog vikenda očekuju stabilne vremenske prilike uz sve više temperature zraka.


U nastavku dana zapadno od Šibenika prevladavati će pretežno vedro vrijeme dok će prema jugu biti sve više oblaka, a južno od Rogoznice prevladavati će umjereno do pretežno oblačno. Tijekom dana puhati će slab vjetar jugozapadnih i zapadnih smjerova koji će kasno navečer okrenuti na umjerenu buru. Temperature zraka će u odnosu na prethodne dane za dva do tri stupnja porasti i kretati se od 7 do 15°C.


Bura koja će sutra biti umjerena do umjereno jaka, a u nedjelju slaba do umjerena donijeti će pretežno vedro vrijeme. Povremene naoblake može biti na krajnjem jugu, odnosno na borajskom i primoštensko-rogozničkom kraju. Temperature zraka će biti u daljnjem porastu pa će se minimalne kretati od 8 do maksimalno dnevnih 20°C.


Dakle pred nama je uz buru ugodno topao i suh proljetni vikend, a razdoblje stabilnog vremena prema sadašnjim prognostičkim materijalima nastaviti će se i u narednom tjednu.20 osoba nastradalo pri udaru munje u dalekovod

Posted by Sibenik Meteo on April 2, 2020 at 2:25 PM Comments comments (0)

Jučerašnji udar munje u dalekovod visokonaponske mreže u predgrađu glavnog grada Konga Brazzaville uzrokovao je otkidanje vodiča pod naponom i njegov pad na kuće i ulice.


Kako prenose tamošnji mediji jedan od vodiča pao je na kuću u kojoj su nastradle tri osobe, a ostali su nastradali pri padu drugog vodiča na ulicu ili prilikom spašavanja nastradalih.


U Ruandi dvije osobe koje su se od grmljavinskog pljuska sakrile u staju također su nastradale pri udaru munje.
Agrometerologija: Zemlja suha kao barut

Posted by Sibenik Meteo on April 2, 2020 at 7:10 AM Comments comments (0)

Nakon siromašne zime po pitanju oborina niti proljeće nije donijelo veću promjenu pa se sušno razdoblje nastavilo, a sudeći prema najavama prognostičkih modela koji ne prognoziraju skoru kišu suša će biti sve veći problem.


Koliko je situacija alarmantna pokazuju i mjereni podaci sa agrometeorološke postaje Miljevci čiji senzori za mjerenje količine vlage u tlu mjere minimalne količine tek pri dubini od 30cm dok je pri površini potpuno suha!


Da smo deficitarni po pitanju oborina pokazuju i izmjerene količine oborine na našem području od početka godine koje se kreću od 35 litara na jugu, 40 do 60 litara na ostatku obale i neposrednom zaleđu dok na širem kninskom području akumuliralo se do danas između 100 do 120 litara po metru četvornome. U odonsu na višegodišnje prosjeke za prva tri mjeseca u godini uz obalu je palo 25, a na kninskom području 50% od očekivanih oborina.


Ovakva situacija ne ide na ruku poljoprivrednicima koji ovih dana započinju proljetnu sjetvu, a stvar je dodatno pogoršana mrazom koji je jutros u zaleđu pri tlu spustio temperaturu zraka do -5°C, a slična situacija očekuje nas sutra te lokalno i u subotu.
Proljetni snijeg iznenadio veliki dio Europe

Posted by Sibenik Meteo on April 2, 2020 at 3:25 AM Comments comments (0)

Snijeg koji je prekjučer padao na širem šibenskom području, a jučer na dubrovačkom ovih dana iznenadio je i mnoge druge zemlje u kojim je njegovo padanje u proljeće posve neuobičajno.Brda u okolici Dubrovnika 01.04.2020., foto: Mark Thomas


Hladna fronta koja je stigla po rubu anticiklone proširila se i na istok Balkana pa je zabijelio veliki dio susjedne Bosne i to osobito istočnu Hercegovinu u kojoj snijeg i nije baš uobičajan za doba godine i gdje je lokalno napadalo i do 20cm. I unutrašnjost Crne Gore, osobito planine, dobila je novi snježni pokrivač, a padao je i u velikom dijelu Srbije.


Nakon što su prethodnih dana temperature zraka dosezale gotovo ranoljetne vrijednosti veliki dio Albanije zahvatio je hladan val uz snijeg koji je u nizinama stvorio snježni pokrivač visine od 5 do 20, a u planinskim regijama od 20 do čak 60cm!


Albanija 01.04.2020.


Snijeg koji je počeo padati u ponedjeljak u višim djelovima Portugala dodatno je pojačao u utorak te stvorio tanji snježni pokrivač na radost najmanjih. I dok je u Portugalu padao snijeg u susjednoj Španjolskoj lokalno je bilo obilne kiše koja je izazvala plavljenje poljoprivrednog zemljišta i veliku materijalnu štetu na usjevima. U nekim područjima Murcie za 24h palo je 100, dok je u regiji Alicante 50 litara kiše po metru četvornome, a iako su oborine bile obilne nisu uzrokovale izljevanje lokalnih rijeka.


Portugal 31.03.2020.


Da snijeg pada u Norveškoj i nije neka vijest ali posve je neuobčajno da ga je zadnjih dana toliko napadalo da su mnoge prometnice bile u prekidu što je natjeralo zimske službe da kamionski promet organiziraju u konvoje kojima su ralice osiguravale čišćenje snijega i siguran put odredišta.


Norveška, foto: Atle Staalesen


Mraz: U Zagori pri tlu i do -5 stupnjeva

Posted by Sibenik Meteo on April 2, 2020 at 1:30 AM Comments comments (0)

Bura koja se utišala jučer u drugom dijelu dana u kombinaciji s vedrom noći jutros je rezultirala s mrazom koji osim što je zahvatio zaleđe spustio se lokalno i do obale.


Prema mjerenjima najnižih -5°C u županiji izmjereno je na 5cm iznad tla na agrometerološkoj postaji Miljevci dok je na ostalim AMP-ovima najhladnije bilo u Drnišu gdje je izmjereno -3.4, odnosnu u Kninu -3.3°C. Minimalne temperature zraka od -3 do 0 izmjerene su u ostatku zaleđa, a slab mraz spustio se i do same obale i neporednog zaleđa gdje je najhladnije bilo u Bilicama i Zatonu sa -2, u Vodicama -1, a u Žaboriću i na Brodarici uz negativnu nulu. Šibenik se rashladio do 1, a ostatak obale i otoci od 1 do najviših 5°C koliko je izmjerenu u Rogoznici.


Dosta hladno jutro je osvanulo i u neposrednoj okolici pa je primjerice na Peručkom jezeru izmjereno -6, u Zemuniku -4, u Sinju -3, dok u unutrašnjosti zemlje minimalci su se kratali od -1 do najhladnijih -7 u Karlovcu i Otočcu.


Mraza ali ipak nešto slabijeg biti će i sutra te lokalno i u subotu ujutro. Danju uz slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova i pretežno vedro vrijeme temperature zrak će rasti do 12 u zaleđu te do 15°C lokalno uz obalu. U danima vikenda i osobito u narednom tjednu temperature zraka će dodatno porasti i u zaleđu se kretati od jutarnja 4 do maksimalnih 23, a uz obalu od 8 do 20°C.Sutra i prekosutra mraz zatim suho i sve toplije

Posted by Sibenik Meteo on April 1, 2020 at 1:35 PM Comments comments (0)

Slabljenje bure u kombinaciji s vedrom noći sutra ujutro rezultirati će lokalno s mrazom koji je izgledniji u zaleđu gdje može biti i izraženiji pri čemu se minimalna temperature zraka pri tlu može spustiti i do -4°C. Slabog mraza lokalno može biti i uz obalu gdje će se minimalna temperature zraka kretati od 0 do 4°C. Nakon hladnog jutra uz pretežno vedro vrijeme i slab vjetar zapadnih smjerova maskimalne dnevne temperature zraka u zaleđu porasti će do 10, a uz obalu do 12°C.


Slično kao sutra i noć na petak će donijeti niske temperature zraka i mraz koji će ipak za stupanj do dva biti slabiji pa će se uglavnom zadržavati u kotlinama zaleđa. Uz slab vjetar jugozapadnih smjerova i pretežno vedro vrijeme maksimalne dnevne temperature zraka će dodatno porasti za stupanj do dva i sredinom dana se uz obalu kretati oko 15, a u zaleđu 12°C.


Kako smo već pisali s vikendom završava razdoblje prohladnog vremena pa će idući tjedan uz obilje sunčanog vremena donijeti porast temperautra zraka koje će se uz obalu kretati od 8 do 19, a u zaleđu od 4 do 24°C.
Bura zatvorila dio cesta za kamoine

Posted by Sibenik Meteo on April 1, 2020 at 4:40 AM Comments comments (0)

Zbog jake bure koja puše nad podvelebiskom dijelu Jadrana samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 između čvorova Maslenica i Posedarje (obilazak za ostale je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina), DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most.


Na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.


Umjerena do umjerena jaka bura puše i na šibenskom području gdje se prema trenutnim mjerenjima AMP-ova brzina vjetra kreće od 25 do najvjetrovtijih 50km/h koliko se mjeri na otoku Žirju. Jak vjetar uz temperature zraka od 7 u zaleđu do 11°C na obali dodatno pojačava osjet hladnoće.


Bura će prema večeri biti u postupnom slabljenju, a taj trend će se nastaviti i naredne noći što će u kombinaciji s vedrim nebom stvoriti idealne uvjete za rashlađivanje i jutarnji mraz u zaleđu.


 Rss_feed