?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Vikend prognoza: Stabilno i ponovno toplije

Posted by Sibenik Meteo on September 20, 2019 at 4:30 AM Comments comments (0)

Jalovi frontalni poremećaj tijekom noći napustio je naše krajeve, a sa zapada kontinenta ojačao je greben anticiklone pa jutros na našem području prevladava vedro vrijeme uz slabu do umjerenu buru i temperature zraka od 17 do 20°C.


Anticiklona koja će se premjestiti nad Europsko kopno u prvom dijelu vikenda donijeti će stabilne vremenske prilike dok će se one u drugom dijelu zbog brzog približavanja frontalnog poremećaja sa zapada kontinenta Jadranu narušiti.


U nastavku dana prevladavati će vedro vrijeme uz slabu do umjerenu buru, na moru sjeverozapadnjak. Temperature zraka u odnosu na sadašnje porasti će sredinom dana za dva do tri stupnja i kretati se do maksimalnih 24°C. Bura će u noći slabiti, a uz vedrinu stvoriti će se idealni uvjeti za rashlađivanje pa se ujutro u zaleđu ali i uz obalu očekuju prohladne temperature zraka koje će se lokalno spustiti ispod 10°C.


I sutra se očekuje pretežno vedro vrijeme uz povremenu visoku prozirnu naoblaku. Uz gotovo tiho vrijeme ili slab vjetar promjenljivih smjerova temperature zraka kretati će se od 12 do 25°C.


Brzo približavanje frontalnog poremećaja u nedjelju će uz pad tlaka zraka i okretanje vjetra na jugo tijekom dana donijeti i postupni porast naoblake, a kasno navečer uz jače naoblačenje lokalno može biti i slabih pljuskova. Temperature zraka neznatno više u odnosu na subotu i kretati će se od 12 do 26°C.Kasno poslijepodne raskidanje naoblake

Posted by Sibenik Meteo on September 19, 2019 at 4:40 AM Comments comments (0)

Hladna fronta koja je ovog jutra donijela oblačno vrijeme i umjerenu buru uz temperature zraka od 16 do 23°C polako se premješta prema jugoistoku, a istodobno sa zapada kontinenta jača anticiklonalni greben. Kiša je osim na krajnjem sjeveru županije uglavnom do ovih trenutaka izostala pa se prema mjerenjima AMP-ova jedine konkretnije oborine u županiji od 21 litru po metru četvornome izmjerene u Kijevu. Tijekom noći neverina je bilo daleko na otvorenom moru, a jutros nešto južnije od Rogoznice.


U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike pa se uz umjerenu do umjereno jaku buru do kasnih poslijepodnevnih sati očekuje pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost za slabe lokalne pljuskove, a na otvorenom moru i neverine. Navečer naoblaka će se potpuno raskinuti uz pretežno vedro vrijeme. U odnosu na prethodne dane danas će biti svježije uz temperature zraka od 16 do 23°C.


Od sutra pa i u većem dijelu vikenda ponovno će pod utjecajem anticiklone nastupiti stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Bura će postupno slabiti i sutra okrenuti na sjeverozapadnjak, dok će u subotu biti uglavnom tiho. Okretanje vjetra u nedjelju na slabe južne smjerove i postupni porast naoblake biti će uvod u manje pogoršanje vremena koje je izgledno na početku novog tjedna. Današnje prohladne temperature zraka od sutra će biti ponovno u postupnom porastu i to osobito one dnevne, odnosno kretati će se od 11 do 24°C.Od sutra prolazna promjena vremena

Posted by Sibenik Meteo on September 17, 2019 at 2:05 PM Comments comments (0)

Hladna fronta iza koje pristiže hladnija zračna masa polako se sa sjevera kontinenta približava Jadranu nad kojim večeras slabi anticiklonalno polje. Glavnina ovog pogoršanja koja je već zahvatilo sjeverozapad zemlje naše krajeve zahvatiti će tijekom sutrašnjeg dana, a zbog formiranja plitkog ciklonalnog polja južnije od nas nestabilno vrijeme nastaviti će do i u prvoj polovici četvrtka.


Već u drugom dijelu noći podno Velebita se očekuje jačanje bure koja će se do jutra proširitii i uz naoblačenje zahvatiti veći dio sjeverne Dalmacije. Tijekom dana prevladavati će umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz malu mogućnost za slabe pljuskove ili pojavu neverina. Uz umjerenu, na udare umjereno jaku buru temperature zraka neznatno će se sniziti i kretati se od 19 do 25°C.


I prvi dio četvrtka donosi pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost za kišu i lokalne neverine koji su izgledniji na moru. Jačanje anticiklonalog grebena sa zapada kontinenta od sredine dana donijeti će postupno raskidanje naoblake uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme u nastavku dana. Umjerena do umjerena bura prema večeri dodatno će se pojačati, a zatim od petak ujutro postupno slabiti. Temperature zraka u odnosu na srijedu neznatno će sniziti i kretati se od 16 do 23°C.


Pod utjecajem anticiklone vrijeme će se u danima vikenda dodatno stabilizirati pa će uz pretežno sunčano vrijeme i temperature zraka biti u laganom porastu.

Sredinom tjedna frontalni prolaz uz buru

Posted by Sibenik Meteo on September 16, 2019 at 4:20 AM Comments comments (0)

Bablje ljeto s temperaturama zraka koje sredinom dana dosežu 30 i više stupnjeva nastavlja se na ovim prostorima, a podržano je utjecajem prostrane anticklone. Kroz to polje prema Jadranu premješta se i istodobno slabi hladna fronta koja je dio pripadajuće ciklone daleko na sjeveru kontineta koja će donijeti prolaznu promjenu vremena koju će ponajviše karakterizirati jačanje bure i pad temperatura zraka za 5 do 8 stupnjeva. Već u drugom dijelu četvrtka prema Jadranu će brzo jačati anticiklonalni greben sa zapada kontinenta koji će utihnuti buru i donijeti stabilizaciju vremenskih prilika uz pretežno sunčano i ponovno sve toplije vrijeme.


Jutros uz visoku koprenastu naoblaku i tiho vrijeme temperature zraka se kreću 23 do 26°C. U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike uz temperature zraka koje će se uz obalu kretati od 22 do 28, u zaleđu od 18 do 29°C.


Sutra bez veće promjene pa se očekuju slične vremenske prilike kao danas. Vjetar će okrenuti na slab jugozapadnjak, navečer na moru i uz obalu slabo jugo. Temperature zraka u odnosu na prethodne dane bez veće promjene.


U srijedu i četvrtak na vrijeme kod nas djelovati će oslabljena fronta koja će uz porast naoblake tek lokalno donijeti malu mogućnost za slabe pljuskove. Zapuhati će umjerena do umjereno jaka bura koja će u drugom dijelu četvrtka postupno slabiti. S burom će pritjecati i osjetno svježiji zrak pa će se temperature zraka sniziti i kretati se od 15 do 23°C.


Od petka do kraja vikenda ponovno će prevladavati stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Buru će zamjeniti slabi vjetrovi sjeverozapadnih i zapadnih smjerova, a temperature i to osobito one dnevne biti će u porastu i kretati se od 14 do 25°C.


Dakle sredinom tjedna očekuje nas prolazno pogoršanje vremena uz brzopotenu frontu s kojom tijekom srijede i osobito četvrtka postoji mala šansa za ozbiljnije i konkretnije oborine. Već od petka ovim prostorima će uz porast temperatura zraka zavladati stabilne vremenske prilike.Uz obalu izmjereno 30 stupnjeva

Posted by Sibenik Meteo on September 14, 2019 at 6:45 AM Comments comments (0)

S prvim danima rujna mediji su vrištali o Summer killer-u, fronti nakon koje ništa više neće biti isto, hladnim i kišnim danima, u krajnju ruku blažoj verziji filma "Dan poslije sutra". Osim što su uspijeli prestrašiti i potjerati turiste ili one koji su mislili doći odgovorili ih nakon kratkotrajne promjene vremena i prolaznog osvježenja temperature zraka brzo su se vratile u ljetne okvire, a more je i dalje ostalo ugodno za kupanje s temperaturama od 23 do 25°C. Prethodnih dana temperatura zraka u zaleđu sredinom dana prelazile bi lokalno 30 stupnjeva, a danas je i dio obale uhvatio vrućih 30 stupnjeva.
Prema mjerenjima AMP-ova u 13h 30-setice su izmjerene u Šibeniku, Pirovcu, Zatonu i Dubravi, dok se u zaleđu temperature zraka kreću od 26 do 29. "Najprohladnije" je na otvorenim dijelovima obale do kojih pristiže svježina s mora pa se tu temperature zraka "vrte" oko 25°C.


Toplo i vruće vrijeme uz dosta sunca nastaviti će se do sredine tjedna kada se očekuje prolazna promjena vremena koju će ponajviše karakterizirati manji pad temperatura zraka, pojačana bura i slabe oborine koje bi mogle i izostati pa će se razdoblje suhog vremena nažalost nastaviti. Kako će biti riječ o brzopoteznoj fronti već u danima narednog vikenda vrijeme bi se trebalo stabilizirati uz povratak temperatura zraka u iznadprosječne vrijednosti za doba godine.
10-to dnevnu prognozu vremena za Šibenik možete pratiti ovdje.Španjolsku zahvatilo jako nevrijeme

Posted by Sibenik Meteo on September 14, 2019 at 4:30 AM Comments comments (0)

Snažno nevrijeme koje je pogodilo jugoistok Španjolske odnijelo je u petak i treći život u području grada Almerije, a prometna povezanost na tom području je otežana zbog zatvaranja aerodroma, željezničkih linija i više desetaka cesta, prenosi T portal.


Posljednjih dana ondje je na snazi meteorološki fenomen kojeg Španjolci nazivaju „hladna kaplja“ (špa. Gota fría), uslijed kojeg se toplina Sredozemnog mora miješa sa hladnoćom iz unutrašnjosti stvarajući oblake iz kojih kiši u enormnim količinama.


Uzbuna je proglašena u područjima Valencije, Murcije i Almerije gdje se stanovnici suočavaju s poplavama zbog kojih su evakuirane stotine stanovnika.


Premda se čini kako bi se vremenske prilike mogle popraviti, u nekoliko područja je ostala na snazi uzbuna najviše razine. Ondje postoji opasnost od izlijevanja rijeka poput Segure koja je potopila gradić Orihuelu u blizini Alicantea.


S oko 300 litara po četvornom metu jugoistok Španjolske pogodile su najteže kiše posljednjih godina. 


Vikend prognoza: Povratak ljeta

Posted by Sibenik Meteo on September 13, 2019 at 4:45 AM Comments comments (0)

Jaka anticiklona sa središtem iznad Irske i koja prema Jadranu pruža svoj greben zavladala je većim dijelom Europe i donijela stabilne vremenske prilike. Jutros na našem području uz visok tlak od 1028hPa prevladava vedro i gotovo tiho vrijeme uz temperature zraka od 24 u zaleđu do 27°C uz obalu i na otocima.


U nastavku dana prevladava će slične vremenske prilike pa će se uz vedro vrijeme i slab vjetar zapadnih i sjeverozapadnih smjerova, a u zaleđu uglavnom slabu buru temperature zraka kretati od 24 do 28 uz obalu, odnosno od 20 do 30°C u zaleđu.


Sutra će sunčano vrijeme djelomice kvariti povremena visoka i prozirna naoblaka. Vjetar će i dalje biti slab i to noću bura, a danju maestral i sjeverozapadnjak. Temperature zraka biti će bez veće promjene i uz obalu se kretati od 18 do 28, u zaleđu od 16 do 30°C.


U nedjelju visoka naoblaka će izostati pa će prevladavati vedro vrijeme uz slab vjetar zapadnih i sjeverozapadnih smjerova, noću tiho ili slaba bura. Temperature zraka u odnosu na subotu slične ili neznatno više.


Pred nama je povratak ljetnih vremenskih prilika za koje u jesenskom razdoblju znamo ih nazvati "bablje ljeto" koje će izgledno prema sadašnjim prognozama potrajati do sredine idućeg tjedna.Bablje ljeto uz povremene nestabilnosti

Posted by Sibenik Meteo on September 9, 2019 at 3:30 AM Comments comments (0)

Frontalni poremećaj koji je zahvatio proteklog vikenda Jadran i jutros je uz oblačno vrijeme donio pljuskove i lokalne neverine. Njegovim premještanjem na jugoistok u drugom dijelu dana nastupiti će postupna stabilizacija vremena i raskidanje naoblake. Ciklona koja će se formirati u zapadnom Sredozemlju narednih dana neće bitnije utjecati na vrijeme kod nas pa se osim više naoblake očekuje uglavnom suho i toplo vrijeme. Nakon prolaznog pogoršanja u četvrtak od petka jačanjem anticiklone nad većim dijelom Europe nastupiti će razdoblje stabilnog i sunčanog vremena.


Od sredine dana lokalne nestabilnosti će postupno zamjeniti sve više sunčanih perioda, a poslijepodne i pretežno sunčano vrijeme. Slab vjetar zapadnih i sjeverozapadnih smjerova donijeti će i nešto svježiji zrak pa će se temperature zraka kretati od 19 do 25°C.


Sutra i u srijedu prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz visoku i srednju naoblaku, a na otvorenom moru uz lokalno slabe pljuskove može biti i neverina. Vjetar će i dalje biti slab zapadnih, a u srijedu jugozapadnih smjerova. Temperature zraka će biti u porastu i nakon jutarnjih 18, u zaleđu 14 dosegnuti će uz obalu visokih 27, u zaleđu i vrućih 30°C.


U četvrtak prema sadašnjim prognostičkim materijalima nastupiti će prolazno pogoršanje vremena uz mogućnost za pljuskove i lokalne neverine, osobito u zaleđu. Vjetar će i dalje biti slab, danju jugozapadnjak, a noću burin. Temperature zraka u odnosu na prethodne dane biti će neznatno niže.


Od petka pa do kraja vikenda pod utjecajem visokog tlaka zraka nastupiti će razdoblje stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Uz slabe vjetrove zapadnih i sjeverozapadnih smjerova dnevne temperature zraka nakon jutarnjih 18 dosegnuti će ponovno visokih od 27 do 30°C.Jake nevere i pijavice zahvatile Jadran

Posted by Sibenik Meteo on September 9, 2019 at 2:40 AM Comments comments (0)

U protekla 24h Jadran i to osobito njegov sjeverni dio zahvatio je niz izraženo jakih nevremena praćenih intezivnom grmljavinom, obilnim oborinama i tučom, a osim na moru prijavljene su i brojne pijavice koje su ušle na kopno te pričinile materijalnu štetu.


Kako piše Istramet portal ovaj poluotok se sinoć našao na udaru jakog nevremena praćenog tučom i obilnim pljuskovima ali i pijavicom koja je zahvatila kamp u Balama pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta ali na sreću nema ozljeđenih. Postaje na zapadnoj obali u Poreču i Rovinju izmjerile su od 50 do 70, a tijekom vikenda ukupno i do 107 litara kiše po metru četvornome. Nevrijeme praćeno grmljavinom i tučom jutros je zabijelilo kvarnerske otoke, osobito Cres.


Kamp Mon Perin (Bale), foto: Robert Dremšak


Dalmacija je po pitanju nevremena prošla lišo jer se fronta koja se sinoć premještala sa sjevernog Jadrana došavši pred Zadar raspala i uglavnom preko Bukovice se premjestila na podinarsko područje. Upravo je kraj sjevernije od Drniša tijekom protekle noći imao oborine u prosjeku od 1 do 18 litara koliko je izmjereno u Kijevu.


Nestabilno vrijeme uz neverine i pljuskove i jutros prevladava na Jadranu, a prema prognozama raskidanje naoblake uz sve više sunčanih perioda nastupiti će u drugom dijelu dana. Uz slab vjetar zapadnih i sjeverozapadnih smjerova temperature zraka kretati će se od 18 do 25°C.


Otok Cres, foto: Crometeo

Kraj vikenda uz frontalni prolaz

Posted by Sibenik Meteo on September 8, 2019 at 10:25 AM Comments comments (0)

Izuzev nekoliko lokalnih neverina koji su se razvili nad otvorenim morem današnji dan na našem području prolazi uglavnom uz stabilno i pretežno sunčano vrijeme dok u zaleđu povremeno ima lokalno povećane naoblake i tek rijetkih slabih pljuskova. Zapadnije od nas dosta je dosta nestabilnije pa se Istra već jutros našla na udaru jačeg grmljavinskog sustava, obilnih pljuskova i tuče, a zabilježene su opet i brojne pijavice.


Ove predfrontalne aktivnosti i jugo koje je zapuhalo jutros uvod su u frontalni prolaz koji nam prilazi sa zapada i nalazi se trenutno pred zapadnom obalom Istre. Iako će glavninom od nas proći sjevernije, odnosno zapadnije i područje sjeverne Dalmacije u kasnim večernjim satima i u noći može očekivati pljuskove i lokalne neverine i to osobito šire zadarsko područje, Bukovica i podinarski kraj. Jugo će u narednim satima postupno okretati na oštro i jugozapadnjak, a prolazom frontalnog sustava na grbin i sjeverozapadnjak s kojima će i osvježiti.


Sutra odmicanjem sustava od jutra se očekuje raskidanje naoblake i pretežno sunčano vrijeme. Uz slab zapadnjak i sjeverozapadnjak temperature zraka će se kretati od jutarnjih 17 do maksimalno dnevnih 23°C.
Rss_feed