?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Svjetski dan meteorologije: Sunce, zemlja i vrijeme

Posted by Sibenik Meteo on March 23, 2019 at 4:30 AM Comments comments (0)

Ovogodišni svjetski meteorološki dan posvećen je temi Sunce, Zemlja i vrijeme, a u poruci glavnog tajnika WMO istiće se da je sunce izvor energije koja pokreće sav život na Zemlji. Ono upravlja vremenom, oceanskim strujama i hidrološkim ciklusom. Sunce utječe na naše raspoloženje i svakodnevne aktivnosti. Ono je inspiracija za glazbu, fotografiju i umjetnost.


Udaljeno gotovo 150 milijuna kilometara od Zemlje, Sunce je srce našeg Sunčevog sustava i održava naš planet dovoljno toplim kako bi život uspijevao. Ta vruća kugla užarene plazme je već više od 4,5 milijardi godina pokretačka sila vremena, klime i života na Zemlji.


Satelitska mjerenja kroz proteklih 30 godina pokazuju da se Sunčeva energija nije povećala stoga novije izmjereno zagrijavanje Zemlje ne možemo pripisati promjenama Sunčeve aktivnosti.


Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) - međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica.


Temeljni program WMO-a je služba Svjetskoga meteorološkog bdjenja (World Weather Watch, kratica WWW). Jedinstvena mreža, koju čine tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meterološka centra i 185 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 milijuna znakovnih informacija na dan i izrađuje 2000 vremenskih karata. WMO je već 1975. izdao prvu znanstvenu objavu o promjenama ozonske ovojnice koja je bila preteča Bečkoj konvenciji, Montrealskom protokolu i njegovim naknadnim dopunama.


Upravo su podaci iz mreža posebnih meteorološko-ekologijskih postaja za mjerenje ozona, stakleničkih plinova i aerosola omogućili WMO-u, u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća, uzbunjivanje svjetske javnosti o mogućim, umjetno izazvanim globalnim promjenama klime. Na poticaj Prve svjetske konferencije o klimi, održane 1976., tri godine kasnije ustanovljen je izvanredno važan Svjetski klimatski program.


Svjetska meteorološka organizacija, u suradnji s nacionalnim meteorološkim i hidrološkim službama, ima veliki udio u osiguranju hrane za svjetsko pučanstvo, kao i za zadovoljavanje zahtjeva za slatkom vodom kućanstava, poljodjelstva, industrije i drugog.


Hrvatska je od osnutka WMO-a surađivala s tom organizacijom, a nakon stjecanja samostalnosti i sama se učlanila u WMO u studenome 1992.


Udruga Šibenik Meteo daje doprinos ukupnom razvoju meteorologije na području naše županije. U svom dosadašnjem radu instalirali smo ukupno 30 AMP koje 24h dnevno bilježu aktualne vremenske podatke koji se zatim arhiviraju i obrađuju, te dugoročno mogu poslužiti stvaranju klimatske slike županije.Za vikend stabilno i ugodno toplo

Posted by Sibenik Meteo on March 22, 2019 at 3:50 AM Comments comments (0)

Anticiklona koja se prema Jadranu pruža sa sjevera kontinenta od jučer je stabilizirala atmosferu pa se pretežno vedro vrijeme nastavilo i danas, a prema prognostičkim materijalima slične vremenske prilike očekuju nas sve do utorka kad će prolaz izražene hladne fronte uz zahlađenje i slabe oborine donijeti i treću marčanu buru.


U nastavku dana prevladavati će vedro vrijeme uz slabe vjetrove sjeverozapadnih i zapadnih smjerova, u zaleđu slaba bura. Navečer će na cijelom području uz vedro vrijeme puhati slaba bura. Uz obilje sunca i slab vjetar temperature zraka će tijekom dana uz obalu kretati se od 15 do 17, u zaleđu i do 20°C.


Sutra i u nedjelju prevladavati će također pretežno vedro vrijeme. Uz obalu i na moru tijekom dana puhati će slabi vjetrovi zapadnih i sjeverozapadnih smjerova, u nedjelju i jugozapadnih. Noću na cijelom poručju tiho ili slaba bura.


Temperature zraka uz obalu neće se bitnije mjenjati i kretati će se od 7 do 17, a u zaleđu maksimalne dnevne će za stupanj do dva porasti i prijeći 20°C.


Pred nama je sunčan, uz slab vjetar i ugodno topao vikend kojeg će mnogi iskoristiti za boravak u prirodi i aktivnosti na otvorenom.Kalendarski početak proljeća

Posted by Sibenik Meteo on March 20, 2019 at 7:35 AM Comments comments (0)

Iako smo navikli da ovo godišnje doba inače započinje 21. ožujka, što stoji i u brojnim udžbenicima, ove godine, kao i nekoliko godina ranije, prvi dan proljeća ili proljetna ravnodnevica započinje 20. ožujka.


Naime, ovo će razmimoilaženje u pravom i kalendarskom početku proljeća trajati još gotovo stotinu godina, ali velik dio astronoma ne smatra da bi postojeći kalendara trebalo mijenjati.


Počeci proljeća i jeseni, poklapaju se s ravnodnevicom ili ekvinocijem, pojavom u astronomiji kada Zemljina os nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca nalazi se u ravnini Zemljinog ekvatora.


Sunce prilikom svog gibanja po ekliptici prolazi kroz proljetnu točku u trenutku proljetne ravnodnevice i jesensku točku u trenutku jesenske ravnodnevice.


Od 2008. do 2101. godine, proljetna ravnodnevica pada 19. ili češće 20. ožujka.


Prvi dan proljeća koje kalendarski započinje večeras u 22:58h na šibenskom području prolazi uz pretežno sunčano vrijeme ili uz visoku prozirnu naoblaku. Uz umjerenu buru temperature zraka se kreću od 11 do 16°C.


Pod utjecajem stabilne anticiklone do kraja tjedna nas očekuje pretežno sunčano, uz slab vjetar promjenljivih smjerova i ugodno toplo vrijeme.


Ipak prema sadašnjim prognostičkim materijalima izgleda da će zima još jednom pohoditi naše krajeve i to za otprilike tjedan dana kada se očekuje jači hladni prodor i treća marčana bura.U noći glavnina frontalnog prolaza

Posted by Sibenik Meteo on March 18, 2019 at 8:00 AM Comments comments (0)

Hladna fronta koja je jutros zahvatila sjeverozapad zemlje i gorske krajeve gdje uz kišu pada i snijeg, a u Istri i na širem riječkom području ima i grmljavine kasno navečer i u noći na utorak premjestiti će se i preko Sjeverne Dalmacije gdje uz kišu lokalno može biti i izraženijih grmljavinskih nevremena praćenih tučom.


Naši krajevi trenutno se nalaze na prednjoj strani frontalnog poremećaja pa uz umjereno do umjereno jako jugo i pretežno oblačno vrijeme temperature zraka u zaleđu su dosegnule i 19°C.


Prema večeri uz sve više naoblake očekuje se kiša, a na prvi sati utorka lokalno kako smo napisali mogu donijeti i izraženija nevremena. Jugo će postupno slabiti i kasno navečer okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru sa kojom će i osjetno zahladiti.


Sutra od sredine dana naoblaka će se postupno raskinuti, a uz umjerenu do umjereno jaku buru temperature zraka će se kretati od 6 do 14°C.HAK: U Gorskom kotaru pada snijeg

Posted by Sibenik Meteo on March 18, 2019 at 6:35 AM Comments comments (0)

Izražena hladna fronta uz kišu zahvatila je sjeverozapadne i zapadane krajeve zemlje, a u Gorskom kotaru nakon kratkotrajne kiše u ovim trenucima okrenuo je snijeg.


Kako javlja HAK zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2 (od 11:20 sati). Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i za teretna vozila s priključnim vozilom.


Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme. Pojačan je promet u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama.
Tjedna prognoza: Od srijede povratak stabilnog vremena

Posted by Sibenik Meteo on March 18, 2019 at 4:25 AM Comments comments (0)

Dolina sa frontalnim poremećajem koja se približava Jadranu i koja će u kasnim večernjim satima i sutra u prvom dijelu dana donijeti glavninu ovotjednog pogoršanja vremena jutros uz umjereno do umjereno jako jugo donosi djelomice do pretežno oblačno vrijeme. Sutra prolazom glavnine fronte i jačanjem grebena anticiklone sa sjeverozapada kontinenta prolazno će zapuhati pojačana škura bura, a od srijede anticiklona će do kraja tjedna stabilizirati atmosferu uz pretežno sunčano i toplo vrijeme.


U nastavku dana umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz slabu kišu i to uglavnom u zaleđu. Kasno navečer jače naoblačenje uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove ponegdje praćene i sa tučom. Umjereno do umjereno jako jugo puhati će do večernjih sati kada će vjetar prolazom pogoršanja okrenuti na buru. Temperature zraka veći dio dana i dalje ugodne od 14 do 18, a kasno navečer prodorom hladnijeg zraka u manjem padu.


I u narednoj noći nestabilno uz oblačno vrijeme i slabe pljuskove. Od jutra postupni prestanak oborine, a od sredine dana i postupno raskidanje naoblake. Puhati će umjerena do umjereno jaka bura uz koju će i osvježiti pa će se temperature zraka kretati od 7 do 12, u zaleđu za dva do tri stupnja niže.


Od srijede pa do kraja tjedna uz dominaciju anticiklone nastupiti će razdoblje stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Još u srijedu će biti pojačane bure, a od četvrtka će zapuhati slabi vjetrovi promjenljivog smjera i to noću uglavnom slaba bura, a danju jugozapadnjak i zapadnjak.


Temperature zraka će ponovno biti u porastu i kretati će od 7 do 16°C, u zaleđu jutarnje malo niže dok će maksimalne dnevne biti za nekoliko stupnjeva više nego uz obalu.


Prvi dio tjedna ujedno će biti i najnestabilniji dok se u drugom ponovno očekuje povratak proljeća uz ugodne temperature zraka.Vikend prognoza: Stabilno i toplo

Posted by Sibenik Meteo on March 15, 2019 at 4:35 AM Comments comments (0)

Oslabljeni frontalni poremećaj koji se premješta sjevernije neće bitnije utjecati na vrijeme nad Jadranom na kojem jutros prevladava sunčano vrijeme. U prvom dijelu vikenda prolazno će ojačati anticiklonalni greben, a krajem vikenda i početkom novog tjedna sa zapada kontinenta približavati će se frontalni poremećaj.


Danas i u naredna dva dana očekuje se stabilno i djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a smo prolazno u zaleđu tijekom poslijepodneva uz nešto više naoblake lokalno može biti slabih pljuskova.


Vjetar će biti slab zapadnih i jugozapadnih smjerova, a od sutra i u nedjelju zapuhati će umjereno do umjereno jako jugo.


Temperature zraka, osobito noćne od sutra će biti u porastu i kretati će se od 10 do 17°C.


Pred nama je stabilan i pretežno sunčan vikend, a jačanje juga tijekom nedjelja uvod je u pogoršanje vremena koje nam nastupa u prvom dijelu narednog tjedna.
Sutra novi frontalni prolaz uz pljuskove i snijeg podno Dinare

Posted by Sibenik Meteo on March 12, 2019 at 3:15 PM Comments comments (0)

Fronta koja je jučer navečer donijela pljuskove praćene grmljavinom, u zaleđu prolazno i susnježicu tijekom noći odmaknula je dalje na istok pa je dan protekao uz pretežno sunčano vrijeme i uz umjereno jaku do jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu. U večernjim satima vjetar je potpuno oslabio, a sve je to uvod u novo pogoršanje vremena i frontu koja nam se približava sa zapada i koja će sutra uz formiranje plitke ciklone u drugom dijelu dana i u noći na četvrtak donijeti izraženije pogoršanje vremena.


Sutra tijekom jutra očekuje se postupni porast prvo visoke naoblake, a od sredine dana i pretežno oblačno vrijeme. Kasno navečer i u prvom dijelu noći preko naših krajeva prijeći će glavnina oborinskog vala uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove, a u zaleđu uz kišu padati će susnježica, a na širem kninskom području i snijeg.U drugom dijelu noći oborine će postupno prestati, a od jutra se očekuje i raskidanje naoblake uz pretežno sunčano vrijeme u nastavku dana.


Bura će u noći dodatno oslabiti i pred jutro vjetar će okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Kasno navečer jugo će postupno okretati na umjerenu do umjereno jaku buru, od jutra i tramontanu.


Temperature zraka suta neće se bitnije mjenjati u odnosu na današnje, a u noći na četvrtak sa prodorom hladnijeg zraka ponovno osjetno niže. U zaleđu će se kretati od 2 do 4, uz obalu do 4 do 6°C. Dnevne temperature zraka u četvrtak ponovno u osjetnom porastu i uz obalu će se kretati od 12 do 15°C.


U Kistanjama instalirana suvremena meteo postaja

Posted by Sibenik Meteo on March 12, 2019 at 3:20 AM Comments comments (0)

Jučer je u Kistanjama u rad puštena jubilarna 30 automatska meteorološka postaja u sustavu Šibenik Meteo koja će 24h dnevno u realnom vremenu mjeriti meteorološke parametre koji su vidljivi na ovom linku.


Automatska meteorološka postaja Davis Vue koja je smještena na OŠ Kistanje mjeri osnovne meteorološke parametre, temperaturu, vlažnost i tlak zraka, smjer i brzinu vjetra te količinu oborina.


Sustav je financiran sredstvima Zaklade Adris u sklopu projekta 'Razvoj Globe programa u školama Šibensko-kninske županije' kojim su na širem kninskom području, u Kninu, Kijevu i Kistanjama instalirani suvremeni meteo sustavi, a uz postojeći u Golubiću učenici matičnih i područnih škola će u sklopu meteoroloških grupa i uz asistenciju profesora izmjerene vrijednosti obrađivati i razmjenjivati u sklopu svjetske Globe mreže čime će se kod najmlađe populacije poticati interesi za znanošću i širiti svijest o potrebi zaštite okoliša u vremenu sve očitijih promjena u klimi.Meteoalarm: Crveno upozorenje za jaku buru

Posted by Sibenik Meteo on March 11, 2019 at 7:15 AM Comments comments (0)

Zbog prolaza hladne fronte koji se očekuje u narednim satima Meteoalarm je za obalu izdao niz vremenskih upozorenja. U vremenskom razdoblju od 15h do ponoći te sutra cijeli dan zbog jake i olujne bure čiji udari mogu dosegnuti brzine od 65 do 120km/h za područje Kvarnera i Sjeverne Dalmacije na snazi je najviše crveno meteorološko upozorenje.


Vrijeme pod crvenim meteo alarmom je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Potrebno je biti svjestan mogućih opasnosti i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetuje se izbjegavati putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja, a vrlo je vjerojatno da će brojne cestovne i brodske komunikacije biti u prekidu pa je putovanja najbolje odgoditi, odnosno pratiti informacije o stanju u prometu.
Rss_feed