?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry


view:  full / summary

Sredozemni uragan pred vikend u Jonskom moru

Posted by Sibenik Meteo on September 25, 2018 at 11:40 AM Comments comments (0)

Sredozemni uragan ili Medicane koji je odgovara tropskoj oluji (TLC) vjerojatno će se razviti u južnom jonskom moru tijekom petka. Visoko rezolucijski modeli simuliraju prilično intezivan sustav koji se može razviti snagom i strukturom u tropsku oluju koja bi u danima vikenda mogla zahvatiti zapadne dijelove Grčke pri čemu se očekuju brzine vjetra od 95km/h, s udarima i do 180km/h!.


Neobično za rujan visoke površinske temperature Sredozemnog i okolnih mora koje se kreću između 26 i 28°C, prema obali sjeverne Afrike su još i više, glavni su okidač za formiranje ovakvih sustava koje toplo more "hrani", a sličan sustav nedavno se razvio nad Tirenskim morem.


Medicane je sustav niskog tlaka koji je obilježen obilnim oborinama, jakim vjetrovima i "okom" u središtu depresije, slično kao u oceanski uraganima. Kada vode Sredozemnog mora dođu do vrlo visokih površinskih temperatura što je karakteristično za kasno ljeto višak latentne topline i veći sadržaj vlage u zraku postaju "gorivo" za stvaranje jakih morskih oluja. To su isti uzroci koji uzrokuju formiranje uragana usred oceana, no obzirom da je Sredozemlje manje i zatvoreno more i zbog manje energije pogrešno ih je zvati uraganima. Vjetrovi u tim olujama mogu doseći brzine do 135 km/h, pri čemu sustav ne traju duže od 24 do 48 sati.
Jutros prohladno uz slabu do umjerenu buru

Posted by Sibenik Meteo on September 25, 2018 at 1:15 AM Comments comments (0)

Pritjecanje osjetno hladnijeg zraka artičkog podrijetla jutros je regiji donio uz buru prohladne temperature zraka, a na višim planinama i prve minuse.


Prema mjerenjima AMP-ova najniža temperatura zraka na našem području od 7°C nije po običaju izmjerena u kotlinama zaleđa ili na sjeveru već u neposrednoj blizini obale, u primoštenskom zaleđu u mjestu Supljak.


Kako je na ovoj lokaciji tijekom noći izostala bura uz vedro noć rashlađivanje je bilo intenzivnije što je rezultiralo dosta nižom temperaturom zraka u odnosu na obližnje lokacije. Kako se u ovoj noći očekuje slabljenje bure sutra se ujutro i na drugim lokacijama u odnosu na danas očekuju niže temperature zraka.


Prema mjerenju ostalih AMP-ova u zaleđu su se temperature zraka kretale od 10 do 12, uz obalu od 12 do 14°C.


U nastaku dana vedro uz slabu do umjerenu buru i temperature zraka koje će se kretati od 17 do 19°C.
Bura zatvorila ceste, aerodrome i obustavila brodske linije

Posted by Sibenik Meteo on September 24, 2018 at 8:40 AM Comments comments (0)

Zbog orkanskih udara vjetra, ali i grmljavinskih oblaka koji se stvaraju, nastali su problemi u zračnom prometu. Kako se može vidjeti na stranici Flightradar24, nekoliko zrakoplova koji su trebali sletjeti u Split posljednjih pola sata kruže nad otvorenim morem.


Na internetskoj stranici splitske zračne luke označeno je kako nekoliko letova kasni u dolasku, prenosi Index.hr.


Primjerice, na Resnik još nije sletio zrakoplov iz Stuttgarta čije je planirano slijetanje bilo u 12:35 sati. Problemi su i u pomorskom prometu. Trajekt iz Supetra s polaskom u 12:30 krenuo je s Brača s pola sata zakašnjenja.


HAK javlja da su za sve kategorije vozila zbog olujnog vjetra zatvorene:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za osobna vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina, a za ostale skupine vozila cestama Benkovac-Kistanje-Knin-Gračac ili Split-Knin-Gračac. Na naplati Posedarje u smjeru Zagreba kolona je oko 2 km. Savjetujemo vozačima da za izlazak s autoceste A1 u smjeru unutrašnjosti koriste izlaze Zadar 2 ili Benkovac.
  • državna cesta DC54 Maslenica- Zaton Obrovački
  • Paški most
  • Brza cesta Solin-Klis u smjeru Splita.

Foto: Flightradar 24 / Crometeo portal


Obilni pljuskovi, udari bure preko 100km/h!

Posted by Sibenik Meteo on September 24, 2018 at 6:05 AM Comments comments (0)

Fronta je očekivano najavama modela tijekom jutra zahvatila i našu regiju gdje je lokalno bilo izraženijeg nevremena praćenog obilnim pljuskovima kao i na udare jake i olujne bure.


Obilni pljuskovi praćeni grmljavinom zahvatili su jug županije gdje je za kratko vrijeme palo gotovo 55 litara kiše koliko je izmjerila obližnja primoštenska AMP Supljak, dok je u Rogoznici izmjereno 15 litara kiše po metru četvornome.


U ostatku županije oborine su bile simbolične, a prolaz fronte obilježila je jaka bura koja na udare puhala preko 100km/h zbog čega je došlo rušenja stabala po šibenskim gradskim četvrtima. Prema mjerenjima AMP Šubićevac najjači udar izmjeren pri prolazu fronte iznosio je čak 103.3km/h!


Osjetno je i zahladilo pa je u proteklom satu temperatura zraka snizila se za više od 7 stupnjeva i trenutno se kreće od 13 na sjeveru do 18°C na jugu županije.


Šibenik, Krvavice, foto: Sime Šute Martinovic

Tjedna prognoza: Prvi dio tjedna burovit i prohladan

Posted by Sibenik Meteo on September 24, 2018 at 4:15 AM Comments comments (0)

Hladna fronta u noći je prešla Alpe i tijekom jutra ušla je na sjeverozapad zemlje i sjeverni Jadran gdje je uz lokalno obilnije oborine i grmljavinu zapuhao sjeverni vjetar sa kojim je nastupilo pritjecanje osjetno hladnijeg zraka pa su se i temperature zraka snizile za više od 10 stupnjeva u odnosu na one ranojutarnje.


Fronta upravo prelazi preko naših krajeva gdje trenutno prevladava pretežno oblačno vrijeme, a lokalno ima i slabih pljuskova te pojava grmljavine. Na zapadu županije zapuhala je slaba bura dok južnije od Šibenika i puše slabo jugo i levanat. Temperature zraka kreću se od 15 na sjeveru do 27°C na jug županije.


Najznačajnija promjena koju će fronta uz kišu i pljuskove, lokalno i grmljavinu, donijeti je umjereno jaka i jaka bura sa kojem će u drugom dijelu dana osjetno zahladiti pa će jutarnje temperature zraka ujedno biti i današnji maksimalci, odnosno u nastavku dana temperature zraka će se kretati od 10 do 14 u zaleđu, odnosno od 15 do 17°C uz obalu.


Premještanje frontalnog sustava dalje na istok već u poslijepodnevnim satima će donijeti prestanak oborina i raskidanje naoblake pa već tijekom večeri će uz postupno manje slabljenje bure očekuje pretežno vedro vrijeme.


Sutra i u srijedu pretežno vedro uz umjerenu buru te prohladno. Temperature zraka će se kretati od jutarnjih 6 u zaleđu do 10 uz obalu, odnosno do maksimalnio dnevnih 17°C.


U četvrtak i petak pretežno sunčano uz slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova i sve toplije. Temperature zraka će se nakon prohladnih jutarnjih 10-tak stupnjeva tijekom dana porasti do ugodnih 23°C.


Tijekom vikenda prema sadašnjim prognostičkim materijalima prevladava će pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu buru i temperature zraka koje će se tijekom subote dosegnuti i 25°C.


Hladna fronta u prvom dijelu tjedna zbog osjetno hladnijeg zraka koji nastupa na njezinoj stražnjoj strani donijeti će kraj dugotrajnog stabilnog i toplog vremenskog razdoblja. Ipak odmicanjem fronte od sredine tjedna temperature zraka će ponovno uz dosta sunca vratiti se u višegodišnje prosjeke.
Drugi dio tjedna ponovno toplije

Posted by Sibenik Meteo on September 23, 2018 at 2:45 PM Comments comments (0)

Sutrašnji prolaz hladne fronte koja se u ovim trenucima premješta prema Alpama donijeti će u odnosu na jučerašnju frontu izraženiju promjenu vremena prvenstveno u jačanju bure i pritjecanju osjetno hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta.


Zbog najavljene promjene vremena Meteoalram je za sutra izdao niz upozorenja za jak vjetar, a za podvelebisko primorje izdano je i najviše crveno meteorološko upozorenje. Kao i prethodna i ova fronta će biti brzopotezna pa će značajnije oborine izostati, a velika je vjerovatnost da ih lokalno niti ne bude.


Hladni prodor tako će obilježiti prvu polovicu narednog tjedna, dok u drugoj kako se vidi na priloženom meteogramu više temperature zraka ponovno će zavladati ovim prostorima pa će se u danima narednog vikenda maksimalne temperature zraka kretati i do 25°C.


Više o vremenu čitajte sutra u tjednoj prognozi.Sutra prohladno uz jaku buru

Posted by Sibenik Meteo on September 23, 2018 at 3:10 AM Comments comments (0)

U noći, točnije u 3:54h i kalendarski smo zakoračili u jesen koja će nam potrajati sve do večernjih sati 21. prosinca kada počinje zima. Prvi dan jeseni nazivamo i jesenski ekvinocij ili jesenja ravnodnevnica, a to je razdoblje kada dnevno svjetlo i mrak podjedanko traju.


Ljeto nam je završilo jalovom frontom koja je svojom glavninom prošla dosta sjevernije od naših krajeva pri čemu nas je tek rubno okrznula. Uz prolazni porast naoblake u predvečernjim satima zapuhala je slaba do umjerena bura uz koju je tek neznatno osvježilo.


Približavanje novog i za nas izraženijeg frontalnog poremećaja koji će sutra zahvatiti Jadran danas će donijeti prolazno smirivanje vremena uz pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će ponovno okrenuti na slab jugozapadnjak i jugo. Temperature zraka i dalje će biti gotovo ljetne pri čemu će maksimalne dnevne se popeti do visokih 28°C.


Već u noći sa zapada se očekuje porast naoblake, a tijekom jutra uz pretežno oblačno vrijeme lokalno se očekuje slaba kiša i neverini. Kako će i ova fronta biti brzopotezna od poslijepodnevnih sati prema večeri se očekuje raskidanje naoblake uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme.


Slabo jugo sutra će od sredine dana zamjeniti umjereno jaka i jaka bura sa kojom će i osjetno zahladiti pa će jutro ujutro biti i najtopliji dio dana uz temperature zraka koje će se kretati od 20 do 24°C. Poslijepodnevni i večernji sati donijeti će osjetno zahlađenje uz temperature zraka koje će se kretati od 14 do 18°C.


Nakon današnjeg prolaznog smirivanja vremena sutra nas očekuje novo pogoršanje vremena koje također neće biti izdašno po pitanju oborina ali za razliku od jučerašnje iza ove fronte će nastupiti pritjecanje osjetno hladnijeg zraka koje će nakon niza ljetnih dana donijeti pad temperatura zraka za 8 do 10 stupnjeva, a zbog na udare jake bure osjet hladnoće će biti i još izraženiji.
U nastavku dana prolaz prve od dvije najavljene fronte

Posted by Sibenik Meteo on September 22, 2018 at 3:45 AM Comments comments (0)

Višednevno polje povišenog tlaka zraka nad nama slabi, a sa sjeverozapada se primiče dolina s hladnom frontom koja će se u nastavku dana i tijekom noći premjestiti dalje na istok.


Jutros na našem području prevladava pretežno vedro vrijeme, a uz slab južni vjetar temperature zraka se kreću od 24 do 26°C. U nastavku dana sa zapada se očekuje porast naoblake, a tek lokalno može biti i slabe kiše, osobito u zaleđu. Nakon slabog južnog vjetra u ranim poslijepodnevnim satima probiti će umjerena do umjereno jaka bura sa kojom će neznatno osvježiti uz temperature zraka koje će se kretati od 18 do 26°C.


Promjena vremena će biti brza i prolazna pa se u noći očekuje raskidanje naoblake pa će veći dio nedjelje proteći uz pretežno sunčano vrijeme. Zbog približavanja nove i u odnosu na ovu izraženije hladne fronte koja će nas glavninom zahvatiti u ponedjeljak bura će u noći utihnuti, a vjetar će tijekom dana okrenuti na slabe jugozapadne smjerove. Temperature zraka i sutra će biti još dosta ugodne i kretati će se od 17 do 25°C.Vikend prognnoza: Kraj babljeg ljeta

Posted by Sibenik Meteo on September 21, 2018 at 3:45 AM Comments comments (0)

Prema Jadranu se premješta prva od nekoliko hladnih fronti koja će nakon niza ugodnih i iznadprosječno toplih dana otpuhati bablje ljeto sa naših prostora.


Jutros na našem području prevladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ranim jutarnjim satima na širem šibenskom i vodičkom području bilo je i slabih pljuskova. U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike pa uz izmjene sunčanih i oblačnih perioda lokalno od sredine dana u zaleđu može biti slabih pljuskova i pojava grmljavine. Puhati će slab do umjeren jugozapadnjak, a temperature zraka će se kretati od 22 do 27°C.


Sutra će se preko nas premještati frontalni poremećaj pa uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme lokalno će postojati mogućnost za slabe pljuskove i kišu. Puhati će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak koje će u večeri zamjeniti umjerena do umjereno jaka bura. Temperature zraka će se kretati od 18 do 26, navečer u manjem padu.


Nedjelja će uz slabu do umjerenu buru i sjeverozapadni vjetar donijeti pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka će se neznatno sniziti u odnosu na prethodne dane i kretati će se od 18 do 26°C.Vakula: Dolazi jesen!

Posted by Sibenik Meteo on September 20, 2018 at 2:15 PM Comments comments (0)

Bliži se kraj sada već u većini Hrvatske relativno dugom nizu dana pretežno suhog, sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, ponegdje i vrućeg.


Toplo, ponegdje i vruće kao prošlih dana, u većini će Hrvatske biti još samo u petak. Jesen nam uskoro stiže! I to ne samo kalendarski, nego i po vremenu, piše Zoran Vakula u svojoj najnovijoj prognozi za HRT.


Već tijekom subote će nam sjevera i sjeverozapada Europe doći hladniji zrak, pa nakon prolaznog zatopljenja u nedjelju, od ponedjeljka još hladniji, uz koji će ovotjedna najniža jutarnja temperatura zraka u sljedećem tjednu ponegdje biti čak i najviša poslijepodnevna. Štoviše, u višim nadmorskim visinama ovog dijela Europe bit će i snijega, ne samo u Alpama nego vjerojatno i južnije...


Prije toga imat ćemo i mjestimičnih pljuskova i grmljavina, a i jakog vjetra, gdjekad i s olujnim udarima. No, u petak će još biti pravi ljetni ugođaj, piše Vakula.

Rss_feed