?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Pred nama je bablje ljeto

Posted by Sibenik Meteo on October 10, 2017 at 4:35 AM

Današnji dan će ujedno biti i najnestabilniji dan u tjednu, a razlog tome je prolaz oslabljenog frontalnog poremećaja sjevernije od nas koji svojim rubnim dijelom utjeće na vrijeme kod nas.


Istru su jučer kako smo već pisali zahvatili lokalno jači pljuskovi praćeni grmljavinom, a na moru kod Rovinja su zabilježene i pijavice. Tijekom noći i ranog jutra grmljavinski sustavi ponovno su zahvatili dio Istre i Kvarnera, a lokalno je bilo i obilnijih oborina, kao primjerice u Žminju gdje su zadnja 24h izmjeren 43, u Puli 21 litra kiše po metru četvornome.


Sustav koji se sporo premješta prema jugu trenutno se nalazi između otoka Unija i Suska gdje ima izraženih grmljavinski pljuskova, a tamošnje meteo postaja u zadnjem satu izmjerile su čak 42 litre kiše po metru četvornome na Susku, odnosno 31 litru na Malom Lošinju! U nastavku dana dio ovog sustava će doći i do naših krajeva pa su lokalni pljuskovi mogući i kod nas.


Prolazom ovog sustava i jačanjem anticiklone nastupiti će duže razdoblje stabilnog vremena, a temperature zraka će zbog pristizanja sve toplijeg zraka sa juga kontinenta i pretežno sunčanog vremena biti iz dana u dan sve više i do vikenda dosegnuti maksimalne vrijednosti i do 25°C.


Bablje ljeto je produženo razdoblje toplog i suhog vremena koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. U našim krajevima najčešće se podrazumijeva razdoblje do oko sredine listopada, a pojava je posljedica izraženog grebena azorske anticiklone.Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments