?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Potpisan ugovor o EU sufinanciranju projekta modernizacije DHMZ meteo sustava

Posted by Sibenik Meteo on October 11, 2017 at 4:45 AM

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike jučer je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za „Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH“ – METMONIC koji će realizirati Državni hidrometeorološki zavod.


U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike danas je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za „Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH“ – METMONIC koji će realizirati Državni hidrometeorološki zavod.


Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović.


Projekt METMONIC je ukupno vrijedan 343,9 milijuna kuna od čega je iz EU fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ osigurano 85% sufinanciranja ukupno prihvatljivih troškova.


Korisnik projekta je Državni hidrometeorološki zavod, a svrha projekta je unapređenje i modernizacija sustava upravljanja i mjerenja meteoroloških podataka kako bi se postigla učinkovita kontrola i praćenje atmosferskih, oceanskih i kopnenih bitnih klimatskih varijabli prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije i Okvirne konvencije Ujedinjenih Naroda o promjeni klime.


Cilj je modernizacija meteorološke mreže što će osigurati da 100% teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena. To će omogućiti bolje razumijevanje klimatskih promjena i na taj način pomoći u formulaciji odgovarajućih politika i mjera.


Provedba projekta rezultirat će modernizacijom postojeće motriteljske mreže što uključuje instalaciju novih postaja: 34 glavnih postaja, 139 klimatoloških postaja, 264 kišomjernih postaja, 6 meteoroloških radara, 2 visinske postaje te 5 meteorološko-oceanografskih plutača.


Navedenim se osigurava suvremena, kvalitetna i sveobuhvatna infrastruktura za 100% pokrivenosti teritorija Republike Hrvatske podacima koji omogućuju adekvatno praćenje vremena, klime i klimatskih promjena.Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments