?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

DHMZ postaja dobila status stoljetne postaje WMO-a

Posted by Sibenik Meteo on July 9, 2018 at 6:05 AM

Na 70. sjednici izvršnog vijeća Svjetske meteorološke organizacije (EC-70) postaja Zagreb-Grič dobila je status stoljetne postaje Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Treća je to postaja u Hrvatskoj, nakon Gospića i Hvara, uvrštena na listu WMO-ovih postaja s dugogodišnjim nizom podataka. Do sada su taj status imale postaje Hvar, na kojoj su mjerenja započela 1858. te postaja Gospić na kojoj su mjerenja započela 1872., napominju iz DHMZ-a.


Neprekidni dugogodišnji niz meteoroloških podataka na postaji Zagreb-Grič jedan je od najhomogenijih nizova u Europi, jer od početka mjerenja nije bilo prekida motrenja (mjerenja su započela 1. prosinca 1861.), promjene mjesta postaje značajnih promjena u okoliša postaje stoga je svakako zaslužila ovo prestižno mjesto. Zagreb-Grič je ovaj status dobio s još 55 postaja i sada će ih na ovoj WMO-ovoj listi važnih postaja biti ukupno 115 iz cijelog svijeta. Svakoj od priznatih postaja bit će dodijeljen WMO certifikat WMO te će na postaji biti izvješena mjedena ploča.


Na WMO-ovoj listi postaja s dugogodišnjim nizom podataka, Zagreb-Grič je 10. postaja po starosti. Ispred nje su Kremsmünster iz Austrije koja je osnovana još u 18. stoljeću (1762.), švicarska postaja Col du Grand-St-Bernard (iz 1817.), finska postaja Helsinki (iz 1844.), islandska Stykkisholmur (iz 1846.), talijanska Urbino Osservatorio Alessandro Serpieri (1851.), južnoafrička Cape Agulhas (1855.), australska Mt Boninyong (1856.), hrvatska postaja Hvar (1858.) i talijanska Moncalieri- Collegio Carlo Alberto (1859.).


Status stoljetne postaje bit će posebno se označene i u bazi podataka OSCAR koja se vodi u sklopu WMO-ovog sustava WIGOS (Svjetskog integriranog motriteljskog sustava).


Meteorološka postaja Zagreb-Grič, foto: DHMZ

Categories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments