?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Iberijski poluotok na udaru ex-uragana Leslie

Posted by Sibenik Meteo on October 14, 2018 at 3:15 AM

Ex-uragan Leslie koji je prethodno prešao u kategoriju tropske oluje tijekom noći udario je na sjeverozapadne obale i sjeverni dio Portugala gdje su olujni udari vjetra srušili na stotine stabala, a više od 15000 domova ostalo je bez električne energije, prenosi BBC.


Prema prvim izvještajima osim problema u odvijanju prometa i brojnih otkazanih letova u oluji nije bilo stradalih i ozljeđenih, a to se može zahvaliti brzom prijelazu sustava preko ugroženih područja koji je u ovim trenucima već napustio Portugal i znatno oslabljen zahvatio sjeverni dio Španjolske.


Uz vjetrove koji su dosezali brzine i do 176km/h smatra se da je ovo jedan od najačih uragana ili tropskih sustava koji je zahvatio Portugal od 1842 godine.


Španjolska meteorološka agencija (Aemet) izvještava da će Leslie vjerojatno krenuti sjeveroistočno preko Iberijskog poluotoka, a pogođene španjolske regije uz obilnu kišu mogu očekivati brzine vjetra i do 100 km/h!


Obzirom da se uragan Leslie nad Atlantikom formirao još 23. rujna vrlo je vjerovatno da će ući u kategoriju najdugovječnijih tropskih sustava. Rekored drži neimenovana tropska oluja iz daleke 1899 godine koja je trajala približno 28 dana.

Categories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments