Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Mediteranski "uragan" Cassilda narednih dana prijeti obalama Sredozemlja

Posted by Sibenik Meteo on September 16, 2020 at 12:00 AM

Ciklonalni sustav koji će narednih dana poprimiti obilježja jake oluje ili mediteranskog uragana-Medicane nazvane Cassilda formirana je u blizini Libije u Sredozemnom moru tijekom jučerašnjeg dana saznaje se od Mediteranski centar za ciklone. Ovo je prva ozbiljna i jaka oluja u sezoni Medicane-a u 2020/21. na Mediteranu koja je započela 1. srpnja.


Jučer je oluja imalo prosječnu brzinu vjetra od 65km/h uz pritisak od 1010 hPa. Kretala se u smijeru NNW brzinom od 10km/h. Daljnje jačanje oluje očekuje se tijekom narednih 48 sati, a kako predviđaju prognostički modeli zahvatiti će Grčku u četvrtak navečer 17. rujna ili u petak ujutro.


Ovaj sustav neće direktno utjecati na vrijeme na Jadranu ali ipak na svojoj stražnjoj strani olujni sustav će sutra u drugom dijelu dana u kombinaciji s oslabljenom hladnom frontom koja se približava sa sjeverozapada kontinenta izazvati jačanje bure i sjeverozapadnog vjetra koja će u noći na petak i tijekom petka biti umjerena do umjereno jaka.


Medicane je sustav niskog tlaka koji je obilježen obilnim oborinama, jakim vjetrovima i "okom" u središtu depresije, slično kao u oceanski uraganima. Kada vode Sredozemnog mora dođu do vrlo visokih površinskih temperatura što je karakteristično za kasno ljeto višak latentne topline i veći sadržaj vlage u zraku postaju "gorivo" za stvaranje jakih morskih oluja. To su isti uzroci koji uzrokuju formiranje uragana usred oceana, no obzirom da je Sredozemlje manje i zatvoreno more i zbog manje energije pogrešno ih je zvati uraganima. Vjetrovi u tim olujama mogu doseći brzine i veće od 135 km/h, pri čemu sustav ne traju duže od 24 do 48 sati.
Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments