Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Jug Balkana zahvatio ekstremni toplinski val

Posted by Sibenik Meteo on August 2, 2021 at 4:30 AM

I dok su naši krajevi odmicanjem frontalnog poremćaja od vrućina odahnuli prednabijanje topline nastavlja se južnije od nas gdje osim nesnosnih vrućina traju brojni katastrofalni požari.


Jedan od najintenzivnijih toplinskih valova u posljednjih nekoliko godina južnoj Italiji, Siciliji, Grčkoj i Turskoj te nešto slabije u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, južnoj Srbiji i Bugarskoj ovih dana donosi temperature zraka koje nerijetko se kreću između 42 do gotovo 45°C!


Prognostički modeli nažalost nisu optimistićni u pogledu snižavanja temperatura zraka u ugroženim zemljama već sasvim suprotno od danas pa cijeli ovaj tjedan temperature zraka će biti u dodatnom porastu pa tijekom današnjeg dana i sutra moguće su ekstremne vrijednosti od čak 47°C!


Visoke temperature zraka neće olakšati posao vatrogascima koji pokušavaju obuzdati vatrenu stihiju koja osim šuma guta i pojedina naselja te odnosi živote.


Maksimalne temperature zraka u dijelovima južnog balkanskog poluotoka od ponedjeljka do četvrtka popeti će se vrlo blizu europskom toplinskom rekordu.


U Ateni ovih dana vladaju nesnosne vrućine

 

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments