Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

DHMZ: Sutra bura na udare do 130km/h

Posted by Sibenik Meteo on December 10, 2021 at 4:25 AM

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) su zbog bure izdali za sutra crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije te narančasto upozorenje za kninsku i splitsku regiju, zapadnu obalu Istre, srednju i južnu Dalmaciju, prenosi Index.


Na području zapadne obale Istre, sjeverne i južne Dalmacije te kninske i splitske regije očekuje se jako jugo i istočni vjetar prijepodne u okretanju na buru i jačanju s najjačim udarima vjetra 90-130 km/h.


Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već generirali ili će se tek generirati, navodi DHMZ.


Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za navedene regije.


Na području riječke regije i Velebitskog kanala, podno Velebita, očekuje se orkanska bura s najjačim udarima vjetra 120-165 km/h.


Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Vrijeme će biti vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, navodi DHMZ.


Također, bit će prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za područje riječke regije i Velebitskog kanala.


Na području sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jaka do olujna bura s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h.


Vrijeme će biti vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, bit će prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za područja sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Kvarnerić.

Categories: None