Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Srpanjske svece ne treba moliti sunce

Posted by Danijela Grbelja on July 20, 2013 at 9:10 PM

Druga polovica srpnja je najstabilnije razdoblje ljeta sa dugim sunčanim danima i osvježenje valja potražiti uz more, jezera, rijeke, bazene i  u rashlađenim prostorima. Sunčanje je zdravo i besplatno za postići lijepi preplanuli ten, ali ipak suvišno pretjerivanje sa tim suncem valja izbjegavati. Prženje na prejakom suncu nikako nije preporučljivo. Za sve one tvrdoglave koji se uporno žele roštiljavati i peći u neadekvatno doba dana, tada su zaštitne kreme i nešto mokro na glavi obavezni za korištenje. Već ptice na grani znaju da je najbolji termin sunčanja do nekih 11 sati prije podne i od oko 17 sati poslije podne. I znamo da je ponavljanje uvijek bila majka znanja.


Neki će ponoviti, a poneki i naučiti koji još srpanjski sveci postoje i slave se kao popularni ljetni sveci. Dani svetkovine Sv. Ilije, Sv. Danijela (moj imendan) i Sv. Magdalene zovu se ognjenim. Tu su još Sveti Jakov (25.VII) i Sveta Ana (26.VII). Magdalena je popularna svetica čije ime nose mnoge žene, a vjernici je slave kao veliku obraćenicu i njezin dan je poznat kao "svetkovina suza". Apostol Jakov stariji je prvi mučenik i njegovo ime nosi naša veličanstvena šibenska katedrala, dok Svetu Anu molimo za sretan brak i djecu, za sve majke, domaćice, radnice, udovice, sluge i siromahe, ali i za kišu i protiv nevera.

U društvu ovih svetaca uskoro ćemo ispratiti srpanj, a nimalo ne bi bilo loše da nas poškropi, te tako obraduje još koja srpanjska kišna kap.

Ako je o Mariji Magdaleni kiše, nadaj joj se još više.

Magdalena je plačljiva žena.

Kiša magdalene više kiša za sobom pokrene.

Vedro Jakovljevo, oštra zima.

O Jakovu pšenica zori ili gori.

Ako na Jakova kiša pada, oštra zima zavlada.

Jakova toplina, Božićna mrzlina.

Jakov kuri, Ana žari.

Sv. Ana, Gospina mati i Isusova baka - radost je naša svaka.


Categories: Pučka meteorologija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments