Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Za vremensku prognozu ne gataj po Mjesecu

Posted by Danijela Grbelja on August 2, 2013 at 5:55 PM

Kad sunce zađe, mjesec se ukaže. Mjesec je ljudima oduvijek bio jako interesantan, a kako i ne bi kada je baš on nama najbliže nebesko tijelo. Zahvaljujući  njemu mrkle noći prestaju to biti, a mjesečina ih načini izuzetno romantičnim. Kroz dugo povijesno razdoblje Mjesecu se prepisivala velika moć, kao i sposobnost da može predvidjeti budućnost. U mnogim narodnim vjerovanjima stvorene su brojne legende i priče koje su sačuvane do današnjih dana. Vjerovatno su svima poznate legende o vukodlacima i priče o ludilu uzrokovanom baš mjesecom. No, ono što je u najvećoj mjeri pobuđivalo pozornost jest pitanje: koliki je utjecaj Mjeseca na cjelokupan život na Zemlji? Da bi se barem moglo pokušati što točnije odgovoriti na ovo pitanje provedena su mnoga istraživanja u različitim područjima znanosti. Iako su neke studije doista otkrile da postoji stanoviti utjecaj na neke oblike života, u većini istraživanja konkretnih rezultata nema ili nisu dovoljno uvjerljivi, te su mnoge teorije odbačene i proglašene tek mitovima.

                                                                       
Budući da je uspješan uzgoj hrane ponajprije ovisio o vremenskim prilikama, čovjek je pokušao razumjeti utjecaj Mjeseca i na vremenske prilike. Noćima bi gledao u nebo i zapažao mjesečeve mijene koje su se neprekidno izmjenjivale i donosio zaključke. Mjesec je sve do prošlog stoljeća smatran valjanim prognostičarem vremena o čemu govore tome u prilog ondašnje brojne teorije koje su to trebale i potvrditi. Zagovornici tih teorija su bili ondašnji astrolozi koji su vremenske prognoze sastavljali prema mjesečevim mijenama i položaju mjeseca. Jedna od popularnijih je bila Mjesečeva teorija čiji sadržaj dočarava izreka "kada se Mjesec napuni - pada kiša".

Znanstveno je dokazano da Mjesec ima utjecaj na izmjenu plime i oseke na Zemlji. Valja naglasiti da su atmosferske plime i oseke isto dokazane, ali da su one toliko male da njihova eventualna bilježenja na barometrima mogu pokazati koju stotinku milimetra stupca žive. Isto tako, neka istraživanja rade statistiku koja pokaziva da je broj nevremena nešto češći u vrijeme mlađaka i uštapa,nego kod ostalih mjesečevih mijena. Ipak, meteorolozi su nam objasnili pravo stanje stvari, a to je da mjesečeve mijene ne mijenjaju vrijeme. Važno je prestati vjerovati u zablude da Mjesec može rastjerati oblake, da zrači hladnoću i da može naškoditi biljkama.

Na temelju višestoljetnog gledanja u Mjesec zapažanja su satkana u pučkim pravilima o Mjesecu i njegovog utjecaja na nadolazeće vremenske prilike koja su ponekad posve lažna, premda neka možda i nisu toliko bezvrijedna.


Kakvo je vrijeme tri dana prije ili poslije mijene, takvo ostaje i do slijedeće mijene.

Ako mjesec-mlađak ima trbuh više nagnut prema dolje bit će skoro kiše.

Ukoliko mijena nastupi bliže ponoći, vrijeme će biti ljepše, a čim je bliže podnevu neprijaznije slijedi vrijeme.

Ako se oko mjeseca vide maleni kolutovi koji su katkada i obojeni u blijedim nijansama znak je skorih oborina.

Kad se oko mjeseca vidi kruna ili kolo bit će bure.

Kad je mjesec blijed bit će kiše.

Kad je mjesec čist i sjajan bit će vjetrovito.

Oštar srp mjeseca prijeti vjetrovitim vremenom.

Categories: Pučka meteorologija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments