Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Prosinac prosi i darove nosi

Posted by Danijela Grbelja on November 30, 2013 at 1:40 AM

Sa posljednjim mjesecom u godini započinje klimatološka zima. Iako slovi kao najoblačniji mjesec na Jadranu i najmaglovitiji u kopnenim predjelima, sa vrlo čestim hladnim danima i snijegom, prosinac nije pravi zimski mjesec.


Uz ime prosinca vezuju se dva objašnjenja: to je mjesec u kojem se više prosi, odnosno moli što je povezano sa adventskim običajima, a ujedno to je mjesec u kojem sunce prosine zbog zimskog solsticija nakon kojeg dani postaju duži.


Prosinac mnogi smatraju najveselijim od svih mjeseci, a kako i ne bi kada sa sobom osim jesenskih i zimskih obilježja, nosi još mnogo radosti i pozitivnih emocija.To je vrijeme kada od srca darujemo i volimo biti darivani.


Naši domovi i ulice su ukrašeni, omamljuju nas mirisi sa svečanih stolova, obuzima nas blagdanski duh bez obzira na hladnoću i uspavanu prirodu. Posjetit će nas Sveti Nikola, Sveta Luca, Djed Božićnjak, proslavit ćemo Božić, ispratit staru i dočekati Novu godinu. Sredinu prosinca jedva će dočekati ljubitelji skijanja kada se otvara skijaška sezona i organiziraju putovanja.


Pučko vjerovanje kaže da vrijeme početkom prosinca obilježava cijelu zimu: "Barbare mraz trajat će cijeli zimski čas" (Sv.Barbara 04.12), ali isto tako tvrdi da nema prave zime dok Božić ne mine. Da li će se išta od pučke prognoze ove godine ostvariti ostaje nam pričekati pa vidjeti. Do tada neka vam je pri ruci kapa, šal i rukavice.Categories: Pučka meteorologija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply JamesHope
3:11 AM on January 18, 2019 
Good article.All content on this article is easy to read.This content is easy to read.The every reader can easily follow this article.I can easily follow this article.The tips on this article is really essential.The https://dissertationpanda.com/ is a best platform to learn elemental ideas.