Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Nasmij me nježno dok raste trava zelena

Posted by Danijela Grbelja on March 30, 2014 at 9:10 AM

Proljetni mjesec travanj buja zelenom travom po čemu je u narodu i dobio ime. Ne manjka mu niti smijeha jer 1. April je svjetski dan šale kada je dopušteno nasmijati se na tuđi račun. Naravno, uvjet kod izbijanja šala je zadržati granicu dobrog ukusa i nikako "nasamarenu žrtvu"  ne smijemo povrijediti ili rastužiti jer onda prvoaprilski zadatak nije uspješno urađen.


Običaj izbijanja šala je veoma star što potkrepljuje stara narodna izreka: "Uvijek se laže što se prvog travnja kaže", a legende o tom običaju su povezane sa povijesnim likovima, točnije sa papom Gregorom XIII i francuskim kraljem Henrikom IV.


Nakon što je dotični papa Julijanski kalendar zamijenio Gregorijanskim, mnogi su kroz prvobitno neprihvaćanje novog računanja vremena izbijali šale, a francuskom kralju se na zakazanom sastanku umjesto tajne obožavateljice ukazala supruga.


Premda u travnju ulazimo u topliji dio godine, ovaj mjesec je poprilično nestabilan i moguća su kratkotrajna neugodna iznenađenja. Isto tako, prekrasan sunčan dan može narušiti poneki pljusak ili tuča, o čemu upravo govori pučka izreka : "Ko grom iz vedrog neba". 


Oni najhrabriji će uskoro otvoriti sezonu kupanja jer prosječna temperatura mora bude oko 15 stupnjeva C., a ono negativno što ovaj mjesec nosi su gripe i prehlade. Ipak, najbolje što ćemo činiti ovog travnja su duge šetnje u prirodi i uživanje u pikniku na travi.Izvor: pcelinaskolica.wordpress.comTravanj ima devet vrsta vremena na dan.

Koliko u godini dana ima - toliko u travnju ima vrimena.

Travanjsko vrijeme sedam puta na dan otjera s polja ratare.

Iza travanjske grmljavine više nema mraza.

U travnju grmi, seljak se mraza ne boji.

U travnju je najslađe spavati.

Kakvo vrijeme bude 4. IV. (Sv. Izidor) takvo će biti 40 dana.

Travanjska kiša je blagoslov.

Travanjska mokrina daje sijena i vina.

Travanj vlažan, bogat ražanj.

Suh travanj - mršava godina.

Travanj suh, kruh je skup.Categories: Pučka meteorologija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments