Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Ne baci kabanice do Jurjevdana (23.04)

Posted by Danijela Grbelja on April 23, 2014 at 6:25 PM

Cijeli dan kiši na ovogodišnje Jurjevo, ali pučka meteorologija tumači da Jurjevska kiša ne ogladni svijeta, jer je kiša važna za razvoj raslinja. Također, niti vinogradare to nimalo ne smeta jer oni slave Svetog Jurja zaštitnika svih težačkih poslova u vinogradima: okopavanje, sadnja i pretok vina.


Sveti Juraj je drugi u nizu od pet zapovjednik vinogradarskih svetaca u hrvatskim pučkim običajima. Ako volite kušavati dobra vina, a nemate pojma koja su to ostala četvorica, prema ovom nizu to su: Sveti Vinko (Vincekovo), Sveti Ivan Krstitelj (Ivanje), Sveti Mihovil (Miholje) i Sveti Martin biskup (Martinje). Međutim, Svetog Jurja ne slave samo oni. U folklornom smislu Jurjevo je uz Badnji dan najbogatiji dan u godini, jer je kult ovog sveca veoma raširen u hrvatskoj kulturnoj baštini.


Izvor:sibenskiportal.hr


Sveti Juraj smatra se jednim od najvećih kršćanskih mučenika, zaštitnikom vitezova, vojnika, pastira, konja, te ostalih domaćih životinja. Iznimno je omiljen i štovan svetac, a zaštitnik je Pirovca, Visa, Brača, Drvenika kod Trogira, Senja, Poljica i Lovrana. Najpoznatija legenda o Svetom Jurju je iz 13. stoljeća u kojoj on porazi zmaja, a u ikonografiji hrvata Sv. Jure se prikazuje kako ubije vuka.


Mnogobrojni običaji vezani uz ovog sveca su iščezli ili postoje samo u sjećanjima starijih osoba, a oni sačuvani su većinom modificirani. Zajedničko svim tim običajima je da su vezani uz proljeće, zelenilo, plodnost, zdravlje, ljepotu, kao što su služili za zaštita od zlih sila. Najrašireniji i najpoznatiji običaji su: ovjenčavanje stoke od strane pastira (stavljanje vijenaca oko vrata od proljetnog cvijeća i bilja), ophodi grupa koje je predvodio glavni Juraj okićen zelenilom, večernje paljenje krijesova (poveće lomače od slame i drače kako bi mladež preskakala vatru), razne popjevke, procesije, obredi škropljenja ukućana i imanja, ljubavna gatanja iz luka i korpive, te mnogobrojne narodne veselice.


Sveti Juraj je i meteorološki svetac. Kaže se  zima prođe, a Jurjevo dođe, odnosno da nema proljeća do Jurjevdana, niti ljeta bez Jurjeva danka. Nikako ne valja  zaboraviti da svaka kap Jurjevske kiše vrijedi dukat.


Ovoma prilikom svima u Pirovcu čestitam dan njihovog zaštitnika Sv. Jurja.
Categories: Pučka meteorologija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments