Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Dražesni pupoljci svibanjski

Posted by Danijela Grbelja on May 1, 2014 at 9:00 PM

Svibanj je najljepši, najživotniji i najopjevaniji mjesec u godini koji je ime dobio po cvjetnom grmu svibu kojeg u Dalmaciji zovu još i Cvitanj jer je posvećen kraljici svibnja Mariji. U ovom mjesecu temperature rastu, cvijeće je posvuda oko nas, kišica i sunce se stalno izmjenjuju. Svibanjskim kišama narod se oduvijek veselio jer one doprinose rodnoj godini, a u pučkoj meteorologiji je zapisano "Svibanjske kiše padajte što više". Svibanj donosi nove plodove voća i povrća, pa će se mnogi rado gostiti jagodama i trešnjama.


Sredinom svibnja, iako je ovo pravi proljetni mjesec, vrijeme je ledenih svetaca (Pankracije, Servacije, Bonifacije, Sofija i Jelena) jer u tom periodu uočena su nagla zahlađenja, mrazovi i iznenadni snijeg. Takvi događaji mada su rijetki, meteorološka povijest  ih bilježi i pamti, a pučka meteorologija mudruje "Ne svlači zimski halj dok ne prođe mjesec maj".


Svjetski dan Sunca obilježava se 3.svibnja., jer Sunce je izvor života i obnovljivi izvor energije. Također, valja biti upoznat sa tim da se sunčana aktivnost sve više pojačava. Zato je potrebno slijediti uputu "Budi prijatelj ozonu - ostani osiguran od sunca", odnosno smanji osobnu upotrebu kemikalija koje oštećuju ozonski omotač.


Ostali eko datumi u svibnju su: Međunarodni dan ptica selica (06.05) i Svjetski dan biološke raznolikosti (22.05), kada se kod nas obilježava Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.Izvor: hr.wikipedia.org

Categories: Pučka meteorologija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Propecia
6:34 AM on September 9, 2021 
Cialis Levitra Together