Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Zima u dolasku, bura i ciklona za Novu?

Posted by Sibenik Meteo on December 24, 2015 at 1:25 PM

Pred nama je blagdanska večer koja će proteći uz stabilno i tiho vrijeme, a u kotlinama je moguća pojava sumaglice i magle, jednom rječju nastavlja se preslika vremena od prethodnih dana. Temperature zraka kretati će od 4 do 8°C, prema jutru hladnije, posebice u kotlinama Zagore gdje pred jutro može biti i slabih minusa.


Kako smo već pisali u našim prethodnim analizama uskoro se može očekivati promjena vremena. Sinoptička situacija u narednim danima će se mjenjati. Jaka antickilona koja svoje središte ovih dana ima upravo iznad nas u narednim danima će se sa svojim središtem premještati nad sjever kontinenta i pri tome će dodatno jačati, pa se očekuje da će se tlak zraka na tim prostorima krajem godine kretati između 1040 do 1050hPa.


Istodobno po rubu te jake anticiklone sa Arktika odvojiti će se polarna jezgra hladnog zraka. Položaj i jakost anticiklone, isto tako i ciklone nad Atlantikom definirati će gdje će paket hladnog zraka završiti. Za sada veliku šansu za polarni prodor ima istok Europe, Turska, Grčka, naši sjeverni i istočni susjedi, odnosno istočni i južni djelovi zemlje. Pojedini modeli čak daju mogućnost za pojavu ciklone nad južnim Jadranom na prijelazu godine, a uz dosta bure i prohladne temperature zraka takav razvoj vremenske situacije mogao bi donijeti i oborine, vjerovatno i snijeg u mnogim krajevima.


Početak kraja stabilnog vremena očekuje se od 29.12. kada bi tiho vrijeme trebala zamjeniti bura, a temperature zraka bi trebala biti u postupnom padu.


O razvoju vremena čitajte više u našim novim ažuriranjima, a ovom prilikom svim našim članovima, čitateljima, korisnicima usluga i svim ljudima dobre volje, želimo sve najbolje uz ugodnu i mirnu Badnju večer.Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments