?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Pratite svijet podmorja uživo: Podvodna kamera Martinska, od ideje do realizacije

Posted by Sibenik Meteo on July 10, 2016 at 12:25 PM

Od danas na portalu Šibenik Meteo u mogućnosti ste pratiti uživo prve podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m. Ovaj zahtjevan projekt rezultat je suradnje Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i udruge Šibenik Meteo, a financijski projekt je potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika.


Planovi za realizaciju projekta pokrenuli su se još prošle godine međutim zbog nedovoljnih financijskih sredstava prolongirani su za 2016 godinu. Također zbog istog razloga odustalo se i od nabave gotove opreme iz SAD već se pristupilo izradi vlastite pa je za realizaciju projekta utrošeno gotovo 180m različitih kablova, zaštite i izolacije, odnosno cijeli sustav je osmišljen i realiziran od strane Marina Brajkovića i Darka Begića iz ŠM i Nevena Cukrova iz IRB-a.


Sustav je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20h do 23h, odnosno termin paljenja i gašenja mjenjati će se ovisno o mjenjanju duljine dana i noći.


Šibenski kanal i potopljeno ušće rijeke Krke poznato je mrijestilište mnogih vrsta riba što su pokazale i prve testne fotografije pa je interes za ovaj projekt pokazala i znanstvena zajednica koja će prikupljeni materijal analizirati. Također vjerujemo da će i mnogi drugi uživati u prekrasnim kadrovima šibenskog podmorja.


"Podvodni svijet i mogućnost da ga možemo pratiti uživo te spoznaja da na Jadranu ovakav sustav imaju samo Slovenci bila nam je glavna vodilja u realizaciji projekta. Pregledali smo dosta dostupnog materijala na internetu, sustava koji su postavljeni u akvarijima, na podvodnim grebenima i slično te pristupili izvođenju i realizaciji projekta na Martinskoj. Ova nam je lokacija bila i tim više zanimljiva jer su potrebni resursi za izvođenje projekta bili dostupni i jednostavni za polaganje i montažu", dodaje Darko Begić iz ŠM tima.


Podvodna kamerom, meteo postajom, panoramskom kamerom usmjerenom na Šibenik te sondom za mjerenje temperature mora ŠM i IRB su pripomogli revitalizaciji Martinske što je i cilj ostalih udruga, gradskih vlasti i TZ  unutar projekta LjeTUj NA Martinskoj čime se želi vrati stari sjaj Martinske koja je bila izletiše i kupalište starijih generacija Šibenčana.


Uživo prijenos sa kamere možete pratiti klikom na ovaj LINK, odnosno galeriju slika pogledati OVDJE.
Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

5 Comments

Reply Admin
7:54 PM on January 2, 2018 
Знакомства Getahovit. Сайт знакомств Getahovit бесплатно, без регистрации, для серьезных отношений.
Reply EJesoni
10:36 AM on December 30, 2018 
Elton John is my favourite musician of all time. Im happy to present for you this tour list. Check Elton John concert Georgia this link to get your best ticket for the last Elton John tour 2019.
Reply Showkiz
4:20 AM on January 18, 2019 
In year 2019 there are lot of movies are going to be released. Obviously, there are Avengers part 2, new Star Wars Episode IX and many others. These are movies that everyone wants to see, but sometimes you can miss it.It is where applications come in handy you can watch a movies for free. Btw, looking for the best app to watch free movies on your iOS phone? Then your should check Showbox APK. This is the most famous app today that has a big library of tv shows and films. This app is also available for iMac users. But your need to download it first to enjoy free shows Showbox for Windows PC
Reply Kimerm
9:46 PM on February 4, 2019 
Interested in hardrock? How about Kiss band? The band is on a tour in 2019 all across USA. Visit KISS Tour Dates 2019 Cincinnati to know more about KISS tour dates in 2019.
Reply EllZobolf
9:50 PM on August 22, 2019 
Cialis Prezzo In Farmacia extra super levitra Isotretinoin Skin Health Osu Cialis Costo