?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Pratite svijet podmorja uživo: Podvodna kamera Martinska, od ideje do realizacije

Posted by Sibenik Meteo on July 10, 2016 at 12:25 PM

Od danas na portalu Šibenik Meteo u mogućnosti ste pratiti uživo prve podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m. Ovaj zahtjevan projekt rezultat je suradnje Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i udruge Šibenik Meteo, a financijski projekt je potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika.


Planovi za realizaciju projekta pokrenuli su se još prošle godine međutim zbog nedovoljnih financijskih sredstava prolongirani su za 2016 godinu. Također zbog istog razloga odustalo se i od nabave gotove opreme iz SAD već se pristupilo izradi vlastite pa je za realizaciju projekta utrošeno gotovo 180m različitih kablova, zaštite i izolacije, odnosno cijeli sustav je osmišljen i realiziran od strane Marina Brajkovića i Darka Begića iz ŠM i Nevena Cukrova iz IRB-a.


Sustav je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20h do 23h, odnosno termin paljenja i gašenja mjenjati će se ovisno o mjenjanju duljine dana i noći.


Šibenski kanal i potopljeno ušće rijeke Krke poznato je mrijestilište mnogih vrsta riba što su pokazale i prve testne fotografije pa je interes za ovaj projekt pokazala i znanstvena zajednica koja će prikupljeni materijal analizirati. Također vjerujemo da će i mnogi drugi uživati u prekrasnim kadrovima šibenskog podmorja.


"Podvodni svijet i mogućnost da ga možemo pratiti uživo te spoznaja da na Jadranu ovakav sustav imaju samo Slovenci bila nam je glavna vodilja u realizaciji projekta. Pregledali smo dosta dostupnog materijala na internetu, sustava koji su postavljeni u akvarijima, na podvodnim grebenima i slično te pristupili izvođenju i realizaciji projekta na Martinskoj. Ova nam je lokacija bila i tim više zanimljiva jer su potrebni resursi za izvođenje projekta bili dostupni i jednostavni za polaganje i montažu", dodaje Darko Begić iz ŠM tima.


Podvodna kamerom, meteo postajom, panoramskom kamerom usmjerenom na Šibenik te sondom za mjerenje temperature mora ŠM i IRB su pripomogli revitalizaciji Martinske što je i cilj ostalih udruga, gradskih vlasti i TZ  unutar projekta LjeTUj NA Martinskoj čime se želi vrati stari sjaj Martinske koja je bila izletiše i kupalište starijih generacija Šibenčana.


Uživo prijenos sa kamere možete pratiti klikom na ovaj LINK, odnosno galeriju slika pogledati OVDJE.
Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Admin
7:54 PM on January 2, 2018 
Знакомства Getahovit. Сайт знакомств Getahovit бесплатно, без регистрации, для серьезных отношений.