?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Sydney: Nedjelja najtopliji dan od 1939. s izmjerenih 47,3 stupnja

Posted by Sibenik Meteo on January 8, 2018 at 3:10 AM

Nedjelja je bila najtopliji dan od 1939. godine u Sydneyu gdje je temperatura u predgrađu Penrith dosegnula 47,3 stupnjeva Celzijevih i zbog vrućine bio je prekinut teniski meč Australian Open.


Meteorološki zavod je prvotno objavio da je to najtopliji dan u području Sydneya kad je temperatura dosegla 47,1 stupnjeva u zapadnom predgrađu Penritha.


Na stadionu gdje se igra kriket bilo je izmjereno 57,6 stupnjeva u sredini terena.


Natjecanje na međunarodnom teniskom turniru u Sydneyu također je obustavljeno kad su temperature premašile 40 stupnjeva Celzijevih. Francuskinja Kristina Mladenović, 11. igračica svijeta prekinula je meč i na Twitteru napisala “bila su 43 stupnja, a na igralištu možda i 50 u trenutku kada sam počela” te je izrazila žaljenje svojim fanovima, prenosi agencija AFP.


U širem području Sydneya nametnuta je zabrana paljenja vatre kako bi se izbjegao rizik od požara, koji su uobičajeni za u ljetnom razdoblju u Australiji.


Nekoliko požara već je zabilježeno u subotu, a veći broj kuća uništen je u državama Viktoriji i Južnoj Australiji.


U rujnu 2017. Australci su upozoreni da se pripreme na opasno razdoblje požara nakon jedne od najsuših zima dosad.


Više od 200 rekorda u temperaturi premašeno je širom Australije između prosinca 2016. i veljače 2017. , s toplinskim valovima, požarima i poplavama tijekom ljetnih mjeseci.


Stručnjaci su upozorili da su temperature kopna i mora pogođene klimatskim promjenama koje vode još ekstremnijim vremenskim uvjetima.


Zbog relativno male naseljenosti (24 milijuna stanovnika) u odnosu na svoju površinu i velike ovisnosti o ugljenu kao energentu, Australija je jedan od najvećih svjetskih onečišćivača stakleničkim plinovima po glavi stanovnika.

Istramet, Glas Istre, Hina

Categories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments