?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Pijavica iznad Splita, jaki pljuskovi i obilne oborine u Zagori

Posted by Sibenik Meteo on May 14, 2018 at 7:10 AM

Dijelove sjeverne i srednje Dalmacije u ponedjeljak ujutro zahvatile su jake grmljavinske nestabilnosti. Radi se o početku promjene vremena koju nam donosi ciklona u srednjom Sredozemlju s pripadajućom hladnom frontom koja Jadranu prilazi s područja Italije. Ispred ove fronte stvaraju se izraženi olujni oblaci koji su već do 12 sati ponegdje donijeli jače grmljavinsko nevrijeme.


Prema podatcima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, do 12 sati u Muću je palo čak 40 litara kiše po kvadratnom metru. Radi se o količini oborina koja prosječno padne u pola mjeseca, a pala je u svega sat vremena, pa su se pojavile prolazne bujice, prenosi portal Dalmacija Danas.


Jakih pljuskova bilo je i na širem zadarskom području. Na Dugom otoku u kratko vrijeme pala je 31 litra kiše po kvadratnom metru.


Meteorološka vijest dana ipak je pojava pijavice iznad Kaštelanskog zaljeva. Pijavica se pojavila ispod podnice olujnog kumulonimbusa iznad Kaštelanskog zaljeva, a trajala je svega nekoliko minuta. Imala je smjer kretanja od sjeverozapada prema jugoistoku i kada je stigla do Splita, raspala se. Za razliku od pijavice koja se na južnim obalama Splita pojavila 6. siječnja 2016., današnja nije načinila nikakvu štetu.


Split pojava pijavice, foto: Mario Božinović, Dalmacija Danas


Categories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments