?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Accuweather objavio sezonsku prognozu za ljeto

Posted by Sibenik Meteo on May 17, 2018 at 1:55 AM

Popularni američki meteorološki servis Accuweather objavio je dugoočekivanu sezonsku prognozu za ljeto u Europi.


Prema njihovim prognozama najekstremnije vrijeme očekuje se upravo u našem dijelu Europe koje se nalazi između područja kojemu prijete toplinski udari, suša, ali i jaka grmljavinska nevremena, prenosi Istramet.


Najekstremnije po pitanju vrućina pritom će prema prognozi biti u lipnju i kolovozu u Francuskoj, sjevernoj Italiji te dijelu Njemačke.


Najveći ekstremi u blizini naših krajeva

Najveće vrućine mogle bi zahvatiti sjevernu Italiju i južnu Francusku gdje bi se temperature zraka mogle penjati do 38 °C. Meteorolog Alan Reppert pritom napominje kako je krajem ljeta moguć dugotrajni toplinski val što bi moglo ugroziti zdravlje stanovništva.


Kombinacija topline i suše mogla bi pogodovati požarima, za čiju će pojavu ponovno najveća mogućnost postojat na jugu Francuske i sjeveru Italije, te djelomično i u našim krajevima (zapad Hrvatske).


Nevremena s ekstremnih oborinama na Balkanu

Kombinacija ekstremne topline s Mediterana i povremenih prodora vlažnog zraka s Atlantika mogla bi uzrokovati pojavu snažnih oluja. Prema Accuweatheru, najveća mogućnost dugotrajnih i iznimno snažnih oluja postojat će u Poljskoj i Češkoj.


Slične nepogode moguće su i na Balkanu (na karti označeno zelenom bojom) gdje jake oluje mogu uzrokovati bujice i poplave koje mogu ugroziti ljudske živote.


Također, predviđa se i mogućnost nešto dugotrajnijih pogoršanja vremena (3-5 dana) uz uzastopne ekstremno obilne oborine na jednom području, što može uzrokovati dodatne probleme.


Najveća suša izgledna je u Ukrajini gdje može pasti manje od 50 % od uobičajenih količina oborina koje valja očekivati u ljetnom periodu, ali i na sjeveru Balkana uključujući Slavoniju i središnju Hrvatsku.
Categories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments