?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Vakula: Ljeto se nastavlja

Posted by Sibenik Meteo on September 16, 2018 at 11:45 AM

Za razliku od uragana, tajfuna i ostalih vremenskih nepogoda koje su tema dana i tjedna u svijetu, u Hrvatskoj i okolici do petka se nastavlja relativno stabilno razdoblje. Tek za sljedeći vikend - kao i za nekoliko prošlih - ponovno se povećava vjerojatnost nestabilnijeg i svježijeg vremena, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.


I dok za podrobnije i pouzdanije prognoze za sljedeći vikend još valja pričekati, do petka je gotovo sigurno da će u Hrvatskoj i bližoj okolici prevladavati suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme, ponegdje uz još poneki vruć dan, osobito u Dalmaciji, ali i gdjegod u sjevernijim krajevima.


Pritom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu jer im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka.


Zbog te najviše dnevne temperature, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna - od 1. do 21. rujna - biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.


Stoga, premda je po klimatološkom izračunu još jedno ekstremno toplo ljeto završilo, uživajmo i sljedećih dana u ljetnom ugođaju i iznadprosječnoj toplini, gdjegod čak i vrućini, koja će zbog jutarnje svježine vjerojatno mnogima biti lakše podnošljiva od one tijekom srpnja i kolovoza. I još ako ste uz more temperature uglavnom od 23 do 25 °C, uz buru, još češće burin, pa i maestral.
Categories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments