?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Udar zime u drugoj dekadi mjeseca?

Posted by Sibenik Meteo on December 2, 2018 at 10:25 AM

Plitka ciklona nad Sredozemljem i danas je donijela oblačno vrijeme, no za razliku od jučer danas je bilo slabe kiše i pljuskova. Prema mjerenjima AMP-ova oni su bili obilniji na vanjskim otocima i otvorenom moru, slabiji uz obalu, a u zaleđu tek lokalno je bilo slabe kiše. Uz slab levanat temperature zraka sredinom dana dosegnule su 14°C.


I u tjednu pred nama nastaviti će se nestabilno i promjenljivo vrijeme, i to na početku i u danima vikenda kada će se preko nas premještati frontalni poremećaji i ciklone. Sredinom tjedna kratkotrajno će ojačati antickilona pa će to ujedno biti i najstabilniji dio tjedna. Hladan zrak koji je dominirao posljednjih dana povući će se na sjever kontinenta pa je pred nama ponovno u prosjeku ili malo iznad za doba godine topao tjedan.


Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda nad Atlantikom će jačati anticiklona koja bi u drugoj dekadi mjeseca trebala napraviti "blocking situaciju" i umjesto zapadnog otvoriti put sjevernom strujanju i pritjecanju hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta.


U takvoj situaciji Sredozemlje će odgovoriti iniciranjem ciklona, a ovisno o njihovom položaju i blizini središta razlikovati će se vrste oborina, vjetar i temperature zraka.


Dakle pred nama je promjenljiv i u odnosu na ovaj ponovno topliji tjedan, a već od vikenda uz pritjecanje osjetno hladnijeg zraka i jačanje bure za očekivati je hladnije vrijeme. Više detalja o vremenu narednog tjedna kao i razvoju situcije oko zahlađenja u drugoj dekadi mjeseca čitajte u našim sljedećim ažuriranjima.Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments