Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Tjedna prognoza: Prvi jači ovozimski hladni prodor

Posted by Sibenik Meteo on December 31, 2018 at 4:10 AM

Oslabljeni frontalni poremećaji koji se u polju visokog tlaka zraka jučer i danas premještaju preko naših krajeva u pravilu donose samo povećanu naoblaku, a jutros na širem kninskom području i povremeno slab snijeg nošen burom sa Dinare. Prodorom hladnog zraka koji je počeo pritjecati sa sjeveroistoka kontinenta i prolaznim slabljenjem anticiklone u Jonskom moru doći će do produbljavanja ciklone.


U nastavku ovog posljednjeg dana u godini očekuje nas raskidanje naoblake i pretežno sunčano vrijeme uz umjereno jaku buru koja će na već poznatim burovitim lokacijama imati i jake udare. U Novogodišnjoj noći očekuje nas vedro vrijeme uz buru koja će postupno slabiti, odnosno puhati će umjerena do umjereno jaka. Temperature zraka u odnosu na prethodne dane biti će malo niže i kretati se od 4 do 8°C, a dojam hladnog vremena pojačavati će vjetrovito vrijeme.


Prvi dan u Novoj proteći će uz pretežno sunčano i prohladno vrijeme te umjerenu, navečer slabu buru. Jutarnje i noćne temperature zraka biti će neznatno niže, dnevne slične ili malo više od današnjih.


U srijedu anticiklona će se svojim središtem nakratko povući nad Britansko otočje, a Jadranu će se sa sjeverozapada primicati hladna fronta koja je dio ciklone sa središtem na sjeveru kontinenta. Njezinim prolazom doći će do reakcije Sredozemlja iniciranjem ciklone u Jonskom moru koja će brzo biti odgurana na istok naglim jačanjem grebena anticiklone sa zapada kontinenta. Istodobno ovakvim razvojem situacije doći će do pritjecanja osjetno hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta uz nekoliko izraženo hladnih dana.


Zbog prolaza fronte u srijedu će prevladavati djelomice do pretežno oblačno vrijeme, lokalno uz mogućnost za slabu kišu. Uz slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak temperature zraka će se kretati od 2 do 9°C.


Na vrijeme u prvom dijelu četvrtka rubno će djelovati ciklona pa će prevladavati umjereno do pretežno oblačno, u drugom dijelu dana pretežno sunčano vrijeme. Uz umjerenu do umjereno jaku buru temperature zraka će u odnosu na prethodne dane biti u osjetnom padu i uz obalu se kretati od 0 do 3, u zaleđu od -4 do -1°C.


Bura će u petak postupno slabiti, a uz pretežno sunčano vrijeme temperature zraka će se još za stupanj do dva sniziti i uz obalu se kretati od -1 do 2, u zaleđu od -5 do -1°C.


Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda nad zapadnim Sredozemljem očekuje se formiranje visinske ciklone koja će rubno djelovati na vrijeme kod nas uglavnom kroz povećanu naoblaku pa se u subotu očekuje pretežno oblačno vrijeme uz slabu do umjerenu buru i temperature zraka od -2 do 3°C.


Udaljavanjem visinske ciklone prema Jonskom moru i dalje na jug u nedjelju se očekuje raskidanje naoblake uz pretežno sunčano vrijeme i slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak. Nakon nekoliko izraženo hladnih dana temperature zraka će biti u postupnom porastu i uz obalu se kretati od 1 do 5, u zaleđu od -3 do 1°C.


Dakle pred nama je prvi ovozimski izraženiji hladni prodor koji će se terminski poklopiti kao sa hladnim prodorom i zimom daleke 1985 godine. Nažalost naglo jačanje anticiklone odgurati će oborine od naših krajeva uz obilan snijeg prema talijanskim, grčkim i turskim obalama.


Šibenik Meteo želi Vam Sretnu i uspješnu 2019. godinu.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments