Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Dok se Arktik topi, na Antarktici izmjereni rekordni minusi

Posted by Sibenik Meteo on June 20, 2019 at 2:55 PM

Najveći svjetski otok, danski Grenland, kojem je samo tanka obalna crta bez cjelogodišnjeg leda ovih dana suočen je sa rekordno visokim temperaturama zraka što je izazvalo rekordno topljenje leda.


Prema službenim meteorološkim mjerenjima, u Kangerlussuaqu na zapadu otoka ovih dana izmjereno je 22°C, a val topline traje od druge polovice svibnja. Još je 26.05. izmjereno 20 °C, dok noćna temperatura ovih dana ne pada ispod 5 °C.


Prosječna dnevna temperatura u tom naselju za lipanj iznosi 8,4 °C, dok je u svibnju dnevni prosjek samo 2,3 °C. Prosječna godišnja temperatura iznosi -5,9 °C, a najhladniji je prosinac s prosječnom temperaturom od -16,9 °C.


Toplo je i na jugu Grenlanda, u Narsarsuaqu je također izmjereno 21 °C, a toplina traje tjednima te joj se ne vidi kraj, prenosi Istramet.


Istodobno na drugom kraju svijeta, na Antarktici gdje je trenutno polarna noć ovih dana se mjeru rekordno niske temperature zraka koje se spuštaju ispod -80°C.


Kako prenosi Crometeo dijelovi Antarktike imaju izrazito hladno vrijeme sa značajnim negativnim odstupanjima temperature zraka od normale. Na meteorološkoj mjernoj postaji Dome A, koja se nalazi na visini od 4094 metra, izmjerena je temperaturu od -82,7 °C, dok se poznata stanica Vostok zaustavila na -74,5 ° C.


Tako je ova postaja danas srušila vlastiti rekord postavljen lanjskog lipnja koji je iznosio -82,5° C.


Rekordno niska temperatura na zaleđenom kontinentu izmjerena je 5. lipnja 1968. godine, kada je postaja Plateau zabilježila -86,1° C.


Apsolutni minimum temperature na Zemlji je bio 21.07.1983 na Vostoku, -89.2.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments