Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Tjedna prognoza: Od sredine tjedna povratak ugodnijih temperatura

Posted by Sibenik Meteo on August 12, 2019 at 4:25 AM

Toplinski val koji je zahvatio regiju svoj vrhunac upravo će imati danas, odnosno u Dalmaciji i to osobito u njezinoj unutrašnjosti nastaviti će se i sutra pa nakon tople noći u kojoj su se uz obalu temperature zraka kretale oko 26 sredina dana i poslijepodne donijeti će vjerovatno i najviše ovoljetne izmjerene temperature zraka.


Uzrok ovog jakog zatopljenja krije se u pritjecanju osjetno toplijeg zraka s juga kontinenta i sjeverne Afrike koji je potpomognut ciklonom nad Atlantikom i frontom koja se približava sa zapada kontinenta pri čemu anticiklonalno polje slabi. Prolazom ovog sustava u noći s utorka na srijedu uz manje pogoršanje vremena i mogućnost za slabe pljuskove započeti će pristizati i osjetno svježiji zraka pa će se uz stabilne vremenske prilike temperature zraka do kraja tjedna vratiti u višegodišnje prosjeke.


Jutros nad Jadranom prevladava vedro i vruće vrijeme. Uz temperature zraka koje se kreću od 29 do 33°C vjetra gotovo da i nema , odnosno iza 11h uz obalu se očekuje blag maestral. U nastavku dana temperature zraka će "zakuhati", osobito u zaleđu gdje će se u kotlinama doseći pa i prijeći ekstremno visokih 40°C. I uz obalu će biti vruće pa će se i tu mjeriti visoki maksimalci koji će se ketati od 32 do 37°C.


I sutrašnji dan donijeti će uz ipak nešto više visoke i prozirne naoblake slične vremenske prilike pa će temperature zraka uz slab maestral biti slične ili tek za stupanj do dva niže. Kasno navečer i u noći na srijedu premještanje oslabljenog frontalnog poremećaja uz prolazno naoblačenje lokalno može donijeti i slabe pljuskove ili neverin.


Srijeda će biti tako i najnestabilniji dan ovog tjedna koji će uz djelomice sunčano vrijeme donijeti i umjerenu, na udare i umjereno jaku buru s kojom će i osvježiti pa će se temperature zraka sniziti za 8 do 10 stupnjeva i kretati se od 22 do 28 uz obalu, odnosno u zaleđu od 20 do 26°C.


U četvrtak će se vrijeme stabilizirati pa iako u zaleđu od sredine dana ne treba isključiti mogućnost za poneki grmljavinski razvoj do kraja tjedna će prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će biti slab i to danju maestral i jugozapadnjak, noću burin.Temperature zraka će se vratiti u višegodišnje okvire i kretati se od jutarnjih 21 do maksimalno dnevnih 30°C.Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments