Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

DHMZ: Razdoblje 2010-19 najtoplije u povijesti mjerenja

Posted by Sibenik Meteo on December 8, 2019 at 4:10 AM

Godina 2019. zaključuje desetljeće iznimno visokih globalnih temperatura, smanjenja površina leda i rekordnih razina mora, do kojih je došlo zbog emisija stakleničkih plinova uslijed ljudskog djelovanja, objavio je WMO, a prenosi DHMZ.


Gotovo je sigurno da će prosječne temperature za petogodišnje razdoblje od 2015. do 2019. te za desetogodišnje razdoblje od 2010. do 2019. biti najviše u povijesti mjerenja. Godina 2019. na dobrom je putu da postane druga ili treća najtoplija godina u povijesti mjerenja.


U Privremenom izvještaju WMO-a o stanju globalne klime stoji da je prosječna globalna temperatura u 2019. (od siječnja do listopada) bila za oko 1,1 °C viša od temperature predindustrijskog razdoblja.


Koncentracije ugljikova dioksida u atmosferi 2018. dosegnule su rekordnu razinu od 407,8 dijelova na milijun i nastavile su rasti i u 2019. CO2 se u atmosferi zadržava stoljećima, a u oceanima još duže, što doprinosi trajnosti klimatskih promjena.
Podizanje razine mora ubrzalo se od početka satelitskih mjerenja 1993. godine uslijed otapanja ledenih pokrova na Grenlandu i Antarktici, kaže se u izvješću.


Oceani, koji djeluju kao zaštita apsorbirajući toplinu i ugljikov dioksid, plaćaju za to visoku cijenu. Toplina u oceanima dosegnula je rekordno visoke razine, a zabilježeni su i široko rasprostranjeni morski toplinski valovi. Kiselost morske vode 26 % je viša nego na početku industrijskog razdoblja. Propadaju morski ekosustavi od ključne važnosti.


Dnevna minimalna površina morskog leda na Arktiku u rujnu 2019. bila je druga najniža u povijesti satelitskih mjerenja, a u listopadu su zabilježene nove rekordno niske razine. Na Antarktici su u nekim mjesecima u 2019. zabilježene rekordno niske površine leda.
Categories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments