Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Radarom u Zadru MeteoSense pokrio veliki dio Dalmacije

Posted by Sibenik Meteo on February 22, 2020 at 3:25 AM

Prvi put u povijesti Dalmacija je pokrivena radarskim mjerenjima, barem njen veći dio! Za to je zaslužna privatna mađarsko-češka tvrtka MeteoSense, prenosi Dalmacija Danas.


MeteoSense je još lani postavio radar u Puli, a od jučer je, u testnoj fazi, dostupna radarska snimka iz Zadra. Radar iz Zadra dohvaća područje južnije od Splita, što znači da je nepokriven ostao samo jug Dalmacije. I to bi se moglo promijeniti jer su pregovori o postavljanju radara na otoku Hvaru već odmakli, pa bi se eventualnim postavljanjem hvarskog radara, meteorološki pokrila čitava Dalmacija.


Radarsku snimku u realnom vremenu možete pratiti na ovom linku.


Nagy Gergely je direktor spomenute mađarsko-češke tvrtke. Diplomirani informatičar je strastveni zaljubljenik u vremenske (ne)prilike i prije 15-ak godina osnovao je udrugu ljubitelja meteorologije koja se bazirala na lovu na oluje i fotografiranju meteoroloških ekstrema.


Povodom puštanja zadarskog radara u rad, porazgovarali smo s Mađarom koji je nakon Zadra najavio postavljanje novih radara i to u Hvar i Dubrovnik.


– Sretni smo da možemo objaviti da smo instalirali naš drugi radar u Hrvatskoj, i to u Zadar. To će uvelike pomoći da se ovim mjerenjima pokrije područje Dalmacije.


Radar je maksimalnog dometa 250 kilometara za konvektivne oborine, oko 100 kilometara za običnu kišu, a 50 kilometara za vrlo lagane oborine, uključujući snijeg.


Trenutno je radar u fazi testiranja i kalibracije i radi u eksperimentalnom modu, no već sada je povremeno dostupan javnosti tijekom testnog razdoblja – govori nam Gergely, dodajući da se 24-satnu operativnost očekuje do ožujka ove godine.


Kaže da će se postojećim radarom u Medulinu kraj Pule i nadolazećim trećim radarom, koji će se najvjerojatnije nalaziti na otoku Hvaru, u potpunosti ćemo pokriti Dalmaciju i cijelu jadransku obalu.

Postavljanje radara na vrh zgrade u Zadru, foto: MeteoSenseCategories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments