Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Opasne vremenske (ne)prilike: Za vikend olujno jugo!

Posted by Sibenik Meteo on December 4, 2020 at 7:30 AM

Ciklona koja je jučer lokalno Jadranu donijela obilne oborine, a višem gorju i dijelu unutrašnjosti prvi ovozimski snijeg ali i opasnu ledenu kišu koja se ledila pri tlu odmaknula je od naših krajeva pa je danas nastupila kratkotrajna stabilizacija vremenski prilika uz raskidanje naoblake. Stabilizacija će biti kako smo napisali vrlo kratkog trajanja jer sa sjeverozapada kontinenta prema Jadranu se približava nova duboka dolina s frontalnim sustavom. Ovaj sustav će u drugoj polovici vikenda nad Jadranom formirati plitku ciklonu koja će zbog jake anticiklone istočnije od nas i velike razlike u tlaku zraka na relativno malom području donijeti izraženu južinu i olujne udare vjetra te lokalno izraženija grmljavinska nevremena i obilne oborine!


U takvim okolnostima u nastavku dana prevladavati će djelomice do pretežno oblačno vrijeme, a prema večeri će zapuhati jugo sve kao uvod u najavljenu promjenu vremena.


Jugo će u noći nastaviti jačati i sutra puhati umjereno jako do jako pri čemu na moru udari mogu ići i do 110km/h pa će na snazi biti meteoroloških alarma. Vjetar će brzo nositi oblake preko nas pa šanse za oborine tijekom dana su male, osim lokalno u zaleđu. Temperature zraka će za doba godine biti iznad prosjeka i kretati se od 14 do 16°C.


Nedjelja će zbog premještanja frontalnog sustava preko Jadrana donijeti glavninu pogoršanja uz daljnje jačanje vjetra i mogućnost za izraženije oborine praćene grmljavinskim nevremenom u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Prema prognostičkim materijalima jugo bi pred sam dolazak frontalnog sustava moglo imati udare i do 100km/h, a na otvorenom moru i u višem obalnom gorju od 120 do 190km/h! Zbog niskog tlaka zraka i južine očekuje se lokalno podizanje mora i mogućnost za plavljenje nižih dijelova riva. Prolazom sustava jugo će naglo oslabiti i uz manje osvježenje okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak koji će se brzo stišati jer u narednom tjednu očekuje nas niz novih ciklona uz dosta promjenljivo i kišovito vrijeme.
Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments