Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Od vikenda sve hladnije, naredni tjedan uz zimske uvjete

Posted by Sibenik Meteo on January 9, 2021 at 4:20 AM

Hladan zrak sa sjevera kontinenta sve više prodire na stari kontinent pa su hladnoća i snijeg okovali mnoge krajeve, čak i Pirinejski poluotok koji ne pamti ovako obilne snježne oborine koje su ga zadesile prethodnih dana. Istodobno na sjeveru kontinenta je sve hladnije, a naredni dani donijeti će još izraženije minuse pa će se primjerice u Rusiji temperature zraka spustiti i ispod -30°C.


Anticiklonalni blok nad Atlantikom otvorio je put hladnom zraku sa sjevera kontinenta koji se spušta duboko na jug gdje se sudara sa toplom zračnom masom što nad Sredozemljom uzrokuje formiranje ciklona i duže razdoblje nestabilnog i promjenljivog vremena. U narednim danima pritjecanje osjetno hladnije zračne mase će se pojačati pa od sredine tjedna u široj regiji će zavladati pravi zimski uvjeti uz niske temperature zraka, buru, a kako će nad Sredozemljem biti i dosta ciklonalne aktivnosti prema današnjim prognostičkim materijalima osim na kontitnentu snijega bi moglo biti i uz obalu.


Sredinom tjedna hladna zračna masa spustiti će se sve do Jadrana


Na vrijeme na Jadranu danas utječe anticiklonalni greben sa sjevera kontinenta i Sredozemna ciklona sa frontalnim sustavom. Nakon djelomice do pretežno vedre noći tijekom jutra je došlo do porasta naoblake. U nastavku dana prevladavati će oblačno vrijeme, a prema večeri sa juga se očekuju i oborine koje će sjevernije od Rogoznice biti uglavnom slabe. Uz obalu će padati kiša dok u višem dijelu zaleđa prvi val oborina će nerijetko biti u obliku susnježice i snijega koji će i tu postupno prelaziti u kišu jer će po visini doći do zatopljenja, osobito južno od Šibenika. Uz slabu do umjerenu buru i danas će biti prohladno uz temperature zraka od 6 do 8 uz obalu i od 3 do 7°C u zaleđu.


Oblačno vrijeme uz slabu kišu, a u višem dijelu zaleđa te osobito u Bukovici uz susnježicu i snijeg prevladavati će i sutra. Bura će dodatno pojačati pa će na udare biti umjereno jaka do jaka dok će se temperature zraka neznatno sniziti i kretati se od 4 do 6 uz obalu i od 2 do 5°C u zaleđu.


Dakle prema sadašnjim prognostičkim materijalima pred nama je osjetno hladnije vrijeme uz buru, a od sredine narednog tjedna povremenog snijega može biti i na dijelu obale.


"Snježna ciklona" na Jadranu početkom narednog vikenda?Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments