Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Vikend prognoza: Hladno, u nedjelju prolazno i slab snijeg

Posted by Sibenik Meteo on January 16, 2021 at 5:05 AM

U Hrvatsku je stigao prvi hladni val ove zime zbpg čega je Državni hidrometeorološki zavod izdao posebno upozorenje te za neka područja najavio umjerenu i veliku opasnost za zdravlje jer bi se temperature zraka lokalno mogle spustiti i do -15 stupnjeva!


Nad Jadranom sa sjeverozapada kontinenta jača anticiklonalni greben, a ciklona iznad Jonskog mora premješta se dalje na istok. Sutra će se nad Tirenskim morem formirati ciklona koja će rubno utjecati na vrijeme i kod nas.


Jutros na našem području prevladava vedro vrijeme uz umjerenu do umjereno jaku buru koja dodatno pojačava osjet niskih temperatura zraka koje se kreću od -1 do 4 u zaleđu te 4 do 6°C uz obalu. U nastavku dana pratiti će nas slične vremenske prilike ali uz buru koja će tijekom večeri biti u slabljenju te daljnji pad temperatura zraka koje će se uz obalu spustiti do -1, a u zaleđu i do -6°C.


Ciklona koja će se formirati nad Tirenskim morem u noći će donijeti postupni porast naoblake pa će sutra u većem dijelu dana prevladavati oblačno vrijeme. Sredinom dana oborine koje će se držati otvorenog mora približiti će se i obali pa osobito na otocima može biti slabe kiše. Uz obalu oborine će biti na granici kiše i snijega, dok u neposrednom zaobalju padati će slaba susnježica i snijeg. Oborine će kako se udaljavamo od obale biti sve slabije pa u zaleđu treba očekivati suho vrijeme ili prolazno padanje slabog snijega. Navečer će oborine prestati uz postupno raskidanje naoblake. Bura će u noći dodatno slabiti i ujutro okrenuti na slab levanat i jugo dok će navečer ponovno zapuhati slaba do umjerena bura. Temperature zraka će biti dosta niske i ispod prosjeka za doba godine te se kretati od -1 do 5 uz obalu, odnosno od  -4 do 3°C u zaleđu.


Hladni val trebao bi potrajati do utorka, a od srijede se očekuje južina i osjetno zatopljenje.


Sinoptička situacija za nedjelju


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments