?ibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Uragan Micheal udario na Floridu

Posted by Sibenik Meteo on October 11, 2018 at 1:50 AM

Uragan Michael je u 14 sati po lokalnom vremenu pogodio sjeverozapad Floride. Oko uragana je ušlo na kopno u blizini grada Mexico Beach. U trenutku ulaska na kopno Michael je s stalnim vjetrovima brzine 250 km/h bio uragan na gornjoj granici kategorije 4, odnosno na samom rubu pete kategorije, piše Crometeo.


Prva Michaelova žrtva je muškarac na kojega je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsen te savezne američke države, a prenosi agencija Reuters. CNN javlja kako je poginulo i dijete.


Dijete je poginulo u Georgiji, javio je CNN. Pretpostavlja se da je do smrti došli kada je nešto palo na kuću u kojoj je bio. Spasioci još nisu došli do kuće u kojoj je bilo dijete pa se ne znaju detalji, javlja CNN, a prenosi Index.hr.


Tvrtka Duke Energy Corp priopćila je da bi Michael mogao izazvati prekid opskrbe za između 100 i 200 tisuća njezinih klijenata na Floridi, procjenjujući da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i dulje od tjedan dana.


Posljednji puta je, gledajući stalnu brzinu vjetra pri ulasku na kopnu, jači bio uragan Andrew. On je 1992. godine razorio jugoistok Floride. Tak u središtu uragana Michael se pri ulasku na kopno snizio na 919 mbara. Time je Michael, prema kriteriju tlaka, najsnažniji uragan koji je pogodio SAD još od uragana Camille iz 1969. godine. Još je niži tlak bio u središtu uragana iz 1935. godine (Labor Day hurricane) koji je također pogodio jug Floride (892 mbara s vjetrovima od 257 km/h).


Spomenuta tri uragana (Labor Day, Camille i Andrew) su jedna tri uragana pete kategorije koji su u znanoj povijesti (od 1851. godine) pogodili kopno SAD-a. I uragani četvrte kategorije relativno rijetko dolaze do obala SAD-a. Zabilježeno ih je, do danas tek 24 od 1851. godine. To znači da se prosječno svake sedme godine može očekivati udar uragana kategorije 4 na obalama SAD-a.Categories: Iz drugih medija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments