Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Rekordni travanjski minusi

Posted by Sibenik Meteo on April 4, 2020 at 3:30 AM

Mraz koji nas je zahvatio u četvrtak i nešto slabije u petak oborio je rekorde u minimalnoj izmjerenoj temperaturi zraka u travnju na mnogim lokacijama u zemlji, osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.


Iznimnih je "minusa" bilo i bliže moru, primjerice u Zemuniku, a još su češći i žešći bili oni pri tlu. Također u većini mjesta među najnižima u znanoj povijesti mjerenja. Mjestimice čak i dvoznamenkasti - vjerojatno gdjegod za travanj i rekordni piše Zoran Vakula glavni meteoroloh HRT.


Prema mjerenjima kod nas u četvrtak najnižih -5°C izmjereno je na 5cm iznad tla na agrometerološkoj postaji Miljevci dok je na ostalim AMP-ovima najhladnije bilo u Drnišu gdje je izmjereno -3.4, odnosnu u Kninu -3.3°C. Minimalne temperature zraka od -3 do 0 izmjerene su u ostatku zaleđa, a slab mraz spustio se i do same obale i neporednog zaleđa gdje je najhladnije bilo u Bilicama i Zatonu sa -2, u Vodicama -1, a u Žaboriću i na Brodarici uz negativnu nulu.


Mraz koji je jamačno naštetio nezaštićenom osjetljivom bilju vrlo je opasan u proljeće, a da je tome tako govori i stara zagorska poslovica: "Aprilski mraz napravi veće škode kak letna tuča i suša skup."


Screenshot: HRT
Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments