Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Nebeski fenomen: Večeras Supermjesec!

Posted by Sibenik Meteo on April 7, 2020 at 11:40 AM

Večeras nam dolazi prvi proljetni pun Mjesec, ujedno i onaj koji će biti najbliže Zemlji cijele ove godine pa je popularno prozvan i ‘Supermjesecom’.


U utorak, 7. travnja Mjesec će biti najbliže Zemlji ove godine. Biti će nam daleko samo 356909 km. Biti će to u 20:16 sati. Mjesec se kreće po eliptičnoj stazi oko našeg planeta, piše naš poznati astronom Ante Radonić i dodaje da će u srijedu, 8.travnja u 04:35 sati po našem ljetnom vremenu biti pun Mjesec.


Velika većina ljudi tu razliku ne može primijetiti golim okom, eventualno astronomi amateri s duljim stažem promatranja našeg prirodnog satelita.


“Supermjesec” nije astronomski termin već je potekao od jednog astrologa. U sjevernoameričkom poljoprivrednom almanahu travanjski uštap prozvan je “ružičastim Mjesecom” zbog ružičaste boje proljetnog cvijeća.


Inače, uz pun Mjesec vezano je i određivanje datuma Uskrsa. Najveći kršćanski blagdan slavi se prve nedjelje nakon prvog uštapa koji pada na ili nakon 21. ožujka. To je ove godine, dakle, sljedeća nedjelja, 12. travnja.


Kako je izgledao Supermjesec 14.11.2016. godine pogledajte u foto galeriji.
Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments