Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Vijesti Post New Entry

Nakon kratkotrajnog smirivanja pred nama je novo nestabilno vremensko razdoblje

Posted by Sibenik Meteo on December 29, 2020 at 3:05 AM

Frontalni sustav u sklopu megaciklone Bella koja se ovih dana sručila na veći dio starog kontinenta jučer se premještao preko Jadrana pri čemu je došlo do naglog pada i velike razlike u tlaku zraka na relativno malom području. Jugo koje je tijekom dana jačalo u večernjim satima je pri prolazu fronte okrenulo na južne i jugozapadne smjerove koji su općenito poznati kao najnezgodniji vjetrovi na Jadranu jer valove sa mora nose okomito na obalu.


Udari vjetra dosezali su brzine od 90 do 120km/h, a u kombinaciji sa niskim tlakom zraka koji se spustio ispod 990hPa došlo je i do pojave ciklonalne plime i plavljenja brojnih jadranskih obala.


Dramatična večer za brojne vlasnike brodica koje su se našle u nemilosti višemetarskih valova potrajala je do 22h i prolaska fronte koju je pratilo kratkotrajno grmljavinsko nevrijeme, slabljenje vjetra te raskidanje naoblake.


Fronta je u noći napustila naše krajeve, a duboka ciklona premješta se zapada na sjeveroistok. Istodobno sa zapada kontinenta u sklopu iste ciklone prema Jadranu premješta se novi oslabljeni frontalni poremećaji ali i nešto hladniji zrak.


U takvim okolnostima danas će nastupiti prolazno smirivanje vremena ali i dalje uz dosta promjenljivo vrijeme. Uz izmjene sunčanih i oblačnih perioda lokalno može biti slabih pljuskova i to osobito u zaleđu podno južnih masiva planina i većih brda, a kasno navečer uz porast naoblake slabe kiše i pljuskova može biti na cijelom području. Uz umjeren jugozapadnjak i oštro temperature zraka biti će slične jučerašnjima i kretati se od 10 do 15°C.


Srijeda donosi ponovno promjenljivije vrijeme uz pretežno oblačno vrijeme i kišu, a lokalno može biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Vjetar će biti slab i promjenljivih smjerova, a temperature zraka veći dio dana slične današnjima dok navečer u manjem padu.


Nestabilno i promjenljivo vrijeme uz kišu i pljuskove prevladavati će i u prvom dijelu četvrtka na Silverstrovo, a u drugom dijelu dana vremenske prilike će se postupno stabilizirati pa će se naoblaka raskinuti. Prolazom ovog sustava zapuhati će sjeverozapadni i sjeverni vjetrovi sa kojima će i osvježiti pa će temperature zraka u odnosu na prethodne dane biti u padu i kretati se od 7 do 10°C.


Stabilizacija vremenskih prilika biti će prolazna jer već u petak za Novu Godinu okretanje vjetra na jugo i porast naoblake označiti će početak novog nestabilnog vremenskog razdoblja i kišu koja će početi padati u kasnim večernjim satima.Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments