Šibenik Meteo - Motrenje i prognoziranje vremena 

24h live pratimo vrijeme za Vas!

Betina je mjesto na sjeveroistočnoj obali otoka Murtera koji je sa kopnom povezan pokretnim mostom u Tisnom. Nalazi se 35 km zapadno od Šibenika. Administrativno pripada općini Tisno. Broji nešto manje od 800 stanovnika.

Ime Betina potječe od keltske riječi «bet» što znači – usta i opisuje izgled prirodno formirane luke Betine koja, poput usta, štiti brodove od naleta vjetra. Ime je simbolično i stoga što su Betinu kroz povijest zvali «ustima šibenskog kraja», zbog plodnog betinskog «Poja», bogatog ponajprije maslinama i smokvama, ali i povrćem koje je hranilo cijeli kraj.

Betina je izgrađena na padinama rta Artić. Smatra se jednim od najljepših mjesta na Jadranu. Mjestom dominira župna crkva Sv. Franje Asiškog iz 15. st. s prekrasnim baroknim zvonikom, a od nje se zrakasto spušta mreža starih kamenih uličica sa slikovitim bolticama i svodovima. Neke su još uvijek popločane žalom, kamenim oblutcima izvađenim iz mora, što je bio običaj popločavanja ulica u Betini kroz 17. i 18. st. Zbog slikovitosti i očuvanosti povijesne jezgre mjesto je pod zaštitom kao spomenik kulture. Mnogi je zbog ovih obilježlja i predivne vizure nazivaju "ljepoticom pučke mediteranske arhitekture"...

Mogućnosti smještaja u Betini su brojni. Možete odsjesti u smještaju privatnih iznajmljivača. Autokampovi se nalaze na najatraktivnijim lokacijama uz more. A za nautičare tu je marina sa 250 vezova i svim sadržajima.

TZ Betina

Vrijeme uživo

Prognoza

Web kamera

Restoran i apartmani Marinero - Betina

Tradicionalni obiteljski restoran sa ponudom ribljih delicija prilagođenih sezoni i dnevnom ulovu i mesnih specijaliteta po vlastitim recepturama. U sklopu objekta se nalaze i suvremeno opremljene sobe.

Kontakt:
  • Obala Petra Krešimira IV 4
  • 22244 Betina
  • Telefon +385(0)22 350 089